Kult dítěte

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9374
10.11.15 23:14

Článek jsem nečetla, ale mám na výchovu jiný názor než hromada uživatelek tady. Rodič by měl být pomyslným průvodcem dítěte, tedy kráčet s ním, ale o věcech i rozhodovat sám. Moderní výchova, kdy rodiče nechávají všechno vybírat děti, tím se pro děti stávají spíš sluhou a tyto děti jsou pak zvyklé diktovat si podmínky všude. A naopak z těchto dětí se stávají malí tyrani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7527
10.11.15 23:20

@Adrasteia hmmm, tak jak tě tak čtu, tak aniž bych zmiňovaný RABR četla, tak se tím tak nějak intuitivně řídím, možná je to tím, jaké mám vzpomínky z dětství a na co bych chtěla aby vzpomínala moje dcera. Ale prostě ty hranice a hlavně důslednost tam být musí, malá prostě ví že když něco řeknu, tak to platí a tím mám bych řekla všechno jednodušší. ALE občas sáhnu i k té první popisované situaci, zkrátka to občas nefunguje :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7527
10.11.15 23:25

@Petule030 ono spíš ty rodiče zapomínají že jsou věci které prostě dítě svým rozumem nemůže rozhodnout samo, dát na výběr které tričko si chce zrovna dneska vzít není dle mého nic šíleného a ano i já jsem podlehla škemrání mé dvouleté holčičky že půjdeme do obchodu protože ona tam chce, ale jednalo se o knihkupectví a to já velmi ráda budu podporovat a podporuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
10.11.15 23:27

@medunka23 Je jasné, že jsme lidé, každému někdy ujedou nervy (mně taky), ale nesmí se to stát pravidlem a to je na tom to podstatné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
10.11.15 23:37

@Nimie Řvoucí dítě, dítě odmítající pracovat na úkolu, dítě, které nadává dospělým - důvodů, proč se tak dítě může chovat je bezpočet a je třeba si uvědomit, že ne vždy za to může špatná výchova - sociální situace a problémy v rodině, citová deprivace, psychické problémy způsobené nejrůznějšími faktory atd. a může to být způsobeno také volnou výchovou, kdy dítě nemá žádné hranice - ať už z nezájmu nebo naopak z přesvědčení rodičů.
Jinak RABR funguje v případě, že se provádí SPRÁVNĚ a důsledně, znám mnoho rodičů, kteří pyšně hlásají, jak vychovávají podle RABRU, ale když to vidím v praxi, tak zjišťuji, že to dělají prostě špatně a to samozřejmě vede ke špatným výsledkům. Spoustu rodičů ten princip prostě nechápe, ale tahle výchova není o tom, že dítě může cokoliv. Znovu opakuji, že jsem pro důslednou, nikoliv však autoritativní výchovu. Pokud v Norsku mají rozmazlené děti, tak je to asi proto, že je vychovávají nedůsledně, ať to nazývají, jak chtějí, to je celé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
10.11.15 23:49

@Nimie Ještě k tomu Norsku - svého času jsem tam pobývala poměrně často, s dětmi jsem se tam tedy moc nestýkala, ale můžu říct jedno - dospělí obecně mě tam naprosto nadchli - je pravda, že jsou uzavřenější a možná se zdají na první pohled i méně přátelští, ale jsou to neuvěřitelně slušní, klidní a ochotní lidé. Je tam naprosto běžné např. odjet na nákup a nezamykat, všude v obchodech a na ulici jsou lidé k sobě velmi vstřícní a pozorní, vždy připravení pomoci cizímu člověku. Ač nerada, musím přiznat, že jsem se tam občas docela styděla, když jsem si představila, jak by se asi v určitých situacích chovali někteří Češi… Občas jim zkazí reputaci parta ožralých mladíků, ale teda - kdybychom byli my tady takto vychovaní, tak bych si teda pískala… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31901
10.11.15 23:52

@Adrasteia já to chápu, že jde o důslednost. Mě šlo spíš jen o to, že mi z tvého příspěvku to vyznělo tak, že dítě vyrůstající na RABRu je vždy „ideální“ - poslouchá, neodmlouvá, neřve, nikdy se nenaštve…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31901
10.11.15 23:58

@Adrasteia zákony přehnaně ochraňující děti v Norsku jsou relativně nedávnou záležitostí, tzn. dospělí vychovávaní tím způsobem, o kterém píše Ruščák, by měli teprve dorůstat. Ale už na mladých je bohužel vidět, jak moc jsou utrženi z řetězu. Ne všichni, existují vyjímky, mám kamaráda Nora a je to velice inteligentní úspěšný mladý muž, nemá problém s autoritou apod., ale bohužel mi to připadá spíše jako světlá vyjímka.

A koneckonců já v zásadě souhlasím s tím, že dítě by mělo mít možnost dostat vysvětlení, ale to podle mě není to, na co Ruščák naráží. Je rozdíl, když se dítěti něco vysvětlí, ale dodržují se určité meze, jak popisuješ a když si rodič nechá ze sebe dělat dobrý den. Koneckonců jak to padlo to mytí rukou, mnohé děti oblíbené období „proč“ docela zneužívají k tyranizování okolí a nepříjde mi v pořádku, aby si dítě dělalo z rodiče srandu, když se bude do kolečka ptát na jednu a tu samou věc a evidentně se u toho bavit. Vysvětlit ano, ale aby se 10× denně při každém mytí rukou vysvětlovalo proč se mají mýt ruce… to mi taky nepříjde jako vhodná výchova :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
11.11.15 00:05
@Nimie píše:
@Adrasteia zákony přehnaně ochraňující děti v Norsku jsou relativně nedávnou záležitostí, tzn. dospělí vychovávaní tím způsobem, o kterém píše Ruščák, by měli teprve dorůstat. Ale už na mladých je bohužel vidět, jak moc jsou utrženi z řetězu. Ne všichni, existují vyjímky, mám kamaráda Nora a je to velice inteligentní úspěšný mladý muž, nemá problém s autoritou apod., ale bohužel mi to připadá spíše jako světlá vyjímka.A koneckonců já v zásadě souhlasím s tím, že dítě by mělo mít možnost dostat vysvětlení, ale to podle mě není to, na co Ruščák naráží. Je rozdíl, když se dítěti něco vysvětlí, ale dodržují se určité meze, jak popisuješ a když si rodič nechá ze sebe dělat dobrý den. Koneckonců jak to padlo to mytí rukou, mnohé děti oblíbené období „proč“ docela zneužívají k tyranizování okolí a nepříjde mi v pořádku, aby si dítě dělalo z rodiče srandu, když se bude do kolečka ptát na jednu a tu samou věc a evidentně se u toho bavit. Vysvětlit ano, ale aby se 10× denně při každém mytí rukou vysvětlovalo proč se mají mýt ruce… to mi taky nepříjde jako vhodná výchova :)

ne to opravdu není v pořádku nechat se takto tyranizovat..
na 10× proč nenechávám já osobně ani dojít když se mi toho zdá moc - vím, že to dítě chápe, že jsme si to dost vysvětlili, tak odpovídám protiotázkou…
takže: Mamííí a proooooč si musím umýt ruce? a já : ty to nevíš? říkali jsme si to, zkus si vzpomenout proč..a mezitím ho vedu do koupelny a už si ty ruce v podstatě mydlíme spolu…
jindy zase houknu - jednoduché povely - ruce, převléct, bačkory a uháněj.. znáš pravidla, děláme to tak vždycky, takže bez diskuze a alou!
je to podle situace, nálady (nejsem stroj) důležitá je důslednost..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
11.11.15 00:13

@Nimie Žádné dítě není ideální ať už vyrůstá, na čemkoliv - a o tom to je - jak rodič přistoupí k případnému konfliktu, jak je důsledný, jak to vyřeší.
Já s tebou souhlasím, respektující výchova není o tom, že si dítě ze mě dělá pr..ču, já mu hodinu každý den vysvětluji, proč si má jít mýt ruce a ve výsledku to vzdám, protože mi dítě zdrhne kamsi do nitra domu - to není respektující výchova, to je parodie na respektující výchovu. No a pak ta matka všude hlásá, jak jedou podle RABRu a ostatní, když vidí chování jejího dítěte, tak tuto výchovu odsoudí. Já vysvětlím dítěti, proč si půjde ty ruce umýt klidně dvakrát, ale trvám na tom, že si je prostě umyje a když se zeptá potřetí proč, tak mu jednoduše řeknu, že už to moc dobře ví. Někdy pomůže, když se zeptám já: Ty si nepamatuješ, co jsem říkala o mytí rukou? Proč si máš umýt ruce? Dítě se většinou začne zabývat formulací odpovědi a ruce jsou v klidu umyty. :)

Příspěvek upraven 11.11.15 v 00:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31901
11.11.15 00:15

@jdukolem tohle mi příjde jako rozumný přístup :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31901
11.11.15 00:19

@Adrasteia tak v tom případě se shodneme :kytka: tenhle přístup mi příjde hodně rozumný a myslím, že ani autor by takovou výchovu neshledával jako problém - tam podle mě fakt šlo spíš o tu chybějící důslednost, jasně dané mantinely a to, když dítě ovládá život rodiče :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
11.11.15 00:22
@Nimie píše:
@Adrasteia tak v tom případě se shodneme :kytka: tenhle přístup mi příjde hodně rozumný a myslím, že ani autor by takovou výchovu neshledával jako problém - tam podle mě fakt šlo spíš o tu chybějící důslednost, jasně dané mantinely a to, když dítě ovládá život rodiče :)

oni si lidi respektující výchovu velmi často pletou s benevolencí a nedůsledností, ale tak to fakt není..a taky se dost často zaměňuje respektující výchova a tzv „nevýchova“ s kterou já osobně mám dost problém asi jsem moc autoritativní rodič no 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
11.11.15 00:25

@Nimie Na to narážím často - spoustu lidí si myslí, že respektující výchova je taková, že dítě může všechno, ale to je blbost. To, co popisuješ ty, je americký model volné výchovy, kde právě absence nedůslednosti vede nakonec ve většině případů k jednomu velkému průšvihu. Jenže nejhorší je, že i autoritativní výchova neznamená vždycky důsledná výchova a pak se všichni diví, kdeže jsou jako ty výsledky. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
11.11.15 00:25
@jdukolem píše:
oni si lidi respektující výchovu velmi často pletou s benevolencí a nedůsledností, ale tak to fakt není..a taky se dost často zaměňuje respektující výchova a tzv „nevýchova“ s kterou já osobně mám dost problém asi jsem moc autoritativní rodič no 8)

Jsi mě předběhla… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect