Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
v jakém věku jste poprvé postavily vaše dítko na lyže? Budu vděčná, když se podělíte o vaše zkušenosti i co se lyžařské výbavy pro prcka týče. Díky a přeju hezký den.
Ahojky!
My to plánujeme letos v zimě, to budou Kubovi 2. Budeme mít půjčenou výbavu - botky s lyžema, měkký vázání. začneme určitě jen se šoupáním po rovině a pak teprve malej kopeček, spíš nakloněná rovina. Uvidíme jestli se mu to bude líbit, to bude určitě směrodatný. Jinak o učení lyžování se dá mluvit až po 3.roce. Lyžařský školy to tak nějak mají myslim 3,5 roku.
My jsme zacali vloni, to mela mala 2,5roku. Nejdriv jsme ji tahali na tycce od smetaku, pak se ucila popojizdet po rovine sama a pak jsme zkusili mirnuliky kopecek, teda spis naklonenou rovinu. Ucili jsme ji drzet rovnovahu a podrepnout v kolenech. Na vic to dite podle me v tak casnem veku nema. Byla to akce tak na 15-20min, dyl nevydrzela. Jen pozor, pokud mate preskace, tak neutahovat, dite pak prenasi rovnovahu dozadu a sedi jak na nocniku - to je spatne.
Holky, nevíte, jestli je lepší na první lyžovaní pořídit rovnou lyže s pevným vázáním a přeskáče, nebo jenom sněhule připnout páskem k lyžím? Neteř měla loni jenom připásané sněhule a prý jí to vůbec nešlo a nebavilo a když jí dali přeskáče, tak se cítila nějak jistěji a začala hezky jezdit. Ale zas nevím, jestli to při pádu není o dost nebezpečnější???
Martina a Matěj - 2roky
Podle mého názoru, pokud nemá dítko pevné kotníky, tak je to nanic, nemá šanci udržet rovnováhu. Naše holky jsme postavily na lyže, ještě jim nebyly tři roky (obě jsou narozené na jaře). Aby neseděly vzadu, naučily jsme je, aby si držely kolínka. Mimochodem hůlky dostaly asi tak v sedmi letech. Ze začátku jsme s nima dělaly hlavně kraviny, aby se jim to líbilo, já jsem ji třeba pouštěla z kopce a manža chytal. Naučily se obě hodně rychle, už první sezonu jezdily na dětském vleku, nebo na laně, v pěti letech s náma slezly i náročné kopce. Nemá ale velký smysl vysvětlovat nějakou teorii, spíš to musí objevit intuitivně.
Mám ale za to, že ve dvou letech je ale opravdu hodně brzo. přeju hodně zdaru.
Tak my jsme lyžařská rodina, ale letos do toho nejdem. Až příští zimu, to budou malé necelé 3. Mně prý taky rodiče dali ty připínací a nic a když dali přeskáče, jezdila jsem hned(3r), druhý den na vleku pro děti. Asi v té pevné noze něco bude. Tak sněhu zdar, hlavně aby nějaký byl.