Kult dítěte

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3767
12.11.15 10:42
@Kakachna píše:
@Adrasteia To je fakt, většímu to jde vysvětlit a samo lépe chápe důsledky. U menšího, které to nechápe zase můeš použít tu převahu síli. Už tomu myslím rozumím. Akorát teda úplně nesouhlasím, že agresor má vždy důvod být agresorem a že by to měl zvládnout personál školky i bez spolupráce s rodiči.

Samozřejmě že by to měl zvládnout ve spolupráci s rodiči, měla jsem na mysli řešení konkrétní situace např. ve školce, kde zrovna v tu chvíli rodiče nejsou přítomni. To že o tom učitelka bude později informovat rodiče a ty se zapojí do dlouhodobého řešení problému považuji za samozřejmost.
Jinak k tomu agresorovi - ten důvod tam je vždycky (poku se třeba nejedná o nějakou vrozenou sadistickou úchylku), i když na první pohled nemusí být patrný a spoustu lidí si nedá do souvislosti různé věci, které k sobě ale patří. Příklad - vždy hodný chlapeček nastoupil v necelých třech letech do školky a začal bít děti. Když to zkrátím - nebyl na školku ještě zralý, postrádal maminku, matce doporučeno odložení školky. Za rok znovu nastoupil, do kolektivu se včlenil bez problémů, velmi milý chlapec.

Příspěvek upraven 12.11.15 v 10:43

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3753
12.11.15 10:42

@Kakachna tak musím říct, že s Vámi snad ve všem souhlasím :)

jen poznámka - jak jste psala o chování českých dětí v restauracích v porovnání s Evropou, tak na USA ještě nemáme, dělala jsem tam servírku a co tam se děje to je fakt mazec

@efka127 jak jste psala, že měl manžel špatný pocit, že jste s dítkem nic nepodnikli, protože bylo škaredě, tak mám pokaždý taky když s malou nevypálím 2× denně ven a to jí jen 9m, takže je stejně jen v kočáře a rozhlíží se

ale včera jsme se s chlapem hecli a poprvé od narození jsme si sami vyrazili na večeři a tchánovci hlídali malou a psa, takže jsme si konečně taky udělali večer podle rodičů a ne podle dítěte
sice jsem celou dobu přemýšlela jestli se jich malá nebojí a nehledá nás, ale prý po nás ani nevzdechla a celou dobu si prý urputně s nima hrála a byla spokojená, uf

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
12.11.15 10:46
@Lama Lama píše:
@Adrasteia no, to je jeden pohled. ale na druhou stranu- stejně tak by si mohla matka, která dítě nutí půjčit říct, že to dělá ukázkou příkladem - prostě to půjčí za dítě, pokud dítě není tak velké, aby samo pochopilo, že musí půjčovat a msí se naučit, že není vpořádku, když hračky nepůjčuje. :nevim:

Takhle to ale opravdu nefunguje. Nemohu považovat za vzor, když něco udělám za druhého člověka proti jeho vůli. Dítě napadobuje, co dělá jeho vzor, tedy matka a otec - tedy logicky musí vidět, že ONI SAMI dobrovolně půjčí SVOJÍ věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81526
12.11.15 10:47

@Conulka blbej pocit m taky. ale ne kvuli detem. ldyz mam deti u abicky a hnila bych cely den na gauci doma, bufu mit pocit uplne stejnY

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
12.11.15 10:48

@Lama Lama Stačí si představit sebe. Tvá matka ti pořád bere oblíbenou kabelku a cpe ji tvé kamarádce - když to bude dělat dostatečně dlouho, tak si tu kabelku budeš sakra před každým hlídat a matky budeš mít plné zuby. Když ti tvá matka bude říkat: Ráda dělám radost své kamarádce a tak jí půjčuju svou kabelku! a také půjde a kabelku jí sama půjčí, tak tě třeba po nějaké době napadne, že bys taky chtěla své kamarádce udělat radost a kabelku jí půjčíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81526
12.11.15 10:49
@Adrasteia píše:
Takhle to ale opravdu nefunguje. Nemohu považovat za vzor, když něco udělám za druhého člověka proti jeho vůli. Dítě napadobuje, co dělá jeho vzor, tedy matka a otec - tedy logicky musí vidět, že ONI SAMI dobrovolně půjčí SVOJÍ věc.

ale k tomu je analogicke, ze si rodice sami chrani vlasni veci. ne ze jim je chrani nekdo jiny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81526
12.11.15 10:51
@Adrasteia píše:
@Lama Lama Stačí si představit sebe. Tvá matka ti pořád bere oblíbenou kabelku a cpe ji tvé kamarádce - když to bude dělat dostatečně dlouho, tak si tu kabelku budeš sakra před každým hlídat a matky budeš mít plné zuby. Když ti tvá matka bude říkat: Ráda dělám radost své kamarádce a tak jí půjčuju svou kabelku! a také půjde a kabelku jí sama půjčí, tak tě třeba po nějaké době napadne, že bys taky chtěla své kamarádce udělat radost a kabelku jí půjčíš.

samozdrejme je to spatne za dite pujcovat. ja spis rozvracim to, ze je treba dite bramit, kdyz pujci cokoli

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
12.11.15 10:54
@Lama Lama píše:
samozdrejme je to spatne za dite pujcovat. ja spis rozvracim to, ze je treba dite bramit, kdyz pujci cokoli

Nechápu? Kdy dítě něco samo chce půjčit, ať to půjčí, to je v pořádku. Já psala, že synovi hračku jiné dítě sebere, on by ji chtěl zpátky, ale bojí se to řešit. To že neřve, neznamená, že tu hračku nechce zpátky. Když půjčí sám, tak je snad jasné, že mu to nebudu vracet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12072
12.11.15 11:05

@Conulka Tak teda nevím, jestli mám radost z toho, že stále ještě se máme na koho dotahovat. :roll: A gratuluji k hezkému večeru! ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
12.11.15 11:06
@Lama Lama píše:
ale k tomu je analogicke, ze si rodice sami chrani vlasni veci. ne ze jim je chrani nekdo jiny

Ale to si přece rozhodne každý sám. Já se svobodně rozhodnu, zda půjčím, dítě se svobodně rozhodne, zda půjčí. Tohle prostě není povinnost. Pokud jako dospělý věci nepůjčuju, tak nebudu učit moje dítě, aby vždycky všechno půjčilo, to je nesmysl. Pokud jsem takový člověk, který hned každému půjčí a nabídne své věci, tak to své dítě naučím. Ale je třeba respektovat přání dítěte. Znám děti, které vždycky vše půjčí, ostatní třeba nic nemají nebo nechtějí půjčit. A to je podle mě ještě horší, než když dítě nechce půjčovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
12.11.15 11:10
@Lama Lama píše:
samozdrejme je to spatne za dite pujcovat. ja spis rozvracim to, ze je treba dite bramit, kdyz pujci cokoli

A v podstatě jsi to pěkně vystihla. Pokud si my dospělí věci chráníme, proč nutíme děti půjčovat? Pokud mně nebude dělat problém půjčit kamarádce mikinu, tužku, děštník, nebude zcela přirozeně dělat problém mému dítěti půjčit hračku. Ale nic není hned. To dítě si k tomu musí dojít samo. Nátlakem v tomto dosáhnu pravého opaku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
12.11.15 11:20
@Lama Lama píše:
ale k tomu je analogicke, ze si rodice sami chrani vlasni veci. ne ze jim je chrani nekdo jiny

Už mi došlo, jak jsi to asi myslela. Není to nelogické. V batolecím věku se děti učí nápodobou svých rodičů, kteří je vedou a učí je chápat souvislosti. Pokud dítěti pomohu, dítě pochopí, že není v pořádku, aby mu ostatní brali hračky, pochopí, že je v právu a naučí se nápodobou mého chování hračku hájit. Ale v tomto konkrétním případě se bavíme o dětech neprůbojných bez přirozené asertivity. Stejně tak matka dítěte, které hračky bere, by měla zasáhnout, aby se její dítě naučilo, že to, co dělá, je špatně a hračky se ostatním neberou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12072
12.11.15 11:21

@Adrasteia Aha, tak to jo.
Ještě k tomu agresorovi. Ono tímhle pohledem se dá brát jako důvod úplně cokoli a přijde mi jako velký problém, že v současné době se ten důvod zaměňuje s omluvou toho dítěte. Třeba ten příklad s braním hraček. Ano, je to asi u něj spouštěč té agrese, ale rozhodně ho to neomlouvá, že tluče děti a už vůbec neopravňuje v tom pokračovat. To dítě se musí naučit pro něj nepříjemné situace řešit jinak, protože těch bude v životě ještě spousta a není řešením jen důsledně sledovat, aby mu náhodou někdo něco nebral. Takhle se z agresora dělá oběť a to není správné. Ale hlavně nevěřím tomu, že děti mlátí jiné děti vždy jen z nějaké frustrace. Znám děti, co bijí ostatní děti pro zábavu. Vyberou si snadný cíl a pak si tím krátí čas, dělají si tím dobře. Nevěřím tomu, že děti se rodí je maličcí andílci, v kterých je vše jen dobré a špatné se z nich stanou jen špatným zacházením. Věřím, že abychom byli schopni přežít, tak v každém z nás je jak dobrák (aby byl schopen přežít v rámci tlupy), tak i predátor. Ale v každém v trochu jiném poměru. A právě na výchově hodně záleží, co z toho s později bude projevovat, ale u některých jedinců je to dost složité.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81526
12.11.15 12:02

@Adrasteia podle mě si nerozumíme. nebo možná už jo.
já NEzastávám názor, že dítě musí půjčovat. nemusí. zvlášt venku, cozímu. Jediný, kde u nás musí je návštěvě u nás. s tím, že to předem domluvím - jde k nám to dítě, nebude tu jen sedět a čučet do stropu, protože mu nic nepujčiš. můžeš si schovat, co půjčit nechceš. Na hřišti může klidně syslit 100 bábovek a je mi mi to šumák. Ani mu domlouvat nebudu. POkud by si sám půjčoval, domluvila bych mu, aby půjčoval taky, nenutila, ale zakázala si půjčovat od jiných. Pokud by tam byl kamarád, taky bych zkusila domluvit, že kamarádovi by to bylo fajn.

Ale mě šlo o to za dítě vyřizovat, že mu někdo vezme hračku. Ale asi jsem to spíš od tebe taky blbě pochopila. že ho bráníš, ikdyž mu to nevadí. moje děti vyřídilku maj. pokud to nezvládnou, tak jim zkusim nejdřív poradit, co udělat, vyřizuji za ně až když projeví nějakou snahu se bránit sami a je to mimo jejich schopnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
12.11.15 12:05
@Adrasteia píše:
@Lama Lama @Nimie @Hoa Mai @Elenloth
S tím půjčováním se to dnes taky dobře přehání. Je to o dobrovolnosti a určitě dítě nenaučím půjčovat ostatním tím způsobem, že mu celé dětství budu vytrhávat hračky z rukou a vykřikovat, že je musí půjčit. To dítě potom k půjčování akorát získá odpor. Mohu se ho zeptat a vysvětlit, že je to hezké, ale dítě to vždy musí udělat dobrovolně. Když ho to chci naučit, musím jít příkladem.
Já mám se synem opačný problém. On je takový moulík, děti mu hračky berou a jemu je to líto, ale do konfliktu se nepouští. Já pak musím jít a tomu cizímu dítěti hračku vzít (většinou nabídnu něco jiného). Jedině tak ho naučím, že není v pořádku, když mu ostatní hračky berou. Někdy ale narazím na maminku, která nejen že neřeší to, že její dítě bere hračky jinému, ale ještě by měla kecy, když si to tedy jdu vyřešit já. :zed: :zed: To že je dítě mladší neberu jako argument. Můj není tak velký, aby to chápal a musí se naučit, že není v pořádku, když mu ostatní hračky berou, chci aby pochopil, že je v právu a je normální, aby si hračku hájil. Ve školce by se pak zbláznil.

To rvaní hraček dětem z ruky se mi taky nelíbí a myslím, že je to situace dost nepříjemná pro všechny zúčastněné. Ale tohle půjčování jsem na mysli neměla, to už je trochu extrém. Já jsem měla na mysli ty situace, kdy se sejde více dětí na pískovišti, každé z nich má vícero svých hraček, ne se vším si hraje a samozřejmě si děti navzájem ty hračky na zemi ležící, chtějí navzájem prohlédnout a osahat. Já se svého syna snažím učit, že pokud on si chce prohlížet a osahat cizí věci, tak je fér, aby on dal k dispozici ty své hračky, se kterými si zrovna nehraje. O tom chtění půjčovat v jeho věku trošku pochybuju, donedávna prostě nebyl schopný sám od sebe si uvědomit rozdíl mezi půjčením hračky a ztrátou vlastnictví hračky. Takže sám od sebe by třeba něco nepůjčil, ale když jsem mu řekla „podívej, holčička nemá svou lopatku a my máme dvě, půjčíme jí jednu na chvíli? Ona nám ji pak vrátí.“ nebo „ty sis před chvílí prohlížel chlapečkův bagr a on by se teď chtěl podívat na tvůj traktor, dovolíš mu to? Ty si s ním teď stejně nehraješ a za chvíli si ho vezmeme zpátky“, tak s tím vůbec nemá problém. To, s čím si hraje, půjčovat nemusí, je v pořádku, že si to brání, ale naopak nesmí brát hračky z ruky ostatním. Jenže pak narážím na problém, že jsou děti, které samy nepůjčují, ale cizí hračky si berou (samozřejmě bez zeptání) a úplně nejlíp ji odnesou někam jinam a tam ji nechají a já pak jak pitomec chodím po celém hřišti a hledám. Když už vezmu tu analogii s půjčováním kabelek, tak je to jako by se sešly kámošky na kafi a navzájem si ukazovaly své úlovky, které si právě koupily v obchoďáku. No a jedna z nich by si kabelky ostatních půjčila, prohlédla, ale svou by nikomu neukázala, pak by odešla na toaletu s kabelkou jedné z kamarádek a nechala ji tam ležet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí