Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jáb ych to tak nehrotila.. KLuk chodí do třetí třídy a pomalu všechny děti věří..
Upřímně ale můžu říct, ale je to můj názor, že 10 leté dítě a víc! mi přijde edivné, když ještě věří..
Kluk bude mít v prosinci 9 let, a myslím, že to budouposlední takto Vánoce, už jsem mu letos řekla, že dárky se můžou i vyrobit a nebo koupit, když chci někomu udělat radost.. Sice ještě Ježíšek, ale už tak na půl ví, že může i sám udělat radost dárkem
@leelafry píše:
A jsi si jistá, že to ocení? Neděláme to spíš pro sebe? Že je hezké, že v to věří a tak? Ale opravdu si myslíte, že by si vánoce užili méně, kdyby věděli, že dárky nosí rodiče? Já jsem to věděla dost brzo, prostě jsem tomu nevěřila, nesedělo mi to. A milovala jsem je snad o to víc a vážila si těch věcí víc…
Jako že očekávání dárků od rodiny ti přivodily stažený žaludek, srdce až v krku, třesoucí se ruce a o zlomkrk jsi běžela ke stromečku, že tentokrát to stihneš a uvidíš ho? A ten pocit, když jsme byli vyhlížet a někdo před okno hodil prskavkou, jen tam kmitla a hned zmizela. Na všechno tohle si pamatuju. Na okamžik, kdy jsem se dozvěděla pravdu, si popravdě řečeno nepamatuju. Kdyby to byla tak strašná lež a křivda a trauma, určitě bych si to pamatovala, nemyslíš?
@leelafry ano já si to myslím, protože od té doby co třeba u kamarádky děti vědí, že Ježíšek neni, a věděli hodně brzo, tak už otravovaly v září s Alzou a Tescem, kdy se pojede a prostě to bylo jiné..
Mě přijde, že dneska se všechno řeší.. Dřív byly víly, vodnici čerti, Mikuláši a Ježíšek - ten patří do jiné kategorie, kolik z vás ma traumata ![]()
Prostě rozumně vysvětlit a myslím, že dítě, z toho následky mít opravdu nebude
U nás děti ještě věří na ježíška, mikuláše, zoubkovou vílu a pod. Až jednou příjdou tak jim řeknu, že já stále na ježíška a celkové kouzlo vánoc věřím, protože na něj věřit chci a oni můžou taky když budou chtít. Bude to jen na nich
@leelafry To je o rodičích, o dítěti, o přístupu. Já si třeba nepamatuju, že bych věřila na Ježíška, ale na Vánoce vzpomínám s láskou.
Já jsem v tomhle moc praktická a taky to považuju za lhaní - nedávno jsem to řešila s kamarádkou, co má stejný názor a to jsou věřící.
Já byla nucena něco pro nejmladší dceru vyzvednout se všema třema v autě. Bylo to zabalené. Nejstarší dcera tak dlouho dotírala, co to je, že jsem řekla „pravdu“. Že něco nosí Ježíšek, ale něco kupujeme - ne jen jim - dětem, ale našim rodičům, jejich taťkovi a tak. Já tady teď něco šiju, bude to pro dítě na Vánoce. Je to velké, nemůžu to schovat a je to pro někoho, koho holky znají. Takže taky ví, že to nesmí prozradit.
Jde mi taky o situaci, až holky budou znát konkrétní hodnotu věcí, tak aby pochopily, proč ony mají hračku jen za 500 a jiné dítě za tisíce. Že to mají prostě od rodičů a ne od Ježíška. Vím, co si můžu dovolit jim říct, jsou rozumbrady a vím (nebo pevně věřím), že to neprozradí dalším dětem.
@BloomingGorgeous píše:
Slovo “lez” bych pouzivala v uplne jinem kontextu. Lhat, ze darky nosi Jezisek, zni smesne. Rodice to delaji pro deti.
Ja to treba jako lez beru. Proto si nevymyslim.
@Elenloth píše:
Nepatřím zrovna do Ježíškova fanclubu, takže mám vždycky špatné svědomí, že prostě neříkám pravdu. Ale co už, je to tak masivní tradice, že jít proti proudu by bylo asi kontraproduktivní. Nedovedu si moc představit, že by kluci ve školce ostatním dětem začali tvrdit, že Ježíšek neexistuje a dárky si dáváme mezi sebou. Takže tradici udržujeme, ale už se docela těším, až to bude za námi a nebudu muset vymýšlet výmluvy. Kluci jsou ještě celkem malí a tak si vymýšlí jako dárky spoustu neexistujících nebo příliš komplikovaných věcí a mám trochu strach, aby potom nebyli zklamaní, že to Ježíšek nedonesl. Uvidíme.
Nechám tomu volný průběh vidím to tak do první, druhé třídy, potom už to asi samovolně praskne.
My jdeme proti tradici a rikame, jak to je. Ostatni deti maji stesti, ze nase do skolky nechodi ![]()
@Lenca27 Já to myslela spíš naopak, aby klukům třeba nebylo líto, že jinam Ježíšek chodí a k nám ne. To bych asi těžko vysvětlovala. Do školky chodí, takže tam se s tím prostě potkají. Navíc máme na Štědrý den doma tchýni a u té by to rozhodně neprošlo. Tak jsem se rozhodla se přizpůsobit většině.
@Elenloth píše:
@Lenca27 Já to myslela spíš naopak, aby klukům třeba nebylo líto, že jinam Ježíšek chodí a k nám ne. To bych asi těžko vysvětlovala. Do školky chodí, takže tam se s tím prostě potkají. Navíc máme na Štědrý den doma tchýni a u té by to rozhodně neprošlo. Tak jsem se rozhodla se přizpůsobit většině.
Ja bych ji vysvetlila, ze to je jenom jako. Tchyne se tomu musela prizpusobit, nic jineho ji nezbyvalo.