Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Anonymní píše:
Jinak prosim Tě, hlavně nedej na názory typu: VYKAŠLI SE NA UM… nebo… ZAHOĎ UM…Tohle zavání velkým průserem!!! Můžeš tim mimču hodne ublížit! Mně tohle vnucovala kamarádka, pořád mi cpala, odlož UM a jen koj a koj a koj… To je to nejnebezpečnější, co můžeš udělat! To nikdy nedělej. Pokud z velké částo hlavně krmíš UM, třeba z 80ti procent, tak ho nikdy nemužeš jen tak vysadit!!! To platí jen pro ty, které jen občas dokrmují a to málo!! Ne pro někoho, kdo krmí UM 7× denne!
To jsem zakladatelce taky psala.
Zajímavé je, že třeba dvouleté dítě by nikdo hlady nemucil. Ale miminko… Tam si matka nechá úplně vymejt hlavu a muci dítě hlady a žízní. Vymáčkne ze sebe pár kapek, za hodinu dalších pár kapek..
Ano, mm je nejlepší, ano, byl by to krásný svět, kdyby OPRAVDU každá kojit mohla, kdyby stačilo vyndat prso a kojit. Ale realita taková není. ![]()
Neexistuji žádné statistiky, kolik žen laktačky skutečně rozkojily. Proč asi..
Spousta žen zaplatí laktačkám tisíce a tisíce, nakoupí pomůcky a „kojí“. Ale realita je taková, že dítě vycucne 10ml a pak ho stejně matka tzv. „dokrmí“ ( ve skutečnosti ale nakrmí) um.
A tohle praktikují třeba půl roku. Ale naprosté minimum žen s problémy se rozkoji tak, aby 100% kojily bez um.
![]()
A pak jsou ty, co koji bez potíží a vůbec nechápou, proč to všechny nedělají jako ony ![]()
Ahoj, já jsem problémy s kojením neměla, ale napadlo mě, jestli to nezkusit obráceně - dát UM, trochu míň, než normálně vypije, a pak nechat dudlat prso. Je možné, že se mléko víc spustí, když nebudeš ve stresu z toho, že dítě má hlad. Podobně jsem to dělala s prvními příkrmy - nakojené dítě bylo ochotnější ochutnat pár lžiček.
A mléko se mi taky lépe spustilo, když jsem začala přemýšlet úplně o něčem jiném.
@kacz Jo jako s víc dětma by to nešlo. Ale člověk je zblblý kojomatkama, které zprava do leva do člověka cpou že rozkojí se každá. A když nekojíš jsi k ničemu, protože s lahví už tě dítě vlastně nepotřebuje. Protože matka je zapotřebí, jen jako mléčný bar. A pokud jako mléčný bar neslouží, tak k čemu je?
A pak jde spousta žen do extrému, padá na hubu a stejně je to k ničemu. Protože, co kdyby je někdo viděl s tou lahví.
Jako kojení je rozhodně snazší, pokud se z MM dítě nají. Ale pokud ne, tak je to o zdraví.
@Lucie_Sx zkoušela, řídila se radami, pila čaje, caro, jedla homeo. Cpala do sebe vše možné na podporu kojení. V noci spala s malou v sedě tělo na tělo. Přikládala na požádání - takže v noci i 4 hodiny v kuse, než došly síly a dala sem stříkačku. Teď už to neřeším, budu dávat prso nebo odsávat dokud mléko poteče… Ale na hlavu už se stavět nehodlám. Všechno šlo bokem a já nechci rozpadlý vztah, nevrlé dítě, zdechlé domácí mazlíčky a byt jak po výbuchu. Takhle žít další rok nechci a nemůžu.
@Bábrdl píše:
Neexistuji žádné statistiky, kolik žen laktačky skutečně rozkojily. Proč asi..Spousta žen zaplatí laktačkám tisíce a tisíce, nakoupí pomůcky a „kojí“. Ale realita je taková, že dítě vycucne 10ml a pak ho stejně matka tzv. „dokrmí“ ( ve skutečnosti ale nakrmí) um.A tohle praktikují třeba půl roku. Ale naprosté minimum žen s problémy se rozkoji tak, aby 100% kojily bez um.
A pak jsou ty, co koji bez potíží a vůbec nechápou, proč to všechny nedělají jako ony
Myslíš si, že ženská která nakoji 10ml, tak bude mít mokré vložky do podrpdy, že je musí každou chvíli měnit?
… Hele kojila jsem 2 roky(tady vybojivano u nedosence po sekci) a teď zatím 8mesicu(po sekci, ale po zkušenostech už brnkacka), je mi prd do toho kdo jak krmí dítě. Nikoho nesoudim, ale napsat, že mimojine nechci kojit protože ráda chodím bez podrpdy, ale to teď nejde, protože mi teče mléko. Mi přijde ujety… Jestli nechce kojit ať nekoji, proč to chce, ale řešit na netu?? ![]()
@Pidulka1991 Na mokrou vložku ji 10ml v poho stačí. Ale dítě z toho jaksi neuživis… Navíc její malá nemusí umět sát.
Píše, že nakojí 10 až 15 ml. Pak musi dokrmit, teda nakrmit.
Já ji chápu. Musí to být šílené, furt se snažit, pak dítě vycucne pár kapek a musíš um. Kazdy den, den za dnem, furt jen selhávání. To tě prostě pocitově obrátí proti kojení. Máš z toho nepohodlí, ale žádné „výhody“, žádné nakrmene dítě, žádnou radost, jen stres, nervy a… láhev.
@Bábrdl píše:
@Pidulka1991 Na mokrou vložku ji 10ml v poho stačí. Ale dítě z toho jaksi neuživis… Navíc její malá nemusí umět sát.Píše, že nakojí 10 až 15 ml. Pak musi dokrmit, teda nakrmit.
Já ji chápu. Musí to být šílené, furt se snažit, pak dítě vycucne pár kapek a musíš um. Kazdy den, den za dnem, furt jen selhávání. To tě prostě pocitově obrátí proti kojení. Máš z toho nepohodlí, ale žádné „výhody“, žádné nakrmene dítě, žádnou radost, jen stres, nervy a… láhev.
Tak ať veme flašku a normálně dá UMko, jako nechápu co si od této diskuze slibuje? Ano bude mít mokrý vložky, ale měnit… Hele nevím, chce spíš požehnání nebo zase boj 2 táborů…
@Pidulka1991 píše:
Tak ať veme flašku a normálně dá UMko, jako nechápu co si od této diskuze slibuje? Ano bude mít mokrý vložky, ale měnit… Hele nevím, chce spíš požehnání nebo zase boj 2 táborů…
Třeba chce jen pochopení od žen, které mají nebo měly stejný problém? Ujištění, že není špatná matka? Místo toho se tu opět seběhly kojofašistky.
@Pidulka1991 píše:
Ale ona bere flašku a dává um, protože jinak by její dítě tak nějak umřelo hlady. Asi by nepřežilo na 10 ml z jednoho kojení…
@curria píše:
Třeba chce jen pochopení od žen, které mají nebo měly stejný problém? Ujištění, že není špatná matka? Místo toho se tu opět seběhly kojofašistky.
Nebo třeba chce slyšet, že to měl někdo stejně a rozkojil se…
Asi. takove pripady jsou, ale já je neznám. V mém okolí to buď šlo, nebo to nešlo. ![]()
A když ti nešlo, tak holky nacpaly spoustu prachu do laktaček a pomůcek ke kojení, aby si udržely takový ten pocit, že „kojí“. A aby mohly doktorce hlásit, že „částečně kojí“, aby mohly říkat, ‚ze dokrmují‘… Přitom dítě si prso podumlalo a pak vytáhlo lahvičku.
Ale jako jo, když na tom ženské záleží, tak to chápu, že to nechce vzdát úplně.
**@curria píše:
No jo ty kojofasistko
Ale jsem na nervy z toho tekouciho mlika z prsou pořád, je to šílený měnit neustále vložky v podprsence, navíc jsem byla zvyklá chodit hodně bez ní, teď to udělat nemůžu protože mám hned mokrý tricko, několikrát jsem kvůli tomu už brečela*** to mi nepřijde jako od matky co je bez mléka, jestli takhle teče, ať veme odsávačku a dá to miminku flaskou
… Jestli nechce kojit, tak ať se na to vykašlale a jestli ji dítě savli tak ať jde k doktorovi ![]()
Jako já nevim, hlavně je to na zakladatelce, jak se rozhodne. Ja jsem sice kojila dva roky, protože to tak nějak vyšlo, ale nějak na tom nelpím, mohlo to dopadnout i tak, ze bych nekojila. Ve finále to muže dělat i jako dosud a střídat to, najít si v tom s dcerkou nějaký vlastní režim, kdy kojit a kdy UM, to snad taky není nic proti ničemu
. Produkce mlicka se časem ustálí a už nepotece. Možná by stačilo ty vložky dat i do nějakého pevnejsiho tilka nebo si pořídit jen nejaky topik místo podprsenky, to mám v plánu. Já to tedy naprosto chapu i s tou podprsenkou, taky je nesnáším a byt cely den v ni sevrena není fakt nic co bych chtěla ![]()
@kacz píše:
@Lucie_Sx koukám, „mrkni na youtube“ je tady argument na všechno. Jediný vzdelávací kanál asi. Párkrát jsem v továrně na sýry byla, díky. Je to normální fabrika.Vitamín C je vitamín C, triviální název pro chemickou látku. Umělé mléko je usušené mléko s přídavkem nějakých látek. Z hlediska zprocesování na úrovni průměrného sýra. Sorry, ale to je všechno jenom masírka. UM je pro dítě plnohodnotná strava.
Nevěděla jsem, že makáš v marketingu a podporu UM.
Protože fakt píšeš nesmysly.
Hele, já respektuju, když někdo nechce kojit. AŤ SI KAŽDÝ DĚLÁ CO CHCE.
Ale ať si nelže do kapsy a nepřesvědčuje všechny okolo, že UM je to samé, co MM.
NENÍ a nikdy nebude.
UM je pořád umělé mléko, náhražka, vyvinutá proto, aby děti neumřely, když se stane nějaký průšvih nebo kojení výjimečně opravdu nejde.
@Bábrdl píše:
Někdy matka dělá VŠECHNO správně, dítě má ve správné poloze, dodržuje všechno, ale dítě prostě neumí pít, mlíko se správně nespouští…Ale ano, dokud bude mít prachy, laktačky ji každý týden za tisícovku rady řeknou, že každá kojit může… Tak zas za týden?
Ne, nedělá všechno správně. Většina příběhů, které tu čteš, zbabrali už v porodnici pitomejma radama typu „kojte po 3 hodinách“, „važte před a po kojení“, „vaše dítě má hlad, tak jsme ho dokrmili“ atd. atd.
To je setsakra blbá startovní pozice k pohodovému kojení.
Kdyby nebyly ty nablblé sestry a doktoři v porodnici, tak většina maminek kojí jak mašiny na mlíko.
@Bábrdl píše:
Neexistuji žádné statistiky, kolik žen laktačky skutečně rozkojily. Proč asi..Spousta žen zaplatí laktačkám tisíce a tisíce, nakoupí pomůcky a „kojí“. Ale realita je taková, že dítě vycucne 10ml a pak ho stejně matka tzv. „dokrmí“ ( ve skutečnosti ale nakrmí) um.A tohle praktikují třeba půl roku. Ale naprosté minimum žen s problémy se rozkoji tak, aby 100% kojily bez um.
A pak jsou ty, co koji bez potíží a vůbec nechápou, proč to všechny nedělají jako ony
Pochopíš konečně, že i mezi laktačními poradkyněmi je velké množství neschopných diletantek, které prd umí? Bohužel. Tím ale nemusíš dehonestovat celý obor, který pokud se dělá dobře a kvalitně, umí zázraky.