Krize podnikatelů - corona

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
22.3.20 08:38

@Prof. Farnsworth přesně. Třeba známý, předělal fitko, vzal si úvěr na nové stroje, vydal se i ze svých úspor, aby úvěr nebyl tak velký. A teď?

@B4RC3LON4 nikdo z mých přátel drobných živnostníků nejezdí ve fárech a nebydlí ve vilách. Na rozdíl od kamarádů zaměstnanců.

• Citovat
  • Upravit
1199
22.3.20 08:38

Myslíte si, že i Polreich nemá nasysleno?, ja jen, že teď občas zahlédnu článek o něm a o tom, jaká je to hrůza, už píše i Babisovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
22.3.20 08:42

@pionyrka tak Polhreich ma nekolik restauraci v centru Prahy. A jeho personal ( mimochodem spickovy ) rozhodne nebere 20.000,–, ale treba 3×-4× tolik. Ty naklady tam musi byt obrovske jen na platy a najmy. Troufnu si rict v radech nizsich milionu urcite.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14751
22.3.20 08:43
@pionyrka píše:
Myslíte si, že i Polreich nemá nasysleno?, ja jen, že teď občas zahlédnu článek o něm a o tom, jaká je to hrůza, už píše i Babisovi.

Nasysleno mít až tak moc nebude. Bude mít hodně ale hodně vysoký náklady - jen ten nájem bude ve stovkách tisíc, pak platy - zaměstnanů tam má spoustu a kvalitní, takže taky nebudou stát jako kuchtík někde v hospodě U Dubu, splátky zařízení kuchyně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3745
22.3.20 08:44

Myslim si, že kdyby to mělo trvat přesně měsíc a pak se vše vrátilo do normálu, tak to většina malých živnostníků zvládne, stejně tak asi i firem. Ale problém je, že to asi bude na delší dobu. Největší problém asi bude mít cestovní ruch - teď nemůže pracovat vůbec, za všechny zájezdy musí vrátit peníze, ale nevím, zda i mu budou všechny peníze od hotelů apod. vraceny..ale musí platit zaměstnance a další výdaje, a až opatření pominou, tak si hodně rodin dovolenou z finančních důvodů bude muset odpustit.. Podobné to bude i s jinými službami jako jsou třeba masáže, kadeřnictví, fitness trenéři, wellness apod..
A pokud má někdo firmu, kde neví, jak dlouho to potrvá, a ví, že bude mít méně zakázek, tak uvažuje i o tom, že to rovnou zavře a zaplatí odstupné teď, než platit náhrady mzdy, energie, nájem, pojištění a nemít jasnou vidinu, kdy zase budou další příjmy..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14751
22.3.20 08:45

Na facebooku jsem četl výzvu - až krize skončí, nakupujme české výrobky, choďme do restaurací, jeďme na dovolenou v ČR. Podporujme české výrobce a podnikatele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.3.20 08:45

@pionyrka i kdyby měl nasysleno několik milionů, když jen tak odhadem vezmu jeho náklady, bude velice brzy i se svýma úsporama v hlubokém mínusu. V jeho restaurací jsem nikdy nebyla, ale počítám každá okolo 30 zaměstnanců? I kdyby jim dal „jen“ 30tisic měsíčně, což počítám, že kuchaři mají určitě dvojnásobek, tak je skoro na 1500000 jen na mzdach a odvodech.

• Citovat
  • Upravit
14751
22.3.20 08:48
@Beckyttine5 píše:
Myslim si, že kdyby to mělo trvat přesně měsíc a pak se vše vrátilo do normálu, tak to většina malých živnostníků zvládne, stejně tak asi i firem. Ale problém je, že to asi bude na delší dobu. Největší problém asi bude mít cestovní ruch - teď nemůže pracovat vůbec, za všechny zájezdy musí vrátit peníze, ale nevím, zda i mu budou všechny peníze od hotelů apod. vraceny..ale musí platit zaměstnance a další výdaje, a až opatření pominou, tak si hodně rodin dovolenou z finančních důvodů bude muset odpustit.. Podobné to bude i s jinými službami jako jsou třeba masáže, kadeřnictví, fitness trenéři, wellness apod..
A pokud má někdo firmu, kde neví, jak dlouho to potrvá, a ví, že bude mít méně zakázek, tak uvažuje i o tom, že to rovnou zavře a zaplatí odstupné teď, než platit náhrady mzdy, energie, nájem, pojištění a nemít jasnou vidinu, kdy zase budou další příjmy..

Tohle je špatný, ale co bude asi horší je nižší poptávka po autech. Tzn. snížení výroby ve Škodovce a dalších, snížení odběru dílů od stovek firem v ČR, nižší příjem z daní do státní kasy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.3.20 08:48
@Anonymní píše:
Dobrý den,
zajímal by mne názor, zda se mnou můžete některá sdílet. Situaci s virem chápu, nepodceňuji, dle mého stav s karanténou a zavřenými obchody, restauracemi se prodlouží. Bude to ekonomicky bolet, o tom žádná. Co ovšem nechápu je - drobný živnostník přece musí vést svou živnost tak, že po týdnu nemůže přece říci že jej to položí a ani po měsíci? Přece podnikání se má vést tak, že jsem v zisku, nejdu na nulu a pokud podnikám, a nemám zisk, tak vedu podnikání špatně. Mnoho let jsme zažívali ekonomický boom, neříkejte mi, že x tisíc podnikatelů je po týdnu či při hypotetickém výpadku jednoho měsíce na nule či v mínusu. To je dle mého špatně vedené podnikání!! Chápu, pokud jsem rozjel podnikání zpětně 1 či 2 roky, a platím prvotní náklady… Štve mne také pohled novinářů s reportážemi na zaměstnance, že chudáci po týdnu nemají co jíst? To jako vážně? V době neskutečného blahobytu nemá nikdo rezervy a na emiminu má každý min. příjem 100 tis.? Jsem samoživitelka, x let jsem na vše sama, mám rezervu, vydržíte min. 3 měsíce, nemám rodinu, partnera. Nyní mám větší náklady na jídlo pro děti, energie apod. a jelikož jsem kdysi si řekla, že z mé pozice může být hůř - nemoc či pod. naučila jsem se šetřit. Lidé, kteří jsou materiálně založeni, holt padnou a je to dobře. Tak a teď mne ukamenujte nebo je někdo stejného názoru? a o podnikatelích, o kterých píšu myslím ty drobné, kadeřnice, nehtařky apod. - pokud nemají rezervu na měsíc, jsou neschopní
hezký den'

Muj znamy ma autodilnu se 4 zamestnanci. Kazdy mesic vyjde tak akorat. Podle nej na tom nejde zbohatnout, nemuze preci po lidech chtit za praci stejne jako ostatni, vzdyt lidi nemaj penize. On ma duchod, takze z podnikání moc penez nebere. A s touhle filozofii proste nemuze dlouho prezit :think: ja taky nechapu, ze podnika, i kdyz mu to nevydelava. Kdyby se ho tykalo zavreni pri karantene, tak ho vycucne i blby tyden. Je to ale spatnym vedeni firmy, nic jineho v tom neni.

• Citovat
  • Upravit
3745
22.3.20 08:49

Přesně tak, odrazí se to ve spoustě oborů..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3890
22.3.20 08:51
@Šarlota4 píše:
No citim to stejne, ale spis nez u zivnostniku, tak u vetsich firem. Vim o lidech, kteri uz dostali padaka, firmy posilaji lidi na OCR, kdyz to jde atp.
Je mi lito mensich kramku, nebo zivnostniku, kteri zacali podnikat letos. Holek od kterych odesel chlap a jsou doma na 60% apod. Lidi, kteri se vydali z penez kvuli bydleni treba a zase chteli zacit tvorit rezervy apod. Tech pribehu bude tuna. Bohuzel neni to cernobile.

Hodne citlive napsane

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
875
22.3.20 08:55

Ty kraso :roll: no hele a chápeš třeba, že ten drobný živnostník, co teď nedělá a tudíž nevydelava, musí stále platit soc. a zdrav.,najmy, zálohy za energie, hypotéky, doma inkaso a nájem apod.? A teď to podélný EET? A jako fakt si myslíš, že kadeřnice někde na dědine má nasetreny desetitisíce? Když jsou na dědine třeba tři, tak stříhaji za 50-70,protoze by k nim nikdo nešel a šel by ke konkurenci.
Ze jste všichni zblbli z toho, že si v nějakým městským salonu vemou za ostrihani a nabarveni 3000 je jen ukázka toho, že nad problematikou vůbec nepřemýšlí. Všichni se takto nemají a tudíž si nemohou vyskakovat. A není to o špatně vedeném podniku. Je to komplex všech okolností.

A jinak obecně lidi neumí šetřit, málo kdo má rezervu tři platu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.3.20 09:04

Já jsem před koronou chtěla začít podnikat (gastronomie), vše bylo už na spadnutí a že dne na den jsem zjistila, že jsem nemocná a léčba bude trvat X měsíců. Díky bohu za to! Protože jako začínající podnikatel, bych teď byla pěkně v háji… Manžel pracuje taky v gastru a zatím fungují… Ale počítáme s nejhorším. Jde o zavedenou dlouholetou firmu, nejde o měsíc či dva.. Tato situace se protáhne X měsíců… Nemůžeš srovnávat nesrovnatelně

• Citovat
  • Upravit
6439
22.3.20 09:10

No ty kráso. Vždycky si myslím, že mě mezi elitou zdejších vypatlaných slepic nemůže už nic překvapit a ono jo. Navíc klasická zbabělá slepice, která se pod svůj výkřik nepodepíše ani svým nickem. @admin Můžete aspoň tohle odtajnit, když už jste si tady z toho udělaly sbírku frustrovaných diskuzí? A že se k tomu výstřiku přidal i @B4RC3LON4 se vůbec nedivím.

Ani nebudu vyvracet, co jsi napsala za koninu v úvodním příspěvku. Ale výše nájmu nebytových prostor pro podnikání, úvěr na zařízení a režie ti absolutně nic neříká. Vůbec nejde o plat samotného majitele.

edit adminem - umazány urážky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.3.20 09:14

Tak situace, jsme osvc oba. Oba znemoznena prace. Jsme jako kazdy jiny obcan, zivime se sami poctivou praci, nejsme milionari, asi tak stejne, jako zamestnanec a hezkym prijmem. Nemam pocit, ze vedu zivnost spatne. Ale predstava, ze kazdy zivnostnik je milionar je mimo. Spousta zivnostniku je na tom jako zamestnanec. Vydela si na mesicni vyplatu. A neni to spatne vedena zivnost, i zivnost, co dava jen mesicni vyplatu je poctiva slusna zivnost. Ted situace, zamestnanci bud marodi nebo jsou doma za 80-100 procent platu, okamzite dostali ocr. Osvc nic, zavreli nam provozovny. Dohromady platime 15000 odvody, ja najem 10000, manzel 15000. Manzel dva zaměstnance na 100procenz platu doma, protoze dle zakoniku je to chyba na nasi strane. Bezne na to vydelame a zbyde nam vyplata, ze ktere si platime bezny rodinny zivot tak, jako kdokoliv jiny, kdo chodi do prace a ze ktere si setrime retervy. Jedine, co atime je hypoteka a leasing na jedno auto. Spolu s energiema, pojistkama a stalyma platbama je to 20.000 mesicne. Jsme uplne obycejni lide, jako kazdy jiny, kolik myslus, ze mame uspory? A z hodiny na hodinu jsme oba bez prijmu. Jen 90000 mesicne nas stojo platby socislniho, najmy a dva platy zamestnancum plus 20000 nase slozenky bez jidla pro rodinu. A jsme bez prijmu jedine koruny. Vydrzim tak 4 mesice, pak budu na nule a s velkyma problemama, bez koruny a jedine rezervy. Nastesti to vypada, ze nam budou refundovat 80% mezd a budeme moct cerpat ocr, takze nejakyh 12000 mesicne. Takze nebudeme platit 110000 mesicne be prijmu, ale jenom 50000. I to je bez prijmu darda, nediv se, ze se nam chce knucet.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA