Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj mě je 12 a taky beru letrox 50 a asi sem z toho otěhotnila nevím si s tím rady prosím pomozte nikdy sem to nedělala ale sem náměsíční…
Ahoj ![]()
Potřebovala bych se zeptat jestli má někdo skušenost s mým případem. V únoru jsem samovolně potratila v 6tt. Před týdnem jsem byla na odběr krve, kvůli štítné žlázy (moje máma ji má). Zjistily mi nález na štítné žláze. Kdyz jsem viděla výsledky tak TSH je 5,65. Prý je to snížená funkce, ale jak tak koukám do těch papíru tak by to měla být zvýšená, protože tam je napsané,, meze 0.27-4,20.Tak mě obvoďačka poslala k endokrinologii. Tam mě naštěstí dneska vzali hned. Při vyšetření mi doktor ZAKÁZEL otěhotnět, prý až po půl roce. Hleděla jsem na něho a něchtěla jsem tomu věřit. Udělal mi ultrazvuk, nic mi k tomu neřekl, předepsal mi prášky LETROX 50, které mam užívat pul tablety 3× týdně ráno. V červnu mam jít na kontrolu. Sestřička mi brala krev a v pondělí si mám zavolat na výsledky.
Jsem z toho hodně špatná, s přítelem jsme chtěli miminko, říká se že po potratu jednodušší znovu otěhotnět, zatím se nezadařilo a ted ješte cekat půl roku. Je to dlouhá doba. Myslíte, že by jsme se třeba v létě už mohli snažit? četla jsem, že některým holkám se štítnou žlázou to doktoři předepsali, aby otěhotněly.
tak nevím čemu věřit
Děkuji
@Beli.32 Ahoj, já chodila v dospívání na kontrolu se štítnou žlázou, pak už jsem chodit nemusela a měla jsem přijít, až budu těhotná. To jsem udělala a doktorka mi na základě rozboru krve předepsala jodid 100, pak Letrox50, ale měla jsem brát jen půlku. Pak jsem byla na dalších odběrech a jelikož jsem měla špatné hodnoty, tak mi zvýšila dávku Letroxu na 1 celý denně. Že by to mělo mít vliv na otěhotnění se mi nezdá, když mě to doktorka předepisuje v těhotenství. Spíš jestli pan doktor nechce, aby se ti nejdřív trošku srovnaly hormony štítné žlázy a těhotenství sis naplánovala až potom. Ale nejsem doktor, snad ti ještě další holky napíší své zkušenosti. Každopádně držím palce, aby ti těhotenství vyšlo a měla jsi zdravé miminko - jestli teď, anebo až za půl roku, není tak podstatné. ![]()
@Beli.32 Ahoj, taky beru Letrox. Když mi ho doktor předepisoval poprvé ptal se na děti a jestli je plánuju. Doporučil mi s tím počkat, jak píšeš ty půl roku, tedy do další kontroly. Prý při snížené funkci štítné žlázy se otěhotnět nedaří a když ano velmi pravděpodobně dojde k potratu. Samozřejmě ti to nemůže zakázat. Vydržte ještě ten půlrok, uvidíš, že se to srovná. Držím palce. M
@Beli.32 Pro vývoj miminka je lepší mít srovnanou hladinu TSH. Počkala bych.
@Beli.32 doktor ti to nezakazal jen tak, ja jsem taky musela mit stitku srovnanou. Ikdyz byla jsem na IVF, ale v tom je to stejne.
Kdyby jsi ji srovnanou nemela, na miminko by to mohlo mit spatny vlyv, mohla by si taky projit opet potratem. Takze doktora poslechni, neber to na lehkou vahu. Zkus si o tom co to i precist aby jsi byla v obraze
@Beli.32 Ahoj, mě se nedařilo otěhotnět, měla jsem štítku na hraně hodnota TSH 4 něco, pak jsem šla po půl roce na kontrolu a měla jsem TSH 8,325 dr. mi nasadila euthyrox a taky mi gyndr. zakázala snažení…štítka se mi do 2-3 měsíců upravila
mě dr. říkala, že je to dost důležité mít štítku v pořádku, že hrozí potraty a špatný psychomot. vývoj dítěte..takže být tebou určo bych pár měsíců raději počkala..mě to taky štvalo
ale raději jsem počkala…a když máš TSH vyšší než norma, tak máš sníženou funkci štítné žlázy…držím pěstičky ať se ti TSH brzy upraví ![]()
@Beli.32 - Ahoj, také beru Letrox 50, na štítnou žlázu mi přišli už během dospívání a teď také beru ob den půl tablety a ohledně otěhotnění - nikdo mi nic nezakazoval, já se tedy ani neptala
a během těhotenství jsem měla jen jednu kontrolu u doktorky na štít. žlázu a to jen proto, že mi došli prášky, tak jsem si šla pro nové a vůbec nic neřekla, jen že se mám ukázat po porodu ![]()
@Elis22 já jsem teda častěji sledovaná na štítku v těhu..normálně co půl roku, teď v těhu jsem byla myslím 3× ![]()
Ahoj, no já beru taky Letrox50 1 tbl denně. Doktorka na engokrinologii i na gyndě mi řekla jasně, že musím nejprve srovna tu štítnou žlázu, mám sníženou funkci a pak se můžeme snažit o dítě. Prý ideální hodnota THS na otěhotnění je 2, alespoň tak mi to řekli. V každém případě, kdyby se to do pořádku nedalo, hrozil by prý potrat nebo by se mimi špatně vyvíjelo a jiné různé nepříjemnosti. Takže my jsme třeba čekali necelý rok, než se dalo vše do pořádku, zato mám teď o jednu starost méně, že mimi by měělo být v pohodě, až někdy nějaké bude.
Ahoj,
já jsem začala brát letrox v únoru(2008) a chtěli jsme ještě jedno mimčo. Prášky jsem přestala brát v květnu a nakonec jsem otěhotněla v srpnu. V červenci jsem byla na kontrolních odběrech a to mi říkal, že jeden hormon srovnaný mám, druhý ne. A že budu mít nepravidelnou MS. Měsíc nato jsem otěhotněla. Mám hypofunkci, autoimunitní zánět, beru letrox 75 1 a 1.5 prášku obden. V těhotenství mne sledoval o trochu víc, vzhledem k tomu, že je to holka, tak jsem to hlásila i dětské doktorce, ale Lucka je v pohodě.
Takže já bych určitě toho půl roku počkala, protože bys mohla potratit nebo vůbec neotěhotníš. Je to sice blbý, ale lepší být zdravá a mít zdravé mimčo ![]()
@Beli.32 ahoj,
já mám také sníženou fci a beru Letrox, tenkrát (v roce 2012) mi to zjistili po tom, co jsem omdlela, z rozboru krve. Hodnota TSh byla cca 6,2. Na endokriologii jsme říkala, že se snažíme o druhé, paní doktorka říkala, že by bylo rozumné alespon 2-3 měsíce počkat, až se trochu hladina upraví. Za 14 dní jsme si dělala test a byla těhu. Počít jsme tak musela současně s práškami (test jsem si dělala, jelikož můj brácha měl svatbu a já si chtěla na 100% být jistá, že mohu pít…nemohla
). Doktorka říkala, že se nic hrozného neděje, že ta hladina není moc vysoko a chodila jsem celé těhu na kontroly asi po měsící, vše naprosto v pořádku.
nestresuj se, počkat by bylo lepší, ale stresovat se nemá cenu, akorát si přihoršíš.
držím palce.
Holky moc vám děkuji za vaše reakce, tolik jsem nečekala
ale udělalo mi to radost, ted si mužu vklidu říct, že je vše ok a že radsi počkám
uklidnilo mě to.. jak se říká,, kdo si počká, ted se dočká,,. Třeba nebude nutný pul rok, třeba jak pujdu v červnu na kontrolu, tak už tu hladinu THS budu mit dobrou a doktor mi to povolí. A navíc budu víc vklidu, když se nebudu stresovat s tím, jestli by pak mimi bylo vpořádku.
Jinak žádné jiné přášky neberu, nelečím se s ničím a ani jsem se s ničím vážným nikdy neléčila.
HA jsem vysadila koncem listopadu, pak po dvou cyklech jsem otěhotnělo a pak jsem potratila. Možná že se potom ta štítka nějak rozjela. Nebýt obvoďaka, tak bych na vyšetření sama od sebe nešla, aspon vím na čem jsem.
Holky a muzu normalne na ten Letrox brat kyselinu listovou, popripadne pit kontryhel nebo jine bylinky? ![]()
Jéé, holky díky. Jdu na vyšetření, tak jsem zvědavá, co mi řeknou na ultrazvuku. Ono se to dalo čekat, už od panácti jsem byla na spodní hranici a teď je to ještě níž, tak už radši medikamentózně. Já si připadala hrozně líná, pořád unavená, nenaložená, vyšťavená, tak snad bude líp.
Na ten Femibion se zeptám, já jsem ještě tak trochu překvapená
.
Díky, holky!