Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Moc držím mamince palce, určitě je šance, že se všechno spraví ![]()
Také budu doufat a věřit. Myslím na vás ![]()
Tahle zrůda mi vzala už dva blízké
@Anonymní píše:
Ahoj, mám strach o mámu, může mě někdo uklidnit… Mámě je 64, byla do nedávné doby úplně zdravá, jen nízký tlak, hodně unavená, jenže jako bývalá učitelka, která teď pár měsíců učila, tak si všichni mysleli, že je unavená z práce. Já jí vídám tak 1-2 týdně, za posledních půl roku jí párkrát tekla z nosu krev. Na začátku července dostala zápal plic (moji synové měli angínu, hlídala je, ona nemá krční madle, tak jí to asi sedlo na plíce… u té příležitosti zjistili, že má málo červených a bílých krvinek, špatné krevní destičky… dr jí poslala do nemocnice (ČB), dostala dvě transfúze, pozítří jí odváží do Prahy na hematologii, prý aby bylo jasno a vyvrátilo se to nejhorší… mám o ní strach, že je to leukemie… táta je z toho v pr…, nevím, jak mu pomoci, sama mám co dělat se sebou…
Je nějaká šance, že to není ono?J.
Pokud má málo červených a bílých krvinek, tak to nebude akutní leukemie. Leukemie má naopak hodně bílých krvinek, ale špatných. Jedna forma je známá tím, že jich má málo, ale tam jde o čas-o hodiny-takže by jí do nemocnice odvezli okamžitě. A neztráceli čas tím, že jí budou dávat nejprve transfuze.
Může to být chronická leukemie-pokud jsme na úrovni spakulací, že by se o leukemii jednat mohlo-a tam člověk není přímo ohrožený na životě. Umí se dobře léčit. Nejde úplně vyléčit, ale dá se s ní žít bez problémů několik desítek let.
Držím palce, aby diagnoza nebyla tak špatná, jak se bojíte. Chápu obavy, manžel měl akutní leukemii, která se ještě po roce vrátila. Takže chápu, co se vám honí v hlavě.
@lasička1 píše:
Pokud má málo červených a bílých krvinek, tak to nebude akutní leukemie. Leukemie má naopak hodně bílých krvinek, ale špatných. Jedna forma je známá tím, že jich má málo, ale tam jde o čas-o hodiny-takže by jí do nemocnice odvezli okamžitě. A neztráceli čas tím, že jí budou dávat nejprve transfuze.
Může to být chronická leukemie-pokud jsme na úrovni spakulací, že by se o leukemii jednat mohlo-a tam člověk není přímo ohrožený na životě. Umí se dobře léčit. Nejde úplně vyléčit, ale dá se s ní žít bez problémů několik desítek let.
Držím palce, aby diagnoza nebyla tak špatná, jak se bojíte. Chápu obavy, manžel měl akutní leukemii, která se ještě po roce vrátila. Takže chápu, co se vám honí v hlavě.
Sim tě, co to plácáš?
U všech typu leukémií je zhruba 1/4 pacientů s pancytopenii ( snížené všechny krvinky, včetně snížených bílých) a leukemické blasty do periferie nevyplavují a jsou převážně jen v dřeni.
Ahoj moje mamka mela akutni leukemii, tahlo se to s ni dlouho, furt nemocna, strasne se potila, nebyla schopna vyjit ani mirny kopec. z krve zjistili leukemii a okamzita hospitalizace, do nemocnice prijela snad uz minutu po 12 rikal primar.je to tri roky zpet a mamka je uplne vylecena, dostala novou kostni dren od segry. drzim pesti at to neni ono, byl to boj ale kdyby to nedej boze bylo, dnes uz se to da dobre resit. mamce je skoro jako tve,63let ![]()
Ono když si člověk vyčerpá peníze z pojistky tak už je jedno kolik je možností léčby proste vás neleci..
@Jipic píše:
Ono když si člověk vyčerpá peníze z pojistky tak už je jedno kolik je možností léčby proste vás neleci..
A to je zase co, tento výkřik? ![]()
Pro ostatní… u nás se na žádný systém vyčerpání pojistky samozřejmě nehraje. Lékař ani nemá informace, kolik který pacient kde a za co peníze na léčbu čerpal. Léčba se hradí podle indikace, ne podle výše předchozího čerpání. Takže klid, adekvátní léčby se Vám dostane.
Není to výkřik ale vlastní zkušenost. Doufám že to normální není ale na onkologii byl i článek ze dochází peníze zdravotnictví.. je to sice asi tak 3 roky zpátky
Například kvůli tomu ze ct vyšetření je drahé ho mému příbuznému neudělali po dlouhé léčbě laukemie a přišel o obě nohy protože dostal takový zánět v těle ze ani to nepomohlo a svůj boj ve 40 letech prohrál a to ho čekala ještě amputace prstu na ruce.. je mi jedno kdo co tvrdí ale ma zkušenost je ma a nikomu ji nenutil ![]()
@Jipic píše:
Není to výkřik ale vlastní zkušenost. Doufám že to normální není ale na onkologii byl i článek ze dochází peníze zdravotnictví.. je to sice asi tak 3 roky zpátky
No, to dochází, o tom žádná. Ale nejedeme žádný systém vyčerpání pojistky.
@Jipic píše:
Například kvůli tomu ze ct vyšetření je drahé ho mému příbuznému neudělali po dlouhé léčbě laukemie a přišel o obě nohy protože dostal takový zánět v těle ze ani to nepomohlo a svůj boj ve 40 letech prohrál a to ho čekala ještě amputace prstu na ruce.. je mi jedno kdo co tvrdí ale ma zkušenost je ma a nikomu ji nenutil
Ano, mohlo šetřit konkrétní zařízení, konkrétní lékař, možná nebylo to vyšetření indikované, možná byl jen lékař belbej nebo pochybil. Ale není žádný systém, kde by se platila další léčba s ohledem na to, kolik už pacient vyčerpal ze svého konta.
@Jipic mamce proplatili vzdy a vse. doplaci jen nejake drobne za leky, zanedbatelna castka.ale je pravda, ze za svuj zivot nestonala a nebyla na neschopence.tak tezko rict ![]()
Jak říká @Lama Lama pancytopenie u leukémií často bývá, ale takhle se nedá určit co by to mohlo být. Jedině že by se v periferii objevily blasty, tak pak je jasné, že se jedná o akutní leukemii.
Ano možná ne oficiálně ale když po léčbě za x milionu odmítnou udělat ct? Když si pacient stěžuje na nepřetržitou bolest. Napsala jsem to spíše tak s nadsázkou. Samozřejmě bych si přála aby se všem dostávalo stejné pece a i léky co se daji jen koupit aby byly zadarmo.. viz Got..zdraví mu přeji ma tu malé deti (sice měl rakovinu ale laukemie je vlastně rakovina krve takže totožné) ale měl stejnou rakovinu jako jedné známe zdravotní sestřičky muž který bohužel zemřel - nabízeli jim pojišťovnou nehrazene léky. Pan je bral do té doby dokud na ne měli a pak už to nikoho nezajímalo 🤷🏻♀️ Proste mám špatně zkušenosti. A známa co měla také rakovinu tak měla jít na nějaké vyšetření a měla čekat a její manžel dal panu doktoru obálku a najednou šla asi hned následující den na to dane vyšetření.. takže vše je o penězích a i to ze ma každý určitou částku řekla jedna sestra v nemocnici..
@Jipic píše:
Ano možná ne oficiálně ale když po léčbě za x milionu odmítnou udělat ct? Když si pacient stěžuje na nepřetržitou bolest. Napsala jsem to spíše tak s nadsázkou. Samozřejmě bych si přála aby se všem dostávalo stejné pece a i léky co se daji jen koupit aby byly zadarmo.. viz Got..zdraví mu přeji ma tu malé deti (sice měl rakovinu ale laukemie je vlastně rakovina krve takže totožné) ale měl stejnou rakovinu jako jedné známe zdravotní sestřičky muž který bohužel zemřel - nabízeli jim pojišťovnou nehrazene léky. Pan je bral do té doby dokud na ne měli a pak už to nikoho nezajímalo 🤷🏻♀️ Proste mám špatně zkušenosti. A známa co měla také rakovinu tak měla jít na nějaké vyšetření a měla čekat a její manžel dal panu doktoru obálku a najednou šla asi hned následující den na to dane vyšetření.. takže vše je o penězích a i to ze ma každý určitou částku řekla jedna sestra v nemocnici..
Aha, takže neudělali CT a ty jsi z toho vyvodil/a, že to je proto, že už vyčerpal… Ne, to fakt ne. Myslí, že by politika byla nalejt do lidí miliony na transplantaci a pak to zazdili tím, že to utnou a nechaj člověka umřít na anginu, protože to prostě už přečerpal, jo? Tam byl důvod nejspíš jiný.
O penězích to samozřejmě je. Ale takle to fakt nefunguje.
Gotáka myslíš ten lymfom? tam je léčba hrazená normálně ze zdravotního pojištění… ![]()