Křest - jsem proti!

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
27259
28.2.12 00:01
MMartina1 píše:
lucie.t píše:
Gina108 píše:
martext píše:
1miss1 píše:
Trochu OT, ale já myslela, že Vánoce, Velikonoce, narozky atd neslaví je např sekty jako jehovisti a tak… Nebo správně by Vánoce neměli slavit i ateisti??? 8o
to jen aby menekdo nenapadnul, ze vanoce jsou svatky krentaske. :jazyk:
Ale prd křesťanské svátky - normálně je jen křesťani vykradli - původně to byly svátky slunovratu, tedy pohanské no a teď jsme ty svátky zas vykradli my, antikristi a neznabozi a slavíme je po svém :jazyk: :mrgreen:
pravda :palec:
to by mě teda zajímalo, co má třeba datum 24.12. společného se slunovratem či nějakým pohanským svátkem o velikonocích už ani nemluvím :nevim:

Vánoce jsou opravdu před křesťanstvím byly svátkem slunovratu a velikoncům se říká svátky jara.

• načítám...
lucenka
28.2.12 00:04
MMartina1 píše:
lucie.t píše:
Gina108 píše:
martext píše:
1miss1 píše:
Trochu OT, ale já myslela, že Vánoce, Velikonoce, narozky atd neslaví je např sekty jako jehovisti a tak… Nebo správně by Vánoce neměli slavit i ateisti??? 8o
Ale prd křesťanské svátky - normálně je jen křesťani vykradli - původně to byly svátky slunovratu, tedy pohanské no a teď jsme ty svátky zas vykradli my, antikristi a neznabozi a slavíme je po svém :jazyk: :mrgreen:
to by mě teda zajímalo, co má třeba datum 24.12. společného se slunovratem či nějakým pohanským svátkem o velikonocích už ani nemluvím :nevim:

nebo co má sv. Valentýn, sv. Mikuláš společného s nějakým pohanským svátkem

• Upravit
7584
28.2.12 00:04

Jsem nevěřící. Pokud bych si chtěla vzít věřícího chlapa - vyříkáme si takové věci dřív, než se vezmeme.

Zakladatelko - tvoje názory a jak se prezentuješ - ty máš dost. :mrgreen: S manželem na to téma mluvíš stejně, jako tady píšeš? 8o :lol:

Jsem to prostě musela napsat. :oops:

• načítám...
2458
28.2.12 00:18
lucenka píše:
MMartina1 píše:
lucie.t píše:
Gina108 píše:
martext píše:
1miss1 píše:
nebo co má sv. Valentýn, sv. Mikuláš společného s nějakým pohanským svátkem

To by jsi mohla vědět že Vánoce a Velikonoce jsou opravdu původem pohanské svátky, církev si ty data šikovně přivlastnila k svým událostem. Svátek sv. Mikuláše si církev taky upravila na den který se jí hodil jen aby nahradil jiný pohanský svátek (podle církve zemřel Mikuláš z Myry 6.prosince, podle historiků jde o fabulaci mající podložit umístění jeho svátku na tento den, aby nahradil pohanský svátek zrození Diany, římské bohyně lovu v rozmezí let 345–352.)A Valentýn? spekuluje se jestli vůbec existoval.

• načítám...
10482
28.2.12 00:23

zakladatelko, teď jsi to vážně rozsekla.

nechápu, co tě může vést k tak nenávistným výpadům proti těm, kteří ti jen napsaly/i odpověď na tvou otázku? proč jsi se tedy ptala, když jsi nechtěla slyšet odpovědi?
stejně jako ty chceš po ostatních, aby respektovali tvoje rozhodnutí, tvůj postoj k víře a církvi, měla bys respektovat ty ostatní a neurážet je, nenadávat jim, jen proto, že vidí svět jinak, než ty.

pokud takovým způsobem mluvíš o křtu a víře a církvi se svým mužem a se svou tchýní, tak promiň, ale už se jim vlastně ani nedivím, že je chtějí pokřtít za tvými zády. protože s tebou evidentně není domluva žádná, okamžitě začneš urážet a napadat to, v co oni věří. řekla bych, že tady je zakopaný pes. :think:

doufám, že admin tuto diskuzi zamkne, ale ne kvůli diskutujícím, ale kvůli tvým příspěvkům, které jsou velmi za hranicí slušného chování, to by sis měla uvědomit. z takového chování totiž nikdy nic dobrého nevzejde.

• načítám...
1626
28.2.12 00:27
MMartina1 píše:
lucie.t píše:
Gina108 píše:
martext píše:
1miss1 píše:

Nevím jestli to dokážu vysvětlit úplně přesně. Okolo 21.12. je totiž zimní slunovrat. V ten den je nejkratší den a nejdelší noc a od tohoto dne se už den prodlužuje. Mnoho starých náboženství (egyptské, keltské) věřilo, že v ten den se zrodil bůh světla, naděje. Hodně zjednodušeně - světlo vítězilo nad temnotou, což je vlastně blízké i křesťanství. Zrození Ježíše - naděje - světla.
Později křesťanství využilo času oslav slunovratu a „přidružilo se“ s oslavami narození Ježíše.

• načítám...
26093
28.2.12 05:33
MMartina1 píše:
lucie.t píše:
Gina108 píše:
martext píše:
1miss1 píše:

s tím 24. je to tak (aspon co si pamatuju :-) ), že 3 dny po slunovratu nosil kdosi dárky :-) (já si to fakt nepamatuju přesně) a tak se to tak nějak „spojilo“ s těma křesťanskýma svátkama a Velikonoce… tam je to umístění snad ještě jasnější, když jdou pohyblivý a Velikonoční pondělí je první pondělí po prvním jarním úplňku :-)

K diskuzi už není moc co říct. Zakladatelka má stejný názory jako můj děda, ale i ten nakonec zjistil, že víra je pro mě důležitá a svatbu v kostele a dokonce i křtiny dětí nakonec zvládnul absolvovat (i když na mých nebyl a stál venku :P :mrgreen: ), takže nakonec se třeba i u zakladatelky ry hrany trochu obrousí :-)

Jen zakladatelko pozor. Fanatismus ani z jedné strany není dobrej. Stejně jako „fanatismus“ mojí tchýně odvedl mýho manžela částečně od víry, tak ten tvůj, opačnej, může naopak tvoje děti k té víře dovést. :-) Protože to bude právě to „zakázaný ovoce“ ;) (chápu, že to zase vezmeš jako útok, ale tak bereš všechny náziry, který ti neřeknou, že tvoje tchýně i manžek nemají právo nechat děti pokřtít, takže s tím vážně nic nenadělám :mrgreen: )

• načítám...
5631
28.2.12 06:42

Nebyla jsem včera už u pc, takže dočítám až teď. A naskákalo tady pár stránek „hrubšího zrna“, což netřeba komentovat. :think:

Jen jsem se chtěla zeptat - zakladatelko, před kým chceš obhajovat svůj názor - před tchýní, manželem, knězem, sama před sebou? :nevim:
Jako jeden z „náboženských fanatiků“ přesto znovu opakuju - na tvém místě bych děti pokřtít nenechala.

• načítám...
martinaaaaaaaaa7
28.2.12 07:14

Ahoj zakladatelko, myslím, že bez tvého souhlasu ten křest proběhnout nemůže, oba slibujete, že budete děti vychovávat ve víře. Většina se tě tu snaží snad převrátit na víru nebo co, nedej se. Ale zase pokud se dobře pamatuji, tak to je to, co dobrý křesťan dělá, ukazuje druhým cestu… Pro ty co to nechápou, tak poslední věta je myšlena ironicky.
Některé ze zdejší diskuze už jsem potkala jinde a teprve teď jsem pochopila proč byly jejich příspěvky tak mimo - víra tě hold ovlivňuje.

• Upravit
14809
28.2.12 07:25

Takže naposledy - aby mohl proběhnout sňatek v kostele, když jeden je bud´bez vyznání nebo jiného vyznání, uděluje se dispens a zároveň ten, který je jiného vyznání nebo bez vyznání podepisuje, že NEBUDE BRÁNIT KŘTU A VÝCHOVĚ VE VÍŘE.

Jinak zakladatelka je učiněnej blázen, to jsem ještě neviděla. Nebo si dělá legraci, takže dále se zdržuji jakýchkoli komentářů, protože bláznům a ožralým se neodporuje.

• načítám...
27007
28.2.12 08:03

Téééda nestačím se divit…co to tu zakladatelko vyvádíš?KOpeš tu kolem sebe,urážíš věřící,trocha respektu by ti neuškodila!!!Nbeo ti snad chybí slušné vychování??mně život taky pěkně nakopal ,nikdy ze mě věřící nebyl a nebude ale proč byhc proboha věřícím měla nadávat a urážet je?????Chováš se jak mlaej spra-ek promin.Jako to cos napsala jsi fakt přehanala 8o se divím že to někdo nenahlásil :nevim: !
Nenech děti křtít,řekni manželovi že jeho rodina jsou fanatici a on bude taky pokud dovolí aby děti pokřtili,že jimi ajejich vírou opovrhuješ a podobně.....sebereš tolik odvahy?Pochybuju!Takže hod zpátečky a hlavně v klidu si s manželem i tchýní promluv,ale pokdu se začneš chovat jako tady věř že se ti nejen vysmějou,ale hodně klesneš,a ani byhc se nedivila kdyby pak najust děti pokřtili…v jejich očí(neívmt eda jak to funguje tohleto) radči pokřtěný děti vedené správným směrem!
Fakt pardon ale musela jsem to napsat neb to co píšeš za to by sis místama zasloužila!!!Nejsi náhodou i rasistka??

• načítám...
1154
28.2.12 08:16

Já bych proti křtu nebyla. Jsem taky křtěná,můj manžel taky a nikdo nás nikdy k víře nenutil. Nechali jsme pokřtít i naší dceru. A pokud bude chtít někdy chodit do kostela a praktikovat víru,bude to mít lehčí. Křest děti k ničemu nezavazuje. Je to určité slavnostní uvedení do života - a ne nějaká úředničina jako vítání občánků. Na přípravu před křtem jsme chodit nemuseli. Jen jsme došli za farářem,ten se zeptal,jestli jsme pokřtění a víc vědět nechtěl. Ani naše křestní listy. Dohodli jsme termín a bylo hotovo.

• načítám...
12651
28.2.12 08:18
papavlinka33 píše: Čistě teoreticky pohled z třetí strany, pořád říkáte že to je věc i manžela a nejen její, ale co ty děti? Pokřtít se přeci můžou nechat kdykoli budou-li chtít což zde již bylo řečeno, proč dělat to rozhodnutí za ně, proč to církev dělá, křtí děti za zády rodičů? Představte si že z nich vyrostou stejní ateisti jako jejich matka, myslíte že je bude zajímat že církvi stačil jako souhlas se křtem sňatek rodičů v kostele? že je pokřtili za jejími zády?Z takovéhoto jednání okolí může taky pramenit zášť k této instituci. Představte si co bude potom když člověk nenávidicí církev z jakéhokoli důvodu zjistí že je pokřtěn a zjistí li i okolnosti křtu jaké to v něm asi vyvolá pocity? Nevím jestli jsem to napsala srozumitelně, snažím se o pohled z jiné strany. Určitě chápete co tím chtěl básník říci. :mrgreen:

Přesně tohle jí tu ale všechny „fanatičky“ radí, aby je křtít nenechala, když tomu nevěří.

• načítám...
7008
28.2.12 08:28
martinaaaaaaaaa7 píše:
Ahoj zakladatelko, myslím, že bez tvého souhlasu ten křest proběhnout nemůže, oba slibujete, že budete děti vychovávat ve víře. Většina se tě tu snaží snad převrátit na víru nebo co, nedej se. Ale zase pokud se dobře pamatuji, tak to je to, co dobrý křesťan dělá, ukazuje druhým cestu… Pro ty co to nechápou, tak poslední věta je myšlena ironicky.
Některé ze zdejší diskuze už jsem potkala jinde a teprve teď jsem pochopila proč byly jejich příspěvky tak mimo - víra tě hold ovlivňuje.

Křest může proběhnout i bez souhlasu rodičů. Já jsem toho důkazem. Moc nechápu, kdo se snaží zakladatelku obrátit, zdá se mi spíš, že ji odrazují od křtin a v tomto ohledu podporují. Jinak mám tedy spíš pocit, že se někdo hodně bavil provokací zakladatelky, která regovala mimořádně „plodně“…
Jsem přesvědčená, že kdyby zakladatelka tuto diskuzi ukázala manželovi, pochopí její nevoli ke křtění a nebude ji k ničemu takovému nutit.

• načítám...
23847
28.2.12 08:34
MMartina1 píše:
lucie.t píše:
Gina108 píše:
martext píše:
1miss1 píše:

Vánoce se původně slavili dvanáct nocí, jak napovídá samotný název, to slovo „NOCE“ je tam. Sice netuším od kdy do kdy, ale do Slunovratu se to období zaručeně trefilo. :mrgreen: Však i v anglicky mluvících zemích se zpívá písnička " On the first day of Xmas my true love sent to me…" a tak to pokračuje až do 12. (pro neangličtináře První den vánoc mi má láska poslala a následuje výčet dní a dárků až do dvanácti)
A Velikonoce? Spíš mi řekni ty, co má barvení vajíček a pomlázka co společného s křesťanstvím. 8o :nevim:

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný