Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Astrid11 tak uvidite, i na co vas jeste poslou i jaky to bude mit vysledek. Mozna nebudete mit co zvazovat, proto bych na Tvem miste ted ty myslenky odlozila a az by to bylo na miste, doptala se zejmena na vsechna pro a proti. Kdyby byl „zdravy“ ale „maly“, a i tak by vam byla nabidnuta / doporucena moznost uzivat rustovy hormon, tak pak podle me obe dve varianty jsou hlavne o vas, jak si to nastavite v hlave a jak to to dite od vas prevezme. Prijme i kompromisni variantu - mame Te radi takoveho jaky jsi, ale od lekaru mame odobreno, ze Ti muzeme pomoct, aby jsi mohl vyrust trosku vic, nez jsme vyrostli my - totiz podle me stejne nedostane davku, aby z nej byl basketbalista ale bude se to hlidat a upravovat aby to tak nejak odpovidalo prirozenym moznostem jeho tela a nebylo to prehnane. Nebo to po diskusi s lekarem odlozite treba o dva roky, nebo aby to melo smysl (jasne ze ne az do puberty), ale ja mam zkusenost, ze pravidelna skolni dochazka zene to komplexni uvazovani deti dost dopredu a treba 8 lete dite si dokaze dost dobre vyargumentovat svuj nazor (kdyz se vede od mala ke kritickemu mysleni a ma na to povahu). Myslim tim, ze tu diskusi uz povedes i s nim a budes se moci rozhodnout i na zaklade toho. Samo, kazde ditko je jine, treba to bude az v 10ti letech u Tveho syna, treba porad budes v 10ti rozhodovat vse za nej… ![]()
@nejsem_tu píše: Více
Mam podobne maleho syna, taky ma opozdeny vyvoj chrupu, ale nikoho nenapadlo to resit. Opozdeny kostni vek znamena, ze roste dele, nebo naopak?
@blumen píše: Více
Přesně tak, nerozumím tomu, že si to kde kdo představuje, jako že já chci nebo já nechci, aby moje dítě dostávalo růstový hormon, a je to. Dnes je myslím sedm důvodů k indikaci a dítě prochází důležitými a těžkými testy. Že někdo vážně téměř neroste, většinou není jen tak, proto jsou taky percentilove grafy a kalkulačky a nějaké hranice. A růstový hormon není jen o růstu, někdo ho musí brát i v dospělosti, takže jen tak si říct, nechám dítě, ať je malé, hlavně ať nedostává injekce (s látkou tělu vlastní!!!) je hloupé a nezodpovědné. Syn patří do skupiny s deficitem růstového hormonu a jsme s manželem šťastní, že se cestou všech vyšetření prokousal a hormon nám lékaři a pojišťovna schvalili.
Příspěvek upraven 07.01.25 v 18:15
@Dea.Centaurea @nejsem_tu to jsem zapomnela zminit, syn ma taky opozdeny kostni vek o cca dva roky, takze bude rust dele… problem by byl, kdyby byl ten kostni vek v norme nebo zrychleny…
@Dea.Centaurea jinak dekuji, vam taky drzim palce, at rostete ![]()
@Kantorek v praci ma kolega 165 cm, druhy kolega 168 cm (vyptavala jsem se), muj otec 168 cm a bratr 173 cm (ted jsem se ptala) a lecbu rustovym hormonen by si nepral nikdo, kolegove doktori mi to ani nedoporucili. Extra jsem se ptala na nazor nizsich chlapu, samozrejme ne vsech na svete
ja Te chapu, ale ja byla na konci te rady taky, vsude, mam 151 cm a nemenila bych, jsem spokojena. Samozrejme u chlapa to je problem, ale vsichni z vyse zminovanych se ozenili a meli deti…
@Catalinn píše: Více
Kdyby u naseho syna nejaky problem zjistili, tak samozrejme s lecbou zacneme, ale u nej nezjistili zadny deficit ani problem a hlavne roste konstantne dal. Chodime jen na pravidelne kontroly.
Syn měl při porodu 47 cm a dnes má 197 cm a stále roste. Už nechce růst.
Ale optala bych se asi hlavně lékařů na názor.
Jinak 164 cm u kluka je za mě málo. A je zbytečné se trápit.
Rustovy hormon picham svemu synovi. Predne to neni tak, ze si muzete vybrat, pokud chcete. Je to lecba, velmi draha lecba, kterou schvaluje pojišťovna a ke ktere musite mit presne indikace. Picha se to pravidelne az do dospelosti, denne nebo tydne podle preparatu. Zakladnim duvodem je skutecny nedostatek rustoveho hormonu, ktery se zjistuje nekolika vysetrenimi. Pokud se ten hormon doda, tak dite zscne rust, ale ne nejak zazracne, roste podle svych genetickych predpokladu. Rizika to ma samozrejme znacna, proto se deti pravidelne hlidaji. Na druhou stranu i ten nedostatek rustoveho hormonu ma sva rizika a zdravotni komplikace, nejen tu “vysku”. Jinak je to take pruda, jakykoliv vylet, skola v prirode, zajezd, porad musite hlidat, ze je treba hormon mit v lednicce a sehnat nekoho, kdo ho pichne. My meli fakt stesti, ze s tim problem nebyl, ani na tabore, ani ve skole. Ale je to dost casta komplikace.
@Anonymní píše: Více
Tady bude problém jinde - někde na domluvě dospělých. Možná, že kdyby to bylo opačně a maminka chtěla a vy ne - tak by byl naopak naockovanej, že ho maminka trápí nějakými injekcemi. 170 cm je normální vzrůst- nevím, čeho chcete docílit… nevím, oba jsme s manželem malí - on má méně než 165 cm a rozhodně jsem u něj žádný komplex nezaznamenala. Obě děti se pleskaji někde okolo 3. percentilu a žádný doktor tedy nic neřešil. Asi bych zbystrila u chlapců s předpokladem pod 160, u děvčat pod 150.
Jen potvrzuji, že pokud vás doktorka pošle na endokrinologii, klidně běžte. U nás třeba zjistili, že dítě je a bude malé, ale růstového hormonu má dostatek a rozhodně to k indikaci nějakých injekcí není. Doktor mu ten růsťák jen tak nepředepíše. Udělal by to jen tehdy, když by to ten kluk potřeboval. Nejde jen o to, jak je teď velký. Ale jak plynule roste. A jestli celkově fyzicky dobře prospívá. Takže vyšetřením se třeba zjistí to, co říkáš ty…bude menší, ale je zdravý. Třeba se v pubertě vytáhne a bude po najednou po tatínkovi. Nebo se také zjistí, že tu léčbu potřebuje.
@Kantorek píše: Více
Chapu, ze bys sel do pichani rustoveho hormonu.
Jen tedy zakladatelka psala, ze injekce rustoveho hormonu je “trochu plasticka chirurgie.” Ty jsi na reagoval, ze “prisiti usi JE plasticka chirurgie ale sel bych do toho okamzite znovu”. A to podle meho neni argument pro to jit do pichani rustoveho hormonu, i kdyz to plasticka chirurgie neni a zakladatelka to nejspis zminila proto, ze u te vysky nejde o zdravi, ale o estetiku.
Jinak 170 cm mi u chlapa neprijde zas tak strasne malo. A ta zminka o penezich… Doufam, ze si nemyslis, ze jsi nemel nouzi i o vyssi zeny diky penezum, ale spis diky charismatu a inteligenci.
@Janča6 píše: Více
No hele, já byla fakt překvapená, jak náročná operace to je. Asi záleží i na rozsahu, ale kamarádka měla obě ty děti v celkové narkóze, cca 3 hodiny jedno dítě. Remodelace chrupavky není nic krásného. Pak velké bolesti cca týden. Několik měsíců nutnost nosit čepici/čelenku, vyhýbat se sportu a vodě samozřejmě. Ještě po dvou letech měly děti ty uši dost citlivé a stačilo při česání zavadit a byl řev… Moc bych to nezlehčovala. Samozřejmě hormony jsou hormony, o tom žádná.
@unuděná píše: Více
Víš co? Šel bych na to znovu a klidně dvakrát do roka. Kdo nezažil nepochopí co to je být ušatec ![]()
@Kantorek píše: Více
Vždyť já taky nereaguji na tebe, souhlasím s tebou, ale nesouhlasím, že je to nic proti hormonální léčbě ![]()
@Kunikula Strhana píše: Více
Jenže těch 170 je maximum které může dosáhnout, v reálu to bude spíš méně. Je o 10cm menší než jeho o 2 roky mladší sourozenec. Čeho jsme chtěli dosáhnout? Mě osobně to může být jedno, není to moje dítě, ale celkem mi vadí jak se trápí.
V šesté třídě má velikost nohy 30. Oblečení velikosti 110-124.
Taky roste, ale pomalu, extrémně pomalu. Tchýně, babička toho dítěte je lékař a prohnala ho všemi vyšetřeními a odborníky. Léčbu hormonem mu doporučili, takže otec není jediný kdo v tom vidí problém.
V komunikaci rodičů bych problém až tak neviděla, mají celkem fajn vztah, tohle je v podstatě jediná neshoda.