Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Winter garden píše: Více
Je moc hezké, že se s tím lidi okolo tebe srovnali.
Já mám teda jinou zkušenost, potkala jsem jen dva malé chlapy, jeden byl kamarad a s jedním jsem randila. Oběma se to do psychiky propsalo dost patologicky. Přitom ten se kterým jsem randila byl i tak moc hezky, sportovec, ale blbec no
že je od výšky šlo poznat docela snadno, byla to velká skoda.
Pokud není pod 3.percentilem, neudělají ani testy. Zabývají se tím, až když je Zskore - 2.5 (-2.5 roku oproti 50. percentilu). Pro klid bych napsala do poradny.
Jinak jsem celou diskuzi přečetla až teď, takže se omlouvám, že jsem psala něco, co už to je ![]()
Syn si aplikuje RH rok sám a žádné nežádoucí účinky nemá.
Možná ještě dobré si přečíst, jak se takový RH vyrábí. Možná budete překvapeni.
@Temnástranasíly Ano, mam mozna i stesti, nekteri jsou i profesne uspesni, vykompenzovali si to vysokym postavenim.
Ted novy kolega, at se na me nezlobí, ten bude pod 160. A je skvelej, chytrej, vydelal balik a k nam si chodi projektovat pro radost. Figura ditete, a dal to. Je galantni, pomaha mi s tezkyma vecma, jako muz, i kdyz je o hlavu mensi.
Dalsi hodne mali jsou jako delnici v praci. Oni maji vsichni silu za dva, jak musi kompenzovat vysku.
Vsem chlapeckum a holcickam bych prala, aby rostli dobre
.
Jinak mám kolegu, který měří těch 170. Nejde o pripad nějakého léčení, ma to geneticky. Je úplně v pohodě, žádný problém se sebevědomím bych neřekla, jen teda v tom partnerství. Podle mě si vzal první holku co byla menší než on a ulovil ji, je s ni od školy, držel ten vztah za každou cenu, brzo svatba a dítě, a moc to teda nefunguje. Já mám celkem ráda oba, ale ona je úplně jiná, v základních věcech úplně jiné názory a postoje, vůbec se nedivím že se nedohodnou. On na ní na jednu stranu nadává, na druhou ale dělá cokoli aby mu neodesla, žije vlastně tak jak nechce…je blbe že u těch chlapů se na to kouká spolecensky takhle, že musí být vyšší. Já měla přítele stejne vysokého (170) a vůbec mi to nevadilo, problém byl spíš to že on si pořád musel něco dokazovat, bohužel i zájem dalších holek…
Ve 2 letech měřil 89cm, ale to je ještě 3. percentil, ještě níž se dostal kolem 3. let
@Anonymní píše: Více
Taky jsem toto četla a jestli to platí nevím. U nás by bylo 89×2= 178cm což my bychom byli super rádi. 1. Syn měl ve 3 letech 97cm, což by bylo 194cm. Jako na to, že já mám 157cm a manžel 175cm, tak spíš dvojnásobek výšky ve 2 letech blbost.
Existuje vzoreček, dle kterého to jde cca vypočítat u vás by to měl být střed 185cm, popř.176.5cm nejméně a 193.5cm nejvíce. Takže by měl mít aspoň 175cm, dle genetických dispozic dle výšek rodičů.
Napiš do poradny, odpovídají tak po 3 týdnech, někdy dříve, dle toho, jak se k tomu dostanou
@Anik6 no nevim, bracha má 190 cm, přitom tata měl 178 a máma 168 cm. Ale od mamky mužští příbuzní jsou hodně vysocí.
@Lily-of-the-valley tak ono to cca dle toho vzorečku vychází… dosáhl maxima daného výškou rodičů
@Anik6 píše: Více
Dik za odpověď. Tak pokud by to vycházelo na 175+ minimálně, není co řešit, to je v klidu. Ale teď těch 86 je fakt malinko no. Radši tam napíšu a uvidíme. Kdyby byl někdo v rodině malý tak mě to nezarazi a asi nic neřeším, ale byl by opravdu jediný nějak drobný.
@Anonymní píše: Více
No náš měl ve 2, jen 82, takže to jste na tom lépe.
Jinak děkuji všem za názory, docela mi to pomohlo, hlavně uvidíme, co přinesou další testy. Já osobně měla ráda i malé kluky, sama jsem malinká, takže z tohoto pohledu mě to nikdy moc nevadilo. Ale být malý je opruz, to je jasné - dost často - nevidíte přes žádný dav, čili nikdy nevidíte na kapelu na konzertech, nevidíte, co se děje v řadě před vámi, například, co je napsáno na nástěnce, pásy v autech vás škrtí, i když je dáte co nejníž apod. ![]()
@Kelsey1 píše: Více
Kolik měří a váží, jestli se můžu zeptat? Moje dcera má 12,5 a měří 146 a váží asi 32. Na endo na nic nepřišli a prý by měla mít v dospělosti kolem 160 cm. Tak snad, to by ještě na holku šlo.
Jsem jediný zdejší přispěvatel, kterého se to týkalo osobně (tedy muž 170 cm) a jediný tedy mám co mluvit. Holky a ženské by se neměly vůbec vyjadřovat. NELZE srovnávat pocity nevysokého děvčete (a to sem napsala jedna že ona se s jejími 161cm cítí OK
) a nevysokého chlapce, to je něco diametrálně odlišného!!! Můžu Vám říct jedno: na ZŠ a SŠ je to pěkně na ho+no. Zejména na ZŠ mezi těmi přihlouplými rozložitými spolužáky. Ono čím je člověk inteligentnější tím je to horší. Na VŠ už je to jiné, tam se vždycky nějaká menší spolužačka najde, no a později se slušným socioekonomickým postavením je to už opravdu jedno, to se najdou i vyšší. Ale vědět že mi to matka mohla poskytnout a neposkytla, tak jí to do smrti neodpustím, i kdyby ten růsťák měl být z hypofýz mrtvol (jakože kdysi byl).
@Kantorek píše: Více
170 cm neni zadna tragedie, takovych muzu ke spousta, pochybuju, ze kluci, kteri maji moznost dostavat rustovy hormon, dorustaji do vetsich vysek.