Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravim. Syn ma aktualne 4 mesice a od 2. mesice to neni zadny velky spac. Snazime se delat kde co, sledujeme bdela okna, ktera jsou ted nekde mezi 60-75 minutami, ale i tak jsou horsi a lepsi dny. Pri tech horsich u uspavani protestuje a nepomuze nic jineho nez digestor, prso a pohyb.
Vsimla jsem si ale stejne opakujiciho se vzorce, kdy po par takovych horsich dnech prijde den, kdy je schopny i od 15 hodin spat az do noci. Ne v kuse, budi se na krmeni. Neni apaticky, nemocny, proste jen prospi odpoledne az do noci, jako by dohanel ty predchozi dny. Usuzuju z toho, ze by mu prospely delsi denni spanky, ale to se nam nedari, spi prumerne 40-45 minut, po probuzeni byva vesely, jen to uspavani je pak proste boj.
(ne vzdy).
Mate prosim nektera zkusenost s necim podobnym? Musime to proste jen preckat dokud se nenauci pres den dele spat?
Dekuju ![]()
Spánek se bude ještě několikrát měnit. Ale pres den bude spíš spát čím dál míň a v noci víc.
@karkarka Jo, s tim pocitam, spis se chci ujistit, zda mu to nejak neskodi, pripadne jestli neco zkusit delat jinak, lepe
@JancaS84 Ne, ty denni spanky ma opravdu presne nacasovane. V noci ma ty useky delsi, nastesti.
Ve 4 mesicich dochazi ke spankove regresi, oba kluci mi v tomto veku spali uplne na prd, prave ty kratke spanky.. se starsim to bylo uplne na hlavu, narocny uspavani, musela jsem doslova sledovat na minuty bdely okna, aby to uspavani nebylo totalni peklo
a spal x krat denne po 20 min.. ale teda nedospaval se. Kazdopadne jakmile prisel 5. mesic, tak jak zazrakem najednou spavali dele, ten starsi vyspaval klidne 1,5 - 2 hodiny.
Ahoj, moje dite ma ted take aktualne 4mesice a posledni tydny měl přes den čtyři až pět 30 až 45 minutových spánku. (Pro me nicmoc., když si člověk vezme že část toho ještě uspává.) Výjimečně spal třeba hodinu a půl nebo déle. Teď poslední tři dny mel spanky 3 a z toho dva hodinu a půl. Miminka v tomhle věku neumí propojit spánkové cykly, proto ty 40 minutové spánky, zhruba okolo toho 4 měsíce by se to mohlo zlepšit. Můžeš mu zkusit třeba po 30 minutách spánku pomoci propojit spánkový cyklus -vždy na stole stejné podmínky jako měl u usnutí. To znamena: pokud usíná u prsu zase se k němu lehnout, pokud usíná za jízdy v kočáru tak ho zase trošku povozit. Trochu to může pomoct, ale hlavně pomůže, když k tomu dozraje.
Syn mi přes den spával v tomhle věku okolo 15minut tak 3× denně plus jeden delší spánek v poledne kdy sem jezdila s kočárem kvůli starší. tak to si chrupnul třeba hoďku..ale běda jak se kočár zastavil na déle než minutu..to byl hned vzhůru…v noci pak spal celkem dobře, budil se na jídlo tak 3×…
Od 5m pak spal přes den tak 3× po hodince a v noci se budil co 2h a hodinu pak trvalo než zase usnul…a vstával kolem 5 rano..v létě i driv..hned jak začalo být svetlo…a nepomohlo vůbec nic…tak to bylo až cca do roka a půl…teď mu jsou 3,5 spí celu noc cca od 9 do 6 (pokud se nevzbudí na WC) je to normální zvídavý čiperný kluk…prostě jen není spáč…neuměl asi propojit ty spánkové cykly…