Poradna duly
Jana Čurdová
Ahoj, máte pravdu. Dnes je teda počasí akorát na to zalést si pod peřinu a vystrčit jen nos
. Do pondělí už to překopeme. Aspon, že děti chodí ven, když jsou ve školce. By se mi doma unudili a já zešílela ![]()
Deni, fotky jsem dělala sama. Pošlu ti odkazy. Je to jednoduché, akorát někdy nevyjdou fotky do toho ramečku, ale tak ji změníš a je to. Tyhle fotky si pak mužeš nechat udělat jako opravdové fotky. Já to budu zasílat do happy fota, ale ještě jich pár přidělám. Je tam toho moc ![]()
Dnešní noc byla dobrá. Vstávala jsem jednou ![]()
Anetka je moc šikovná, tak to budete taky fotit pod vodou, ne? Já vím, že se někde děti fotí.
Broskvičko, budu držet palce, at se malému nožičky srovnají. Botičky muže nosit obyčejné, nebo speciální?
Ahojky,
Kykoušku tedy ty fotky jsou úúúúžasný. Jak budu mít chvilku, tak to taky zkusím
.
Matík má boty zatím normální, uvidíme, co nám řeknou.
Ahooj holky. ![]()
Po fakt dlouhé době jsem se dokopala k tomu, abych sem zase napsala. Ale znáte to, není moc čas a neavíc přes léto jsme byli hodně mimo, takže jsme většinou byli doma jen na otočku.
Teď už zase snad bude času víc, Eliška nastoupila do školky, tak jsem dopoledne jednomatka, uvidíme jak dlouho, jestli neomarodí. ![]()
Koukám jak nám ty miminka rostou co?! Zrovna dnes jsme se sešly v poradně s maminkou, která měla stejně staré dítko a ten její chlapeček už moc miminkovsky nevypadal. Náš Kubulka, jak je malinkej, tak ještě mimoušovatý je, ale už je ho všude plno. ![]()
Jo, dnes tedy měl 7580g a 71 cm, mě ani dr. se to moc nelíbí, je fakt droboučkej, ale co nadělám, baští snad dost, je spokojený a veselý.
Tak mě napadá, kdyby se vám chtělo, napsat, co a jak vaše zlatíčka během dne spořádají, ať mám srovnání.
Jestli ho netrápím hlady.
(Na to teda nevypadá).
Jinak jdeme v říjnu na endokrinologii, Kubula nemá sestouplé jedno varlátko, ani se nedá nikde nahmátnout, tak snad ho tam má někde jen schované. ![]()
Eliška prvních pár dnů školku milovala, včera a dnes už jí asi došlo, že je to napořád a trošku prý brečela, ale až během dopoledne. Doufám a věřím, že jí to brzy přejde a bude tam chodit ráda.
No a s El musíme na neurologii, všimla jsem si, že podezřele často (skoro pořád) chodí po špičkách a to i venku v botách. ![]()
No pořád se něco děje. ![]()
Ještě Kubíkovy dovednosti (tedy oproti některým zde jsme pozadu
): zatím slušně sedí, leze, pokouší se stoupat, ale na to ještě nemá. Umí pápá a paci paci, žvatlá tata, baba, mama, ale zatím tedy naprosto neadresně a umí krásně hulákat, nejraději na chodbě v domě, aby ho slyšeli všichni sousedi.
![]()
Fuuuj, to je zase román. ![]()
Kykoušku: teda tebou dělané fotky jsem neviděla, ale ty odkazy cos dávala jsem shlédla a jesem nadšená. Díky.
To musím vyzkoušet.
Nu mějte se . Pa. ![]()
Ahoj Lostritis
, už jsem si pomalu řikala, co se s vama stalo. Ale vše je v pořádku, tak to je dobře ![]()
Jidelníček vypadá takto:
Hned po probuzení kolem 8 hodiny dostane sunar 240 ml, kolem 10 hodiny přesnídávku nebo nějaké ovoce. Pak jde hajat a vzbudí se kolem 1 pul 2, tak má masozeleninový příkrm - někdy jen zeleninový (ta velká sklenička). Potom kolem 5 hodiny zblajzne jogurt (někdy i dva
), v pul 8 dostane sunar nebo kaši a jde spát. Pokud spí celou noc, tak papá až ráno a když ne, tak mu dávám 70 ml ovocné štávy.
Elišce se bude ve školce líbit víc a víc. Bude tam mit kamaradky, hodně aktivit a nakonec nebude chtít jit domu. Patulda brečel tak dva měsíce (když si navyknul tak byl opět doma nemocný
a pak opět vše od začátku) a ted je nabrblanej, když pro něho přijdem ![]()
Jakoubek má menší vahu, ale on to dožene. Když je spokojený, tak nač ho přecpávat. Hlavní je, že váha nejde dolu ![]()
A to varlátko me mrzí. Ale někde musí být, oni ho najdou ultrazvukem, uvidíš.
A s těma dovednostma. Tak to máme jako přes kopírák
. Akorát dnes se k tomu přiučil jak dělá rybička pusinkou a jak je veliký, že zdvihá ručičky nad hlavu. Jo a ještě se naučil pískat na flétnu. To je ted jeho nej obliba a celý den jen píská a me už z toho drnčí v hlavě
![]()
Ahoj holky,
Lostritis, zdravím Tě. Taky už jsme si říkala co je s Vámi. Hlavně, že jste v pohodě a zdraví. A to varlátko určo najdou a pomůžou mu dolů. Proč jdete na neurologii s tím ťapáním? Bych řekla, že je to spíš věc nějakýho cvičeníčka ne?
Tak náš jídelníček:
Ráno tak mezi 4 - 6 200 ml Humany
Okolo 8 až 9 podle probuzení ovoce cca 190 ml
V poledne zelenina, maso, brambor cca 220 ml
Okolo třetí ovoce s jogurtem cca 190 ml
V půl 7 180 ml kaše
V půl 8 100 ml Humany
Mezi tím ještě chroupe takový, myslím, že se to jmenuje křehký plátek Graham s vlákninou.
No a když se ráno na jídlo vzbudí už okolo tý 4, tak má ještě jednu svačinku jogurt
Takže my docela žerynkáme ![]()
Jak píše Kykoušek, Kubík to dožene a když je spokojenej, tak co. Trochu Vám tu váhu závidim. Já tahám do 4. patra bez výtahu 11,5 kila ![]()
Ahoj holky,
tak dneska mám Elinku doma od deseti. Paní učitelka volala ze školky už asi v devět, že Eli od rána bulí a nedá se utišit, že má záchvaty pláče až jako do vzteku.
Chuděrka malá, posledních pár dní tohle dělá občas i odpoledne doma, brečí, klepe se jakoby vzteky a pak chodí a objímá nás a říká, jak nás má ráda. ![]()
Přitom se doma tváří jakože školka je super a těší se tam. ![]()
Je mi jí děsně líto, ale dělám jako by nic. ![]()
Učitelky právě říkaly, že některé děti brečí ve školce od začátku a postupně si zvyknou a některé jsou ze začátku v pohodě a až se rozkoukají a dojde jim, že je to „napořád“, tak to vypukne.
Evidentně jsme druhý případ, snad to nebude dlouho trvat.
Tak zítra a v pátek půjde jen na dvě hodiny.
Děkuju za „rozpisy“ stravy. ![]()
To mi teda nejde na rozum, ten náš bambulka mívá přibližně
2-3 hod. kojení
6-7 kojení
9 domácí bílý jogurt - poctivých 200g
11 kojení
13 masozelenina nebo jen zelenina s nějakou obilovinou nebo těstovinami (taky děláme doma takže asi 200g)
15 kojení
17 200g mixovaného ovoce + teď poslední dobou s přídavkem dětských sušenek
19-20 180g dětské kaše + někdy ještě před usnutím dá trochu MM
a občas uzobne kousek kukuřičné křupky.
To mi teda přijde, že se cpe dostatečně, hlavně už mu ani nemám kam co přidat, to by jedl kontinuálně. Je fakt, že tomu kojení asi už moc nedá, pořád se „odtrhává“ a kouká kde co lítá, ale nějak se mi do UM nechce, jednak kvůlivá lenosti a i kvůli tomu pocitu, já prostě kojím ráda a Eli se sama odstavila v sedmi měsících, tak si to teď užívám. A taky teda pochybuju, že by mládě bylo z UM nadšený, ale kdyžtak to zkusím, pro klid duše.
Trochu jsem měla v srpnu strach, jestli nemá nějakou poruchu vstřebávání ve střevech, kadil naprosto po maždém jídle a někdy i mimo a dost „řídce“, ale asi to bylo těmi vedry a že víc pil, protože teď už je to dobrý, takže tam zakopaný pes nebude.
To jako já to zase tak moc neřeším, Eli na tom byla hodně podobně a roste a prospívá, takže prostě máme asi drobnější potomky, což jim, vzhledem ke své postavě, můžu jen závidět.
![]()
Kykoušku: flétna je tedy dobrá, to Kubulka neumí, ale jak se dostane k Eliščině piánku nebo bubínku, tak taky řádí.:))
Jinak naprosto nejvíc miluje nehračky, veškeré ovladače, mobil, pantofle, kabely a podobně. ![]()
Broskvičko: teeeda 11,5 kila
, to je krása.
Naše Eli měla tolik ve dvou a půl letech. ![]()
To chození je určitě otázka nějakýho cvíča, ale neuroložka nám musí napsat doporučení, až jí zkoukne, případně usoudí, že to nic není a Eli jen „blbne“.
Mějte se, pa.
prostě neumím psát krátké příspěvky, jsem ukecaná i v psaném projevu. ![]()
Ahojky,
Lostritis to je dobře, že jsi ukecaná i v psaným projevu:-). Hele to vypadá, že se Kubík „cpe“ dostatečně. Holt je taková postava no. My jsme zase druhej extrém.. Máme 11,65 kila dneska. ![]()
Já už mám tak vymakaný ruce, že budu za chvíli jak chlap ![]()
Kykoušku to s tou flétničkou je hezkýýýýý. Matu dostal od babičky takovou hrací jahodu s zvířátkama, taky máme hlavu večer jako buben
.
Jinak my děláme brm, brm-brnká si prstíkama na pusu a taky povídá "máma, táta, bumbu(pít), jééé (když je něco hezký, velký), ne ne - to je pořád, protože furt něco nechce:-), a pak neadresně gaga, baba, papa. Takže 5 slov a hromadu řečí okolo
. Jinak si začal stoupat v postýlce, ale naštěstí i sleze dolu. Nejlepší je to v noci, když ve 3 ráno vstane, něco kutí a povídá a pak si zase lehne. Přešoupne se na druhej konec postýlky, zase si stoupne, zase něco kutí a povídá a zase si lehne a takhle mu to vydrží i hodinu
.
Pište co je novýho, ať víme, co se u Vás děje.
Deimosko, Deniso, Valíku, Zdenko co je sVáma holky?
Ahoj, to máte pravdu. Nehračky ty přímo zbožnuje. Budeme kupovat novou televizi, tak ovladač bude hoooodně vysooooko
. Lostritis, já bych řekla, že papká krásně a uplně normálně. Má asi jen rychlejší spalování
Broskvičko, to věřím ty svaly. Já už jsem taky skoro jak rambo, škoda jen, že to nepomáhá i na ty dolnější svaly na paži
. A váhu máte prefektní. My máme 10,4, tak jsem tak po stejnu.......A to nošení domu teda klobouk dolu ......
Elinka si určitě zvykne, bude to chtít chvilku vytrvat. Nechceš ji davat třeba jen na dve hodky a pak postupně navyšovat? Jenže to je taky docela náročný s mimčem litat porád sem a tam. Někdy to je opravdu náročné. me třeba dnes Domik nespal ani chvilku a to bylo strašný!!! Chhtěla jsem stěhovat pár veci, ale až ráno. Už jsem na to neměla ![]()
Jé ted jsem si všimla, že jsi vlastně psala, že malá pujde jen na dvě hodky.......
Jo a k tomu kakání. Tak to je dost možné. Domik měl taky v léte skoro pořád prujem. Už jsem chtěla jit k mudr, ale pak se to začalo srovnávat. Kolikrát jsme si říkali, jak se mu to do toho bříška mohlo vše vejít
. Třeba poslední týden to měl dvakrát i za ušima ![]()
Ahojky,
Kykoušku , tak už balíš věci do nového. Těšíš se až tam budete bydlinkovat?
Lostritis , Elinka si časem určitě na školku zvykne. Jsem zvědavá až to budeme řešit s Anetkou. Já už budu muset chodit do práce a dávat ji do školky na tak krátkou dobu si nebudu moc dovolit
Hlídání pro ni bohužel tady nemáme.
Včera nám přišla židlička pro Anetku. Poprvé v ní jedla kaši. Nakrmit ji bylo velké umění, páč se pořád hemžila a nevydržela sedět klidně. Byla pak celá zapatlaná. Předtím jsme ji krmili v křesílku (páč neseděla), to bylo příjemnější. ![]()
V úterý jsme byly na desetiměsíční prohlídce a Anetka váží 8,4kg. Na další kontrolu jdeme až Anetce bude rok.
Co se týče toho jídla, tak to máme podobné jako vy ![]()
Nazdárek holky,
konečně mám dnes chvilku klídek, mlaďocha jsem uspala a Eliška kouká na pohádky. ![]()
Dneska začala bulet už v šatně, takže byla dnes jen na hodinu. Když jsem pro ní dorazila, tak teda nebrečela a baštila sváču. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet, naštěstí jsem doma a můžu se jí přizpůsobit.
Blbý je, že ona asi nebrečí vyloženě lítostivě, jako ze stesku, ale má právě záchvaty toho vzteklýho pláče, že není po jejím.
Snad si s tím paní učitelky poradí.
Dneska máme ve čtyři třídní schůzky, tak jsem zvědavá, co se bude řešit. ![]()
To neuvěříte, co včera Kuba zbouchal na posezení. Byli jsme odpo s dětmi venku a vzala jsem Kubulovi rozmixovaný banán+2 střední jablka+asi 20 piškotů, s tím, že něco zbaští a zbytek dám Elišce, ona tyhle blivajzky taky moc ráda. No a jak jsme tak seděly a kecaly s kámoškou, tak Kubík pořád otvíral pusinku a normálně to snědl všechno.
Jsem pak měla pěkně nahnáno, co to s ním udělá a nic, jen si odříhnul jak starej námořník a dobrý.
![]()
A dneska dopoledne se pěkně zrychtoval, lezl si tam po zemi a v neštřeženém okamžiku, když jsme šla chytat Eli na prolejzku, tak se vydal prozkoumat takový moooc pěkný blátíčko.
A pak ječel, že je špinavej. ![]()
Broskvičko: teda vy máte „mluvku“.
Už se těším, až Kubulka začne žbleptat, pamatuju si, jak nás dojímalo, když se eli naučila první slovíčka.
A že si takhle "pěkně " hraje v postýlce. To teda neznáme, postýlka není Kubův kámoš, já ho tam (stejně jako kdysi Elišku) přesunuju spícího, takže není zvyklý být vzhůru v posteli a když se vzbudí, tak hned dělá rambajs. Ne že by brečel, ale sedí s vystrčenýma nohama, kouká netrpělivě ven a huláká tak, že se u toho stejně nedá spát.
Kykoušku: na stěhování přeju hodně síly a ať minimum komplikací. Já jsme se od svých 19ti, kdy jsem se osamostatnila, stěhovala celkem 10× a doufám, že se teď několik desetiletí stěhovat nebudu.
A to jsem byla bez dětí, se třemi prťaty to teprve musí být výživný. ![]()
Deniso: taky jsem začala Kubulu krmit v jídelní židličce, když už sám sedí, my ji máme ještě po Elišce. Kuba se při jídle ani moc nevrtí, ale jeho největší zábava je, chytat oběma rukama lžičku s jídlem těsně před tím, než mu ho šupnu do pusy a pak si prohlíží ty zapatlaný packy a děěěsně se diví.
![]()
Ahoj holky,
ještě nemám úplně dočteno, ale polepším se a snad v noci vás dočtu. My teď máme doma dost práce - různé zařizování, vyklízení půdy, občas nějaký výlet atd., tak jsem neměla moc čas.
Monika je motoricky tak nějak stejně, jak byla - stojí (občas bez opory), chodí s oporou. Docela závidím, jak některé děti říkají jako první slova máma nebo táta. To u nás nehrozí ani u jednoho dítěte.
Moniky první slovo bylo „papá“ (= papu) - celkem divné na nejedlíka a „bá“ (= bác), když cokoliv spadne. Dál ještě říká „aba“ (= obraz na stěně), „táta“, „ba“ (= bumbání, bota), „bauaša“ (= beruška - taková plyšová, co má), „pápá“, jednou řekla na pejska „haf“, ve výjimečných případech řekne i „máma“. Pak si ještě občas brebtá různé věci bez významu.
Pořád na něco ukazuje a chce, abych jí říkala, jak se to jmenuje, takže když ji nesu, je stále ze vztyčeným prstem (ukazováčkem samozřejmě
. Dělá jen pápá a ukáže, jak je veliká. Paci paci ji nezajímá. Ale umí na povel zakašlat, simulantka (Luky to uměl taky). Ráda si prohlíží knížky a často tam i něco správně ukáže. Podle slova pozná i všechny hračky, co má.
Nedávno jsem Monice dala do postýlky polštář - takový ten dětský placatý. A hned líp spí. Kašlu na to, že by se měl dát až po roce, vidím ten rozdíl, jak je tam jako v bavlnce a celou noc vydrží relativně na stejném místě. Hlavou na tvrdé matraci se jí dobře nespalo a pak radši spávala na peřině.
Deniso: ptala ses, jak čistím Monice zoubky. Nejdřív - když ještě měla asi jen 2 zuby, jsem jí je čistila pouze navlhčeným kapesníčkem. Teď jí zuby čistím prsťáčkem (kartáček na prst) a jen čistou vodou. Po roce asi začnu s pastou.
Lostritis: vítej zpět. Začátkem září jsem si hned na vás vzpomněla v souvislosti se začátkem školky.
Monika má podobné míry, dokonce je ještě menší
- 70 cm a 7,54 kg. Ale neřeším to. S jídlem nic moc, když jí hezky, tak to vypadá takto:
Ráno cca 4-5 hod - minikojení (30 vteřin)
Ráno cca 7 hod - minikojení (30 vteřin)
Snídaně cca 9 hod - přesnídávka 100 g
Oběd cca 12 hod - zeleninový nebo masozeleninový příkrm 200 g
Na uspání v 13-14 hod minikojení
Po probuzení 15-16 hod minikojení, hned potom jogurt 120 g.
Večeře 18-19 hod kaše cca 150 g.
Asi má fakt Jakoubek rychlé spalování. Snad se to se školkou brzy spraví, prý prvních 14 dnů je nejkrizovějších. Nás to čeká za rok a jsem smířena s katastrofou ![]()
broskvičko: Luky (teď mu jsou 3 roky a 2 měsíce) má jen o kilo a půl víc
![]()
Ahoj
,
jdu napsat pár řádek a pak se zklátím do postele. Dnes jsme makali celý den na bytě a pořád není konce
. Navíc jsem musela dát i tento byt do pořádku. Naskytla se tady jedna nepřijemná věc, tak jsem makala ještě tady. No když se daří- tak se daří
A máte pravdu, s dětma se stěhovat je moc náročné. Hlavně pořád někoho prosit, aby pohlídal děti. Všichni babičky a dědové chodí do práce, tak je to těžké.
Deimy, smála jsem se, jak jsi nazvala kojení s Moni
. Minikojení
. Ale tak určite ji to stačí, aspon zahnat žížen ![]()
Deni, jedstli bude Anetka jko Domik, tak myslím, že židlička zustane jako ozdoba. On musi jist za pochodu, jinak to nejde ![]()
Lostritis, už bude líp. Pokud už pěkně hamala a byla v klidu, tak to bude lepší. Škoda, že bude vikend. Zase si odvykne ![]()
Jinak jsem vám koukla na rajčátka a máte děti jak malované
. A jakj sou šikovné ![]()
Tak já jdu, at tady nesedí za chvili muj unavený duch ![]()