Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
My jsme byli na genetickem vysetreni - bratr pritele mel rozstep - dle doktora podle nasich vypovedi sance ani ne pul procenta ![]()
Na velkém UTZ ve 21tt mi dělala doktorka na genetice kontrolu všech orgánů, včetně vyloučení roštěpu patra, páteře. V rodině roštěp nemáme. I když ani ten UTZ bohužel není 100% ![]()
Během těhu se dělají různá genetická vyšetření, z krve, UTZ nebo odběru plodové vody ![]()
Nikdy nic neni 100%
ale myslim si, podle toho co mi rekl doktor - ze pokud to neni v prime linii, je nepravdepodobne, ze by se roztep objevoval…
Neber to jako straseni, ale muze se to pry stat i lidem, u kterych se roztep v rodine vubec nevyskytoval… proste jako vse ostatni ![]()
Partner měl rozštěp patra a i když jsem to hlásila, na genetiku mě neposlali ani na UTZ tomu nepřikládali žádnou velkou váhu
Až když jsem si to vyloženě vyžádala, doktorka se při vyšetřování na rozštěp zaměřila.
Takže žádná dramatická pravděpodobnost to nebude.
A stejně jako u Veruš to byl velký UTZ někdy kolem 20tt.
Kamaradce u miminka prisli na rozstep bricha (snad se to mu tak rika), uz na UTZ ve 12tt.
Jaká je pravděpodobnost nevím, ale pokud plánujete miminko, měl by to váš gynekolog vědět (rozštěp v rodině) a sám poslat na genetiku s doporučením. Myslím, že u vás by to mělo být hrazené.
Tam podstoupíte asi konzultaci a následně různé testy.
To je dobrý šlyšet, že je relativně malá šance.
Myslela jsem, že je to větší pravděpodobnost, když je rozštěp v rodině.
Jednou mě s tím totiž strašila moje zubařka, která léčila i mýho bráchu, že si na to musím dát hodně pozor, ale já mladá a blbá - jedních uchem tam a druhým ven…
Zakladatelka
Pravděpodobnost ti může spočítat jen genetik, každopádně příčina genetická je jen jedna z více, velkou roli hraje stres na konci prvního měsíce těhotenství, ev. působení chem. látek na matku. U nás příčinu nezjistili, naše dcera má rozštěp rtu a čelisti.
Předejít se tomu nedá absolutně nijak, kys. listová je preventivní pouze u rozštěpů páteře. Pokud chceš miminko a v rodině máte dispozici, nezbývá než to risknout. Rozštěp se dá zjistit na UTZ, každopádně ne vždy, my jsme o něm nevěděli až do porodu (a díkybohu za to, ušetřili jsme si spoustu nervů).
Pokud se tak stane, miminko operují do týdne po porodu, protože má lepší hojivost tkání jako malinké. Nejlepší v ČR je MUDr. Borský ve VFN.
Víc informací najdeš tu: http://www.rozstepy.cz/page_1.php
Případně napiš soukr. zprávu.
A hlavně - není to žádná tragédie, umí to dnes krásně opravit, dokážu si představit spoustu horších zdrav. problémů dětí.
U nás bohužel rozštěp patra nezjistili vůbec - tedy až po porodu
. Nikdy v rodině nic podobného nebylo, takže mi dělali pouze běžná vyšetření.
Ještě souhlasím s příspěvkem výše
. Ten anonymní je ode mě, ale nechci psát pod svojí přezdívkou.
Také jezdíme na Vinohrady k dr. Borskému.
I já pošlu odkaz na jedny stránky maminkek: www.zanovymusmevem.cz
Můj manžel má rozštěp rtu, patra a stejně tak jeho bratranec. Když jsme očekávali první miminko, bylo mi u gynekologa zděleno, že kromě UZ neexistuje žádné vyšetření, které by to odhalilo. Ale i tak nás raději odeslal na genetiku. Tam riziko ohodnotila na 3-4%. Já nosím brýle, jsem tupozraká a mám astigmatismus a tam je riziko větší než u rozštěpu.
Kromě podrobného dotazníku jsem byli ještě ve 20 týdnu na podrobném UZ. Navštěvovala jsem gynekologa v okresní nemocnici a tam nemají tak kvalitní UZ, tak proto. Mudra se při UZ hodně zaměřila na tu oblast, šťouchala mimi, aby bylo vše vidět. Ret je na UZ prý vidět dobře, tam mi 100% potvrdila, že je vše ok. U patra je to horší, říkala, že na 95% je to také v pořádku. A tak to také bylo. S dcerou jsem obsolvovala stejná vyšetření, vlastně navíc jen podrobný UZ ve 20. týdnu.
Můj bratranec se narodil s rozštěpem páteře a krátce po porodu zemřel. Na genetice nám bylo řečeno, že to pro nás už nepředstavuje žádnou zátěž. Že už je to jako přes moc kolen.
xivi píše:
Pravděpodobnost ti může spočítat jen genetik, každopádně příčina genetická je jen jedna z více, velkou roli hraje stres na konci prvního měsíce těhotenství, ev. působení chem. látek na matku. U nás příčinu nezjistili, naše dcera má rozštěp rtu a čelisti.Předejít se tomu nedá absolutně nijak, kys. listová je preventivní pouze u rozštěpů páteře. Pokud chceš miminko a v rodině máte dispozici, nezbývá než to risknout. Rozštěp se dá zjistit na UTZ, každopádně ne vždy, my jsme o něm nevěděli až do porodu (a díkybohu za to, ušetřili jsme si spoustu nervů).
Pokud se tak stane, miminko operují do týdne po porodu, protože má lepší hojivost tkání jako malinké. Nejlepší v ČR je MUDr. Borský ve VFN.
Víc informací najdeš tu: http://www.rozstepy.cz/page_1.php
Případně napiš soukr. zprávu.
A hlavně - není to žádná tragédie, umí to dnes krásně opravit, dokážu si představit spoustu horších zdrav. problémů dětí.
NAprostý souhlas. Rozštěp vzniká mezi 27.-35. dnem těhotenství , takže leckterá žena ani ještě neví, že je těhotná.
U nás v rodině ani u manžela rozštěp nebyl a dcera se narodila s naznačeným rozštěpem rtu. Žádná tragédie to opravdu není .
Z me rodiny snad nikdo rozstep nemel a z pritelovi strany nevime je adoptovany.
Zdravím všechny:-)
nevíte jaká je pravděpodobnost rozštěpu u miminka, když z mojí strany má rozštěp bratr a mějí ho i dva vzdálenější příbuzní(děti bratranců) ze strany mojí maminky i tatínka?
Dá se absolvovat nějaké genetické vyšetření? Dá se tomu nějak předejít?
Anonym, protože tohle je moc soukromá věc…
Díky