Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Teda já tam vidím mnohem víc problémů než těch pár tzv. krádeží. Proč byla šikanovaná učitelkou? Jak dlouho k té šikaně docházelo (i ze strany dětí), než se to začalo řešit? Dcera už se předtím někdy sesypala? Hele zkus se na to kouknout bez té zloby a hysterie - jak jí asi musí být, když cítí nebo ví, že je jiná (ADHD), jak jí asi muselo být, když jí učitelka prohrabávala s výchovnou poradkyní a ředitelkou tašku?? Jak jí asi muselo být, když na ni uhodila sousedka, kde má to jablko… To je peklo i pro dospěláka, natož relativně malé dítě. Ty krádeže u dětí fakt nebývají promyšlené - nedá se to srovnat s dospělým zlodějem. Myslím, že ty přehnané reakce ji akorát srazí ke dnu (mimochodem to, že kreslí dopis Ježíškovi a nedává na sobě nic znát, nemusí znamenat, že se jí to hluboce nedotýká). Bylo by super, kdybys zároveň zkusila zapracovat i na sobě a řešila vše s větším klidem - já vím, že je to moc těžký. Ono těmi zlostnými reakcemi „bez srdce“ si člověk zadělává na nedůvěru ve vztahu s dítětem a na to, že se dítě bude čím dál víc uzavírat, jak bude starší. Není umění dítě zmlátit nebo na něj řvát nesmysly, umění je se v tu chvíli zastavit, obejmout ho a cítit v něm ten obrovský strach, nepochopení a touhu být milováno bez výhrad…
@Anonymní píše:
hlavně poslouchat učitelku vašeho dítěte jak vám vykládá jak jí vaše dítě okradlo a mám sjednat nápravu aby se podobný incident již nikdy neodehrál
Tohle taky není v pořádku.
Tak me zarazi uz jen to, ze pises SAMOZREJME jsem dceru servala, vynadala.. atd. Zbytek nebudu komentovat, uz jen to, ze zfackujes starsi dceru za ukradene dve stovky, nez abys zjistila pravy duvod, proa to udelala, o tobe neco vypovida. A je zvlastni, ze vychovny problem mela obe devcata. Jses si opravdu jista, ze deti maji vsechno, co potrebuji? neber to jako jizlivost.
Měto teda taky přijde šílený. Myslím chování dospělých. Jak můžete dítěti říct, že něco ukradlo babičce? Nestačí říct, že si to vzala bez dovolení? Doma snad nemusí krást jídlo, jen si vzala bonbony, které mělo zakázané. To není krádež, ale neposlušnost.
Sousedka je taky asi blázen. Mě vzít dítě, které hlídám jablko/pokud bych to poznala, nemám je spočítané/,tak bych jí řekla-beruško, ty máš chuť na jablko, proč si nic neřekla.
A na učitelku, která veřejně prohledává dítěti tašku, je škoda slov.
Tímto chováním všichni společně vychováte frustrovaného narušeného jedince.
Pozn. Nekradu
Tak vidím že asi opravdu nejsem máma ale hiena která neumí vychovávat děti ale pro ty které to možná bude zajímat-starší ukradla peníze podotýkám ve 13 letech jen tak protože 300kč kapesné se jí zdálo málo - nejdřív jsem se jí slušně ptala kde ty peníze vzala a proč když po mě začala hystericky ječet co jsem za matku že ona chce tisíc korun kapesné tak už mi tá ruka vyletěla a to si o mě může myslet kdo chce co chce ale tohle si nebude dovolat ani kdyby jí bylo dvacet.Je zase fakt že od tohohle incidentu vím že by mi už nevzala ani korunu. Výchovné problémy s ní nejsou je jedničkářka s nejlepším chováním ve třídě a to se nechlubím jen podotýkám jak je na tom ve škole.
Dostatečně nechápu proč bych měla z malé vychovat frustrovaného jedince - to že jí chci vysvětlit že co dělá není správné??? A ruku na srdce s těch které by jste mě nejraději ukamenovali - vy jste nikdy na dítě nezvýšili hlas a nikdy jste mu nevynadali??? Nikdy jste ho nepoučovali o tom co je špatné a co dobré??? Nikdy jste neřešili nějakou lumpárnu dítěte a neměli pocit že by jste mu nejradši dali na zadek?? Tak to jste dokonalé matky. A pokud vám k tomu nevadí že si vaše dítě bere cizí věci bez dovolení tak to klobouk dolů před takovou výchovou protože pro mě je nepředstavitelné že by se o mém dítěti říkalo že je zloděj a kamkoliv příjde tak aby si lidé schovávali věci. Šikanu jsme řešili v první a druhé třídě- změnili jsme školu vyřídili asistentku a díky tak odsuzované psychologické péči jsme vše překonali a nechci aby díky tomuto uletu byla opět šikanována a proto chci zakročit dokud je to ještě možné. A ano křičím na děti ale nebiju je dcera dostala naposledy za ty peníze a to jsou dva roky zpátky a mladší snad nedostala nikdy ale nějak si člověk musí ulevit a když něco vyvedou tak jim vynadám a kvůli toho z nich nevychovám frustrované oběti násilí
Ne, ja na sve deti nervu, nedavam jim nalepky a nevyhrozuju jim. Je marne ti cokoli vysvetlovat, kdyz nejsi schopna zadne sebereflexe.
@Anonymní píše:
učitelka si k prohledání dceřiny aktovky přizvala ředitelku, zástupkyni a výchovnou poradkyni
To jako vážně? A kdo vyndaval věci z aktovky? Jsou to osobní věci tvé dcery, tak na ně smí sahat jen ona! Navíc 4 dospěláci na jedno dítě je ažaž… nechápu ředitelku ani zástupkyni, že u takové banality byly. Hlavně proč učitelka nechává náušnici jen tak ležet na stole? Předpokládám, že peníze by taky na stole jen tak ležet nenechala. Přijde mi to jako cílené na dítě ze strany učitelky ![]()
Já teda nevim, jestli se z toho nedělá zbytečně velká kovbojka (vyhrožování pasťákem, tahání po psychologiích). Kdo z nás jako malej, blbej něco neukradl? Lipo v obchodě, drobný mámě z peněženky? A z většiny z nás jsou slušní lidé.
Já bych to vzala za ten konec, vysvětlit, že když něco chce, tak se především zeptat (viz teta a jablko), že není potřeba krást, že je to ošklivé, že jí nikdo nebude věřit, že z toho bude ostuda. Předpokládám, že bude chápat, co to znamená.
Jinak bych nechala dítko věc osobně s omluvou vrátit (ta ostuda je většinou nejhorší trest).
S lhaním bych řekla, že je nejlepší, aby lež byla tvrdě postihována (zákaz oblíbené činnosti, dobrot a pod.) ale s tím, že když bude mluvit pravdu, tak za to nebude trestána, že když se k nějakému průšvihu přizná, tak pomoci, né seřvat.
Ale jsem jen teoretik (s matkou, co mě bila, a stejně ze mě některé skopičiny nevymlátila, ba naopak, lhala jsem, dostala jsem stejně za lež jako za pravdu, tak co----),. mám dítko ještě malé, co se týče důvěry, tak už se snažím pokládat základy (přizná průšvih, místo řevu pomůžu,…)
@luci.no píše:
To jako vážně? A kd o vyndaval věci z aktovky? Jsou to osobní věci tvé dcery, tak na ně smí sahat jen ona! Navíc 4 dospěláci na jedno dítě je ažaž… nechápu ředitelku ani zástupkyni, že u takové banality byly. Hlavně proč učitelka nechává náušnici jen tak ležet na stole? Předpokládám, že peníze by taky na stole jen tak ležet nenechala. Přijde mi to jako cílené na dítě ze strany učitelky
pak zbyvalo jeste dite pocmarat fixama a nechat pro vystrahu verejne zmrskat..achjo…
@brko píše:
pak zbyvalo jeste dite pocmarat fixama a nechat pro vystrahu verejne zmrskat..achjo…
Otázkou je, nakolik se do tohoto procesu vložila matka
@jahuhudka to nam snad anonymni objasni. kazdopadne byt ja tou ucitelkou, tak si dite vezmu do kabinetu a pozadam ho o vyndani veci z aktovky. Pokud by se nausnice nasla, rekla bych, ze me mrzi, ze takovym hloupym zpusobem prisla o mou duveru. Zeptala bych se ji, zda ma nejaky napad, jak to napravit a pak to vsechno mezi ctyrma ocima rict matce. Ovsem, pokud bych vedela, ze na ni matka spusti litanii o pastaku a da ji nalepku zloducha, tak by se to ve mne hodne pralo, zda si cely incident nenechat pro sebe.
@brko No ono je otázkou, jestli neprezentuje dceru zakladatelka právě třeb ai ve škole. Něco jako víte ono je to s dcerou těžký, ADHD a KRADE a LŽE (myšleno ještě předtím, než ji lidi stihnout poznat sami)
Uplně jsem v šoku jak jste mě tady krásně odsoudili podle vás jsem matka které by měli děti co nejrychleji odebrat a odsoudit na nejmíň 100 let možná ještě líp upálit na hranic - božee- tak to je super já hledám rozumné rady jak dceři pomoct a vy mě tady pomalu ukamenujete - jediné co nechápu když jste tady všechny tak dokonalé proč tedy existují psychologické poradny a zhoršuje se chování dětí ve školách atd
Vždycky jsem svou dceru hájila před všemi - nikdy jsem nikoho nenechala aby mou dceru jakkoliv urážel nebo jakkoliv ponižoval vždycky jsem jí bezmezně věřila.
A o tom že dceru prohlíželo tolik lidí jsem se dozvěděla až včera od starší dcery a dnes jsem se na to ptala paní učitelky. Řekla mi že ona musí při podezření přivolat svědky-dítě si může vymyslet že mu to učitelka podstrčila nebo že mu něco ukradla - navíc věci si vyndávala sama a řekla že při takovém podezření jsou oprávněni přivolat k prohledání i policii
@jahuhudka píše:Řekla bych, že tady zase řádí Marcam, nebo jak se ta osoba jmenuje. Vždy nasadí takové téma
@brko No ono je otázkou, jestli neprezentuje dceru zakladatelka právě třeb ai ve škole. Něco jako víte ono je to s dcerou těžký, ADHD a KRADE a LŽE (myšleno ještě předtím, než ji lidi stihnout poznat sami)
Vsechno prekrucujes a delas ze sebe ublizenou. kdo pise o odebirani deti a o zavirani? Vis, co tady vetsine vadi? to, ze das sve adhd dceri nalepku lharka a zlodejka a jeste na ni jecis a vyhrozujes ji pastakem a prijde ti to spravne.