Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@j.a.n.i1 píše:
Tak zase upřímně, 10 akcí za rok není polovina víkendů… jasně, pokud máš 3 děti a nesejde se to, tak už to ta půlka být může, ale obecně ne.
Já reagovala na těch patnáct. Polkud vyloučím prázdniny, tak už to pak vychází skoro na každý 2 víkend
Každý kroužek funguje na tom, že tomu někdo věnuje svůj čas a energii, spousta trenérů a vedoucích i zadarmo. Rodič, aby chod tohoto nenarušoval, tak si musi rozmyslet, zda dá dítě do sportovního oddílu, který spadá pod sportovní federaci nebo kroužek, který spadá pod nějaké sdružení.
Je dobré se dopředu zeptat a zjistit, jaká jsou pravidla a zvyklosti oddílu. Ono i ti hasiči, skauti apod. mají víkendové akce, akce s rodiči, nějaká pravidla docházky, zúčastnění se závodů, kdo to ignoruje, nejede pak třeba v létě na tábor apod. Řešením pro liné rodiče a ty co si myslí, že všechno a všichni se musí přizpůsobovat jemu a jeho dítěti, jsou různé kroužky pod Domy mládeže, Sokol nebo ať si rodič založí svůj klub, zajistí peníze, trenéry, nábor a pak může provozovat kroužek tak, jak to vyhovuje jemu.
Čas strávený s dítětem na závodech, kde dítě pozná prohry a výhry, fandění kamarádovi, křivdu od rozhodčího, umí se vyhecovat nad své síly, zažije být součástí kolektivu kam patří a toto vše sdilí i s rodiči je pro dítě a jeho život dulezitejsi, než koukat doma na uklizejici maminku a pak jít krmit kačenky k rybníku.
@lucenka píše:
je zajímavé, že za našeho dětství, ten guláš, co si nedovedeš představit, funguval naprsoto bezproblémů. Prostě byly kroužky pro zábavu a ne pro výkon. A tím mám na mysli i kroužky typu fotbal, florbal, lakros,…
No, já to nevim, ale za mého dětství si to přesně pamatuju - kamarádka hudebka 4× týdně, ségra sport 3× týdně + ob víkend zápas a rozhodně to nebylo „dobrovolné“. Podle mě to bývalo to samé.
Jen se chodilo víc ven jen tak, s kamarády.
@Ravedd píše:
By mě zajímalo kde, v okruhu 25km nenajdu jediný kroužek gymnastiky nebo tancování kde nejsou povinný všechny soutěže na který jedouráda bych dala dceru na nějaký kroužek tancování ale nemám jen jí mám taky další dítě a když vynechám sebe já bych to i nějak přežila tak za prvé proč by ta druhá měla být bez výletů jen protože její ségra má kroužek co časově zaneprázdní celou rodinu, navíc úplně vidím jak ani ne tříletá celý den sedí někde na soutěži
![]()
já jsem jako dítě chodila na sportovní kroužky a soutěže jsme měli max 3× do roka, brácha chodil na fotbal a soutěže měli tak 4× do roka jenže dneska je in mít kroužek kde se jezdí na soutěže nejlíp každý víkend
klidně si za kroužek připlatím když holka nebude muset na soutěže ona totiž ani nechce ale to bohužel není možný takže máme smůlu protože dneska je to jen o soutěžích
NO, já nevim, mladší vymetá už třetí nesoutěžná kroužek s tancováním. ![]()
@Keyllah píše:
u nás jich je několik a to jsme malé městečkovážně jsou všechny kroužky jen o soutěžení? a kdo nechce má smůlu?
to asi ne, že? jen je to o tom, se podívat, pohledat a třeba kousek dovézt
No tak gymnastiku tady opravdu nenajdu a tancování taktéž ne… Teda najdu ale soutěžení je podmínka. Bez soutěžení najdu nesportovní kroužky a k tomu basketbal, volejbal, házenou a atletiku ale to nemá s tancováním nic společnýho. Našla jsem pole dance 20km od nás klidně bych jí odvezla ale je to v čase kdy prostě nemůžu. Těžko si vezmu každý týden v úterý v práci volno abych mohla vozit na kroužek. Ddm u nás má pouze kroužky typu angličtina, básničky, divadlo, taneční kroužky dva a oba jezdí na soutěže, gymnastika žádná. Opravdu nepotřebuju upozornění že bych se měla podívat já se totiž nejen dívala ale i obvolávala a nesehnala nic. Jo ještě bych mohla vozit do Prahy nebo do Ústí tam bych určitě něco sehnala ale to už je hodně z ruky vozit dítě 50km na kroužek ![]()
@mado píše: Čas strávený s dítětem na závodech, kde dítě pozná prohry a výhry, fandění kamarádovi, křivdu od rozhodčího, umí se vyhecovat nad své síly, zažije být součástí kolektivu kam patří a toto vše sdilí i s rodiči je pro dítě a jeho život dulezitejsi, než koukat doma na uklizejici maminku a pak jít krmit kačenky k rybníku.
Ano, pokud to postavíš takto manipulativně, tak máš pravdu. ![]()
Ale prozradím ti tajemství, ono se dá dělat i něco jiného. ![]()
@Lama Lama píše:
No, já to nevim, ale za mého dětství si to přesně pamatuju - kamarádka hudebka 4× týdně, ségra sport 3× týdně + ob víkend zápas a rozhodně to nebylo „dobrovolné“. Podle mě to bývalo to samé.
Jen se chodilo víc ven jen tak, s kamarády.
Tak za mě ne. Chodila jsem na gymnastiku 1× týdně, soutěž 1× ročně, později tancování opět 1× týdně, kdo chtěl závodně tak měl tréninků víc. Na druhém stupni lakros. Opět kdo chtěl, tak měl tech tréninků víc a účastnil se závodů.
Kluk to tak má teď na tenisem. Ti co to mají jako volnočasovou aktivitu, tak ho mají 1× týdně, ti co chtějí lepší úroveň tak mají možnost chodit na další dvě hodiny.
Navíc, pokud se malé dítě zaháčkuje někde v oddíle, kde má kamarády, s nimi spoustu společných zážitků, tak v době, kdy už nebude chtít trávit čas s rodiči, tak bude mít návyky a bude brát jako samozřejmost trávit čas na trénincích a o víkendech na závodech, rodič bude vědět, kde a s kým dítě je. A kromě toho, že ty děcka mají povinnosti a uznávání pravidel zažité, tak většinou nesklouznou k negativním jevům a partičkam.
S tím se ovšem musí začít už ve věku, kdy je dítě tvarné a zlepšuje se s těmi ostatními, jinak nemusí už zapadnout a fyzičkou ostatní dohnat.
@mado píše:
Každý kroužek funguje na tom, že tomu někdo věnuje svůj čas a energii, spousta trenérů a vedoucích i zadarmo. Rodič, aby chod tohoto nenarušoval, tak si musi rozmyslet, zda dá dítě do sportovního oddílu, který spadá pod sportovní federaci nebo kroužek, který spadá pod nějaké sdružení.
Je dobré se dopředu zeptat a zjistit, jaká jsou pravidla a zvyklosti oddílu. Ono i ti hasiči, skauti apod. mají víkendové akce, akce s rodiči, nějaká pravidla docházky, zúčastnění se závodů, kdo to ignoruje, nejede pak třeba v létě na tábor apod. Řešením pro liné rodiče a ty co si myslí, že všechno a všichni se musí přizpůsobovat jemu a jeho dítěti, jsou různé kroužky pod Domy mládeže, Sokol nebo ať si rodič založí svůj klub, zajistí peníze, trenéry, nábor a pak může provozovat kroužek tak, jak to vyhovuje jemu.Čas strávený s dítětem na závodech, kde dítě pozná prohry a výhry, fandění kamarádovi, křivdu od rozhodčího, umí se vyhecovat nad své síly, zažije být součástí kolektivu kam patří a toto vše sdilí i s rodiči je pro dítě a jeho život dulezitejsi, než koukat doma na uklizejici maminku a pak jít krmit kačenky k rybníku.
Jak jsme se dostali ke krmení kachen
my třeba jeden den z víkendu máme návštěvu u rodičů a jeden den jedeme na výlet, chodíme bruslit, jezdíme na kole, v létě k vodě… Krmení kachen nás nebaví
![]()
@Ravedd píše:
By mě zajímalo kde, v okruhu 25km nenajdu jediný kroužek gymnastiky nebo tancování kde nejsou povinný všechny soutěže na který jedouráda bych dala dceru na nějaký kroužek tancování ale nemám jen jí mám taky další dítě a když vynechám sebe já bych to i nějak přežila tak za prvé proč by ta druhá měla být bez výletů jen protože její ségra má kroužek co časově zaneprázdní celou rodinu, navíc úplně vidím jak ani ne tříletá celý den sedí někde na soutěži
![]()
já jsem jako dítě chodila na sportovní kroužky a soutěže jsme měli max 3× do roka, brácha chodil na fotbal a soutěže měli tak 4× do roka jenže dneska je in mít kroužek kde se jezdí na soutěže nejlíp každý víkend
klidně si za kroužek připlatím když holka nebude muset na soutěže ona totiž ani nechce ale to bohužel není možný takže máme smůlu protože dneska je to jen o soutěžích
My to mame ve skole. V miste bydliste. Neporada ty krouzky skola. Soukromnici si pronajimaji telocvicnu nebo prostory skoly v odpolednich hodinach. Maji pouze pololetni vystup = ukazku pro rodice, prarodice, kamarady atd. To tanecni studio ma zazemi ve meste, tam se schazi deti, ktere se tanci chteji venovat zavodne. U nas se schazi 1× tydne, trenuji si tam sestavu, kterou nam ukazi. Je to spis pro zabavu, pohyb. A schazi se od prvnaku po devatacky (kluky nemaji).
My mame na vesnici i ZUS. Ted druhy rok porada hudebni krouzek obec. To mame hned pres cestu. Holky mi chodi na klavir. Tam je opet pololetni besidka vystup. Jedna to urcite bude potrebovat nejspis na prijimacky.
@Lama Lama píše:
Ano, pokud to postavíš takto manipulativně, tak máš pravdu.
Ale prozradím ti tajemství, ono se dá dělat i něco jiného.
Samozrejmě, že se stihne i spousta jineho, však zápasy nejsou každý víkend oba dny a 24 hodín denně.
@Kelsey píše:
My to mame ve skole. V miste bydliste. Neporada ty krouzky skola. Soukromnici si pronajimaji telocvicnu nebo prostory skoly v odpolednich hodinach. Maji pouze pololetni vystup = ukazku pro rodice, prarodice, kamarady atd. To tanecni studio ma zazemi ve meste, tam se schazi deti, ktere se tanci chteji venovat zavodne. U nas se schazi 1× tydne, trenuji si tam sestavu, kterou nam ukazi. Je to spis pro zabavu, pohyb. A schazi se od prvnaku po devatacky (kluky nemaji).
My mame na vesnici i ZUS. Ted druhy rok porada hudebni krouzek obec. To mame hned pres cestu. Holky mi chodi na klavir. Tam je opet pololetni besidka vystup. Jedna to urcite bude potrebovat nejspis na prijimacky.
U nás škola má jen málo kroužků, zbytek má družina a tam byl problém nejdřív že jsem doma s mladší tudíž nemůže chodit do družiny a kroužek je jen pro družinu a teď sice doma už nejsem ale družinu máme ve škole jen do třetí třídy a dcera už je ve čtvrtý a dítě mimo družinu prostě nevezmou
![]()
ZUŠ tu máme ale dostat tam dítě je bez šance. Ale ona stejně na nic hrát nechce prý to je nuda ![]()
@AvajBr píše:
no a o tom se bavime. Ze takovy se opravdu hleda tezko
s tím nemohu souhlasit
Nečetla jsem celou diskuzi, ale mám opačný problém. Dcerka chodí do kroužku, kde mám pocit, že se za celý rok nic moc nenaučí, žádné soutěže nejsou, jedině, co je, je na konci něco jako akademie, kde každý kroužek předvede, co se za rok naučil. Když jsem po roce chození viděla ten výsledek, tak mi u některých děti přišlo, že jsou na tom stejně, jako by tam nikdy nebyli. Nic neumí, pletou si kroky, strany, rytmus. Jedná se o kroužek moderního tance pro děti 4-6 let, chápu, že jsou malí, ale aby po roce tréninku nebyli schopni si zapamatovat sestavu na asi minutu, to mi přijde divné. Dcera je šikovná, umí to, ale vidím, že nemá motivaci, protože se tam nikdy nic moc nenaučí a ostatní se tam jen motají a absolutně neví, co mají dělat. Tedy ne všichni, abych jim tedy nekrivdila. V jejím případě bych řekla, že by ji občasné soutěže pomohly a i ty lektorky by se víc snažily. Asi jde spíš ale o mou chybu, zřejmě špatná volba kroužku, jiné očekávání…
Nechci rozhodně, aby z ní byla nějaká vrcholová sportovkyně, ale chodí tam proto, aby se něco naučila. Sama říká, že ji to moc nebaví, protože tam furt dělají to stejné…
Proto uvažuji, že by chodila spíš do nějakého oddílu. Ty kroužky jsou spíš rekreační a žádné soutěže nemají ani ty starší děti, podle toho, co jsem viděla. Naopak třeba gymnastky od sokola jezdí pořád někde…
@Ravedd píše:
No tak gymnastiku tady opravdu nenajdu a tancování taktéž ne… Teda najdu ale soutěžení je podmínka. Bez soutěžení najdu nesportovní kroužky a k tomu basketbal, volejbal, házenou a atletiku ale to nemá s tancováním nic společnýho. Našla jsem pole dance 20km od nás klidně bych jí odvezla ale je to v čase kdy prostě nemůžu. Těžko si vezmu každý týden v úterý v práci volno abych mohla vozit na kroužek. Ddm u nás má pouze kroužky typu angličtina, básničky, divadlo, taneční kroužky dva a oba jezdí na soutěže, gymnastika žádná. Opravdu nepotřebuju upozornění že bych se měla podívat já se totiž nejen dívala ale i obvolávala a nesehnala nic. Jo ještě bych mohla vozit do Prahy nebo do Ústí tam bych určitě něco sehnala ale to už je hodně z ruky vozit dítě 50km na kroužek
Městečko má cca 6tisíc obyvatel a máme nesoutěžní kroužky jak pod Domečkem dětí tak ZUŠ. Gymnastiku, balet, tancování, taneční obor, street...…..Teď jsem se podívala na okolní vesničky a taky celkem výběr. Tak asi máme nějaké extra dobré vedení města ![]()