Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Dobrý večer, může mi někdo jednoduše vysvětlit, proč se před samotnou kupní smlovou na dům, podepisuje kupní smmlouva budoucí? Máme už zaplacenou rezervaci, čekáme na vyjádření a spočtení dluhů majitelky, od které budeme dům kupovat, má na něm hypotéku a nyní nám volali z realitky, že máme jet podepsat kupní smlouvu o smlouvě budoucí, já myslela, že budeme podepisovat už přímo jen kupní smlouvu po schválení hypotéky, děkují
@Martanek123 Tak ona se většinou podepisuje jako jištění obou stran, že k prodeji opravdu dojde, ale není nezbytně nutná, třeba my ji nepodepisovali, vzali jsme to jen přes smlouvu kupní a dokonce i s přímým převodem peněz.
Jak píše @j.a.n.i1 Při prodeji nemovitosti se běžně sepisuje.
@Martanek123 je to běžné. Na základě této smlouvy Vám dají hypotéku. Pak dodáte myslím časem kupní smlouvu.
Pokud máte zaplacenou rezervaci, tak máte zřejmě i uzavřenou rezervační smlouvu. V ní je datum, do kdy má být uzavřena kupní smlouva nebo smlouva o smlouvě budoucí kupní.
Budoucí kupní smlouva je v podstatě mezičlánek a má dva významy. Prvním jsou časové termíny a druhý význam je důležitější, správná smlouva o smlouvě budoucí kupní obsahuje vloženou kupní smlouvu, tedy to, jak bude vypadat ve finální podobě kupní smlouva.
Nějaké závazky a sankce vám plynou z rezervační smlouvy, nějaké závazky a sankce plynou ze smlouvy o smlouvě budoucí kupní.
Ve smlouvě o smlouvě budoucí kupní musí být definovány i peněžní toky, pozor na to, ať je to tam správně a ať jdou peníze do notářské nebo bankovní úschovy.
Jinak ke schválení hypotéky stačí pouze návrh kupní smlouvy nebo návrh smlouvy o smlouvě budoucí, k čerpání peněz je třeba podepsaná kupní smlouva.
@PoradcezPrahy Vy v tom asi děláte, tak snad se nebude zakladatelka zlobit, když se vetřu se svým dotazem. Prý pokud člověk prodává byt po méně než 5 letech od doby, kdy ho koupil, platí z něj dvě daně - z prodeje nemovitosti a z příjmů? Takže 8% z prodejní ceny? ![]()
@rejžička Daň z příjmu je 15% a platí se ze zisku, tedy rozdílu mezi pořizovací a prodejní cenou. Daň z převodu se už myslím jmenuje jinak, ale sazba zůstává ty 4%.
@rejžička píše:
@PoradcezPrahy Vy v tom asi děláte, tak snad se nebude zakladatelka zlobit, když se vetřu se svým dotazem. Prý pokud člověk prodává byt po méně než 5 letech od doby, kdy ho koupil, platí z něj dvě daně - z prodeje nemovitosti a z příjmů? Takže 8% z prodejní ceny?
Daň z nabytí nemovitosti, platí prodávající vždy, když se jedná o převod za peníze, platí se 4 %.
Daň z příjmu se u nemovitostí platí pouze tehdy, pokud nemovitost nevlastníte minimálně 5 let nebo tam nebydlíte 2 roky. Stačí splňovat jednu z podmínek. Pokud neslňujete, platí se 15 % z rozdílu mezi prodejní (aktuální) a kupní (z roku, kdy jste to koupili) cenou.
@PoradcezPrahy Takže pokud budeme prodávat za méně, než jsme koupili, tak je to v pořádku a daň z příjmu platit nebudeme muset?
@rejžička Jo, přesně tak
akorát tedy nevím, jestli se to i tak nemusí do DP napsat a vykázat že nebyl zisk
prakticky s tím zkušenost nemám.
@j.a.n.i1 Uf, tak teď mi spadl megakámen ze srdce. Přečetla jsem si o další dani a málem mě kleplo, protože to už bysme finančně vážně nedali. I tak je šílenost, co se zaplatí navíc. ![]()
Pokud prodáváte za méně, než jste koupili, tak daň z příjmu(zisku) neplatíte.
@PoradcezPrahy píše:
Pokud prodáváte za méně, než jste koupili, tak daň z příjmu(zisku) neplatíte.
Podruhé uff. Děkuju!! ![]()
Dobrý večer, mohli byste mi prosím poradit. Podepsali jsme smlouvu o smlouvě budoucí s majitelem bytu, který tam měl udělat rekonstrukci. Ve smlouvě je napsáno, že smlouvu o převodu družstevního podílu uzavřeme nejpozději do srpna a byt bude předán nejpozději do půlky září. Vznikli nějaké komplikace z jeho strany a tak byl byt hotový na konci září. Skoro 10 dní se čekalo na odhadce, který byt ohodnotil o šedesát tisíc méně, tudíž musíme tuto částku doplatit, ale s tímto jsme se smířili. Než se podepíší kupní smlouvy a banka pustí peníze se nám termín k nastěhování prodloužil až na konec října. Otázka zní máme nějaké právo žádat o sankce za to, že byt nebyl předán v termínu, i když o sankcích se ve smlouvě napíše? Děkuji.
Pokud nemate sankce ve smlouve, tak nic nezmuzete. Jinak u rekonstrukci jsou zpozdeni bezna.