Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@KeckaJ píše:
@Lucie_Sx A ano se+re mě, že nekojím. Ale nějak mi došly síly. Už prostě nemůžu bojovat. Radši si zase od tchyně poslechnu jak stojím za ho… Od známých že se málo snažím.Ono možná i nastavení společnosti je špatně, když první otázka na ženu s miminkem je jestli kojí. A to i od cizích lidí…
Tak na co těch maminek ptát, než na to, jestli kojí, jestli dítě spí a nebrečí… to jsou takové řečnické otázky.
On je ten důraz na kojení podle mě v pořádku, ale co v pořádku není - a většině to nedochází!! - že zásahy a rady v porodnicích jdou primárně PROTI kojení (i když je to zahaleno v hávu: KOJTE nebo si nás nepřejte!!!), a pak s tím každá maminka po příchodu domů těžce bojuje, bohžel někdy ta špatná výchozí pozice už nejde moc přeprat…
@Adki No asi je to tím, že jsi kojila. Protože každý se pak dívá divně a tak polovina ti začne dávat 100% rady.
@Lucie_Sx Tohle je první diskuse kterou na tohle téma čtu. Nebyl čas. Ale v reálu je spousta lidí co pro tebe má recept a jen kope… Aspoň u mě to tak bylo. Než sem všechny poslala někam…
@KeckaJ píše:
@Adki No trochu to právě vyznívá, že napadány jsou jen ty „kojofašistky“. Víš on člověk začne být na větu: kojit může každá, alergický.
Zvlášť když to vyznívá tak, že žena nechce pro své dítě něco vytrpět. A bohužel všechny ženy co znám a kojily se rozkojily nejpozději do týdne.
Ne, tak som to urcite nemyslela. Skor som tym chcela napisat, ze by sa nemala napadat ani jedna „skupina“. Ze kolkokrat mohli obe tie zeny byt na tom uplne rovnako a len nejaka drobnost mohla rozhodnut, ze jedna koji a druha nie. A kludne to mohla byt aj „chyba“ tej nekojacej, ale vsetci robime chyby. Celkovo osveta, ako funguje kojenie, mi pride dost slaba a sama som pocas tych 6 mesiacov doterajsieho kojenia bojovala s roznymi situaciami ako kojit (naposledy po zavedeni prikrmov bojkot kojenia, ktory po 4 dnoch „zazrakom“ skoncil, ale ak by bojkotoval maly kojenie dalej, tak co by som robila? Neviem.).
Ale ano, kedze ja kojim, tak sa ma trochu dotklo to oznacenie kojacich, a to z uvedeneho dovodu. Ze aj kojacie zeny vselico musia prekonat. Nie len tie nekojacie sa trapili. Takze nechapem, preco by kojacie nemohli vyjadrit svoj nazor.
Aj ked osobne som nikdy nikomu do kojenia/nekojenia nekecala, takze to oznacenie si aj tak neberiem osobne. ![]()
@Lucie_Sx píše:
Já si spíš myslím, že většina těchto „blbě kojících“ je jen přecitlivělá a startují na první dobrou, protože je to samotné štve.
Když jim někdo řekne „kojit může skoro každá, něco je někde blbě, nech si poradit“ - tak ta věta obsahuje prostě opravdu jen to napsané a žádná negativní emoce v tom není.
Kdežto ta maminka, které se to řekne, slyší „kojit může skoro každá, jsi NESCHOPNÁ!! POHODLNÁ SLEPICE, která na to kašle“.
No řekni, je to rozdíl, ne? Ale tu druhou větu opravdu nikdo nikdy nevysloví, protože takhle zlá je fakt málokterá žena (jsem optimista).
Jistě, že je to štve. Ať už proto, že vědí, že mm je lepší. Nebo prostě proto, že kojení je pohodlnější a levnější.
Ale ony si nechají radit. Zvou si poradkyně, platí jim, kupuji pomůcky, snaží… A tím se jejich frustrace jen prohlubuje, protože od laktačky furt slyší… Neco musíš dělat špatně, kojit může každá..
@Lucie_Sx píše:
Já si spíš myslím, že většina těchto „blbě kojících“ je jen přecitlivělá a startují na první dobrou, protože je to samotné štve.
Když jim někdo řekne „kojit může skoro každá, něco je někde blbě, nech si poradit“ - tak ta věta obsahuje prostě opravdu jen to napsané a žádná negativní emoce v tom není.
Kdežto ta maminka, které se to řekne, slyší „kojit může skoro každá, jsi NESCHOPNÁ!! POHODLNÁ SLEPICE, která na to kašle“.
No řekni, je to rozdíl, ne? Ale tu druhou větu opravdu nikdo nikdy nevysloví, protože takhle zlá je fakt málokterá žena (jsem optimista).
Tiez si myslim, ze snad nikto znamy by ma nenapadal za nekojenie. Ale ze ako napadanie su vnimane aj povedzme aj bezne poznamky, otazky a rady k tejto teme, lebo to je pre zeny citlive a samy s tym nie su casto srovnane, ze nekoja (comu sa nedivim, ze nie su, ked chceli kojit a nejde im to).
@Lucie_Sx píše:
Tak na co těch maminek ptát, než na to, jestli kojí, jestli dítě spí a nebrečí… to jsou takové řečnické otázky.
On je ten důraz na kojení podle mě v pořádku, ale co v pořádku není - a většině to nedochází!! - že zásahy a rady v porodnicích jdou primárně PROTI kojení (i když je to zahaleno v hávu: KOJTE nebo si nás nepřejte!!!), a pak s tím každá maminka po příchodu domů těžce bojuje, bohžel někdy ta špatná výchozí pozice už nejde moc přeprat…
A tím se tvůj svět dostane do rovnováhy, že…
Všechny ženy mohou kojit. Ale mnoho žen vlastně kojit nemůže. Vytáhnu na ní celý tvůj arzenál a nefunguje to. Je to tou matkou, málo se snaží… Ale počkat, za tu dobu už ji znas, vidíš jak moc chce… Můžou za to ty ošklivé porodnice. Ano, tak to je. Cokoliv, jen si vnitřně nepřiznat, že možná kojit každá nemůže ![]()
@KeckaJ píše:
@Adki No asi je to tím, že jsi kojila. Protože každý se pak dívá divně a tak polovina ti začne dávat 100% rady.@Lucie_Sx Tohle je první diskuse kterou na tohle téma čtu. Nebyl čas. Ale v reálu je spousta lidí co pro tebe má recept a jen kope… Aspoň u mě to tak bylo. Než sem všechny poslala někam…
Myslím, že lidi běžně rádi dávají rady ohledně všeho. To je asi taková lidská vlastnost.
Horší je, když se ty rady týkají něčeho, co je pro toho druhého citlivé. Jak líp kojit, otěhotnět, zhubnout, to je pak ožehavé téma.
@Lucie_Sx píše:
Myslím, že v tomhle dost pomůže srovnání s domácími zvířaty. Ty také už trpí civilizačními chorobami jako lidé, přesto jsem ještě neslyšela o tom, že by měla problémy s kojením.
Jediná situace, kdy je potřeba nahradit mléko mláďatům, je když zemře matka.
No jistě, jak jinak, tys o tom neslyšela, takže to neexistuje. Stejně jako ženy, co nemohou plnohodnotně kojit své děti. A hotovo.
@Zlatývoči píše:
No jistě, jak jinak, tys o tom neslyšela, takže to neexistuje. Stejně jako ženy, co nemohou plnohodnotně kojit své děti. A hotovo.
Kdyby to existovalo, tak se mi to donese
. Když jsi v nějakém specifickém oboru, většinou to info máš.
@Lucie_Sx píše:
Myslím, že lidi běžně rádi dávají rady ohledně všeho. To je asi taková lidská vlastnost.
Horší je, když se ty rady týkají něčeho, co je pro toho druhého citlivé. Jak líp kojit, otěhotnět, zhubnout, to je pak ožehavé téma.
Takže by ti počítám nevadilo, kdyby se udělala reálná vedecka studie založena na faktech na téma - kolik procent žen s problémy se
za pomoci laktacnich poradkyň plně rozkojilo? Co jim pomohlo? Atd.
Mléčným žlázám primátů jsou nejpodobnější ty sloní. Tady máme článek o problémech s kojenim slonice https://moravskoslezsky.denik.cz/…0110505.html
Tady rady pro zootechniky pri odchovu ovčí, kde je jako jeden z problémů zmíněn nedostatek mléka https://www.zootechnika.cz/…u-smesi.html
Tady rady chovatelum morčat https://www.radaveterinare.cz/…-porodu-5248
Pokud se stane, že samice mléko nemá…
https://www.ireceptar.cz/…-kojeni.html
Takže je zjevně, že problémy s kojením (jak na straně matky, tak i zvířete) běžně existují i ve zvířecí říši…
To sem nepíšu kvůli @Lucie_Sx, ta si to příště nějak vysvětli, aby nic. nenarusilo její vizi světa, kde všichni kojit můžou bez problémů. Ale kvuli ostatním, aby viděly realitu…
Za me rozhodne kojit. Mam prvni dite, jsem mlada, nezkusena mamina. V porodnici nam to neslo a poradkyne stala za prd, ale nevzdala jsem to, chvili jsme bojovali i doma, bradavky jsem mela auwejs a taky jsem toho moc nenaspala, bylo to tezke, ale zvladli jsme to, slo o mesic, dva sehrání. To tak proste s novorozencem je. Maleho jsem si štelovala i s prisatim, aby proste sál spravne a nakonec jsem se rozkojila, ze mleka teklo proudem a malej na nem prosperoval a prosperuje i ted nadprumerne
no a kojim stale, malej ma 10 mesicu a budu dokud on bude chtít - do tech 2 let klidne. Je to super pohodlny a je to všelék - fakt na cokoli i na blbou naladu. A ten pocit, to spojeni je uzasny. Nemusis nic tahat s sebou, v noci vstavat a míchat a kdyz zapomenes pití nebo svačinu, mas proste to prso v rezerve. V noci pokud place ho jen vytahnes a zase usne. Ja si nemuzu ztezovat. A financne je to super.
Po UM jsem vubec nesáhla a muzu rict, ze syn na mem netrpel zadnou kolikou po celou dobu.