Plánování miminka a postižení v rodině

9454
1.5.11 21:42

Plánování miminka a postižení v rodině

Ahoj,
chtěla bych poradit, a budu ráda za jakékoli informace, předem děkuju :kytka:
S přítelem bysme se chtěli začít snažit o miminko, ale mám obavy, protože přítel má postiženou sestru (dysfunkce hypofýzy). Tak by mě zajímalo, jestli budeme muset jít na nějaké genetické testy ještě před otěhotněním nebo až budu těhotná? Případně jaké testy by nás čekaly a kolik takové testy stojí?
Děkuju za jakékoli info :huban:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7182
1.5.11 21:58

Tak pokud bychom měli v rodině nějaké postižení, určitě bych se poradila s gynekologem ještě před otěhotněním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
1.5.11 22:06

To jsem zapomněla napsat - na gyndu jsem už objednaná, ale chtěla jsem něco vědět ještě než tam půjdu a hlavně vaše praktické zkušenosti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
1.5.11 22:13

Praktická zkušenost? Bratr má VVV srdce + nějaké další komplikace. Bývalý gyn. to vůbec neřešil, ani mi nic nepsal do těhu průkazky. Přešla jsem před druhým těhu k nové doktorce a té jsem o bratrovi řekla až při potvrzení těhu…hned mě žádala o konkrétní lékařské zprávy a těhu průkazku mám zpoloviny popsanou červenou fixou co všechno mají hlídat :lol:

Švagrovka má postižení z obou stran (jak právě mého bratra, tak i syna její sestry) a byla hlídaná jen v období těhu, před tím s ní žádné testy nedělali, takže vůbec nevím, jaká je obvyklá praxe.

Obě máme děti naprosto zdravé (ona dokonce dvojčata :palec: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
1.5.11 22:41

Určitě bych chtěla genetické vyšetření.Aby genetička sdělila,jaká je pravděpodobnost postižení a co je potřeba udělat a hlídat.Zda spec. odbry krve,či odběr chor. klků na začátku těhotesntví,nebo plodovka…nebo zda je zbytečné něco řešit,že to není geneticky podmíněné.Prostě vědět předem postup,aby v obě těhotenství člověk neplašil a rychle nehledal informace.
Jinak nic se neplatí,je to běžná lékařská péče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
irinek
2.5.11 06:46

Ahojky, no dědičnost. U nás máme zase douwnův syndrom. Takže šla jsem na gyndu a tam jsme to probrali s lékařem. Doporučil mi speciální testy v těhu. Poslal nás do Hradce a tam jsme to s manželem probírali s mudrou. Doporučila nám krevní testy v 10 týdnu těhu, utz a pak odběr plodovky, ale u nás se to vždy ubíralo dobrou cestou a děti jsou zdravé, takže plodovku a i odběr chol. klků jsme odmítli. Stačili nám testy v 10 týdnu a utz.
Zajdi za gynekologem a on vám poradí vše co a jak.

• Citovat
  • Upravit
7182
2.5.11 08:30
Kakika píše:
Praktická zkušenost? Bratr má VVV srdce + nějaké další komplikace. Bývalý gyn. to vůbec neřešil, ani mi nic nepsal do těhu průkazky. Přešla jsem před druhým těhu k nové doktorce a té jsem o bratrovi řekla až při potvrzení těhu…hned mě žádala o konkrétní lékařské zprávy a těhu průkazku mám zpoloviny popsanou červenou fixou co všechno mají hlídat :lol:

Švagrovka má postižení z obou stran (jak právě mého bratra, tak i syna její sestry) a byla hlídaná jen v období těhu, před tím s ní žádné testy nedělali, takže vůbec nevím, jaká je obvyklá praxe.

Obě máme děti naprosto zdravé (ona dokonce dvojčata :palec: )

No vidíš, vůbec jsem si neuvědomila, že já mám VVV srdce, ale nijak zvlášť to nehlídali, jen mi kdysi v kardiocentru řekli, že je nutné vyšetření srdíčka miminka ve 20. tt, ale to se dneska dělá všem. Každopádně já jsem si na to vyšetření dojela přímo do Motola, i když jsem mohla do Ústí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1772
2.5.11 08:43
Raduš.ka44 píše:No vidíš, vůbec jsem si neuvědomila, že já mám VVV srdce, ale nijak zvlášť to nehlídali, jen mi kdysi v kardiocentru řekli, že je nutné vyšetření srdíčka miminka ve 20. tt, ale to se dneska dělá všem. Každopádně já jsem si na to vyšetření dojela přímo do Motola, i když jsem mohla do Ústí.

Pokud vím, tak ECHO miminka (podrobné vyšetření srdce) se nedělá automaticky. Já na to byla zvlášť objednaná (VVV srdce a velkých cév v rodině).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
2.5.11 14:25
Betula píše:
Raduš.ka44 píše:No vidíš, vůbec jsem si neuvědomila, že já mám VVV srdce, ale nijak zvlášť to nehlídali, jen mi kdysi v kardiocentru řekli, že je nutné vyšetření srdíčka miminka ve 20. tt, ale to se dneska dělá všem. Každopádně já jsem si na to vyšetření dojela přímo do Motola, i když jsem mohla do Ústí.
Pokud vím, tak ECHO miminka (podrobné vyšetření srdce) se nedělá automaticky. Já na to byla zvlášť objednaná (VVV srdce a velkých cév v rodině).

Aha, to jsem nevěděla, můj gynekolog na tohle vyšetření posílá všechny maminky bez ohledu na VVV.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13415
3.5.11 15:26

Moje babička měla VVV srdce, měla jsem to zapsané v průkazce a u nás na velkém UTZ ve 20tt se srdce kontroluje normálně, mě dělal kontrolu na UTZ i můj doktor, pak na genetice se srdci věnovala doktorka dlouho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
514
5.5.11 03:24

Záleží na tom,jetli je postižení genetické nebo ne.Testy nestojí nic,pokud jsou indikované.Rozhodně bych to řešila s gynekologem a ten by tě měl ev. poslat na konzultaci s genetikem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
31.10.18 11:13

Genetické testy v 30 letech

Dobrý den, děvčata

Prosím, měla jste či máte zkušenosti s testama na DOUWNUV SYNDROM ve 30 letech s jiným partnerem?
Mám již 5lwtyho zdravými kluka a teď jsem v 17.tt. začátek a volali mi z Ostravské genetiky,že se jim tam mám jít ukázat,že mají mě výsledky z krve a tam se jim ukázalo, že je malá pravdepodobnost, na genetické vady. Jak tyto testy probíhají? Jdu zde:https://geneticka-ambulance.cz/#… :(
Prosím zdáli má někdo zkušenost s těma testama .. děkuju moc,jsem z toho dost nervózní :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
31.10.18 11:19

Buď můžeš jít na odběr plodové vody, který hradí pojišťovna nebo na test z krve, který stojí cca 10tisíc. U mě se Down potvrdil ve 32letech při pravděpodobnosti 1:256.

• Citovat
  • Upravit
42
31.10.18 11:21
@Janli píše:
Buď můžeš jít na odběr plodové vody, který hradí pojišťovna nebo na test z krve, který stojí cca 10tisíc. U mě se Down potvrdil ve 32letech při pravděpodobnosti 1:256.

Z plodovky? Auu to je větší riziko potratů ne? Jinak jdu z krve,a to číslo je čím vyšší tím větší pravděpodobnost?omlouvám se za ty asi nejspíš blbý komentáře e já se v tomto nevyznám. Neřekl mi kolík mi to vyslo :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3869
31.10.18 11:23

@Lara Klara čim menší číslo tím větší pravděpodobnost.
1 dítě ku x dětem může mít Downa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital