Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Taky si myslim, ze to realne opravdu neni. Mozna tak zalinku, ale bez spotrebicu, dojezdu a drateneho programu. Mozna by bylo lepsi se poinformovat v kuchynskych studiich a podobne nez tady ![]()
Já mám novou linku letos v létě od RoSa Design za 101 000 bez spotřebičů s montáží. Linka má 6 metrů, jedna sloupová skříň na vestavěnou troubu a mikrovlnku, nad linkou všude horní skříňky, jen nad pultíkem ne, ten má metr. Bez drátěného systému, ale s tichými dojezdy, skříňky nejsou prosklené, materiál lamino vzor dřeva + anthracit. 4 velkoformátové šuplíky + jeden na příbory s pořadačem, jinak skříňky. Část linky mám podsvícenou led světelným pásem. Spotřebiče jsme měli buď z dřívějška nebo jsme dokupovali v bazaru spotřebičů v Liberci, mají tam pěkné věci za minimální ceny (vestavěná trouba a myčka dohromady celkem za 6000 a nemůžu si vynachválit, záruku dávají půl roku), dřez jsme kupovali granitový rohový zvlášť u Koupelny Ptáček za 7600, zbytek spotřebičů jsme měli, lednice je samostatně stojící.
Kdyby jsi chtěla vědět něco víc nebo foto, napiš do soukromé pošty
. Přeji šťastný výběr, já jsem zatím velice spokojená.
Jinak zakázku jsme zadávali v lednu, montáž byla přelom července a srpna. A koukám že firma se nedá najít podle názvu, tak kuchyně Šádek Nová Paka. Nevím teda odkud jsi, ale firmu opravdu moc chválím a doporučuji.
Dva roky zpátky dělala příbuzná kuchyň, měla to od truhláře, kvalita spíš nižší, ale brak jako z těch obchoďáků to nebyl ani náhodou. Dala zhruba těch 120 tsicí za poloviční kuchyň než chceš ty a i tak je ta kvalita tak děsná, že kuchyň za rok používání vypadá jak by něco slušného nevypadalo ani za 25 let. Nedovedeš si představit, co za šílenosti jsou dnes schopni vyrábět jako pracovní desku. Někdy mi přijde, že to považují za spotřební zboží. I to levné v ceně na desítky tisíc do celé kuchyně.
Podle mě kuchyň v průměrné kvalitě se spotřebiči, pokud to není nějaká miniaturní nudle, pod 200 tisíc nepořídíš, ani když se vyhneš drahým studiům.
@Aaajik píše:
Přesně něco takového si představuju, jen o něco větší a s ostrůvkem. Tak do 150 000 bych se možná vejít mohla.
To je ale o dost kratší linka právě
na tu jsi mi řekla, že je to málo a netačí ti to ![]()
@phedr píše:
Novou kuchyň jsme dělali loni, hodně vařím, takže jsem chtěla vymazlenou kuchyň. Jenom plánováním jsem stravila víc než rok, od prvního návrhu ze studia, po optimalizace ergonomie až po finální konečný návrh, kdy už jsem věděla že pod 150 se svými požadavky nevejdu. Byla jsem i v Blumu a nechala si tam reálně tu kuchyň postavit, nabízejí to jako službu zdarma, a hodně to pomohlo. Zjistíš nedostatky v rozmístění skříněk, kolik nachodíš od varné zóny ke dřezu, jestli máš všechno důležité v dosahu, prostě prostor který je funkční. Ty chceš extrémně velkou kuchyň a máš nereálné požadavky, jen šuplíky ve spodní části kuchyň prostě prodražují, já je mám a jsem spokojená, ale nás čistě jen kuchyňská linka se spotřebiči, bez úprav vody a elektřiny vyšla při 5 metrech na 170 tisíc a to jsme měli 20% slevu. A já tomu věnovala opravdu mraky času, takže jsme porovnávali nabídky od truhlářů i studií. Pokud prostě chceš kvalitní kuchyň u níž počítáš s dlouhou dobou užití, tak je to obrovská investice. A mám srovnání, tchán teď dělá novou kuchyň, protože si koupil nové auto, tak mu na ní zbylo cca 80 tisíc, nenechal si poradit ať radši rok počká a udělá to pořádně, takže výběr padl na kuchyň z Horbachu, rozdíly v materiálech, pojezdech a kování je markantní, při podobném rozměru, akorát my máme poloostrůvek, on jen rovnou linku. Takže pokud chceš tlačit cenu dolů, slevila bych z rozměru, z počtu šuplíků ve spodní části, velká položka je třeba i úložná věž, pokud v ní chceš šuplíky, tak jen ona stojí 25 tisíc, když ti stačí police hned je cena úplně jinde, ale komfort užívání taky. Výsuv na kořenky, jen ty vnitřní košíky se pohybují v rozmezí od 1500/ks-6000/ks, takže při dvou košících jsi rázem na 3000 a to ještě nemáš vnitřní pojezd a skříňku. On i dřez v nerezu pokud má vydržet ie 10 tisíc, granitový i víc. Za mě pokud máš možnost zajet do Prahy a dojít si ve Vysočanech do Blumu, tak to udělej, zaprvé uvidíš v reálu jestli opravdu potřebuješ tak velkou linku, jaké existují systémy, minimálně si ujasníš na čem pak u truhláře nebo ve studiu trvat a kde se dá udělat kompromis.
No, děvčata, tak jistě, že jde udělat kuchyni za 200 a více tisíc..
ale taky jde zajet do Baumaxu nebo Obi nebo objednat na netu a na pár let máte (3m) linku i za 10-15tisíc plus dokoupíte sporák, digestoř, baterii a dřez… dobrá, plus myčka..
nevím, kde kdo žije, ale měla jsem v životě dvě linky přes 100tisíc v tehdejších cenách (dnes jakoby 150) a už bych za to prostě nedala… otázka priorit.. radši budu cestovat, dám to do opravy chalupy, něco zažiju apod…
Někdo, osobně teda zatím nemám zkušenost, kupuje použité kuchyně. Dováží je sem firmy z německa, holandska, mají pojezdy, atd, jsou značkové. Kvalitní. Akorát doporučují novou desku. Jsou včetně spotřebičů, údajně ti ji rozměrově přizpůsobí. Třeba je to taky cesta, nevím, mrkni na net. Mě by se jich pár hodně moc líbilo…
@Lucy75 píše:
ale taky jde zajet do Baumaxu nebo Obi nebo objednat na netu a na pár let máte (3m) linku i za 10-15tisíc plus dokoupíte sporák, digestoř, baterii a dřez… dobrá, plus myčka..
nevím, kde kdo žije, ale měla jsem v životě dvě linky přes 100tisíc v tehdejších cenách (dnes jakoby 150) a už bych za to prostě nedala… otázka priorit.. radši budu cestovat, dám to do opravy chalupy, něco zažiju apod…
Presne. Kdyz vidim, co tu padlo za palky za kuchyn. Tyvado pres 100 tisic za kuchyn? Paneboze, kde na to vzit? To si neumim predstavit. A co na tom tolik stoji?
@Aaajik píše:
Holky to jste mě teda nepotěšilyDneska jsem na přítele vytáhla, že bych se chtěla vejít do 150 tis. a vylitl na mě, že jsem se snad zbláznila
celý život toužím po svoji kuchyni, mám ji v hlavě už 10 let a doufala jsem, že v novém baráčku, kam se budeme stěhovat příští rok v srpnu, si ten sen splním. No, asi to nebude ta moje vysněná kuchyň..
hele, musis vychytat akci. asko, sconto mivaji.Ja vychytala 70% dolu.Asko ma v Letnanech krasnou kuchyn, velkou, z predvadecky, asi za 30, puvodni cena 200.Chce to se jit podivat, oblezt obchody..
@Aaajik píše:
Obrázek je jen ilustrační, spíš pro představu, pult chci klasický 60 cm. Jen oproti obrázku jsem chtěla víc horních skříněk, nebudu mít linku u okna. Potřebuji fakt velkou kuchyn, celé léto pořád něco zavařuju, docela ve velkém. třeba na zpracování 40 kg dýně je místa potřeba fakt dost
A tak si udělej rovnou nebo malé L a dej si tam v barvě masivní stůl místo ostrůvku
my jsme první „kuchyň“ brali za 14 tisíc v nějakým skladu 2.jakosti, 6 normální stojící sporák, 10 lednice beko, mikrovlnka 1500, digestoř 1200, nějaký práce věci kolem 5000 a tedy 40 tisíc a kdejakej Ukrajinec na ubytovně by možná ohrnul nos
a kde máš myčku, obr lednici, vestavěnou lednici, šuplíky, vychytávky…
@Kuba25 pojezdy, když chceš šuplíky s vysokou nosností, vždycky záleží co v tom chce člověk skladovat, jestli sklenice s něčím, ty jsou prostě těžké, stejně tak záleží jaké hrnce, v jakém množství, mám třeba litinový hrnec a ten s poklicí váží 7 kg, když se připočtou ostatní hrnce a pánve je to tíha. Potom samozřejmě záleží i na tom jestli se jedná o skříňku atyp, tam taky naskakuje cena. Samozřejmě se dá sehnat kuchyně levnější, vždycky záleží, jak náročný je uživatel a co očekává. Každý máme jiné priority, někdo vystačí s klasickou kuchyní s policemi a radši ty peníze dá jinam, někdo chce vymazlenou kuchyň a investuje do ní.
@Lucy75 píše:
V Baumaxu to ale za par supu bude hotova sektorovka, bez moznosti navrhu na miru a bez vychytávek, co chce zakladatelka. O ostruvku by si mohla nechat zdat. A o kvalite ani nemluvím.
Neumím si představit tohle, v nějaké alespoň průměrné kvalitě, pod 200tis.
Jestli tady někdo máte zkušenosti s realizací něčeho podobného s limitem 100tis, tak se prosím podělte. Já si umím představit výraznou úsporu, pokud by se podařilo sehnat někoho levnějšího na práci, která bývá až polovina ceny. Anebo pak slevit z požadavků a koupit všechno v Ikea nebo podobné krabici. Ono taky záleží, kde se ta kuchyně dělá - pokud se zakladatelka stěhuje do nového domu, kde stráví příštích pár desetiletí, tak je to přece jen jiné rozhodování, než když si někdo zařizuje studentský byt.