Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj, zajímalo by mě, co si „průměrná“ česká žena/muž myslí o kulturistice, soutěžích bikini fitness atd. Líbí se vám taková vypracovaná těla? Setkali jste se s nějakým skalním příznivcem? Obdivujete tu dřinu, nebo vám to přijde jako ztráta času? Nevím, jen nahazuji, protože pro někoho to opravdu může být náplň života, pro jiného pruda… tohle je o každém a žádná univerzální pravda neexistuje.
Vedla jsem takovou vášnivou debatu s pár chlapy, no, úplně jsme se v názoru nesešli, a když jsem pak nad tím přemýšlela, musím říct, že i oni měli pravdu, ale k debatě se už vracet nechci. Svůj názor si zatím nechám pro sebe, nechci, abychom se tu nějak přeli, jde mi o čistě subjektivní názor nás obyčejných smrtelníků. Prosím o anonym, nemůžu vyloučit, že sem třeba někdo z nich nechodí (bylo by to divné, ale mockrát se mi potvrdilo, že náhoda je blbec), tak bych nerada propálila svůj nick, díky za respekt, příp. smazat. [ /citace]Hrozně ráda bych měla takovou motivaci cvičit, ale nechtěla bych mít takové tělo. Osobně se mi líbí normální ženské křivky posílené třeba pilates. Myslím, že běžným mužům se přecičená naleštěná osolárkováná babochlapka taky nelíbí. Možná jen těm, co denně činkují taky. Třeba Mašlíková se mi ve vrcholné formě nelíbila, ani „blbá blondýna“. Se skalním příznicem jsem se nesetkala, neboť do takových společností nechodím.
Včem vlastně spočíva disciplína bikinifitness. Dělají se nějaké „taneční“ sestavy, nebo je to jenom o pózování?
A když už anonymní zkladatelka nechce dát svůj názor, může alespoň napsat jestli mluví o kulturistice na úrovni Mrs Olympia, nebo o svalnate výrýsované „holce odvedle.“
Ono se postupně přidalo tolik kategorií, jak ti nejvěčší profíci už sypali strašně moc, tak se přidala méně sypací kategorie, pak už i tam bylo moc, tak další…
Jinak co se týče obdivu. Nijak zvlášť neobdivuji ani nezaznávam tento sport. Myslím, že jsou sporty, které na dosažení porovnatelné úrovně, třeba mistr republiky, potřebují mnohem více dřiny a disciplíny v tréninku. Kulturistika je víc o dřině a disciplíně při stravování a pak je často mimosoutěžní forma úplně jiná než bežná. To třeba u triatlonistů takové výkyvy nejsou.
@Slavek79 @topazio Nejde o to, že bych nechtěla říct svůj názor, ale prvně mě zajímaly ty vaše. Aby se z toho hned nestalo konfrontační téma, kdy mi bude někdo vyvracet, jak moc jsem mimo, jak je můj názor zastaralý nebo něco takového.
Za sebe: určitě je to obrovská dřina, já bych si takto odříkat nedokázala, taky ne tak tvrdě cvičit. Ale je to pro mě naprosto zbytečné úsilí o něco, co nemá s přirozeností a zdravím mnoho společného. Nelíbí se mi, když jsou mladí lidé obézní a nebo se o sebe nestarají, ale tohle je pro mě druhý extrém, posedlost svým tělem.
@Anonymní píše:
@Slavek79 @topazio Nejde o to, že bych nechtěla říct svůj názor, ale prvně mě zajímaly ty vaše. Aby se z toho hned nestalo konfrontační téma, kdy mi bude někdo vyvracet, jak moc jsem mimo, jak je můj názor zastaralý nebo něco takového.
Za sebe: určitě je to obrovská dřina, já bych si takto odříkat nedokázala, taky ne tak tvrdě cvičit. Ale je to pro mě naprosto zbytečné úsilí o něco, co nemá s přirozeností a zdravím mnoho společného. Nelíbí se mi, když jsou mladí lidé obézní a nebo se o sebe nestarají, ale tohle je pro mě druhý extrém, posedlost svým tělem.
Jenomže vlastně vůbec nemluvíš o úrovni cvičení. Stejně jako běhat se dá 1-2 krát týdně nebo každý den dvoufázově. I stravu si vrcholový sportovci hlídají, viz případy z biatlonu. Tak i cvičení se železem může být o zdraví lehké úpravě stravy a vcelku běžném vzhledu. A taky to může být cesta za maximem svojich možností, kde se balancuje na hraně.
@Anonymní píše:
No tak tos asi mohla napsat hned
…
Ať si dělá každý, co chce a co mu je příjemné. Jen možná ti fitnesáci tolik nezatěžují zdravotnictví
… A co teda říkali ti tví kámoši?
Teď jsem ještě koukal nějé fotky bikinifitness. A často tam byli proměny v měsících z baculaté holky na modelku na pódium. Žádný extrém, taky co se dá za pár měsíců dosáhnout, gro je zlikvidovat tuk a ten se za může pár týdnů po soutěži vrátit.
Tohle se nedá porovnat s desetiletími dřiny fakt vrcholových sportovců v jakémkoliv sportu. I když to třeba kůli svojím genetickým omezením nedotáhnou dál než na okresní přebor.
@Magical-eyes Mají tady k těm věcem mnohem bližší vztah, takže opačný pohled na věc. Je to obdivuhodná dřina (což je, uznávám). Jen jim to dává smysl, mně ne. To je normální. Spíš jsem si říkala, jestli to je prostě pohlavím, že chlapi k tomu tíhnou víc, jenže kulturistky ani fitnessky asi na maminkovský web nechodí, takže je to stejně zavádějící.
@Slavek79 Právě. Já fakt neskutečně obdivuju sportovce, byť jak říkáš, hrají třeba okresní přebor, za tu vůli, diky které se tomu x let věnují, ať už je jakékoliv počasí, nálada atd. Sportovní, pevná těla, mmmm.
Já sama takový vytrvalec nejsem. Tohle je pro mě právě něco míň uchopitelného, proto se i ptám.
Příspěvek upraven 21.04.23 v 09:30
Za mě je fitness fajn na nezávodní úrovni.
Jinak respektuju volbu každého naložit se svým tělem, jak uzná za vhodné. Určitým bizarním způsobem se mi líbí i hodně osvalené kulturistky.
ALE - ten trend bikini fitness beru obecně za docela dost nebezpečný z několika důvodů - jednak samozřejmě extrémní dieta, odvodnění, výkyvy váhy atd. jsou velká zátěž pro tělo a se zdravým sportováním to nemá nic společného. A pak taky to, co nastává po soutěži - reverzní dieta - je docela záhul hlavně pro dívčí/ženskou, ale i chlapeckou/chlapskou psychiku, že prostě o to vyrýsované tělo najednou zase přijdou. Spousta z nich bojuje pak se znechucením z vlastního těla, ten obraz „ideálu“ sebe sama je v hlavě tou extrémní závodní formou pokřivený a všechno ostatní už je „tlustý“. Ukočírovat to může být dost náročné. Pak ten standard umělých prsou a různých úprav… nevyhrála jsi loterii a prsa nejsou to poslední, z čeho jde tuk dolů? No tak smůla, jedině plastika, jinak se nechytáš. No a poslední věc je potom postup do více osvalených kategorií a užívání nejrůznějších „podpůrných“ látek - myslím, že zrovna loni jedna velice úspěšná kulturistka v důsledku toho zemřela. Takže asi tak.
Za mě má být sport ke zdraví a zdraví prospěšnější než závodění v kulturistice je asi i lehká nadváha, pokud člověk aspoň lehce sportuje.
Nelíbí se mi to (ani u žen ani u chlapů) a, když nad tím tak přemýšlím, tak za mně na tom vlastně asi ani není nic k obdivu
(jak tu někdo píše, že obdivuje jejich vůli). Spíš mi přijde, že si tím ti lidé pěkně huntují tělo (extrémní zátěž, diety, různé doplňky, co dle mě pro tělo moc zdravé nebudou). Ale ať si každý dělá co chce že
![]()
@Anonymní píše:
@Magical-eyes Mají tady k těm věcem mnohem bližší vztah, takže opačný pohled na věc. Je to obdivuhodná dřina (což je, uznávám). Jen jim to dává smysl, mně ne. To je normální. Spíš jsem si říkala, jestli to je prostě pohlavím, že chlapi k tomu tíhnou víc, jenže kulturistky ani fitnessky asi na maminkovský web nechodí, takže je to stejně zavádějící.
Až budou tvoji kulturistický kamarádi mluvit neco o dřině. Tak Michael Phelps trénoval 6 hodin denně, za týden uplaval 120km a k tomu jesště stíhal posilovat s činkami. Tristlonisté trénují 50 hodín týdně.
Kulturisté naproti tomu odtrénují 1.5 hodiny denně, jestli jsou v činkárně déle tak to prokecaji. A věčšina dřiny a disciplíny je neustále si dělat, nosit sebou a jíst svačiny.
Naproti tomu maratonec může ráno vstát a na jeden pohár vody odběhne 35km. Tomu já říkám kondice, ne tomu, že když nedodám tělu každé 3hodiny dávku proteinů tak mi uvadnou svaly a stratím formu.
No ona bikini fitness může pod oblečením vypadat docela nenápadně, třeba jen tak drobně.. ale pak se chvilku pred závody odvodní, nahoni svaly, naolejuje, jde do solarka a na podiu to pak taky vypadá jinak. Ale i tak, za mě je to prostě extrém. Chybí tu vystavování takové té zdravé krasy (neříkám, že není vůbec), ale spíš buď vidím holky vyhublý, nebo naopak tlustý XXL modelky a nebo moc svalnatý. A přitom kdyby se ideál krásy prezentoval jako zdravá pěkná holka, určitě by to pomohlo, aby lidi tak neblbli a viděli svá těla reálněji.
@Fee-bee píše:
Obdivuji tu dřinu, výdrž a odpírání si, ale ta těla mi přijdou už too much. Spíš se mi líbí sportovní postavy rekreačního typu.
Souhlasím. A hlavně se mi vůbec nelíbí, jak se ta těla prezentují na soutěžích. Připadá mi to jak žába stažená z kůže. Ale do žádných vášnivých debat bych se kvůli tomu nepouštěla.
@Anett.taa Vidím to podobně. A nelíbí se mi, že ty „dokonalé“ holky vypadají jedna jak druhá, sice naprosto precizně upravené, ale takové vyumělkované, stejné vlasy, řasy, ohon, špulení rtů, hlavně být sexy na selfie. Málokdy vidím něco mezi tlustou x vyzáblou, neupravenou x příliš upravenou.
Líbí se mi postava, na které je vidět práce, ale tohle už bývá v 99 % případů přehnané a působí na mě až nezdravě (minimálně ten stres před závody/soutěží, přísné diety, odvodnění atd.). Ale je mi to fuk, ať si každý dělá, co chce, jeden si pěstuje pekáč buchet, druhý vanu, každého věc.