Poradna duly
Jana Čurdová
Kykoušku s tím tapkáním okolo postýlky to máme to samé - a neudělám nic, akorát mi tečou nervy. Vidím, jak je prďolka neskutečně unavenej, ale pořád se staví ke šprušlím a stráááášně u toho béká. Tak přijdu, položím ho, pohladím, dám dudlíka a řeknu „hají hají“ nebo „spinkáme“ a jdu pryč. Ale moc to nepomáhá a opravdu také někdy usíná hodinu nebo hodinu a půl. A já mám nervy úplně k prasknutí.
Snad to přejde, přeju to nám oběma
Tohle je hrůza.
Tak to zrovna prožívám ted já. Domula vstával ve 3 hodiny a ted řádí v postýlce unavenej, uplakanej a mužu ho položit do postýlky kolikrát chci, ale stejně ne a ne spát. Ted si tady brumlá. A.e jednou usnout musí
![]()
Ahoj,
Monča už taky nějakou dobu ťapká s oporou (v ohrádce, postýlce, za ruce - když je má před sebou v úrovni ramen a drží se mě, jako by tlačila kočárek). Ale těch pádů zase
Ještě, že máme tu helmu - tu jí dávám, když ji nemůžu zrovna moc hlídat (např. když oblíkám syna apod.). Monika přes den stojí skoro pořád … to abych jí byla stále za zadkem
Když s helmou spadne, tak sice taky řve (se spíš lekne), ale žádnou bouli na hlavě pak nemá.
S usínáním to máme podobné, naštěstí to není tak strašné jako u syna. Ten nešel v postýlce položit (dokonce jsem tu na to kdysi dávno asi před 2 lety zakládala i diskusi) a stál a stál, pak usnul a spadnul. Jeho to bohužel nepřešlo dodnes (i teď před spaním blbne, ale to je spíš tím, že je hyperaktivní - s ním si teda užívám dost, je nezvladatelný). Monika taky stojí, několikrát tam na ni musím vlítnout a pokládat ji. Takže usíná asi hodinu.
Kykoušku: bouřka se opravdu vyvedla
, u nás na liberecku prý byla nejhorší z ČR (bylo ve zprávách). Zážitek jsi měla opravdu strašný. Hlavně, že se vám nic nestalo.
Domík má hodně vlásků a určitě mu nový účes sluší. Na fotku jsem zvědavá. Monika má na hlavě jen pár chlupů, tak ani není co stříhat. Ale musím stříhat Lukyho - nůžkama (strojku se bojí) a sestřih vždycky všichni chválí a pokaždé se ptají, jestli jsem stříhala já strojkem, nebo jsme byli u kadeřnice
Obojí je u Lukyho nemožné, takže musím fikat nůžkama. Tak ze mě asi taky brzo bude kadeřnice ![]()
Deniso: podle popisu to vypadá na 6. nemoc nebo ty zuby. Snad to Anetku brzy přejde. Monika mi teď přestala pít vodu. Nevím, co ji to popadlo. Poslední dobou je dost protivná, nic ji nebaví, vzteká se … tak mám doma dvojnásobné období vzdoru ![]()
Ahoj holky,
tak jak to čtu, tak si teda taky užíváte…
Kykoušku úplně mi běhal mráz po zádech. To bych se teda taky bála. Ani ne tak o sebe jako o ty děti.
Deniso držím palce, ať to brzo přejdea Anetce nic není.
Zdenko, teda, ten Tvůj klouček, to je rychlík. Takhle brzo začne ťapat.
Deimosko, tak o té helmě taky uvažuju. S tím stáním v postýlce, to musí být masakr. To už vidím u nás, to bude usínání na 2 hodiny.
Matu se tuhle postavil u konferenčního stolku, no šok. A než jsem vyskočila a chytila ho, tak padnul jak podťatej na záda a praštil se do hlavy. Řval hrozně, ale naštěstí neměl ani bouli. Asi se spíš lekl. Jenže od tý doby se zase jen plazí
. Aby si klekal nebo stoupal na ty svoje vratký nohy, tak to dělá jen u nás. Když si lehnem na zem. Taky jsme koupili nočník a zkoušíme ho používat
. Se musím smát. Evidentně chápe co po něm chci, taky se vyčurá i vykaká, když má potřebu, ale mezi tím se stihne 10× počůrat a pokakat do pleny. No bude to boj
.
Hele holky, co je to ta 6. nemoc???
Jééé holky,
Anetko a Moničko gratuluju Vám ke 3/4 roku, slečny krásný
![]()
Ahojky,
tak mám dobrou zprávu, Anetka je bez teplot (ťuk, ťuk, ťuk) Včera odpoledne jí už klesla
Ale nevím čím to bylo, zuby vidět nejsou.
Broskvicko , děkujeme za gratulaci ![]()
Holky to mi ani neříkejte, že až se Anetka bude stavět, že bude problém s usínáním. Už tak to někdy problém je. Ale myslím, že se hned tak stavět nezačne, když se před 14 dny rozplazila.
No nic, budu končit, dupka se mi vzbudila, tak se jdeme cournout ven ![]()
papa
holky, vám co se už děti víc hýbou - také tak 14 dní víc spaly? Náš prďola jak začal lozit po 4 a stavět se, tak byl strašně brzo unavenej, což se nedivím, a o dost víc spal. Teď už se to zase pomalu vrací do normálu, resp. on vydrží vzhůru tak 2-3 hodinky a pak potřebuje chrupíka. Takže spí tak 3× denně… Jak jste to měly vy?
Ahoj maminky,
Zdeni, máš pravdu. Když teda konečně mladej usne, tak spí 3-4 hodiny. A to ho musim budit dlouho. Třeba začnu vysávat a je mu je to uplně jedno. Ale spí jen jednou, maximálně dvakrát za den, ale to musí být hrozná noc a musí brzo ráno vstávat.
Ted opet řádíme na smrt unavený v postýlce a ne a ne usnout. Tak jsem si ho přivezla do obýváku a to jsem neměla dělat, protože to neusne nikdy. Kdyby si aspon hrál, ale on knučí, vrže a řve ![]()
Deimosko, taky si Domik dnes krásně dal do hlavy. Frajer se chytil jednou rukou o Patikovu postel a šel si jak páv. Ale zradily ho nohy a chudák přistál přímo na čele. Jé to bylo breku. Helma už by měla snad dorazit. Taky nemám čas být s nim neustále. Děti každou chvili neco chtějí a pak to je jako naschvál, že spadne.
Lituju te, že máš hyperaktivní dítě. Tak to máš podobný jako já. Dvojčata vydají za jednoho hyperaktivníka.
Broskvičko, teda vy jste rychlíci s nočníčkem. Taky už jsem přemýšlela, jestli začít dávat. Někdo radí až ve 2 letech, já jsem děti dávala hned na prvních narozeninách a na roce a pul byly bez plínky. Tak taky zkusím dávat hned jak budou děti ve školce. Ted na to nemám vubec čas a hlavně trpělivost
![]()
Deni, toje moc dobře, že jste bez teplot. Ale ještě se muže osypat pokud se jedná o šestou nemoc. a u nás to byl frmol. Pořád nic - žádné plazení a během 14 dní se zdokonalil tak, že stojí, leze a vyvádí. Dokonce se i houpá na kolínkách. Tak to mužete mit třeba taky tak.
Jo a šestá nemoc je(snad to vysvětlím správně), že dítě má tři až čtyři dny vysoké teploty, pak rychle opadnou a další den se objeví vyrážka - alergie, která by měla do šestého dne zmizet. Nám ale nezmizela uplně až nedávno. je to vysoce infekční. Díte ji muže dostat se vzduchu a nemělo by se chodit mezi těhulky a malé miminka.
Za chvili dám fotku, až toho malého křiklouna uspím…
Tak slíbená fotečka. Fotila jsem ho před chviličkou a dám sem tři etapy.
Jedna jak řádí opět před spinkáním
http://img2.rajce.idnes.cz/…SDC10812.JPG
Další jak ho to chudáka zmohlo to roštačení
http://img2.rajce.idnes.cz/…SDC10821.JPG
A 5 minut na to je v říši snu.......
http://img2.rajce.idnes.cz/…SDC10822.JPG
Ahoj,
Monča je poslední dobou pěkně uvztekaná
plus separační úzkost u ní frčí na plné obrátky. Se vztekáním je na tom téměř stejně jako její bratr, který právě prochází obdobím vzdoru, takže to mám doma dvojnásob
Vzteká se, když se jí něco nepovede, když něco nechce (nebo naopak chce a mít nemůže).
Pořád by jenom stála nebo něco obcházela. Když potřebuju nakrmit Lukyho obědem (
- stále není schopen se v rozumném čase najíst sám), tak ji dávám do ohrádky a celou dobu (obvykle kolem 20-30 minut) tam stojí a kouká, ke konci se už vzteká, že ji to tam nebaví (no bodejť by ji to bavilo, když jenom stojí a nehraje si …). Tak si říkám, jestli to dlouhé stání (kolem 30 minut) nemůže mít neblahý vliv na páteř, když je ještě tak maličká. Ale dělá si to sama, tak má, co chce ![]()
Mám možná trochu předčasný dotaz na botičky - pokud by vaše děti začaly dejme tomu do 1-2 měsíců samy chodit, budete jim kupovat boty na ven? Já s tím počkám až na jaro a nejspíš ji z kočáru venku nebudu vůbec pouštět. Koukala jsem na výběr botiček u nás v obchodech a sehnat takovou pidivelikost botiček, co teď má (vel. 18-19), je nemožné. Lukyho první boty byly snad 20 nebo 21, to bylo v pohodě. Chodil od 13m, Monika má o dost menší nohy, než měl Luky.
broskvičko: děkuju za přání. Strašně to letí. Ani se nenaděju a budu muset péct dort k prvním narozeninám. Nočník mě pobavil
Nicméně doporučuju zkoušet to zhruba až za rok, předčasným vysazováním na nočník se stejně nic neurychlí, jak zjistily starší generace
Snad u vás ty pády nebudou tak strašné - některé děti jsou opatrné a z pádů se rychle poučí, některé jsou bohužel sebevrazi a kamikaze na věky (viz můj syn
).
Deniso: to je prima, že je Anetka už v pořádku. A myslím, že s vývojem to Anetka bude mít tak, jak psala Kykoušek - vše může přijít ze dne na den a třeba se ti během jednoho týdne po:,–(í i postaví (tak jsem to měla u syna).
zdenko: Monika spavější nebyla, když začala lézt nebo se stavět. Ona je čiperná už od narození, tak má dobrou fyzičku a je zvyklá
Ale už od narození vydrží taky asi ty 3-3,5 hodinky. Spí 2× denně, denní spánek jí ale trvá jen 30 minut - max. 1,5 hodiny (to jsou opravdu výjimky).
Kykoušku: snad ti helma brzy dorazí a snad vám pomůže. Když jsem ji objednávala já, tak mi přišla až za 3 týdny (tehdy ji nemívali skladem). Monča by potřebovala - jak už jsem tu jednou psala - spíš helmu hokejistů brankářů s mříží přes obličej
Monika u stání dělá blbiny a to je nejčastější důvod, proč padá. Např. stojí v ohrádce a najednou začne ručkovat rukama dolů a předklání se - takže stojí v předklonu, ruce asi 10 cm nad zemí a pak spadne na bok. Nebo dělá dřepy a u toho se nechtěně pustí.
No a Domík, to je fešák. Nový sestřih mu sluší. Aspoň mu to nepadá do očí. A jak spinká, to jsou ty nejlepší fotky, tam je k sežrání
Obdivuju, jak to má v postýlce hezky urovnané. Monča tam má jednu zmuchlanou kouli (peřina), shrnutou deku (tu nezmuchlá, je přivázaná ke šprušlím postýlky
a spí všelijak, že jí nohy visí z postýlky přes mantinel v místě, kde by měla mít hlavu apod.
Ahojky,
Kykoušku , jak vypadala ta vyrážka? Anetka je dneska krapet osypaná, ale nevím jestli to nejsou potničky, páč to má jen na levé straně hlavičky. Na té straně hlavičky ležela. Trochu má i vyrážky na zadečku, ale jinak nic. Možná s ní dneska skočím k doktorce, aby mi řekla co to je. Dala bych sem fotku, ale z důvodu mé nešikovnosti ji sem nedám, páč nevím jak
Kdyby to byla ta šestá nemoc, tak maže se to něčím nebo to odezní jen tak samo?
Ty fotečky Dominička jsou úžasné. Je to fešák. A jak píše Deimoska, tak když dítě spí a nezlobí, tak je nejsladší ![]()
Deimosko , Anetka je taky pěkný vzteklounek. Běda jak není po jejím nebo když se ji sebere něco s čím si hrát nemůže, tak to se pak pěkně rozčiluje ![]()
Ahoj holky,
Kykoušku teda Dominiček tak krásně spořádaně spí a ještě s peřinkou. To závidím. U nás je to jako u Deimosky. Matu napasovaný někde v koutě, deka zmuchlaná někde na kraji nebo vyhozená z postýlky, hračky rozházené, vyházené a nahňahňané pod Matu, no síla
.
Deimosko, to jsem ráda, že nemám jediná dítě spící v šílených polohách. Já mám dycky pocit, že usne vprostřed nějaké činnosti. Vždycky podívá nebo ječí a najednou ticho a je tuhej.
Deniso to jsem ráda, že Anetku teplotky pustili…
Zdenko Matu je taky dobrej spáč, ale bohužel jen přes den. V noci spí dost špatně. Dneska byl zase 4× vzhůru. Doufám, že ho to někdy přejde. Měli jsme to přesně jak píšeš. Jak se začal víc hýbat, tak byl i víc unavenej, ale už se to srovnává.
Dneska jsme měli nehodu: Spadl mi z postele
. Má natlučené čelo a nos. To bylo bekotu. Tak si dávám pozor a nevím co mě to dneska napadlo polevit v ostražitosti. Fakt už jsem úplně blbá
.
Holky naše dítě nechce jíst večer kaši. Zkoušela jsem 2 druhy a obojí fůůůůj. Nemáte nějaký tip na nějakou fakt chutnou kaši nebo co mu dát večer jinýho, co by ho dobře zasytilo? Matík chce večer pořád jen mlíko, ale pak se v noci budí a má hlad… ![]()
Ahojky,
tak máme potvrzenou pátou nemoc
Byla jsem u doktorky a ta to potvrdila. Tak teď budu čekat až ty vyrážky Anetce zmizí. Pátá a šestá nemoc jsou podobné?
Kamarádím se s jednou těhulkou, která má ročního chlapečka. S Anetkou moc v kontaktu není, ale bojím se, aby to neodneslo to mimčo v bříšku
Kamarádka je už skoro ve 23tt, je to mimčo ve velkém ohrožení? Nevíte o tom náhodou něco? ![]()
Deniso: to je divné, vážně to podle mě je stoprocentně 6. nemoc. Nepřeřekla se dr.? Nebo to má už v hlavě trochu popletené … 5. nemoc jsem měla až někdy ve škole, jsou u ní dost zarudlé tváře (někdy až fialové), vyrážka byla spíš jako slité fleky, ne pupínky . Ta vyrážka u 6. nemoci - Luky ji měl taky jako potničky, velmi drobounké pupínky. Ze začátku ji měl jen na některých místech, pak byl osypaný úplně celý. Lukyho to nesvědilo, ale některé děti to dost svědí. Doporučuje se na to něco (nevím co, já to ničím nemazala) dávat, jen když se dítě hodně škrábe.
broskvičko: snad Matymu nic nebude a nedopadne jako Monča se zlomeným nosem
Monika už na postel od té doby, co si zlomila nos, nesmí (může jen, když tam s ní ležím). Jinak je pořád na zemi, výjimečě v ohrádce (tam se jí nelíbí).
Jakou jsi zkoušela kaši? Já jsem u Moniky začala s rýžovou od Nestlé, je trochu nasládlá a Monice chutnala hned napoprvé, což je už co říct.