Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prosím o obnovení tématu. Dcera má 6 let. Od podzimu byla hodně často nemocná, ale vše jen virózy bez ATB. Kašel, rýma, bolest v krku, horečka. Někdy jen horečka bez dalších příznaků. Doktorka vždy brala jen crp a to bylo maximálně 15. V té době si začala stěžovat na bolest rukou a nohou. Podle doktorky je to k virózám a k růstu. Krev jí brát nechtěla. Teď po 3 měsících bez obtíží opět 3 dny pobolívání nohou a jedné ruky, včera zad. Dneska ráno nechtěla jíst, jinak si vcelku normálně hrála. Po obědě jsme si šli lehnout a byla hodně unavená, zase si stěžovala na záda. Naměřila jsem jí horečku 39,1. Dostala čípek a už 4 hodiny spí. Přemýšlím, jestli ji zítra rovnou vzít k doktorce a trvat na krevním obraze? Může se takto projevovat leukémie?
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím o obnovení tématu. Dcera má 6 let. Od podzimu byla hodně často nemocná, ale vše jen virózy bez ATB. Kašel, rýma, bolest v krku, horečka. Někdy jen horečka bez dalších příznaků. Doktorka vždy brala jen crp a to bylo maximálně 15. V té době si začala stěžovat na bolest rukou a nohou. Podle doktorky je to k virózám a k růstu. Krev jí brát nechtěla. Teď po 3 měsících bez obtíží opět 3 dny pobolívání nohou a jedné ruky, včera zad. Dneska ráno nechtěla jíst, jinak si vcelku normálně hrála. Po obědě jsme si šli lehnout a byla hodně unavená, zase si stěžovala na záda. Naměřila jsem jí horečku 39,1. Dostala čípek a už 4 hodiny spí. Přemýšlím, jestli ji zítra rovnou vzít k doktorce a trvat na krevním obraze? Může se takto projevovat leukémie?
Projevy může mít různé, ale pro tvůj klid bych krevní obraz klidně udělat nechala. Mě občas bolela záda a dost často jsem měla zánět močových cest, úplně bez teplot. Pak přišla hrozná únava a neskutečné bolesti.
@Anonymní píše:
může to být jen viroza, třeba z nestálého deštivého počasí. Ale pokud máš takové obavy, požádej doktorku, at vezme dceři KO+diferenciál. Abys měla klid na duši.
@Anonymní píše:
My v rodině leukémii u malého dítěte měli.
Jedním z příznaků bylo stěžování se na „růstové“ bolesti, které lékař bohužel ignoroval. Taky bylo dělané jenom crp, dítko celý čas chytalo tu nějakou virózu, tu zápal, tak to šlo pár měsíců. Lékař bohužel zareagoval až když bylo crp mimo jakoukoliv skálu a když pak v nemocnici udělali krevní obraz, bylo jasno
. Když máte být nejmenší podezření - trvejte na vyšetření. Pravděpodobnost, že je to leukemie není velká, ale i tak, lepší je 2× to zkontrolovat.
@Anonymní píše:
Dobrý den,
pokud máte takovéto podezření, nejvhodnější je udělat rozbor krve. Myslím, že doktorka by vám jej neměla odmítnout, je to rychlé, spolehlivé a budete hned vědět. Ale pro váš klid, nejspíš se prostě jedná o nějakou virózu, při ní CRP neroste.
Držím vám pěsti.
Synovi se nestal zadny uraz, presto si stezuje na bolest nohy hl. lytko, ale predvcirem bolela i celá noha. Bolí to pouze pri pohybu.
V breznu mel 2 tydny virozku-ryma, kasel. Minuly tyden si na mirne pobolivani nozicky stezoval, ale rychle to odeznelo.
Od stredy ma kasel, rýmu, ve čtvrtek zvýšená teplota. Po nurofenu velka bolest odeznela, ted uz jen na dotaz zmini, ze ho to trochu boli. Ale jinak beha, ma chut k jidlu. Stezovani si na bolistky neni u nej moc běžné, proto trochu stresuju a jen zadam do googlu bolest nohy bez urazu, tak na me skace leukemie… snazim se neplasit, ale vzhl. k svátkům se k dr. dostanu az v utery a potřebuju trochu uklidnit. Muze se prosím nekdo podělit, JAKÁ byla bolest nozicek u leukemie a jestli bolela jen 1 a i v klidu nebo jen pri chůzí? Prosím…
@korneeelie co blázníš? Ve 4 letech bych řekla klasické růstové bolesti.. máme s tím bohaté zkušenosti, přes denní bolesti po noční řev.. vždy jen 1 noha..
No práve o růstových bolestech ctu, ze jsou JEN v noci nebo rano a i v klidu…to on vubec nema… jeho to boli jen pri pohybu a přes den..Nemuzu k tomu nikde dohledat nic jineho nez, ze se mirnymi bolestmi nohy projevuje na začátku leukemie…
tak se ptam tady
Mozna to ale zalozim jako jine tema, protože fakt netusim, co to teda jako je…ty rustove bolesti na to, co nas trapi, prostě nesedí
Ahoj, chci se zeptat co si o tom myslíte, protože já už to vidím černě
syn, 4 roky, je neustále nemocný. Školka, bacily, v pořádku.. jenže již nekolikrát měl několikadenní horečky, bolelo ho břicho, bylo mu na zvracení.. a na nic se neprišlo (nutno říct, že se ale doktoři nepřetrhli - změřili crp, prohmatali uzliny, mrkli do krku.. klasika). Vtipné je, že pořádně ho proklepli až v zahraničí na dovolené - tam i dle krve mělo být vše v normě (ale nejsem doktor a výsledky nemám). Nejvíc zarážející je pro mě ale jeho únava, pořád by poslední třeba měsíc spal… trvali byste na mém místě na podrobném vyšetření?
@KaZeAd píše:
Ahoj, chci se zeptat co si o tom myslíte, protože já už to vidím černěsyn, 4 roky, je neustále nemocný. Školka, bacily, v pořádku.. jenže již nekolikrát měl několikadenní horečky, bolelo ho břicho, bylo mu na zvracení.. a na nic se neprišlo (nutno říct, že se ale doktoři nepřetrhli - změřili crp, prohmatali uzliny, mrkli do krku.. klasika). Vtipné je, že pořádně ho proklepli až v zahraničí na dovolené - tam i dle krve mělo být vše v normě (ale nejsem doktor a výsledky nemám). Nejvíc zarážející je pro mě ale jeho únava, pořád by poslední třeba měsíc spal… trvali byste na mém místě na podrobném vyšetření?
Asi bych trvala na odběru krve.
Ahoj holky,
předem všem přeji mnoho sil a energie. Pročítám si tuto diskuzi celý dlouhý den. Můj syn 14 měsíců byl na kontrolních odběrech, protože je mensí a méně váží na svůj věk. ( 8,2 kg, 72 cm) Jinak na něm nic nepozoruji. Dnes mi volala sestra, že potřebují znovu nabrat. Že v krevním obraze je malinké množství blastu 0,9 nebo snad 0,09, já už teď přesně nevím jak si to pořád přehrávám. Vím, že řekla malinké, ale ostatní hodnoty by měli být v normě. Celý den googlím a hroutím se u toho. Sestra mi řekla, že ona o tom jic moc neví, že mi neřekne, ale že doktorka mi řekne víc při odběrech, ty jsou, ale až ve středu. Prý to komunikovala s náběrovým centrem a ti to chtějí zopakovat jestli se nestala chyba. To se mi moc nezdá, ze hude chyba v blastech. Nemáte někdo info jestli mohou být v krvi blasty i při normálních hodnotách ostatních elementů? Chci zítra mluvit přímo s Mudr. Syn nemá modřiny, teploty ani petechie…chodí spát 2 krát denně,,,pořád stejně už týdny okolo stejné hodiny, začína akorát chodit každý den vic a víc to zkouší.
Díky za odpovědi.
@TinaS007 píše:
Ahoj holky,
předem všem přeji mnoho sil a energie. Pročítám si tuto diskuzi celý dlouhý den. Můj syn 14 měsíců byl na kontrolních odběrech, protože je mensí a méně váží na svůj věk. ( 8,2 kg, 72 cm) Jinak na něm nic nepozoruji. Dnes mi volala sestra, že potřebují znovu nabrat. Že v krevním obraze je malinké množství blastu 0,9 nebo snad 0,09, já už teď přesně nevím jak si to pořád přehrávám. Vím, že řekla malinké, ale ostatní hodnoty by měli být v normě. Celý den googlím a hroutím se u toho. Sestra mi řekla, že ona o tom jic moc neví, že mi neřekne, ale že doktorka mi řekne víc při odběrech, ty jsou, ale až ve středu. Prý to komunikovala s náběrovým centrem a ti to chtějí zopakovat jestli se nestala chyba. To se mi moc nezdá, ze hude chyba v blastech. Nemáte někdo info jestli mohou být v krvi blasty i při normálních hodnotách ostatních elementů? Chci zítra mluvit přímo s Mudr. Syn nemá modřiny, teploty ani petechie…chodí spát 2 krát denně,,,pořád stejně už týdny okolo stejné hodiny, začína akorát chodit každý den vic a víc to zkouší.
Díky za odpovědi.
Trvala bych na tom, že chci mluvit s lekarkou, ne ze to bude oznamovat sestra. Lekarku bych zkusila premluvit na kontrolu hned. Pokud nebude vedet, pozadat ji, aby konzultovala s vyssim pracovištěm. Blast u dospeleho v ko nemá co delat. U děti to zodpovědně říct nedokážu. Mela by to ale vedet pediatra, pokud si není jista, tak to ma konzultovat
Tady poslední obnovitelka, musím se pochlubit, mám radost a doufáme v to nejlepší. Máma nakonec dostala jen jednu chemo, po té (což je teď asi měsíc) má v krvi super hodnoty bez blastů a tak, takže další chemo asi podstupovat nebude, začátkem října jde na darování kostní dřeně, našli jí nejakého Němce. Až na to, že je bez vlasů, přijde o sedm zubů, to nese dost těžce, jinak je moc statečná… teď už jen doufáme, že transplantaci její tělo dobře zvládne a pak už bude zdravý člověk