Lhostejnost lidí

Napsat příspěvek
Velikost písma:
barrbucha
14.8.18 09:21

@ASAndrea samozřejmě ta petice byla pro organizaci „svoboda zvířat“ nebyl to můj sesmolen nápad na papíře :)

• Citovat
  • Upravit
1226
14.8.18 09:22

@Malaga

kamarád je na to mistr - ve vlaku pomáhal rodicí ženě, na nádraží zase dával umělé dýchání pánovi s infarktem :lol: onehdá spadla flaška paní v Lidlu, pořazala ji v obličeji, tak jí to obvazoval :D buď přitahuje nehody, nebo nevím :lol: Ale je hrozně skromný, vždy to jen tak prohodí, že zase měl někdo štěstí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1226
14.8.18 09:22
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
barrbucha
14.8.18 09:23

@Malaga možná kdyby dobré skutky těch lidí byli víc vidět, ostatní by se chytli za nos a zamysleli by se..

• Citovat
  • Upravit
barrbucha
14.8.18 09:24
@ASAndrea
@ASAndrea píše:
@Malaga
Na jednu stranu je to krásné, na druhou bych taky už měla blbý pocit že lidi kolem mě mají smůlu :mrgreen:
kamarád je na to mistr - ve vlaku pomáhal rodicí ženě, na nádraží zase dával umělé dýchání pánovi s infarktem :lol: onehdá spadla flaška paní v Lidlu, pořazala ji v obličeji, tak jí to obvazoval :D buď přitahuje nehody, nebo nevím :lol: Ale je hrozně skromný, vždy to jen tak prohodí, že zase měl někdo štěstí…
  • Citovat
  • Upravit
26270
14.8.18 09:27
@barrbucha píše:
@Malaga možná kdyby dobré skutky těch lidí byli víc vidět, ostatní by se chytli za nos a zamysleli by se..

proč pořád řešíš ostatní lidi? .....ten kdo chce ten vidí, takže nejsi nakonec ty ta slepá, která vidět nechce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27633
14.8.18 09:28
@barrbucha píše:
@Malaga možná kdyby dobré skutky těch lidí byli víc vidět, ostatní by se chytli za nos a zamysleli by se..

ale každý nechce plácat po zádech, a nevypráví já jsem pomohl chápeš? spousta lidí pomáhá a přispívá a nekřičí to světa prostě nepotřebuje pochvalu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
14.8.18 09:35
@barrbucha píše:
Aha, takže i zde většina z vás je prostě jen já já já a ostatní je mi fuk… Já jsem zatím pomohla vždycky, vždycky, prostě i starým lidem, pokud jsem viděla že má problém. Prostě není nic krásnějšího než si navzájem pomáhat přece. A po jedné špatné zkušenosti přece nezanevřu na celé lidstvo… Hodně lidí kolem nás potřebuje pomoct a ne jen při zranění, ale třeba psychicky…

On každý má tu hranici pomoci někde jinde a závisí to na vůli ale i na zkušenosti toho člověka. U nás nedávno zazvonil cyklista, zabloudil, celý uřícený, bez pití, venku vedro, posadili jsme ho do stínu, dali napít, svačinu a poradili kudy jet. Víc nechtěl. Pak když ti u baráku zazvoní Bulharka, že jestli může k nám na toaletu a že má hlad, tak jsem ji odmítla a zavřela okno. Někdo by ji možná pustil a měl dobrý pocit, já ne a ať si myslí kdo chce co chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.8.18 09:35

Doufám, že te to, zakladatelko, nesemele. Třeba petice ohledne cirkusu má smysl. a argument, že když řešíš cirkus tak musíš být vegetarián/vegan je upne blbej. To je jako kdyby se říkalo, že protože dáváš peníze na jednu charitativní organizaci, která delá XY, tak bys mela dávat na všechny, co delají XY, nebo seš pokrytec. a tak to přece není. to, že trpí hospodářská zvířata je špatný, spousta lidí s tim určite neco delá, ale když trpí kráva v kravíne, neznamená to, že to nejak omlouvá špatné zacházení se zvířaty v cirkuse. tohle opravdu není všechno nebo nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21275
14.8.18 09:39

Jednou se udelalo spatne sousedovi, bouchala jsem na jeho sousedku na chodbe, at vola zachranku- vsichni tam bydlime xx let, zname se. Odmitla, schovala se za dvere a cumela na nas kukatkem :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21275
14.8.18 09:41
@terien píše:
Ale nenechali, přeháníš. Zas tak hrozný to s námi není.

Je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
barrbucha
14.8.18 09:42
@Malaga píše:
proč pořád řešíš ostatní lidi? .....ten kdo chce ten vidí, takže nejsi nakonec ty ta slepá, která vidět nechce?
:mrgreen: něco takového jsem čekala. Nevím, já okolo sebe vím o lidech co se v něčem angažují, navzájem o sobě víme co kdo kde dělá… Ale hodně lidí to neví a myslím že je to škoda, já nechci po nikom uznání, já jsem hrdá sama na sebe za to co dělám, jen mě mrzí že to nedělá víc lidí, Toť vše. O co jde? O třeba sdržení půl hodiny v bance kvůli kartě… Půl hodiny a někdo byl naštvaný?za to že to někomu vytrhlo trn z paty? Proč se furt všichni za něčím honí? Když se podívám kolem sebe vidím pivovarské koně s klapkama na očích. A na konci, na konci našeho všeho. Co myslíte že si pak člověk řekne. Jo někdo si řekne, dělal jsem maximum pro přírodu, třídil jsem odpad, dával peníze útulkům, pomáhal postiženým, svolával akce ukliďme les, potok, rybník… Žil jsem naplno, snažil jsem se a pak jiný člověk… Co udělal, honil se za prachama, žil neokologicky a jeho chování ke všemu okolo si nesou v chování i jeho děti a děti jeho dětí… A pak tu máme přírodní katastrofy… Všechno je spojené se vším a mě mrzí že lidi žijí v bytě a vidí jen to svoje a myslí si že problém na druhým konci světa se nás nikdy týkat nebude
  • Citovat
  • Upravit
3370
14.8.18 09:43

Tak ta zde zmíněná lhostejnost je prostě o tom, jací mají lidé svědomí, jací jsou.

Ne každý je prostě nastaven na takovouto vlnu, někdo není z lenosti, z nezájmu o okolí, kvůli vlastnímu egu, někdo třeba kvůli strachu (třeba o sebe), někdo dokonce nemá dostatečné sebevědomí a bojí se, že by pomohl špatně, že to třeba někdo může udělat lépe.

Jinak, já jsem třeba ten typ člověka, který rád pomáhá a když pomůžu, zlepší to den i mě. Ale jsou prostě lidé, kteří ten pocit z toho třeba nemají a nejsou od přírody „samaritáni“, že by to dělali úplně „pro nic“. Takže se tomu vyhýbají, protože nemají důvod. Netvrdím, že je to správné, ale je to tak.

Takže lhostejnost cizích mě nijak netankuje - nic mi do toho není, není to můj život, nemám právo soudit, ten člověk může mít k tomu milion důvodů - někdo ho při pomoci okradl, zmlátil, pomohl, když to nebylo vážné a dostal vynadáno, nebo třeba pomohl špatně a bylo to ještě horší. Lidi jsou citlivá stvoření a každá „kravina“ jimi dokáže otřást tak, že se to pak někde promítne a nikdy nevíš, jestli zrovna v tomhle.

Pak v tomhle ohledu je důležité, jaké má člověk sebevědomí, svědomí, vůli, zda třeba vlastní špatné pocity překoná, nebo si sám před sebou dokáže obhájit, že něco udělal špatně, eventuálně neudělal a zda s tím dokáže žít.

Od doby, co mám u sebe děti, tak jsem třeba dost zaměstnaná tím, abych ty mladší hlídala, aby se mi po cestě někde neztratili, jezdíme autem, takže nějaká pomoc v MHD nehrozí, do centra města zase tak moc nechodíme v běžné hodiny a když, tak opět, mám starost o děti. Takže možná jsem mnohdy taky přehlédla, když někdo potřeboval pomoci, ale předně je pro mě důležité zajistit bezpečí dětem, pokud nejdu sama, pokud bych měla někomu pomoci u autonehody a nebo nechat opodál samotné tříleté dítě, tak bych měla asi krizi v rozhodování.

Jinak, třeba pokud má člověk osobně nějakou nehodu a potřebuje pomoci, pak nastávají taky různé situace. Někdo mu pomůže, člověk je rád, uvědomí si to a taky více kouká. Nebo pokud mu někdo pomůže, tak ostatní nadále vytrvale ignoruje. Nicméně, pokud nikdo nepomůže, může se buď „naštvat na svět“, takže nebude taky pomáhat, nebo mu to naopak dojde, že by se měl taky více zúčastňovat. Jsou to základní kombinace a pak se k tomu přidávají další a další aspekty a voila máme z toho naší rozmanitou společnost.

Jen je to prostě na každém, kdybych se měla trápit kvůli lhostejnosti lidí, kvůli tomu, že je někdo agresivní, zlý, mlátí ženu a děti, je sprostý, mlátí psi, týrá je, špatně je vychovává a jsou z nich pak zmetci, tak by mi asi brzy hráblo. Člověk se musí v prvé řadě postarat sám o sebe a svou bezbečnost, svou psychickou pohodu, pokud je tohle zajištěno, pak teprve může pomáhat ostatním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9371
14.8.18 09:45

Já si taky všiml, že si spoustu lidí pomoci neváží. Člověk pak ani nemá chuť pomoct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
barrbucha
14.8.18 09:49
@Annne píše:
A proc josu lidi lahostejni? Protoze jsou hloupi, anebo neinformovani a nedochazi jim souvislosti a protoze jim schazi empatie a protoze si neuvedomuji, jak vsechno se vsim souvisi.

Treba posledni petice, kterou jsem podepsala proti tyrani zvirat v industrialnich chovech. Masoprumysl argumentuje, ze pokud ma byt maso lacine, tak ty zvirata tam proste v tech brutalnich podminkach trpet budou. Pokud na to spousta lidi zvysoka kasle, protoze jim je to jedno a chteji konzumovat maso kazdej den, tak se i na zaklade jejich maleho podilu lhostejnosti a bezcitnosti roztaci spirala, ktera v konecnem dusledku zasahne i je samotne a jejich deti.

Priklad :
Masoprumysl se podili 30% na globalnim oteplovani. Protoze kvuli chovu zvirat sa vyrubujou lesy, aby se na odlesnene pude pestovali GMO obilniny a kukurice, kterym se krmi ty zvirata. Na jedno kilo masa se musi vypestovat devet kil obilnin, ktere to zvire skonzumuje a 15 tisic litru vody.
Takze pokud budou lidi kaslat na to, co se v prumyslovych chovech deje a budou konzumovat lacne maso denne (naprosto zbytecne), tak i to ma svuj maly podil na spirale oteplovani. Protoze to soucasne oteplovani je spusobene okrem jinych faktoru, taky industrialnim masoprumyslem, vsechno to spolu spolustimuluje topeni ledovcu, z pod roztopenych ledovcu se uvolni metan, ten spusobi dalsi masivni, katastrofalni oteplovani a to psusobi dalsi, katastrofy, suche lesy, ktore nici pozare, tornada, zaplavy, sucha… a tak dale, spirala se roztaci ke katastrofam, ktere zasahnou kazdeho jedneho bez vyjimky.

Příspěvek upraven 14.08.18 v 09:36
:srdce: lépe bych to nedokázala. Díky :srdce:
  • Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová