Poradna duly
Jana Čurdová
Kykoušku: to mě mrzí, že 6. nemoc chytla i dvojčata. Je to sice nepříjemná nemoc, ale brzy přejde a budete mít klid. Snad se trampoty s počítačem vyřeší. A Domík je šikovný, když padá na zadeček - Luky padal zá:,–(ně na hlavu a musel nosit helmu. Monika je sice taky kaskadérka a padá zá:,–(ně na nos, ale ne tak často jako tehdy Luky. Můžu ji nechat někde klečet a nemusím ji tolik hlídat (až na to, že dělá ty blbiny, které jsou na jednom tom videu, co jsem dávala odkaz - se u toho houpe). Ale stoupat ji nenechám. Zatím se tedy většinou plazí, leze po čtyřech a kleká si.
Dvojčata byly rychlíci, když v 9 měsících už chodily
To bych nechtěla, já si užívám toho, že Monika ještě nechodí (šmejdí sice naprosto všude a pohybuje se po celém bytě, ale aspoň se ještě s bráchou nehoní, toho si nejspíš užiju ažaž).
Ahoj maminky,
Tak jsem konečně zkoukla video od Deimosky. To je holka šikovná. Koukají ji z očiček malý čertíci. Ale už se ji pomalu přibližujeme taky. Dnes se Domik proplazil celým bytem, tak jsem teda koukala. Monička je docela dlouhá, vid?
Kykoušku: gratuluju k plazení, teď už musíš mít oči na stopkách, aby někam neutekl
Tak už máš v pořádku svůj počítač? To jsem ráda. Já, když mám rozbitý počítač, tak si připadám jako odřízlá od civilizace.
Monička jen vypadá, že je dlouhá - ve skutečnosti je maličká, právě to, že je hubená, dost zkresluje. V 8 měsících vážila jen 6,7 kg ![]()
Monička už umí lézt po čtyřech (ale moc to nepoužívá, raději se stále plazí), už i stojí v postýlce (což mě ale děsně irituje, protože včera místo spaní to udělala asi 8× a neumí sama slézt dolů, takže jsem ji musela sundávat).
Už jste se zbavili těch šestých nemocí? Jen to počasí kdyby bylo lepší, u nás už aspoň měsíc nebyl den bez deště ![]()
No právě, už ho pořád hlídám a taky mu je uplně jedno kam se plazí. Kolikrát jsem ho držela za nohy a dolu z gauče si to špaciroval střemhlav dolu
. A timto to začíná. Když si představim, že bude chodit a všude padat, tak tu helmu taky pořídím. Monička je opravdu rychle vepředu oproti nám. To houpání vubec neznáme na kolínkách. Jen tak aby se neřeklo
Ještě jsem zkoukla Lukyho jak krásně počítal. Já na dvojčata nemám skoro čas, takže snad to dohoní ve školkách. Ale básničky a pohádky umí perfektně. Tak ještě to počítání. Máš opravdu šikovné děti.
Pc už mám od středy, bylo to nekonečné. Máš pravdu, uplně odříznutá jako někdě na samotě u lesa
Tolik diskusí co mi uteklo. Ted jsem dočítala jednu zajímavou od Erdity a škoda, rada bych se připojila
.
Jinak jsem začala dávat jogurt activvi bifidus, ale tu sladkou bílou. Tu bílou mi nechtěl a kojit už taky moc nechce a pak pláče hlady a nevim, čím mu ještě ten nenasytný otesánský žaludek uspokojit
Vadí to moc, že je sladká? Nerada bych něco zanedbala. A taky jsem myslela, že lepek nejlíp dát až po roce. Ted zase čtu, že dřív než do 7 měsíce, aby si navyknul. Tak jsem z toho jelen
. Já myslela, že kvuli alergii na lepek se má dát co nejdéle (piškoty apod.) a ono asi ne.
6nemoc už je zdárně za náma. Ale ta zelená rýma nás pořád provází. Domik je stále mírně osypaný a minulý týden jsme měli jit na druhou hexa a to jsem odvolala kvuli té nemoci a ted nevim, zda jit. Zase bude oslabený ![]()
Myslím, že Monička moc vepředu není - sice se plazí, leze, klečí, stojí, ale zase nesedí
- sedla si asi jen 2× na zemi a vůbec se jí to nelíbilo. Takže ani neumí padat na zadek, ale bohužel jen na hlavu
Dneska po sérii ošklivých pádů (kdy se stavěla/klekala, o co mohla, následně se pustila a spadla jak prkno na hlavu) vyfasovala helmu. Bude ji nosit jen v ohrádce, protože tam padá na protější šprušle. V postýlce tomu holt nezabráním, tam se staví taky, dělá si tam, co chce, a padá asi dost. Jsem myslela, že bude rozumnější než brácha a nebude ji potřebovat, ale omyl …
Tady Monča stojí v postýlce - ještě neměla rošt úplně dole (ale teď už má, aby z postýlky nevypadla nebo si nevyrazila zuby).
http://www.baby-cafe.cz/…postylce.jpg
A zde helma:
http://www.baby-cafe.cz/…S_helmou.jpg
Mě taky mrzí, že na Lukyho už nemám tolik času. Jsem na děti sama, hlídání nemám a manžel se vrací domů pozdě, takže už se jim nemůžu tolik věnovat ![]()
Koukala jsem na tvé fotečky a Domík už hezky sedí. Už koupeš všechny děti společně? Kikinka je teda kaskadérka
- sjet klouzačku po hlavě bych si já nikdy netroufla. Máš taky moc šikovné děti - počítat přece nemusí umět, stačí třeba jen do 3 nebo do 5. Luky (bohužel) uměl počítat do 10 už v roce a půl a teď umí i do 200 … trochu mi to vadí kvůli škole, že je v tomto napřed. Ale on je pozadu spíš motoricky.
Jo a k tomu jogurtu - odborníkům by asi vadilo, že je sladká. Na druhou stranu ho to asi nezabije, já často vídám maminy, co krmí půlroční děti Bobíkama a podobnýma nezdravýma věcma. Musím říct, že Luky jedl bílý jogurt až do 3 let, měl ho buď samotný nebo s mraženým ovocem. Ve 3 letech měl poprvé kupovaný ovocný jogurt a Bobíka (toho měl jen jednou).
A Monika se na bílý jogurt tváří, jako by to byl největší hnus pod sluncem. Tak nevím, jak to u ní vyřešit ![]()
Nebo zkus jogurt nahradit něčím jiným - třeba druhou porcí ovoce apod. Pokud ti jí kašičky a ještě je kojený, tak mléčných dávek má dost, a určitě není „povinné“, aby jedl jogurt.
Teda to je pěkná helma. Vypadá jako čapka. Ta se sežene normálně v detských věcích?
Zkusila jsem jogurt bílý a teda u nás žádný ohlas. Máš pravdu, mléčných dávek má dost, tak snad následky mit nebude. Jinak dvojčata lezou i po stropě doma, takže už je nechávám na hřišti skoro bez dozoru. Teda to koukám, že už do 200
. Ten bude premiant školy ![]()
Domik mi dnes teda dal zabrat, pořád chce nosit a pěkně se začal vztekat jen co je pravda. Dat mu plínu je opravdu zážitek
. Děto už jsem začala koupat společně jak začal sedět. Sedí ve vaně jak přikovanej. Děti tam dělají pořád vlny a žádná ho ještě neskolila
. Ale nohy má roztáhnutý jak žabák
![]()
A jak vy v noci, spinká Monička celou noc? U nás je to pořád všelijaké.
Řekla bych, že v běžných obchodech tu helmu moc nemají, ale třeba jsou schopni ji objednat. Já jsem ji objednala zde:
http://www.detskyraj.cz/…k-baby-no-8o- (ale před cca 2,5 lety, cena tehdy byla nižší, ale i tak byla drahá). Ten obchod máme v našem městě, takže jsem se tam nejdřív zašla zeptat, jestli ji mají (neměli), tak jsem ji objednala a pak v tom obchodě vyzvedla.
Ale i tak by Monika potřebovala spíš helmu, co nosí hokejisti-brankáři, aby měla mříž přes obličej, protože často padá na bradu a na nos ![]()
Dvojčata jsou teda akrobati
Luky je po motorické stránce naprosté nemehlo, nevyleze ani na prolejzačku, neudrží se na houpačce atd.
Monika se taky často vzteká - hlavně, když jí něco nejde (např. někam nedosáhne). V noci spí většinou docela dobře, budí se obvykle jednou, výjimečně vůbec. Vstává ale už před 6. hodinou ráno
Problém máme bohužel s usínáním. Začalo to, když se začala stavět a klekat si - prostě místo spaní klečí a nechce ležet …
S jogurtem taky přemýšlím, jak to udělám, protože Monča ho taky nechce.
ahojky holky! po 2,5 měsících jsem opět tu.hruza,nic nestíhám,jsem ráda že si jdu brzo lehnout.o) přečetla jsem si pár vašich příspěvků zpátky a koukám jaký jsou vaši mazlíčci šikulky! Filípek už je taky hezky aktivní.leze přes kolínka jen občas,raději se plazí.krásně už sedí sám,uplně nás tím zaskočil když si sednul poprvý,první den jsme hlídali aby si nedal moc do hlavičky a ted už nás vubec nepotřebuje,jde mu to moc hezky,Anička seděla mnohem později,za to už za pár dní stála a hned na to chodila.o))) je to až neuvěřitelný jak je každý v tomhle jiný.už nám roste konečně první zub,ale ty teploty jsou děsný,malý moc nespí,tak ani my ne.holky jak to zvládáte s většími dětmi?já jsem nějak podrážděná jak jsme se týden pořádně nevyspali,doháním přes den,naštěstí je ted anička u babičky,tak spíme jen co to jde,jen ted je druhý den filípek opravdu nevrlý tak toho času moc není. .přijde mi to že to Anička pak odnáší za nás,nebo tak zlobí,nevim.snad se to ted přes léto uklidní.
jinak Filípek baští moc hezky,jogurty mu šmakují,koukala jsem že s nimi máte některé problém.zatím mi snědl vše co dostal a babičky omáčky které mu dává na tajnačku mu moc chutnají.asi budeme žrouti,ikdyž má zatím jen 7,6kg a 65,5cm.ale už pomalu doháníme i ostatní naše spolunarozence.o)))
jeee to jsem se rozepsala,omlouvám se.o) hezký večer všemmm .o)
Ahoj, tk koukám, že se v těch horečkách neplácáme jen my. Od včerejška má Domul skoro 40 a dásně jsou pořád stejný. Zitra pojedu k mudře, ale t mi akorát tk řekne, že to jsou zuby. No takže mi moc nepomuže. Nejhorší bylo, že už mu nezabírá nic. Musim mu davat paralen čipek a nurofen současně. My se tech nemocí vážně nezbavime. Holky, myslíte, že mužu s nim do kočáru ven na chvili? Já potřebuju akutně do obchodu a taatínek nemuže, kolega má dovolenou.
Stejo, teda taky koukám, že dvojčata byla uplne jiná a Domik je v tom rustu taky jiný. On je spíš pozadu. Dvojčata mi v tuhle dobu chodila za jednu ruku a za mesic začly chodit. Tak přeji at to Filípka moc nebolí a maminka si muže pořádně odpočinout. Opravdu pořádný spánek je základ do dalšího dne a když není, tak člověk je uplně mimo. Já to ted mám taky tak a než bych šla spát, tak koukám na televizi
. A je moc dobře, že malému šmakuje. Babičky mu taky neco podstrojují a já pak jen koukám dle stolice, co že to vlastně měl
Jo a koukám, že mám děti skoro stejně staré jako je Anička.
Deimy, s tím usínámím te teda lituji. Tohle jsem zažívala nedávno s detma a ted me to čeká zase. A děkuji za tu adresu na helmu. Mám i uloženou a uvidím jak bude dál malej postupovt ve svém vývoji
. Ale tuk tuk tuk už dlouho nám nespadnul. A to je u nás co říct
. Ted mi začal plakat chuděra moje, tak já jdu konejšit a docela už se tesim až deti pujdou do skolky. Je to znát, že nemám na malého moc času…
Kykoušku: máte teda pořádné trápení s těma nemocema
Chudáček Domík, že má tak vysoké horečky. Holt když není jiná možnost, kdo by nakoupil, musíš jít i s ním - pokud to bude rychlý nákup, tak mu to snad neuškodí. Má ležet v postýlce doma, nebo v kočárku? … je to to samé, venku je teplo, takže bych řekla, že je to v pohodě. Akorát by měl být ve stínu a vyvarovat se kontaktu s lidmi, co to půjde.
Jak jste dopadli u dr.?
Stejo: to se máš, že tak hezky papá. A je moc šikovný! Jak jste na tom s tou hlavičkou? Monika má opačný problém, fontanela se jí zatím neuzavírá a má ji stejnou jako při narození … ale má ještě čas.
I u nás je ten vývoj jiný než u staršího dítěte. Monika dělá všechno o něco dřív - asi o 1-2 měsíce.
No a se starším synkem to zvládáme celkem dobře. Ale taky jsem dost podrážděná, protože on neustále zlobí, je bohužel hyperaktivní, tak mi občas ujížději nervy a občas na něj křičím ![]()
Ahoj, tak Domik jako záhadou ráno bez teplot, vysmátý a v pohodě. Tak jsem k Dr ani nešla. Rýma pryč, horečka pryč. Nechápu. Tak zase nějaký dvoudenní vir. Akorát jsem mu dnes dala sušenky pro deti od 6 mesicu a ona se mu asi zasekla v krku a normálně se poblinkal od hlavy až k patě a jeste nezapomel vzit kočárek a vše co bylo kolem něj. Choudě, už mu ji teda nedám.
Deimy, uplně te chápu. Luky je ve věku, kdy jsem z dvojčat byla jednou nohou v blázinci. Neboj, brzy to přejde a nebudeš věřit jak rychle, opravdu. O pul roku později ani nebudeš o malém vědět. Já kolikrát si řikám, jak je možné, že se mi děti tak osamostatnily. Od 3 let už se to opravdu zlepšuje mnohem rychleji…
Ahoj,
koukám, tady jsem jen já a Kykoušek a všechny ostatní jste asi někde na dovolené.
Teď v noci máme doma 29 stupňů, při tom se fakt prima spí ![]()
Zde jsou krátká videa, jak Monika leze:
http://www.youtube.com/watch?…
http://www.youtube.com/watch?… … občas u toho skáče jako žabka
To, jak se staví, zatím nenatáčím, protože ji hned letím zachraňovat, aby nespadla.
Kykoušku: já Monice radši moc nedávám ani její oblíbené jablko na žužlání, ani rohlík, protože si vždycky kousek ukousne a pak se tím dáví
… asi budu muset počkat, ažbude mít víc zubů a bude schopna to rozkousat. Myslím, že dvojčatům v osamostatnění hodně pomohla školka - to říká hodně maminek, že jim pak děti víc dospěly. Luky snad půjde do školky za rok … už ani nevím, jak ho ten rok doma zabavím.
Ahoj, teda to je ale treperenda
a jak pěkně leze po zpátku
.....slyšela jsem dobře v tom prvním videu jak Monča říká máma??
.
Taky koukám, že holky maji asi hodně práce nebo užívají dovolených
. My se letos opět nikam nechystáme…ale snad příští rok.
Jinak s tou školkou máš pravdu, tak se jako zázrakem srovnaly. Lukášek nemuže jit už letos?
Ahoj,
dneska je teda počasí - u nás celý den leje jak z konve a zjistili jsme, že nám střechou teče do domu a pak to z půdy protéká Lukymu do pokojíčku. Včera o půlnoci tu byla strašná bouřka, blesky těsně míjely náš dům, byly to rány jako z děla … ale děti se nevzbudily ![]()
Kykoušku: zatím Monča ještě své první slovo neřekla, patlá různé slabiky dohromady, tak občas z ní vypadne něco jako máma, baba, favebe …
, ale slova to ještě nejsou. Spíš se snažím, aby poznávala hračky podle názvu … např. když jsou hračky vedle sebe, aby poznala, co je kulička, lodička … ale na to zatím Monča kašle
Luky to v jejím věku už, myslím, uměl poznat. Taky se snažím Monice ukazovat obrázky v knížce, ale to ji taky nezajímá (Lukyho to zajímalo hodně a knížky ho zajímají dodnes).
Ani my letos nikam nejedeme (stejně jako loni, předloni atd.). Vyřešíme to asi jen pár krátkýma výletama po městě ![]()
Lukyho jsem letos do školky nedala, protože si myslím, že na ni ještě nemá. Neumí jíst pořádně sám (jí přes hodinu) a musím u něj probudit zájem o sociální kontakt s dětma (snad v tom pomůže Monička a budou si spolu hrát a komunikovat).
ahojky holkyy, nebojte nejste tu sami,i my na dovolenkou nikam nejedeme.o) jeidně po příbuzných a na to se opravdu těším.
Deimy s hlavičkou je to zatím dobré, sledují pořád jeho vývoj a až pak se bude něco řešit,ale už to ted vypadá opravdu jen na kosmetický zákrok.tak mi spadl obrovský balvan.
Anička už tento rok do školky chodila, ale přijde mi že strašně moc zlobí, vubec neposlouchá co jí říkám a klidně dělá vše dál jak chce ona,takže u nás je boj a řev na denním pořádku, večer když už oba spí si to pak vyčítám,že naní křičím,a to musím říct že se držím dlouho,ale kolikrát už to třeba kolem 5odpoledne nevydržím a vybuchnu a to pak lítá jak freka-viz.uklid v pokojíku a tak,asi na mě sousedi brzo vyšlo kubišovou.o))) dneska naštěstí odjela večer k babičce a pojedu si pro ní zítra navečer tak nás čeká den klidu-teda doufám,nesmím to zakřiknout,znáte to. Filípek je už taky bez teplot a vepředu má dvě velký bouličky,tak snad bude mít ty zoubky oba dva najednou venku,konečně už začal zase dlabat a že mu chutná.o) babi mu dneska strčila koblihu,no neměla jsem slov,byl celý od marmelády ale spokojený a usnul ji v sedátku, jsem koukala,to už mi dlouho neudělal.
s tou bouřkou ti to nezávidím,tady byli taky hrozný deště,holky kdy už bude trošku léto,nemusí být pařáky,ale aspon na koupání aby bylo,jsme pořád zalezlý doma před deštěm.o/ tak dobrou jdu zalíst, mějte se Janča