Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Adrasteia píše:
@Hoa Mai To s tím psem je dost dobrý, škoda, žes to neřekla. Já vím, jak jsou takový situace nepříjemný, musím vždycky sebrat síly, jsem od přírody taky takový moula a asertivitě se musím pořád učit. Ale kvůli svému synovi se snažím překonat.
proc by to mela rikat? me to prijde zbytecne. ![]()
@Lama Lama píše:
proc by to mela rikat? me to prijde zbytecne.
Mně ne. Aby si uvědomil, že není na světě jenom on a že by měl brát taky ohled na druhé lidi (v tomto případě to znamená usměrnit si dítě). Nevím, ale je typicky české mlčet a strkat hlavu do písku v takových situacích. Někteří lidé se na základě toho pak chovají stále drzeji. Nemyslím, že je to změní (možná se ale někteří chytí za nos), ale je třeba jim dát najevo, že takhle prostě ne.
A navíc si myslím, že vtipná poznámka se často setká s větším ohlasem než strohé: „Vaše dítě mě obtěžuje, udělejte s tím něco!“ Znám to z vlastní zkušenosti, jednou jsem něco podobného řekla pánovi v obchoďáku a nakonec jsme se ještě zasmáli a on se omluvil.
@Adrasteia píše:
Mně ne. Aby si uvědomil, že není na světě jenom on a že by měl brát taky ohled na druhé lidi (v tomto případě to znamená usměrnit si dítě). Nevím, ale je typicky české mlčet a strkat hlavu do písku v takových situacích. Někteří lidé se na základě toho pak chovají stále drzeji. Nemyslím, že je to změní (možná se ale někteří chytí za nos), ale je třeba jim dát najevo, že takhle prostě ne.
A navíc si myslím, že vtipná poznámka se často setká s větším ohlasem než strohé: „Vaše dítě mě obtěžuje, udělejte s tím něco!“ Znám to z vlastní zkušenosti, jednou jsem něco podobného řekla pánovi v obchoďáku a nakonec jsme se ještě zasmáli a on se omluvil.
nenamitam nic proti tomu neco rict. ale staci vecne. radobyvtipne poznamky- podle me zkusenosti spis nastvou. ale asi je to o povaze
@Lama Lama píše:
nenamitam nic proti tomu neco rict. ale staci vecne. radobyvtipne poznamky- podle me zkusenosti spis nastvou. ale asi je to o povaze
To máš pravdu, je to individuální. Já tedy mám lepší zkušenost s těmi vtipnými poznámkami, ale záleží, na koho narazíš.
@Lama Lama píše:
@Adrasteia no, to je jeden pohled. ale na druhou stranu- stejně tak by si mohla matka, která dítě nutí půjčit říct, že to dělá ukázkou příkladem - prostě to půjčí za dítě, pokud dítě není tak velké, aby samo pochopilo, že musí půjčovat a msí se naučit, že není vpořádku, když hračky nepůjčuje.
Já nevím, mně nepřijde za každou cenu správné půjčovat cizím dětem hračky. Proč vlaatně? Např. pokud půjdeme na pískoviště a budeme mít jednu lopatičku, nevidím důvod, proč bych ji měla synovi brát a dávat cizímu dítěti. Dospělí si přece mezi sebou také nepůjčují telefony nebo co já vím. Teď to přeháním, ale zkrátka jsou situace, kdy nevidím důvod půjčovat vše, co chce jiné dítě. Spíš mi přijde častěji lepší řešení, aby maminka vysvětlila dítěti - tohle není naše, chlapeček si teď chce hrát se svými hračkami, pojˇ, najdeme si něco jiného… Zase je přece potřeba i respektovat, že si dítě vzalo své hračky, chce si s nimi hrát a ne že se bude neustále ohlížet na to, že jiné děti by je chtěly taky…
@barca77 píše:
Já nevím, mně nepřijde za každou cenu správné půjčovat cizím dětem hračky. Proč vlaatně? Např. pokud půjdeme na pískoviště a budeme mít jednu lopatičku, nevidím důvod, proč bych ji měla synovi brát a dávat cizímu dítěti. Dospělí si přece mezi sebou také nepůjčují telefony nebo co já vím. Teď to přeháním, ale zkrátka jsou situace, kdy nevidím důvod půjčovat vše, co chce jiné dítě. Spíš mi přijde častěji lepší řešení, aby maminka vysvětlila dítěti - tohle není naše, chlapeček si teď chce hrát se svými hračkami, pojˇ, najdeme si něco jiného… Zase je přece potřeba i respektovat, že si dítě vzalo své hračky, chce si s nimi hrát a ne že se bude neustále ohlížet na to, že jiné děti by je chtěly taky…
blbe jsi mi pochopila. docti.
@efka127 naprosto souhlasím. Ono když se čas od času dítě bude schopno zabavit samo, tak to není na škodu, naopak, nebude stát mamince za sukní a naučí se být i trochu samostatné.
@Lama Lama píše:
@Adrasteia no, to je jeden pohled. ale na druhou stranu- stejně tak by si mohla matka, která dítě nutí půjčit říct, že to dělá ukázkou příkladem - prostě to půjčí za dítě, pokud dítě není tak velké, aby samo pochopilo, že musí půjčovat a msí se naučit, že není vpořádku, když hračky nepůjčuje.
To jo, tam spíš asi jde o to, že půjčuje za každou cenu a vůbec nehájí „majetek“ dítěte. Kdyby Adrasteia takhle chodila brát hračku pokaždé a všem (a nenabízela ani nic za to), tak to je druhý extrém, ale pokud jsem to dobře pochopila, tak se spíš snaží, aby syn měl alespoň něco.
@Kakachna píše:
To je v poslední době velká móda. Dítě se chová jako spratek? Nevadí, nazveme ho živým dítětem a problém je vyřešen.Ještě jsem snad neslyšela, že by někdo přiznal, že má nevychované dítě, všichni mají živé.
Hele, já si myslím, že jsem na děcka tvrdší - i okolí to říká. Ale jít s nima do restaurace to se nedá. Divočí, jak jsou dvě, tak se ještě hecujou… A neřekla bych, že mám spratky. Ani živější děti. Ale prostě jsou situace, kdy se mění na divokou zvěř (hlavně, když se nudí), až je mi stydno.
Podle mě je to spíš tím, že se děti do těch reastaurací teď masivně berou. My teda chodíme vyjmečně, většinou na dovolené a ještě hledáme zahrádky venku.
@Nimie píše:
To jo, tam spíš asi jde o to, že půjčuje za každou cenu a vůbec nehájí „majetek“ dítěte. Kdyby Adrasteia takhle chodila brát hračku pokaždé a všem (a nenabízela ani nic za to), tak to je druhý extrém, ale pokud jsem to dobře pochopila, tak se spíš snaží, aby syn měl alespoň něco.
O to, aby měl alespoň něco, mi nejde. Jde mi o to, aby viděl, že není v pořádku, když mu ostatní hračky berou stylem přiletím k tobě, vyškubnu ti to z ruky a zmizím. A ty děti (hlavně ty starší) by to měly pochopit taky. Pokud mu někdo sebere hračku, vracím mu ji opravdu pokaždé (vyjma případů, kdy s tím dítě zdrhne opravdu daleko a jeho matka to neřeší), pokud jde o mladší dítě, mám něco na výměnu. Pomalu to syn začíná chápat. Minule mu chtěl zase chlapeček vytrhnout auto, tak s tím ten můj utekl, to je zatím vrchol jeho obrany. Na druhou stranu, pokud třeba přijde dítě s maminkou a slušně ho požádají o půjčení, tak půjčí rád třeba i to, s čím si zrovna hraje.
@Adrasteia jo, jasně, já se akorát špatně vyjádřila. Prostě že by mi přišlo adekvátní to srovnávat, kdyby to třeba tvůj syn půjčit chtěl a tys to šla tomu děcku vytrhnout z ruky.
Mimochodem, jak třeba řešíte, když si někdo půjčí hračku a pak jí rozbije (fakt zničí) a příslušný rodič to moc řešit nechce? Nemyslím tím nutně bábovičku (i když toho je líto), ale třeba právě traktůrek nebo ták?
@Nimie píše:
@Adrasteia jo, jasně, já se akorát špatně vyjádřila. Prostě že by mi přišlo adekvátní to srovnávat, kdyby to třeba tvůj syn půjčit chtěl a tys to šla tomu děcku vytrhnout z ruky.Mimochodem, jak třeba řešíte, když si někdo půjčí hračku a pak jí rozbije (fakt zničí) a příslušný rodič to moc řešit nechce? Nemyslím tím nutně bábovičku (i když toho je líto), ale třeba právě traktůrek nebo ták?
takhle, pokud je to nehoda, což se stát může dítě třeba hračku přenáší zakopne a spadne a hračka se rozbije tak to řešit nebudu, to se prostě stává, kdybych viděla, že si od nás dítě hračku půjčilo a pak s ní ošklivě zachází a hrozí rozbití, počkám malinkou chvilku, jestli zareaguje matka dítěte, a když ne, tak na nic nečekám a zasáhnu ve smyslu :" Poslouchej, Pepík ti tu hračku půjčil, tak se k ní chovej hezky nebo si ji vezmu zpět - rozumíš? Tak jak to bude, chceš si hrát nebo si to mám vzít zpět? " nejlíp ještě přikleknout z očí do očí…funguje to vždy a je fakt, že já na hřišti nerelaxuju, ale jsem furt ve střehu
Příště totiž může vyvádět s půjčenou hračkou zase moje dítě atd…
@Aries6 píše:
Hele, já si myslím, že jsem na děcka tvrdší - i okolí to říká. Ale jít s nima do restaurace to se nedá. Divočí, jak jsou dvě, tak se ještě hecujou… A neřekla bych, že mám spratky. Ani živější děti. Ale prostě jsou situace, kdy se mění na divokou zvěř (hlavně, když se nudí), až je mi stydno.
Podle mě je to spíš tím, že se děti do těch reastaurací teď masivně berou. My teda chodíme vyjmečně, většinou na dovolené a ještě hledáme zahrádky venku.
Spíš bych řekla, že je to u vás tím, že tam vaše děti nejsou zvyklé chodit. Ale třeba se pletu. Většinu rodin, co znám a chodí s dětmi do restaurace od mala a jsou ve výchově důslední, tak jejich děti se obvykle v restauraci chovají slušně. Největší problém bývá s těmi, co tam vkročí 2× za rok, pak uvidí dětský koutek, což pro ně = můžeme tady vyvádět, jak se nám zlíbí. Hodně to také souvisí s tím, jak se přistupuje ke stolování a celkově jídlu doma.
Teda holky, to je neuvěřitelný, kolik stran zvládnete popsat půjčováním hraček. ![]()