Poradna duly
Jana Čurdová
mino, dr. mi to zkousel delat, ale nepovedlo se to zmerit - pry mam na brise „silnejsi vrstvu podkozniho tuku“…
termin zatim nevim, sestra to musi vytelefonovat, ale pravdepodobne pristi pondeli (18.), protoze geneticka tam je jen pondelky. blby je, ze muj dr. dela amnio taky jen pondelky, takze po tom pohovoru budu muset zase min. tyden cekat na odber. ale ten pohovor je mimochodem uplne na prd, minule mi nechtela dat ani zadny cisla, pravdepodobnost postizeni atd., kdyz jsem od ni chtela ty vysledky, tak mi rekla, jestli snad jsem doktor, ze bych tomu jako rozumela, no fakt prijemna… pritom tady v diskusich vsude ctu, jak to maj holky vycisleny a muzou se podle toho rozhodnout, ale ja nevedela ani, jestli je vyssi riziko postizeni nebo riziko, ze po amniu potratim… minule me to pekne nastvalo, protoze jsem u geneticky desne dlouho cekala a pak mi vlastne nic nerekla… jenomze bez papiru od ni mi zas amnio neudelaj. no, uz se na to psychicky pripravuju
.
Ahoj děvčátka,
ještě že tu jste, protože ráno jsem šla na záchod a řešila, co se to ze mě táhne a po přečtení vašich příspěvků jsem se uklidnila ![]()
Adeli, budu Ti držet pěstičky, aby vše bylo v pořádku.
Jak už jsem tu jednou psala, tak jsem taky musela na genetiku kvůli špatným výsledkům. To čekání bylo hrozné, ale vyřešila jsem to s knížkou, protože nic jiného mi na odreagování nepomáhala a ani žádné uklidňující rozhovory s mými kamarádkami - někdy mi teda moc optimizmu nepřidávaly. Pan doktor se mnou udělal pohovor a už mně chtěl pichat bříško, ale já jsem ho nejprve poprosila o podrobný ultrazvuk a tam zjistil, že mi krev udělali asi brzy, tak mi krev dělali znovu. Nové výsledky vyšly negativní, ale i tak jsem pod drobnohledem.
Hezký den a samé dobré zprávy ![]()
Adelin, to to je genetička kráva. Já jsem dostala výsledky od svého gynekologa, kde bylo vše vyšísleno a s tím jsem jela do Predika na vyšetření, takže jsem věděla přesná čísla, že riziko vady je menší než riziko potratu při zákroku
Adel,nevím kde máš hranici pro to na amnio jít. Já jsem z důvodu věku měla riziko Downa 1:110 - což je vysoké riziko. Průkazem té nosní kůsky a nízkého šíjového projasnění mi kleslo dohromady na 1:550 -¨což mi řekli,že je už běžné populační riziko a řekli,že mimi je na 95% v pořádku. Přesto jsme se rozhodli i pro to amnio. Nechci nic zanedbat. Riziko potratu po amniocentéze je 1% a je totožné s těhotnými,které na amnio nejdou - těm taky hrozí 1% že potratí. Snad ti tato čísla pomůžou trochu se zorientovat. Já bych asi v tvém případě požádala dr. rovnou o amnio,zbytečně se to celé protáhne. A máš pravdu - náš rozhovor s genetičkou byl taky spíš k prdu.
Adel a nejde to celé zkloubit v jeden den? Ráno rychle genetiku a případně hned se přesunout k dr. na amnio ![]()
Adeli,
tak to ti vobec nezavidim mat taku geneticku. Ja chodim na sukromnu kliniku, a tam mi urobia co chcem aj povedia co potrebujem vediet a vsetko s velkou ochotou. Odisla som od svojej povodnej gynekologicky, lebo som nebola spokojna. A teraz je to super. Ja som taka potvora, ze na tvojom mieste by som hned zmenila lekarov. Ved jedina vec ktora mna teraz zaujima je moje dietatko. ![]()
martasek,
jeeeeeeej, to je krasne brusko. Tak to my sme v 18 boli vacsi, xixixi. Kolko si pribrala? ja 4 kila, ale to som aj prestala fajcit, takze mi teraz viac chuti, xixixi.
a dievcatka, vysvetlite mi tie cisla 1:......... na downa, lebo mne ked povedali ze AFP je ok, tak som sa tymi cislami nezaoberala a preto neviem ze co ktory pomer znamena...... Ani neviem aky mam ja,xixixi
![]()
Tak Luli u mě např.1:110 znamenalo, že kdyby se dalo naráz dohromady 110 těhotných ženských v mém věku tak jedna z nás má Downa. Je to vždy poměr k věku vyšetřované osobě. Nevím jestli jsem to dokázala napsat srozumitelně
Mína,
aha, to znamena, ze keby mne vyslo napriklad 1:1000, tak je pravdepodobnost minimalna, ale co ked ta 1 som prave ja? ![]()
To je to běžné populační riziko. Ani po amniocentéze není jistota,že se narodí zdravé mimi,bohužel spousta věcí se zjistit v prenatálním věku nedá (viz metabolická onemocnění,někdy i srdeční). Ale na to se myslet fakt nemůže. Pryč s takovými úvahami a pochybnostmi. Řešit se mají jen problémy které příjdou a né je přivolávat ![]()
Mína,
no jasne, ako hovorila moja kamoska: „ma to ruky, ma to nohy aj prstiky to ma, aj hlavu to ma a je to zdrave“ - a tak aj bolo.........
inac ja si medzi vami pripadam jak taka gula, vsetky chudnete, priberate trosicka - ze kilo, a ja si pripadam ako slon - 4 kila hore, prsia o dva a pol cisla a o zadku nehovorim…
![]()
tak mi to nedá a musím reagovat.....
Míno, mě dr říkal, že ani ta jedna ze sta Dawna mít nemusí. Že je to prostě jenom riziko… A když mi dělala dr UTZ, tak taky říkala, že vše vypadá v pořádku, nic není větší ani menší, ale že ultrazvukem nezjistí srdíčko, tak se máme rozhodnout. Tak někde řeknou to, někde tamto…Ale to je fuk…hlavně abychom byli v pořádku my!!!
Adel - No nevím, jestli není lepší ty výsledky nevědět…mě je řekli v nemocnici a to jsem se fakt rozklepala!!!! Kde se hrabe Mína s 1:110
::: Já jě měla podstatně nižší…nebudu psát kolik, protože počítám, že mi nezavolají, tak abych se zase nestresovala…Ale držíme pěstičky!!
Přece kolik ženských odmítne vyšetření a narodí se jim krásné děti… I když tripl testy vyšly špatně a na amnio nešly…
Jasně Napoly - to je myšleno řečí statistiky - 1:110 může i naopak znamenat ve skutečnost třeba 3:110. Opravdu je to myšleno čistě statisticky. Ano,nejlépe je nic nevědět,na nic nemyslet,nic si nepřipouštět a pěkně si pupíky užívat.
![]()