Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mě hodně pomáhá Perplexity ve čtení lékařských zpráv, teď jsme řešili začátkem roku moje rameno a krční páteř a mamky záda a krásně mi to tu zprávu prelouskalo, vše vysvětlilo.
Klidně mi ji pošli, umaz citlivé údaje a necham ti to prelouskat.
Zatím jsem zádala ty výsledky leukocytů a tohle mi vyplivla;
Vaše hodnota leukocytů 21,7 × 10⁹/l je výrazně zvýšená oproti běžným referenčním hodnotám, které se u dospělých pohybují mezi 4,0 a 11,0 × 10⁹/l. Tento stav se nazývá leukocytóza.
Co znamená zvýšený počet leukocytů?
Leukocyty (bílé krvinky) jsou klíčovou součástí imunitního systému a pomáhají tělu bojovat s infekcemi a záněty. Zvýšený počet leukocytů může signalizovat různé stavy:
Infekce (bakteriální, virové, méně často parazitární)
Zánětlivá onemocnění (např. revmatologická onemocnění)
Stres, fyzická zátěž
Reakce na některé léky (např. kortikosteroidy)
Kouření
Některé krevní nemoci včetně leukémií (zejména pokud je přítomna únava, noční pocení, nevysvětlitelný úbytek váhy, krvácení nebo modřiny)
Na co si dát pozor?
Pokud máte kromě zvýšených leukocytů i jiné příznaky, jako jsou:
horečka
noční pocení
nevysvětlitelné hubnutí
únava
krvácení nebo snadná tvorba modřin
bolesti kostí nebo kloubů
je vhodné co nejdříve kontaktovat lékaře k dalšímu vyšetření.
Ale vzpomněla jsem si, že moje mladší dcera měla zvýšené leukocyty po nějaké šílené angine v 8.mes, měla jsem strach a googlila samou leukémii a opravdu to bylo k té angine.
@Anonymní píše: Více
Vyšší tep je naprosto normální u nemocného člověka. Dcera má vysoký tep i jen u nachlazení.
Proč chodíš k lékaři, kterému nevěříš?
Byla jsem v nemocnici pro zhoršený zdravotní stav a tam jsem chytla ještě nemocniční infekci - prostě na mne nasedl další bacil.
Kdyby jsi marodila před dobou internetu, tak by jsi tohle prostě jen vyležela. Je to o tom, jak si člověk přebere informace, které najde na netu.
Příspěvek upraven 14.05.25 v 08:57
@lucynka25 píše: Více
fotku krevního vyšetření jsem přiložila k mému příspěvku. mně se hlavně nelíbí to „mikroskopicky“, kde se ukazují hodnoty konkrétních druhů bílých krvinek, ikdyž táta říkal, že při leukémii by byl výrazně zvýšen jen jeden druh. jinak ukáže klasický krevní test blasty?
@Evkad píše: Více
k tomu lékaři jsem byla poslána, respektive na jeho oddělení v krči. takže jsem neměla úplně na výběr. praktička mi působila mnohem rozumněji a když se můj stav nebude lepšit, zajdu ještě k ní.
A co se ti nelíbí mikroskopicky? Vždyt přesně tam máš ty blasty 0%. Tak co je za problém?
@Lama Lama píše: Více
Zdá se, že problém je asi všechno. Slečna měla týden horečky, jen co polevily, vyrazila ven, a světe div se, měla vyšší tep a přitížilo se jí! Kdo by to byl čekal, že??? Prostě nechápe, že je nemocná, že tělo potřebuje cca 3 týdny na regeneraci, příčina vyšších jaterních testů se odhalí možná později a možná vůbec, jen se časem a dietou srovnají. Ani se tomu doktorovi ve špitále nedivím.
Nechala jsem ti prelouskat ty hodnoty :
Z obrázku lze vyčíst následující hodnoty (vybrané příklady):
Leukocyty (WBC): 9,8×109/l (referenční rozmezí 4,0–10,0) – v normě.
Erytrocyty (RBC): 4,87×1012/l (referenční rozmezí 3,8–5,2) – v normě.
Hemoglobin (HGB): 146 g/l (referenční rozmezí 120–160) – v normě.
Trombocyty (PLT): 252×109/l (referenční rozmezí 150–400) – v normě.
Diferenciální rozpočet leukocytů (NEU, LYM, MONO, EOS, BASO) – všechny hodnoty v rámci referenčních mezí.
Závěr:
Podle uvedených hodnot je krevní obraz v normě a neukazuje žádné typické známky leukémie. Všechny základní parametry (leukocyty, erytrocyty, hemoglobin, trombocyty) jsou v referenčních mezích. Pokud však máte příznaky, které vás znepokojují, nebo pokud lékař doporučil další vyšetření, je vhodné se obrátit přímo na svého praktického lékaře nebo hematologa, který může provést další potřebná vyšetření.
Pokud máte konkrétní příznaky nebo obavy, doporučuji vše konzultovat s lékařem, protože pouze on může na základě celkového zdravotního stavu a všech dostupných informací stanovit správnou diagnózu.
@Lama Lama
znovu jsem dala ten krevní obraz prelouskat, nejsem lékař, ale mělo by to souhlasit..
Z přiloženého krevního obrazu (výsledky z 12. 5. 2025):
Leukocyty (bílé krvinky): 8,8 (referenční rozmezí 4–10)
Erytrocyty: 4,97 (referenční rozmezí 4,0–5,2)
Hemoglobin: 139 (referenční rozmezí 120–160)
Hematokrit: 0,420 (referenční rozmezí 0,37–0,47)
Trombocyty (krevní destičky): 276 (referenční rozmezí 140–400)
Neutrofily: 5,55 (referenční rozmezí 2–7)
Lymfocyty: 2,38 (referenční rozmezí 1–4)
Monocyty: 0,62 (referenční rozmezí 0,2–0,8)
Eosinofily: 0,18 (referenční rozmezí 0–0,5)
Bazofily: 0,07 (referenční rozmezí 0–0,1)
CRP: 8,3 (referenční rozmezí 0–5)
Interpretace:
Všechny základní hodnoty krevního obrazu jsou v rámci referenčních mezí nebo jen mírně zvýšené (například CRP, což ukazuje na lehký zánět). Počet bílých krvinek, červených krvinek, destiček i jednotlivých typů bílých krvinek je v normě. U leukémie bývají hodnoty často výrazně mimo normu (například velmi vysoké nebo naopak velmi nízké leukocyty, snížené trombocyty, anémie apod.), případně jsou přítomny nezralé formy buněk, což zde není uvedeno.
Závěr:
Podle tohoto krevního obrazu nejsou patrné známky leukémie. Výsledky jsou v normě a neukazují na podezření na leukémii. Pokud přetrvávají potíže (například bolesti, zvětšené uzliny, teploty), je vhodné konzultovat další postup s lékařem, ale samotný krevní obraz leukémii nenasvědčuje.
@lucynka25 píše: Více
Nevím co to ǰe zá program, ale je úplně mimo. Vždyť to ani neumi přečíst ty hodnoty. LEUKO MA 21,7 NE 8,8
právě, já to taky dávala do umělé inteligence a ona není schopna to přepsat. musela jsem to opisovat ručně.
co na tom papíře jsou blasty? jsou tam pojmenované takhle, nebo jsem je přehlédla?
Myeloblasty. Vy. serse na to. To nemá cenu, nejsi schopna to rozluštit. Leukémii nemáš.
mě asi děsí jen to, že jsem takhle vyšší tep nikdy ani na těch blbých hodinkách nemívala, tak co najednou zeo. dnes jsem byla u doktora, ale zdá se mi takový neseriózní. prostě nechce se mi věřit, že tyhle všechny příznaky jsou jen pouhá viróza, ikdyž bych byla ráda, kdyby tomu tak bylo. a ty jsi měla tedy jen virózu jak jsi byla v nemocnici?