Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Malá nemá žádné problémy - zatím. Je celou dobu zdravá, nebývala nemocná. Ani jednou vlastně za celou dobu mi neonemocněla.
Tak doufám, že ji to fakt neublíží.
Jinak dr. to řekla jako v tom smyslu, že je dobře, že jí jogurty atd, ale jako, že to určitě nestačí
že k tomu ještě minimálně ty 2 hrnky mléka.
Jana206 píše:
Nevidím v tom problém, ale kakao bych nedávala, zbytečně sladké. Četla jsem, že by mléko mělo být polotučné.
Já dávám mléko svým dětem asi od 18.měsíců - ke kojení, kojila jsem dlouho. Buď krabicové polotučné nebo z mlékomatu - tam je čerstvé plnotučné, zahřívám a rychle zchlazuju.
taky mi dr. říkala, že stačí polotučné, prý proč do dítěte cpát zbytečné tuky, pokud dobře prospívá a přibírá, tak není plnotučné nutné. A já si to teda myslím taky, takže dávám polotučné.
No je pravda, ze u nas v rodine se nam vsem kroutej palce u nohou, kdyz mame vzit do pusy cokoli menetucnyho nedejboze light. Myslim, ze zrovna mlecnejch vyrobku nesnime tolik, aby sme z toho ztloustli. Vetsinu tuku pobere clovek z uplne jinejch jidel. Takze v ramci diety bych to na polotucny taky nevidela ![]()
Jen jsem chtěla napsat, že děti tuk potřebují k rozvoji nervové soustavy, jak už tu bylo psáno výše. To samé potřebují i cholesterol, což je u dospělých pomalu strašák. Takže mléko plnotučné, nezbavované tuku, který v něm normálně je. To není tuk navíc. My tedy bohužel ve dvou letech musíme pořád UM HA, kravské neupravené zatím nesnese, po čase se začnou tvořit ložiska exému. ![]()
Samik pije plnotucne mleko od 13.mesice kazde rano a vecer vzdycky tak kolem 200ml
Kakao jsem mu ani nezkousela davat,kdyz pije obyc,tak neni potreba doslazovat.
Myslím, že lepší než dávat ročnímu dítěti neupravený kravský mlíko, (tím upraveným myslím UM) je mu nedávat žádný, zvlášť pokud o něj nestojí…
A kompenzovat příjem vápníku kysanýma mléčnýma výrobkama a zeleninou (třeba brokolice).
Děti nejsou telátka.
Ani my dospělí. Já osobně teda mlíko fakt nemusím, připadá mi to naprosto zbytečná záležitost, která mi nechutná a zahleňuje mě. Takže proto bych ho ani necpala Vojtovi dříve než ve 3 letech, kdy se s ním pravděpodobně potká stejnak ve školce.
Pokud ho bude chtít někdy ochutnat, tak ho nechám, ale primárně mu ho kupovat nehchci. A když, tak jedině BIO selský, neodtučněný.
Zatím snad dlouho vydrží na Sunaru.
Jinak ke hlavní otázce - ano, myslím si, že kravský mlíko může citlivým jedincům uškodit.
Obrazek, děti sice nejsou telátka, ale ty firmy na umělou výživu musí působit na matky masivní „citovou“ reklamou, aby jim předražené UM kupovaly ![]()
Ten názor jsem měla taky, ale když jsem získala víc informací, dost rychle jsem ho přehodnotila. Vyplatí se číst i jiný materiál než brožury k propagaci UM ![]()
Nemyšleno zle.
Dr. Honzik v poradne psal, ze KM se od roka muze. Poradna zde: http://www.prozeny.cz/…detsky-lekar
Vanesssko moc hezky je to napsano o mléku na www.emimino.cz/…ek-c-1-2708/
Příspěvek upraven 28.12.10 v 12:12
Gladys píše:
Tak původ mlíka jsem nezkoumala, ale tak nějak doufám, že selské bio je v pořádku
Každopádně třeba trvanlivého krabicáka bych nedala, jednou byl o složení trvanlivého mlékla nějaký pořad a od té doby to nepijem
A kde se da tohle mleko koupit. Nejsem z velkeho mesta,ale zaukolovala bych brachu. Dik
jana ale já brožurky k UM nečtu.
já čtu jeho složení.
a taky čtu spíš publikace dr. jonáše a podobný. to je o celostní medicíně. já s jeho filozofií celkem souhlasím, sice ne ve všem, mám svůj rozum, třeba maso konzumujeme mnohem častěji než on doporučuje, ale o kravském mlíku já teda nemám iluze.
svým složením je lidskému nejvíc podobné kobylí, ale to kde sehnat, že ![]()
a kozí je sice pro člověka lepší než kravský, ale to mi zase smrdí.
Taky si nemyslím že je třeba do ročního dítěte cpát kravské mléko. Není to nic zdravého či přínosného na to aby to muselo mít denně ve větším množství. Toho vápníku - (ještě k tomu v jaké formě a jak vstřebatelného) tam zas tak moc není.
Jako starší taky pije KM - od nějakých dvou let tedy. Má ho ráda, ale denně ho rozhodně nemá.
Mladší Kravské mléko nesnese, neumí ho strávit takže jí ho nedávám. Vápníku má dostatek i bez KM. (Víme je sledována kvůli jiným zdravotním problémům.)