Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Moje sedmileté dítě má jet začátkem prázdnin na svůj první čtrnáctidenní skautský tábor. Dítě se těší, stýskat se mu asi nebude, obecně je dítě samostatné, duchapritomne a rozumné, běžně jezdí na víkendovky, vždycky všechno v pohodě.
Jenže neumí plavat. Já to samozřejmě vedoucím řeknu, napíšu, důrazně, klidně několikrát, poucím (důrazně, několikrát) dítě, ale stejně… Nemůžu se zbavit strachu, že se tam utopí. Někdo, kdo bude mít hlídat, nebude dávat pozor… Kéž by se vůbec nechodili koupat, nebo kéž by aspoň měli neplavci u vody vestu, ale to asi nezaridim.
Jejich vedoucí jsou fajn a dělají jim pěkný program a všechno, ale jsou to mladé holky a už se třeba stalo, že jim do dopravního prostředku nastoupila půlka výpravy (bez vedoucí…) a odjela, nebo že (všichni kolektivně) přejeli vlakem zastávku. Tohle beru sportovně, moje dítě je rozumné a ví, co dělat (vystoupit, počkat), ale u té vody se prostě bojím, no.
Nepustit dítě na tábor není úplně možnost, směřuje k němu celá jejich oddilova činnost. Normálně si začínám přát, aby dítě před táborem onemocnělo…
Pustili byste na letní tábor dítě - neplavce?
@Platanka píše:
Moje sedmileté dítě má jet začátkem prázdnin na svůj první čtrnáctidenní skautský tábor. Dítě se těší, stýskat se mu asi nebude, obecně je dítě samostatné, duchapritomne a rozumné, běžně jezdí na víkendovky, vždycky všechno v pohodě.Jenže neumí plavat. Já to samozřejmě vedoucím řeknu, napíšu, důrazně, klidně několikrát, poucím (důrazně, několikrát) dítě, ale stejně… Nemůžu se zbavit strachu, že se tam utopí. Někdo, kdo bude mít hlídat, nebude dávat pozor… Kéž by se vůbec nechodili koupat, nebo kéž by aspoň měli neplavci u vody vestu, ale to asi nezaridim.
Jejich vedoucí jsou fajn a dělají jim pěkný program a všechno, ale jsou to mladé holky a už se třeba stalo, že jim do dopravního prostředku nastoupila půlka výpravy (bez vedoucí…) a odjela, nebo že (všichni kolektivně) přejeli vlakem zastávku. Tohle beru sportovně, moje dítě je rozumné a ví, co dělat (vystoupit, počkat), ale u té vody se prostě bojím, no.
Nepustit dítě na tábor není úplně možnost, směřuje k němu celá jejich oddilova činnost. Normálně si začínám přát, aby dítě před táborem onemocnělo…
Pustili byste na letní tábor dítě - neplavce?
Mas cerven na to ho naucit plavat - zaplatila bych mu par hodin se soukromym instruktorem ktery mu nazorne predvede a procvici „pluti“ na zadech, aby vedel, jak se zachovat, kdyby se do vody nedejboze dostal, a brala bych ho 2× tydne plavat a trenovala a trenovala… mesic neni kratka doba a v sedmi letech je nejvyssi cas zkouset… muj 7 lety syn uplave aspon 10 metru, i kdyz zdatny plavec neni, ale aspon takovy ty zaklady bych resila… jinak bych mela taky strach.
Asi bych pustila a vsude zduraznila, ze neumi plavat, ale zaroven bych se ho snazila do te doby naucit plavat
je nejvyssi cas
Taky bych zaplatila kurzy plavání, než pojede.
Přibalila bych rukávky, kruh nebo vestu. Pro klid duše. Kdyby se opravdu šlo k vodě. Tak vedoucí požádat, ať dítě hlídají. Zdůraznila bych, že neplave.
Oni nepůjdou určitě nějak do hloubky, po upozornění si dají pozor.
A nešlo by ho ještě naučit plavat? U nás jsou třeba kurzy přímo v plavecké.
Jinak já jezdila roky jako oddílová vedoucí od 18 let a měla jsem vždy nejmladší děti ve věku 6,7 let a věř mi, že hlídání u vody bylu hodně přísné. Vždy nás tam bylo vedoucích hodně, do vody jsem brala max půlku oddílu 6-8 dětí, jen na mělčině a celou dobu jsem hlídala a počítala dokola všechny hlavičky.
Děti měly vždy v papírech plavec-neplavec, ale ani plavce jsem v tomhle věku nepouštěla do hloubky. Co třeba dítěti dát nějakou pomůcku, vestu, rukávky a to si prostě do vody vezme? Ale jako matka tě opravdu chápu, ne všichni jsou tak zodpovědní. Právě proto bych se s dítětem domluvila na pomůcce, věř, že v tom věku to nebude jediné dítě ![]()
Dítě bych prostě naučila plavat, Už dávno. jako spoléhat se na lidský faktor ( jak dítě, tak vedoucíúú v situaci, kdy jde o život v řádu jedné dvou minut, bych se fakt nechtěla.
Nasi skauti vubec plavat nechodi, neni kam. Vy to mate nekde u reky? Na koupaliste ti skauti nepujdou, to by bylo moc nobl.
@Lama Lama píše:
Dítě bych prostě naučila plavat, Už dávno. jako spoléhat se na lidský faktor ( jak dítě, tak vedoucíúú v situaci, kdy jde o život v řádu jedné dvou minut, bych se fakt nechtěla.
hele nektety deti jsou dost torpidni neplavci, mym to dalo 4 roky kursu, nez se dostali do stavu „ke brehu se nejak dohrabe“ Opravdu mi na tom zalezelo.
Ne rukávky, nikdy kruh. Vestu snad jen na loď. Plavecké potřeby mají k prodeji takové barevné pásy kolem těla. Neomezují v pohybu a udrží dítě nad vodou. Nespoléhala bych na hlídání vedoucích. Nebudou tam mít jen jeho. Je potřeba, aby měl aspoň základy. Takže nějaký rychlokurz. Když už ten tábor v sedmi letech musí být.
Já jezdila na tábory od 7 let a nějak jsem se naučila plavat až někdy v 10 letech a přežila jsem ![]()
To plavani ma na taborech velmi prisny rezim, tak se informuj, jak je to u vas. U nas to byvalo tak, ze pulka deti byla na brehu a kazdy si hlidal sve dite ve dvojici ve vode. Plus vedouci ve vode a i na brehu. Jinak mu muzes dat tu plaveckou vestu. Tyto tabory byvaji ty nejlepsi. Prejeti zastavky se muze stat kazdemu. My jednou nastoupili i do rychliku opacnym smerem. Bezva zazitky.
Bezpečné pomůcky jsou pěnové pásy, desky a různé hady. Ne nafukovací kruh a rukávy.
Děti jezdí od první třídy do chatkového tábora, kde je součástí areálu i nádrž, kterou nechávají každý rok čistit. Plavecké pomůcky pro ne úplně jisté plavce tam mají k dispozici.
A myslím si, že by měli předpokládat, že sedmileté dítě bezpečně plavat neumí. Povinný plavecký výcvik je až ve druhé a třetí třídě.
Plavat chodíme, ale málo. Momentálně je dítě ve stavu „s jedním segmentem na plavacím pásku (takovým tím pěnovým, z výroby je jich tam asi pět, postupně se ubírají) uplavu deset metrů, bez pásku s bídou dva metry“. Jako není plaváním úplně netknuté, ale jestli to za ten měsíc nějak výrazně vylepšíme, to si nejsem jistá.
Pásek (se všemi segmenty, ne s tím jedním, co tam běžně má) jí teda dám s sebou a zajdeme ještě párkrát plavat.
Tábor je u řeky ![]()