Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem,
mam dvě děti (6let a rok) a jelikož manžel je pracovně pres tyden pryc a obcas se dostanu do situace kdy nevim jak na staršího syna:) Začal se mi až teď po roce co mame druhé ditko trosku šprajcovat:) začala jsem uvažovat o kurzu výchova nevýchovou:) prosim napiste mi těm kdo jste si kurz zaplatili jak jste spokojene a co vam dal a jestli to byla dobra investice.
Dekuji za odpovědi ![]()
Kamarádce se to líbí, ale myslím, že v žádném kurzu nebyla, jen koukala ta videa… ale nevím.
Ahoj maminky, ozivuji diskuzi
Zucastnil jste se nekdo tohoto kurzu? dekuji
Pridavam se. Vazne o nem uvazuji. Ale preci jen 5 tisic za videa na netu je hodne penez. Videla jsem par videi a byka jsem nadsena ale furt se neodhodlala koupit.
@edward dnes jsem s nima mluvila a nabízejí zdarma úvodní kurz, 5.lekci. Tak jsem si to objednala a budu snad moudřejší…
Dostala jsem kurz darem a nevyuziji. Prodám o 1000Kč levněji. Snad příspěvek nevadí
. Mohlo by to některé z vás pomoci.
Opět oživuji diskuzi, je tu stále moc málo příspěvků… Ráda bych znala názor na kurz Nevýchovy od někoho, kdo si ho zaplatil a potvrdí to, co na stránkách nevýchovy čtu - tisíce spokojených rodičů, nejlépe utracené peníze v životě, celý vesmír se otočí a děti jsou těmi nejlepšími parťáky na celý život… Zažil někdo tu změnu u svých dětí - před kurzem unavená maminka s nekončícíma starostma s dětma, zoufalá z toho, že na děti křičí, ony ji neposlouchají, vztekají se, sekají se atd.. A po kurzu už víte co byl kámen úrazu, víte „jak na ně“ a děti najednou chápou, pomáhají, spolupracují a už se vůbec nevztekají…? Jak to máte vy, maminky/tatínci co jste kurzem prošli? Děkuji za příspěvky.
@martush nevím kdo ti co napíše ale ja si nechala vrátit penize
na moji malou to nefunguje. Ani po přečtení a poslechnuti prvních videi se nic nezměnilo. Nevěděla nebo jsem to nepochopila jsem jak vysvětlit male at si treba lehne
muzes to vyzkouset myslim ze do 14 dnu ti vrati penize. Zas kamarádka si to chválili ale ta na 3lete děti s těma uz se domluvit da.
No, kurzem jsem neprošla, ale znám zakladatelku ze studií, dívala jsem se na některá její videa a z mnoha důvodů mi přijde, že to tak nemůže fungovat. Nebo může v určitém věku dítěte, kdy je to pro rodiče i pohodlnější, ale jak se dítě dostane do puberty má bez akceptace hranic zaděláno na to být kvalitním feťákem. A hlavně je to byznys!!! Věřte sobě, tomu co cítíte, když si nevíte rady, obraťte se třeba do poradny nebo na psychologa, výchovného poradce ve škole.., ale nevěřte těmhle zjednodušeným systémům. Nevěřili byste, jak snadné je vymyslet nějakou „rádoby metodu“ za kterou zoufalí rodiče rádi zaplatí. Každý extrém je nebezpečný.
@martinca píše:
Nebo může v určitém věku dítěte, kdy je to pro rodiče i pohodlnější,
Samozřejmě - ono také není náhodou, že ty „tisíce spokojených rodičů“ jsou v absolutní většině rodiče maličkých, max. školkových dětí…
O starších dětech (a hlavně o tom, jak se tímto způsobem „vychovávaná“ děťátka chovají o pár let později) se kupodivu příliš nehovoří… čímpak to asi bude? ![]()
Kamarádka si kurz zaplatila a co mi zatím vyprávěla (je to asi druhý měsíc?? Možná, že po delší době se dozví něco zázračného), tak je tam hodně takových všeobecných rad, některé nejsou úplně blbé, ale rozhodně to není nic, co by šlo aplikovat plošně na všechny děti a fungovalo to, navíc valná většina z nich by napadla i laika…a ty základní systémy jsou k dispozici na youtube nebo na různých diskusních forech i bez placení.
A na ty největší problémy, které kamarádka řeší, jí bylo odpovězeno jen „musíte být trpělivá“.
Ona je víceméně spokojená, já si myslím, že to byly vyhozené peníze, protože na jejím dítěti žádné změny nepozoruji, maximálně drobný posun způsobený spíš věkem než čímkoliv jiným ![]()
Spoustu toho „parťákování“ dvouletý nepochopí, s pětiletým už se domluvíš i „normálně“ a není za to potřeba platit ty šílený peníze, no a desetiletý ti to už hodí na hlavu, takže za mě žádný zázrak… ![]()
Já nevím, ta nevýchova, co jsem si kde četla a co mám známou, co se ji snaží aplikovat, je v některých aspektech fajn, ale podle mě se dá aplikovat tak na normální, běžné, ne moc rozhárané děti, které už umí o lecčems přemýšlet…Jinak takové to „jsem tvůj parťák a chci ti vysvětlit, proč dnes maminka nemůže jezdit na eskalátorech v obchoďáku nahoru a dolů, abys to pochopil a abys uznal, že je dobrý nápad to dnes nedělat“ je sice moc pěkná teorie, ale praxe poněkud pokulhává ![]()
Mimochodem, u té známé doma mi to připadá, že dítě sice některé věci lépe chápe
nicméně na to stejně prdí
Jako například „chápeš proč je potřeba uklidit hračky?“ pokývnutí hlavou „Tak pojď a uklidíme je“ dítě hodí tlamu, pak s něčím praští, pak se otočí zády a matku má v paži
A já jí říkám, že než takhle, to už bych radši to dítě k uklízení nenutila vůbec, protože takhle, sakra, jak to říct slušně, no prostě mele hubou naprázdno, a jen si snižuje autoritu tím, že nemá páku, jak dítě donutit poslechnout, takže výsledkem tohoto výchovného prvku je to, že si dítě myslí o pérdeli a ona trpělivě čeká, až dítěti dojdou výhody uklizeného pokojíčku, aby to začalo dělat s chutí a radostí samo
![]()
Příspěvek upraven 18.04.17 v 14:02
Kurzem jsem neprošla, ale myslím, že je to lepší než klasická výchova cukru a biče. Mám kluka s ADHD a je to občas hodně náročné, ale vždycky se spolu dobereme kompromisu a dá se s ním domluvit. Pokud situace nedovoluje vysvětlení a hledání společné cesty, tak mu to takhle řeknu a obvykle poslechne. Hodně mi pomohla kniha jak mluvit, aby děti poslouchaly a myslím, že je to stejný princip. Rozhodně p. Králové fandím, lepší respektující přístup než autoritativní zadupávání sebevědomí do země.
No on ten kurz běží teprve pár let, od r.2013 myslím, tak to asi ještě nejde moc zhodnotit, jak se ty malé děti „vyvinuly“. Z upoutávkových videí jsem odtušila, že půjde spíš o to změnit nějak svoje vlastní vnitřní nastavení a to pak pozitivně působí na děti. Ale je to všechno tak abstraktní, že mě právě mate to, že si tu metodu nejde nějak vyzkoušet alespoň při jedné z těch stovek nepříjemných situací, ke kterým s dětmi dochází (nechce se obout, kňourá, neposlouchá, nepůjčuje…)