Poradna duly
Jana Čurdová
Ahojky,
Deimy , Anetce taky jedno ouško hnisalo, asi včera jsem ji to přestala mazat framykoinem a zdá se, že už to je v pořádku. Vždy před aplikací mastičky jsem ouško omyla řepíkem a ke konci heřmánkem a myslím si, že to hodně pomohlo. Jinak ouško se jí hojilo něco přes 14 dní.
Co se týče otáčení, tak se včera Anetce povedlo otočít se na bříško několikrát, sice si vždycky přilehne ruku, ale otočí se. Časem dosáhne obratnosti. S manželem jsme se včera chtěli navečeřet, tak jsem Anetku položila na rozložený gauč a za chvíli ležela na bříšku a samozřejmě si taky hned ublinkla. Budu jí teď muset víc hlídat. Asi se zalekla toho, že by měla jet ještě k nějakému doktorovi, tak se rychle naučila obracet ![]()
Od pátku ji i v noci kojím co 2 hoďky, tak vypadám jak šepkajúca múmia. Nevím jestli nemám slabé mléko, jestli jí začínají růst zoubky (to doufám, že ještě ne) nebo roste. Vždycky se probudila tak cca po 4-5 hodinách a teď toto
Snad se to zase srovná (nejlepší by bylo kdyby hned) a já se alespoň trošku vyspím
.
papa
Ahojky, Deni , neboj, Domino se teprve začíná otáček. A to je starší, než Anetka. Zatím mu to jde jen na bok a dál se nedostane
, tak mu trochu pomáhám, aby se to naučil, když teda pujdeme na tu kontrolu. Čas na rehabilitace teda nemám žádný. A navíc, co čtu ve své chytré knížce, tak se začínají otáčet ve 4 měsíci a na bříško se obrátí až v 5 měsíci. Takže máme ještě hodně času, tak at si mudra přečte tabulky
A s tím spinkáním v noci se to zase srovná. Vím, že dvojčata to taky měla vždy jinak. Někdy vydržely 4-5 hodin a jindy sotva 2 hodiny. Asi ted potřebuje víc mlíčka, tak se víc budí.
Deimy , tak to já s tou štávou ještě počkám. Je fakt, že dětem jsem dávala od 4 měsíce, ale nebyly kojený. Luky je teda dobrej, když vydrží při vodě. Ty moji pijou vše možný. Akorát nechci dávat jupíky apod sladké pití… fuj.
Valíku , to je strašný ty nemoce. Choudě malej. Ale zase si nabere alespon protilátky a bude příště odolnější. Já Domina měla taky pořád nemocnýho od dvojčat a ted při poslední jejich chřipce nic nechytil. No je fakt, že jsem ho dost izolovala od děti. No tak at jste brzy zdraví. A kolik měl teplotku?
Broskvičko , jo domácí štávičku… já myslela tu kupovanou. Tak to já ji vyzkouším taky až Domin povyroste. Jen jsem líná to takhle pracně dělat. Tak si asi pořídím odštavnovač do budoucna.
Jo a musím se pochlubit, co jsem dostala k Valentýnu. Kytičku
, když jsem ta kadeřnice, tak nový strojek na vlasy a zřejmě dost drahou žehličku. Uplně jsem koukala
. Jestli jsem tak hodná, nebo žehlí nějaký prušvih, nevím
No já mu předala jen boxerky…
Deniso: Monča má ouška píchnutá teprve něco málo přes týden. Snad se jí to brzy zahojí. Já jí to otírám lihem a mažu framykoinem.
Anetka je šikovná. Asi se vážně lekla, že bude muset chodit na rehabilitaci, a řekla si, že to té mamině ukáže, že to umí, ale prostě se jí nechce to dělat na povel ![]()
Monika se otočí na bříško spíš výjimečně (a pak se děsně vzteká, když ji přetočím zpátky a hned se zase přetočí na bříško), ale na boky se otáčí pořád (tedy jen když je nahatá
.
Kykoušku: stejně jako Monika nechce moc jíst, tak je i Luky nejedlík
Takže není těžké, že vydrží jen o vodě - nic jiného k pití do něj totiž nedostanu (občas ještě pomerančový džus, ale ten skoro nekupujeme, jen 4× do roka). Např. teprve teď v 2 a půl letech se mi povedlo do něj dostat čerstvé ovoce (jablko, banán). Dřív jsem mu to musela propašovávat do jogurtu. Jogurty jí jenom bílé (dávám mu do toho mražené ovoce). Nikdy neměl bobíky, lipánky apod. Ale manžel ho naučil na salámy, slané tyčinky, brambůrky
To by jedl pořád. Naštěstí chápe, že to může jen výjimečně.
Deimy , to máš pravdu. Bramburky, bombonky, párky to by jedli neustále . Ale zeleninovou polevku a oběd dělaný v páře, to ne
. Naštestí ve školce musí jíst to, co jim donesou. Takže jsem trochu klidná. No už je mám skoro měsíc doma. Přiští týden je do školky už dám. Snad mi domu zase nepřitáhnou chřipku
A dáváš Lukáškovi nějaké vitamínky? Ni c si z toho nedělej. Však děti to dohoní. Co já se načetla tabulek, co - kolik denně musí děti sníst při správným vývoji a akorát jsem se jen nervovala, že nebudou zdravý a budou mít artrozu z nedostatku vapniku atd. No vyhodila jsem to do koše a akorát jim vařím zdravě v páře a jednou denně mají alespon ovoce. Však my taky vyrostli bez nějakého předpisu.
Kykoušku: vitamíny mu nedávám. Ale hlídám hlavně ty mléčné výrobky - protože nepije mléko, tak mu dávám k večeři stále kašičky a každý den jí jogurt. Ovoce moc nejí, ale když ho propašuju do jogurtu (mu ho tam jemne nastrouhám), tak to sní (takže jsem mu skoro každý den dávám takto i ovoce, teď je ochotný i jíst ho samotné). Zeleninu (pouze vařenou) má rád, i maso, takže k obědu sní skoro cokoliv, ale musím ho krmit (sám ani ťuk).
Musíš být pěkně unavená z toho, jak máš dvojčata pořád doma. Už se Kikince zahojila nožička?
Taky je musím krmit a ještě dlouho zřejmě budu
. Dnes jsem jim dala polévku a dvě lžičky snědli a zbytek byl po oblečení, stole a zemi. No tak v tomhle máme velký nedostatky
Ve školce je chválí učitelka, jak krásně jedí. No tak nevim, kde je chyba
.
Jojo, Kikinka dnes byla na posledy na převazu. Tak už má jen náplast a krásně už po nožičce šlape. Je to šikulka. Zítra jdeme k fotografce, ale Pata si u babičky nabil nos, tak to bude teda vypadat. Ted mě často hlídají babičky a dědové, tak je klid. Ale mám skoro to stejné jako ty a ti, co mají doma dvě děti. Výhodou je, že mají jeden druhého a ty jejich hádky už tolik neřeším
. Už mám nervy ze železa. Kolikrát si ani nevšimnu, když mi Dominik brečí. Jsem na to zvyklá a beru to jako součást dne
.
Ahoj, koukám, že máte asi moc práce. Mám takovou otázečku na Vás. Jak často krmite mimča? Protože mi spí celou noc, tak jen 5krát až 6 krát denně. Ale vypije mi tu 150 až 200 a ráno 400ml. No tak snad nestrádá ![]()
Ahoj holky,
už jsem z toho sněhu nějak kaput. Každý den odhazuju asi 100 m čtverečních, k tomu ještě dělám Lukymu na zahradě cestičky (na nich ho ani nevidím, protože jsou obklopeny metrovými valy sněhu), takže když tam cupitá, vidím jen skákající bambuli, co má na čepici. Tím odpovídám Kykouškovi i na otázku, co vlastně celý den dělám ![]()
Pluhy na nás během mistrovství celkem kašlou (si odhazujou přednostně jen tam, kde to mistrovství nebo turisti vyžadují, takže nás zanedbávají a protažené jsou jen silnce, chodníky moc ne), takže se s kočárem nedostanu ani do supermarketu (po silnicích by to šlo, ale nebudu riskovat). Jsem zjistila, že s velkou fyzickou námahou (viz ten sníh - máme ho tu asi půl metru přímo ve městě, na kopcích pak mnohem víc) mi klesají zásoby mléka.
Kykoušku: já krmím nepočítaněkrát
Zkusím to spočítat. Přes den skoro každou hodinu, v noci asi 3×. Celkem asi 8-9×. Jak víš přesně, kolik ti Dominik vypije? Ty odsáváš a pak mu to dáváš z lahvičky?
Ahoj všichni,
to se mi nějak nedaří se sem pravidelně dostat.
Dei : s tím sněhem to teda musí být děs a ne a ne to přestat co.
My teda máme spíš opačný problém
, Eli by chtěla chodit bobovat, ale tady jaksi není na čem. Příští týden ale pojede s Filipem na hory, tak si to užije do sytosti. Zato já tady budu trnout. ![]()
Kykoušku : počítám, počítám…kojím tak 6×, vyjímečně 7× a určitě to Kubíkovi stačí. Sice nevím kolik vypije, ale je spokojený. Jo a stím promočením v noci, po šestinedělí se „produkce“ srovnala k potřebám prcka, takže já ani ráno nemám nějak extra nalitý prsa a přes den mi přijdou „poloprázdný“.
Tak sláva, že je Kikinka už v pořádku, ony se ty děti nakonec „oklepou“ rychle.
Jídlo : to je kapitola sama pro sebe, těch nervů co nás to stálo.
Ale teď už neřeším, jednak na to nemám čas a druhak už je El přeci jen větší, do těch dvou let jsem byla nekompromisní a jíst prostě „musela“ aspoň trochu od každé porce. Teď když nechce, tak nechce a jde od stolu, ona si teda vždycky trochu zobne a asi jí to stačí, vyhuble nevypadá a orientačně má tak 14-15 kilo na 100 cm.
Vitamíny žádné speciální nedávám, má naordinovaný Pyridoxin, ten musí k tomu železu a dávám jí obden kapsli rybího tuku. Když byla nemocná, tak ještě „céčko“.
Broskvičko : to je teda silák ten váš brouček.
Kuba se taky občas na bříšku vzepne na natažených ručkách, ale okamžitě se kácí na bok, je to ještě čajíček.
![]()
Valíku : no MS fakt joooo.
Ale měla jsem jí teda jen tři a půl dne a velmi „decentně“, tak doufám, že to takhle vydrží. ![]()
Jen teda na to tělísko muýsím počkat do další, takže teď musíme dávat ještě měsíc „pozor“.
![]()
Ahoj holky,
zdravím Vás.
Deimy, že se na ten sníh nevyprdneš… To nemůže odházet někdo jinej? 100 metrů je jak fotbalovej stadion…
Lostritis nooo máme svalnatýho chlapáka:-)). Byli jsme na návštěvě u sousedky a ta má o 1,5 měsíce starší holčičku a Matík je větší než ona a zase jiná sousedka má 6.měsíčního chlapečka a s Matíkem jsou stejně velký… Ale má k tomu genetický dispozice z obou stran, takje to nejspíš pochopitelný.
Jinak jsem na nervy. Máme problém s kočárem. Matouš sice v kočáru usne, ale když se během procházky probudí, tak nastane šílenej řev. Přijde mi, že řve strachy, že se bojí. A já už se bojím jet na nějakou delší prochajdu. Včera jsem domů běžela za kočárek asi 3 kilometry. Byla jsem zplavená jak dveře od chlíva. Prcek řval, jako bych ho zabíjela. Se divim, že na mě nikdo nezavolal policajty, že jsem to dítě ukradla
. Nevíte co s tím?
A s tím jídlem. U nás se papá 5× za 24 hodin a hodí to litr mlíka, vyjímečně papá 6× denně.
Ještě Vám musím říct, že když mu zpívám ukolíbavku Hají belí, tak zpívá se mnou
. Povídá to svoje euuunggjeouaaaa, ale děsně nahlas
. Je to sranda
![]()
Ahojky,
Broskvicko , s tím pláčem, když je malý venku, to máme podobné. V úterý jsem s Anetkou byla venku a plakala, pak na chvíli přestala a usla a pak zase začala. Taky jsem utíkala domů, ale naštěstí jsem to neměla tak daleko, Jinočany jsou malé
Myslím, že to může být i tím počasím, protože je pořád zima a fouká dost studený vítr. Z té zimy jsem už na mrtvici
.
Dneska jedeme na kardiologii na Anděl a jedeme s kočárem, tak jsem zvědavá, jestli bude Anetka pěkně spinkat nebo jestli bude řvát a lidi v metru na mě budou házet vraždící pohledy. Už teď jsem z toho nervózní ![]()
Deimy , tak ať se ouško Moničce zahojí rychle ![]()
Co se týče kojení, tak kojím co 2 hoďky, ale někdy Anetka saje jen cca 5 minut a někdy 20 minut. Ale asi jí to stačí, protože plenky má plné ![]()
pa pa a prosím držte nám palce, ať u kardiologa pochodíme dobře.
Jsem málem zapomněla.
Kykoušku, Patričkovi k dnešnímu svátku přejeme hodně štěstí a hlavně ať ho moc maminka nezlobí ![]()
papa
Matýska kojím tak 7× za 24 hod:
mezi 00:00 a 1:00
mezi 3:00 a 4:00
mezi 6:00 a 7:00
mezi 9:00 a 10:00
mezi 13:00 a 14:00
mezi 16:00 a 17:00
mezi 19:00 a 20:00 (a pak do hajan)
tak nějak to většinou vychází. Bývaly ale doby, kdy jsem to kojení mezi půlnocí a jednou ranní neměla, spinkal třeba do těch 4:00.
Ale je tak pravda, že moc nepoznám, kdy má hlad, takže ho prostě kojím co tři hodiny, když brečí. Někdy, když nebrečí, tak se ten interval protáhne až na 4 hodiny, to je pak balada ![]()
Ahoj holky, tak já kojím pokaždé, když mi Krýša otevře oči a nevzpouzí se, jelikož dost spí, tak se snažím přes den využít každou chvilku, ale většinou to vychází po třech hodinách, v noci jen jednou. Někdy pije i 14 minut, ale přes den v průměru těch 8minut, je to hubeňour, ale zřejmě mu to stačí. Uvidíme, co nám řekne mudra na třímesíční, ale přikrmovat bych rozhodně ještě nechtěla, tak se snažím, jak to jde. Nejhorší je, že on se u toho děsně rozhlíží a nesoustředí se na kojení, takže je to docela fuška.
Deimy obdivuji tě, ke dvoum dětem ještě prohrnovat sníh, ale aspoň se Luky zabaví co? my jak jsme ještě trochu nemocní, tak jsme snad nebyli týden venku. Jinak Krýša je docela kočárkový typ, ťuk, ťuk, ale s prvním jsem si fakt užila, na prochajdách neustále řval, usnul tak na půl hodiny a když jsem potkávala maminky se spokojeně spícíma mimčama, tak jsem si připadala fakt hrozně, prostě ho kočárkování nebavilo a vydrželo mu to, bohužel, nepomohlo ani když seděl a koukal, musel být něčím zabavený. Ale zase začal poměrně brzo lézt a chodit, no to mu moc nevydrželo, někdy když s ním jdu ven, tak se táhne jak šnek, zastaví se u každého lístčku a mně tečou nervy. Zdravím všechny pa pa Valík
Ahoj, já teda zírám
, tolik příspevků. tak jdu pročítat ![]()
Tak Domin dnes papal 6krát a ted spí jak dřevo
.
Deimosko , no já mu odstříkám a pak ho krmim z flašky. Já trpěla na začátku hodně na záněty a tak jsem to odstříkávala v době zánětu (bolelo to a malej se špatně přichytával přes plný prso). No a pak si na tu flašku navyknul, že prso je pro něj už tabu. Někdy je s tím práce. Když dojdem domu, tak než děti svleknu a malého. Do toho tu haldu věcí uklidit a pak mi už malej řve, tak odstříkat a pak teprve mu to dám. No už aby byl pokoj od kojení. No asi ten rok vydržím, ale pak už opravdu ne
. Jinak já z toho sněhu taky šílim. Naštestí nemusím vyhazovat, ale jizda kočárem mě uplně stačí. Takže klobouk dolů před tebou.
Lostritis , tak to ti závidim. Já je mám ráno teda nalité pořádně. Už dva dny jsem se neprobudila mokrá. Tuk tuk, ale ráno budu určitě, malej mi usnul brzy. Já bych to ráno třeba neodstříkala všechno, jestli se to tim třeba ještě upraví. No jo, ale já a ty moje záněty ![]()
Broskvičko , nevím, co bych ti poradila. Kdyby bylo už jaro, tak bych sklopila střechu, aby se mohl dívat na nebíčko
, ale ted v zimě težko. Mě už v kočárku taky moc nespí. Já mám štelování v korbičce, že si ho můžu dát pod hlavičkou výš, tak kouká na mě a je klid. Akorát se mu legračně klepe hlava, jak kočár skáče po tom sněhu
Má takový zlý kukuč v tý čepičce. Já ho musím vyfotit, protože to je pohled
. nebo
Matu nějak podložit. U dvojčat jsem to brečení řešila čajem. Trošku se nabumbaly a zklidnily se. No uvidíš, co ti poradí holky…
Deny , budu na vás myslet a držet palce
, děkujem za přáníčko. Patika zlobit nebudu
![]()
Zdeni , no tak to já si vůbec nedovedu představit takového nočního vstávání
. Máš muj obdiv.
Valiku , taky má Dominik největší zkoumání když pije. Někdy s tou flaškou pořádně šermuju
.
Tak jsem snad odpověděla na vše a ted se jdu odebrat ke spánku. Zítra mě čeká 5 praček na vyprání
, ještěže tu pračku mám ![]()