Poradna duly
Jana Čurdová
marta77 - teda to sis užila!!! Píchance od vos nejsou nic příjemného ani když nejsi alergická… S tím rodičákem by to tak nějak mělo být, ale cca před měsícem a kousek se začlo proslýchat (i v novinách), že by se o rok odložila účinnost některých předpisů, které zvyšují některé dávky. Takže se právě obávám toho, aby mezi těmito dávkami nebyl i rodičovský příspěvek…
(no po pravdě řečeno, stát je zadlužený a to zvyšování všehomožného byl jasný předvolební tah - teď už jen čekám, jak se soc.dem. začne vychloubat, že se díky jejich politice zvedla porodnost… v našem případě tedy garantuji, že je to zcela nezávisle na jakýchkoli dávkách
)
Nico - a ta vanička za 400 byla speciální dětská nebo obyčejná netvarovaná vanka na prádlo? My v tom Polsku viděli tu dětskou za cca 250 korun (našich), ještě k tomu byl stojan, který to ale prodražil celé na 700. No a my zatím nemáme pořádně rozmyšlené, jestli ten stojan budem potřebovat, nebo jestli vyrobíme nějakou desku na velkou vanu, do které by se ta vanička zapustila…
K jednorázovým poporodním kalhotkám - v Polsku jsem včera pořídila balení 5 ks celkem za cca 75 Kč. Takže vidíte, jak tady „doma“ na nás nastávajících matkách všichni rejžujou… Byli jsme ještě v jednom obchodu (tam ale nebrali koruny a my neměli zlotuvky, takže jsme jen koukali), kde byly župany v přepočtu za 450 - 590 Kč, kojící podprsenky (obyčejné) za 70 Kč atd....... Příště musíme vyměnit nějaké chechtáky…
Mějte se, musím se přesunout do kanceláře a ještě něco dneska dělat ![]()
Domi
Bee píše:
MARTO s tema 1640g jsi mě docela vyděsila…my měli včera údajně 2000!!! a to jsem teď právě v 31. týdnu (podle původního propočtu)…ale ty jsi teprve ve 30.tt!Jestli ty jsi s 1640g na 31. týden větší, řekla bych, že my jsme jako slon!!!
Stalo se mi to v úterý takže říkal že těch 1650 g odpovídá 30+5, ale buď klidná, Filip šel ven císařem protože měl mít 5 kilo, narodil se s 3800 g.
Hlavně klid ![]()
Domi ano proslýchalo se kde co, ale protože mě to trochu vyděsilo tak jsem po tom trochu šla a i podle plánů na úspory by rodičák měl zůstat a měly by se odkládat zákon o nemocenské a některé další sociální dávky do kterých rodičák nespadá. Možný je samozřejmě všechno, ale zatím to nevypadá…
NICO mně taky nejvíc vyhovují froté župany… ale ten můj šedý jsem kupovala původně Davidovi a on mu nevyhovuje. ![]()
Rodící košilku jsem myslela zrovna takovou jako říkáš ty…z těch mých co mám doma, ale není „na veřejnosti“ použitelná ani jedna…
takže asi až budu doma, vyrazím k našim šikmookým spoluobčanům. ![]()
MARTO ty tvoje vosy…ani jsem je nekomentovala, dostala mě ta váha našich miminek…nicméně to je teda příběh!!!
Přesně - hlavně, že je všechno v pořádku! Měla bych strach jako blázen :-/ ať ti manža tu prdelku pěkně pofouká!!! ![]()
Tak mi volal muzicek, ze chytil metroveho uhore! V zivote jsem zadneho nevidela, natoz jedla, tak jsem strasne zvedava…jdu najit nejaky mnamozni receptik.
Ahoj holky!
Teda rodici kosilka - to me fakt nenapadlo. Ondru jsem rodila naha
, a ani ted se teda nechystam na neco vlastniho - ani do porodnice. Akorat si to clovek uspini od krve a vseho mozneho jineho…v erarnim si proste reknete o cistou…a ze jsem jich spotrebovala za pobyt v porodnici!
Kojici pyzamo, to je neco jinyho, taky si chci nejakou kosili koupit - prece jen s Ondrou bylo horko, takze bylo jedno, ze spim v promocenem tricku (to mliko bylo vsude… ![]()
Vanicka - my mame docela velikou. Asi zalezi na tom, kde budete koupat - my jsme ji vkladali do velike vany a asi to tak bude i ted. Ale v za:,–(e jde pak mimco velmi brzo strcit do normalni vany…pokud to v koupelne nejde, tak doporucuju nejakou vetsi (treba takova ta modra z Ikey je fakt pidi, do te by Ondra nevesel - a nevesel, zkousela jsem to u sestrenice - ve dvou mesicich). My jsme ji kupovali v domacich potrebach asi za 250,– Kc…viz fotky na rodine, tam nekde je hned ze zacatku.
Vanicka , no ja se priznam, ze jsem nejak nepochopila, proc jsou ty na miminka tvarovane…me by nevadila uuuplne obycejna, rovna, budeme ji pokladat do velke vany a co nejdrive koupat ve velke vane bez vanicky…chceme zacit i co nejdrive chodit plavat.
Co se tyce tech ruznych stojanku…no, nebudi ve mne zrovna duveru co se stability tyce.
Me jako miminko nasi koupali na kuchynskem stole a pod vanickou meli igelit…my se asi budeme ohybat do te velke vany…ale koupat bude hlavne tatinek, tak to jeste proberu s nim…
http://rodina.cz/…toxneslo.jpg
tak tohle je nase vanicka - to jsme jeste nemeli vychytane umisteni…Ondra mel mesic? tak nejak…je fakt uplne obyc a stacila dlouho a v pohode.
Marti , tedy ty zážitky s vosama…brrrr…hlavně, že jste s mimčem oba v pořádku!!!!
Bee , Nico , na košilku to vidím stejně jako Vy - od vietnamců
Župan mám starý froté od tchýně, jen jsem se zmínila, že si musím koupit, tak už nemusím. Je skoro nepoužívaný, měkkoučký, takže super. Takže koupím jen něco na pobyt v nemocnici a je to…
Vaničku koupíme asi nějakou větší, máme jen sprcháč, takže ji mimčo určitě využije dost dlouho. Chystáme se na ni v tom Polsku.
Dobre ranko,
tak dobra zprava, drahy mi nechal pocitac doma jupii!!!
PORODNI KOSILKA: holky ja si ted 2X polezela v nemocnici a nedam dopustit na tu jejich kosili - jsou skvely a hlavne v kazdy nemocnici tedy v Ostrove i ve Varech jich mate stos cistych stale k dispozici, takze se tam holky prevlekaly i 3× denne, coz bylo v tech vedrech prijemny! Ja zadnou neresim a chci nemocnicni.
PORODNI PLAN: taky neresim, uvidim co mi reknou na kurzu v Podoli jdu tam 7.9. jinak presne jak tu nekdo psal asi Krti. Hlavne at to neboli a je to rychle!
NICO: ty jsi me s tou krupickou fakt navnadila - jdu si ji udelat k obedu mnam!
KACUL: nove datum kontroly je 6.9.
Tak jsem dneska absolovala kontrolu a jupiii placenta se mi vytahla, takze SYLVAH vubec nepropadej panice - fakt se to muze zmenit behem par tydnu. Ted mam placentu asi 8cm od branky, coz je uz pry normal na dolni hranici. Tak Ti zlaticko drzim taky moc palce!
Ahojky těhulindy,
K podprsenkám : já jsem si koupila kojící už snad před 3 měsícema. Nosím ji na doma a na spaní. Přijde mi hrozně pohodlná. Co jsem dřív nosila, tak měly všechny kostice (na doma) a vyztužené do práce (ty nosím i teď, ale samozřejmě jsem si musela koupit větší). Stála sice asi 700,– ale stojí to za to. Ještě si chci koupit jednu. Ta co mám je 75D, normálně jsem měla dřív 75C. Větší obvod si kupovat nebudu, protože většinou to časem povolí a je možnost si dokoupit náhradní zapínání, které obvod rozšíří a nemusí se kvůli tomu kupovat nová podprda. Navíc mi přijde, že jsou tyto kojící podprsenky pěkně elastické, takže i když se mi prsa ještě zvětší, tak mi bude dobrá.
K zubařovi : asi by se mělo jít aspoň 2×. jedenkrát jsem byla, kvůli razítku a potvrzení do průkazky a pak mi zubařka říkala, že mám přijít ještě před termínem, protože pak asi nebude tolik času ,když budem mít miminko.
Věci do porodnice : napíšu vám seznam, který nám doporučili na předporodním kurzu. Možná se to bude v každé porodnice lišit.
jednorázové pleny (pro miminko) tak 20-30 ks
osuška + ručník
toaleťák
2 balení vložek porodnických
jednorázové kalhotky - nejlépe síťované
obyčejné noč.košile (jen pro případ nouze jinak jsou erární)
kojící podprsenku 2× + vložky jednorázové do podprsenky (chicco nebo Avent -prý jsou nejlepší)
nabíječku na mobil + mobil,
ponožky (župan prý ani potřeba není, protože tam většinou bývá docela horko)
toaletní potřeby
Bpantenol (nevím přesně ten název)na bradavky a Gel z dubové kůry na spodek
přezůvky (nejlépe takové ty co v nich můžete i do sprchy)
těhotenskou průkazku
občanku
průkazku pojištěnce
originál nebo ověřenou kopii oddacího listu
lístek na jméno mimča
Přímo na porodní sál by měla být nachystaná igelitka s těmato věcma (nejlépe nahoře v tašce, ať se nemusíte v tašce přehrabovat)
osuška,mýdlo,balzám na rty, bombóny z hroznového cukru,přezůvky, 1 plenka pro mimčo.
Tak snad jsem na nic nezapoměla. Samozřejmě partnera a foťák nebo kameru ![]()
Makos: ja mela stejny napad - tohle jsem stahla ze stranek v Podoli!
Co s sebou do porodnice:
Prosíme, vezměte s sebou do porodnice malou tašku (objemné věci - plenkové kalhotky, apod. stačí až druhý den). Děkujeme.
Ahoj maminy,
k těm podprsenkám - zjistila jsem, že velikost košíčků se mi pozvolna, ale stále zvětšuje. Proto zatím kupuju podprsenky levnější bavlněné bez kostic. Z původních 75C jsem na 75-80DD, E. Čistá déčka už jsou mi malá. Podprsenku na kojení nebo kvalitnější pořídím asi také až později, jak psala Sylvah.
U nás v mostecké porodnici dávají kosmetiku pro miminka k dispozici oni, takže nemusíte žádnou nosit z domova, košile pro vás taky (sice to není žádný luxus), ale dá se to těch pár dní vydržet. Pro mimi je to stejné. Takže prý sebou nemám tahat žádné horddy oblečení, ale jen pár kousků, plínky, hygienické potřeby pro sebe. Oblečení na odchod domů prý stačí, když rodina přinese den předem.
Určitě doporučovali jednorázové kalhotky - prý jsou k dostání v lékárnách, prý velice praktické.
Na kurzu jsme dostali dotazník, který můžete přinést k porodu z domova vyplněný - jsou tam otázky - epidurál, klistýr, holení, manžel u porodu, volba poloh, nástřih, nadstandartní pokoj apod.
Smarr: takový seznámek nám na kurzu dali také, myslím, že to je dostačující. ![]()