Mám kojit dál?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
36556
26.9.20 16:08

Kamarád gyndar mi jednou říkal, že podle její odhadů reálně nemůže nakojit své dítě, tak aby prezilo, určitě cca 30% zen. Že nekdy je problém v ženě, jindy v dítěti, nekdy prostě v hormonech, že u jednoho dítěte to jde, jindy ne… Že to tak bylo vždycky a podílelo se to i na vysoké kojenecké úmrtnosti. Proste se řeklo, že je dítě slabé. Nepoznali, na co zemřelo. Často to bylo i dehydrataci a hladem.

Tak jsem se ptala, proč se. o tom nemluví. A on se mi vysmál, že na to si nikdo netroufne. Že je obrovský tlak od laktaček na tzv. podporu kojení. A kdokoliv vy se odvážil popsat realitu, bude obviněn, že je zaplacen výrobci um.

On to ví, protože je to on, kdo píše žádosti pro laktační poradkyně, aby to proplatila pojišťovna. Ale že když se pak pta, tak mu většinou pacienty hrdě hlásí, ze „částečně kojí“, ale už neřeknou, kolik činí ten „dokrm“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
26.9.20 16:35
@KeckaJ píše:
@Lucie_Sx Já sem hnusná? Já se normálně ptám. Zkoušela jsem to bez dokrmu nemysli si, že ne. Ale po týdnu nevyspaní sem to vzdala. Navíc malá hubla. Radši dítě s flaškou, než dítě málem upustit, jak člověk spí ve stoje… Nebo hůř, vyhladovět ho…
Dřív se dětem prostě vrazilo kozí nebo kravské mliko, nikdo to neřešil. Zato dneska je každá kojomatka hned laktační poradkyně… Protože ji se to podařilo.

Takže jestli máš konstruktivní radu tak sem s ní. Ale ne 1000× omleté, kůže na kůži, odsávat v mezičase, být v teple a pít tak 10l tekutin denně. K tomu kojící čaje, caro a při každém kojení homeo. Střídat prsa a dávat na požádání.

Jinak malá mi saje krásně, tahá jak blbá, ale kde nic není ani smrt nebere. :*

Kdybys byla se mnou na pokoji v porodnici a já tě viděla, jak a co, a chtěla bys radu, tak jasně že poradím.
Ale takto přes net, s minimem informací, nepsalas ani věk - dost těžko.
Proto všude píšu - zavolat si zkušenou laktační poradkyni.
Protože ono to fakt není o těch tisíckrát omletých radách, ale o fíglech, které člověka nenapadnou, případně o konkrétních chybách, které konkrétní člověk dělá.

Jinak - podle mě mlíko máš :nevim: .

Btw dřív to právě sranda nebyla. Kozí nebo kravské mléko není pro dítě úplně vhodné, kojenci na umělé výživě hodně umírali. Proto si dřív s tou laktací dávali opravdu záležet a většina žen kojila. Byla to otázka života a smrti. Viz ta stará knížka, co mám.

@Wani píše:
Tady někdo zapomíná, že existují i lahve, které imitují sání z prsa, takže to dětem lehce netece.
A obětovat kojení prvnich 6 měsíců svého potomka je tedy hard core. Vážně bych nechtěla dopadnou tak, že si z prvních 6 mesicu dítěte nic nepamatuju, stane se ze mě nevyspala troska a partnerství půjde do háje.

6 měsíců je blbost. K tomu je určených prvních 6 týdnů. Max.
Už jsem psala, že když se to chytí včas, je to otázká pár dní.

@Bábrdl píše:
@Lucie_Sx

Ale dělá!

Ty, co se zoufale snaží kojit, mají kontakt kůže na kůži, kojí na požádání, jsou v teple… A pak přijde laktacka a vítězoslavně jim řekne, že mají mít kontakt kůže na kůži, kojit na požádání a být v teple. :zed: :zed: :zed:

Píšu to od začátku…

A já od začátku píšu, že i laktační poradkyně existují blbky rychlovašky ve stylu finančních poradců, kteří prd umí.
NENÍ to o všeobecných moudrech, ale o konkrétních radách konkrétní mamince v konkrétní situaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
26.9.20 16:39
@Bábrdl píše:
Kamarád gyndar mi jednou říkal, že podle její odhadů reálně nemůže nakojit své dítě, tak aby prezilo, určitě cca 30% zen. Že nekdy je problém v ženě, jindy v dítěti, nekdy prostě v hormonech, že u jednoho dítěte to jde, jindy ne… Že to tak bylo vždycky a podílelo se to i na vysoké kojenecké úmrtnosti. Proste se řeklo, že je dítě slabé. Nepoznali, na co zemřelo. Často to bylo i dehydrataci a hladem.

Tak jsem se ptala, proč se. o tom nemluví. A on se mi vysmál, že na to si nikdo netroufne. Že je obrovský tlak od laktaček na tzv. podporu kojení. A kdokoliv vy se odvážil popsat realitu, bude obviněn, že je zaplacen výrobci um.

On to ví, protože je to on, kdo píše žádosti pro laktační poradkyně, aby to proplatila pojišťovna. Ale že když se pak pta, tak mu většinou pacienty hrdě hlásí, ze „částečně kojí“, ale už neřeknou, kolik činí ten „dokrm“.

Nemá pravdu.
Je to doktor, gynekolog, kojení nerozumí. Přesně tito doktoři - dokonce pediatři - instruují ženy těmi nefunkčními radami v porodnicích.

Jak už jsem psala, mám doma knihu z roku 1920 a fakt jsem čuměla, co všechno tam je, jak moc toho tenkrát uměli. Dřív nebyl ultrazvuk, nebyla technika, s vývojovými vadami se nešlo na potrat, k porodu šlo vše a podle toho to vypadalo. A oni si UMĚLI poradit daleko více, než porodníci teď!! Protože teď se prostě udělá císař. Dřív to museli zvládnout. Měli zmáklé polohy plodu, jak ho dorotovat, v jaké poloze rodit, jak kojit, atd. Většina tehdejších znalostí se vytratila. Protože císař a protože UM. Když se nevede, dneska na to dítě neumře. Tehdy ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10030
26.9.20 17:25

@Lucie_Sx Prosím te, drive se rodily menší děti, úmrtnost pri porodu taky byla úplně někde jinde (matky i novorozeněte). Ty jsi porodník nebo PA, že si myslíš, že tomu tak dobře rozumíš a můžeš to porovnávat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2650
26.9.20 18:26

Myslím, že @Lucie_Sx je laktační poradkyně. Proto tak bojuje za super laktační poradkyně, které to vychytaji každé ženě. A vůbec neřeší, jaká byla v roce 1920 úmrtnost… Ale jo aspoň přežili jen silní. Ať žije minulost… Touto logikou by můj muž byl bezdětný vdovec. Vlastně pardon, ani on by tu nebyl, protože by nejspíš nepřežil porod (svůj).
Ale jo mlika mám dost :wink:. A jen mi chybí dobrá laktační poradkyně. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
26.9.20 18:39
@Wani píše:
@Lucie_Sx Prosím te, drive se rodily menší děti, úmrtnost pri porodu taky byla úplně někde jinde (matky i novorozeněte). Ty jsi porodník nebo PA, že si myslíš, že tomu tak dobře rozumíš a můžeš to porovnávat?

No samozřejmě, že úmrtnost byla jinde.
Nebyl ultrazvuk, nebyla prenatální diagnostika, nebyly potraty, nebyly atb.

Ale právě proto si s tím, co se dalo zvládnout, uměli daleko lépe poradit.
Protože místo výše uvedeného muselo nastoupit umění porodních bab.
Které šlo u nás do háje ve chvíli, kdy jejich roli převzali lékaři.

Už nevím, jak to líp vysvětlit, to je tak strašně složité to pochopit?
Kdyby to ty porodní báby neuměly, tak by byla úmrtnost třikrát taková, než jaká tehdy byla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
26.9.20 18:48

@Lucie_Sx většina dětí byla kojená, ale ne vždycky od svých matek, ale prostě od ženských, které zrovna měly mlíko. Moje teta se nemohla rozkojit, bratranec byl slabej a mlíko nevytáhl. Já byla o 3 měsíce starší a silná, tak mě dali k tetě, já jsem ji „roztahala“ a teta pak měla mléko i pro bratrance. Rok 1985. Že každá ženská může kojit, je nebetyčná blbost a nikdy to tak nebylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
26.9.20 18:53

@KeckaJ ne, ona je laktační poradkyně, statistik, historik, ona ví úplně všechno a nejlíp a má patent na rozum. Úplně zbytečná diskuse.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
26.9.20 18:55

Nebo ještě jinak - kdo měl hlubší znalosti o kojení/rozkojení a víc uměl, porodní bába z roku 1920, která když ženu nerozkojila, tak dítě s velkou pravděpodobností zemřelo, nebo laktační sestra z dnešní porodnice, která má v každé kapse jeden druh UM…?
Nedělejme z našich předků blbce.
A i dnes jsou laktační poradkyně, které čerpají z tehdejších znalostí. Bohužel jich je jako máku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
26.9.20 19:59
@Lucie_Sx píše:
Nemá pravdu.
Je to doktor, gynekolog, kojení nerozumí. Přesně tito doktoři - dokonce pediatři - instruují ženy těmi nefunkčními radami v porodnicích.Jak už jsem psala, mám doma knihu z roku 1920 a fakt jsem čuměla, co všechno tam je, jak moc toho tenkrát uměli. Dřív nebyl ultrazvuk, nebyla technika, s vývojovými vadami se nešlo na potrat, k porodu šlo vše a podle toho to vypadalo. A oni si UMĚLI poradit daleko více, než porodníci teď!! Protože teď se prostě udělá císař. Dřív to museli zvládnout. Měli zmáklé polohy plodu, jak ho dorotovat, v jaké poloze rodit, jak kojit, atd. Většina tehdejších znalostí se vytratila. Protože císař a protože UM. Když se nevede, dneska na to dítě neumře. Tehdy ano.

Neboj, nijak je neinstruuje. Je to zbabělec, z kojofašistek má strach. Kdyby takhle někdo tejral chlapy a vybral si třeba potíže s erekcí a tvrdil, že komu se nepostaví, může si za to.sam, to by se treba ozvali, to by jim stálo za to udělat studie… Ženský po porodu jsou všem ukradený, pokud jim nikdo neubližuje fyzicky, můžou je kojofasistky přivést třeba na psychiatrii a bude to vsem jedno :pocitac: :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
26.9.20 20:14
@Lucie_Sx píše:
Nebo ještě jinak - kdo měl hlubší znalosti o kojení/rozkojení a víc uměl, porodní bába z roku 1920, která když ženu nerozkojila, tak dítě s velkou pravděpodobností zemřelo, nebo laktační sestra z dnešní porodnice, která má v každé kapse jeden druh UM…?
Nedělejme z našich předků blbce.
A i dnes jsou laktační poradkyně, které čerpají z tehdejších znalostí. Bohužel jich je jako máku.

I v té době byla řada žen, která kojit nemohla. Je to i v literatuře. I ve vzpomínkách pamětníků

V té době řada děti zemřela, protože byla „slabá“, to dost často znamenalo hladová a zizniva.

Mluvíš jako z nějaké sekty, úplně popiras realitu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
26.9.20 20:16

@Lucie_Sx dítě nezemřelo, když ho nenakojila jeho matka. To je úplná hloupost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.9.20 22:15
@JensonB píše:
Presne, mne je i lito tech chlapu vyhozenych z loznice do obyvaku, nebo jeste hur na matraci v loznici. Ja ti s tim fungovanim uplne rozumim.

Jsem jedna z těch žen, které manžel kvůli dětem nespí v ložnici (nespí teda na gauči, ale na posteli v jiné místnosti). Manžela je mi líto. Ale jinak to nešlo. Manžel pracuje od šesti, do práce dojíždí, takže vstává kolem půl čtvrté ráno. Během noci jde minimálně jednou na wc a k tomu ještě chrápe. Takže mně manžel vzbudil při vstávání, při cestě na wc a minimálně jednou chrápáním. Pokaždé mi nějakou dobu trvalo, než se mi podařilo usnout. Do toho se vzbudil několikrát za noc syn. Ve výsledku jsem byla skoro celou noc vzhůru. A manžel se samozřejmě taky moc nevyspal, když ho několikrát za noc vzbudil syn nebo já.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.9.20 23:56

@Lucie_Sx Tak ono se to určitě musí pohlídat i z druhé strany. Hlídat počůrané plínky, zvážit každý večer, kontrolovat techniku kojení, jestli dítě efektivně saje… ono je to primárně opravdu o lidech, bohužel z mé zkušenosti ze tří porodnic jdou ty sestry, co se starají dobře, na prstech spočítat.
Ano, s tím souhlasím. Jen jsem chtěla upozornit na to, že existují i porodnice, kde to zase hrotí opačným směrem. Já jsem tohle zažila až u druhého dítěte a první dítě jsem měla kojené, takže jsem neměla problém poznat, že to mlíko není a dcera nemá co pít (a později ani to, že dcera fakt nevypadá zrovna nejlíp) Ale kdybych to bylo první dítě, tak bych se asi nechala sestrami ukonejšit, že se mi to jen zdá, že určitě něco vypije. A trvalo to poměrně dost dlouho, než jsem konečně narazila na sestru, kterou to zajímalo a napadlo jí alespoň dceru jednak zvážit, kolik zhubla a navrhla mi, že ji můžu chodit převažovat před a po kojení, jestli doopravdy nic nepije (nepila). Mlíko se mi spustilo až doma. A několikrát jsem tam viděla sestry se do jiných maminek kvůli kojení navážet.
Jinak já si myslím, že máš sice obecně v mnohém pravdu, že by to kojení někdo šlo, kdyby se maminka více snažila a kdyby porodnice fungovaly poněkud jinak. Ale myslím si, že by to chtělo trochu empatie. Ono to, že ty jsi zvládla překonat nějaké těžkosti u kojení neznamená, že jiná maminka je zvládne překonat také. Třeba by mohla, ale třeba na to prostě nemá sílu. Nikdy nevíš, jak moc špatně (nebo dobře) na tom ta maminka je, jak moc se snažila a jak už mele z posledního. Píšeš o pár dnech rozkojení se. Hele, u mne žádný problém, mohla jsem si dovolit vykašlat se na spoustu povinností. Ale jsou ženy, které to udělat nemohou.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.9.20 00:14
@Bábrdl píše:
@Lucie_Sx

Ale dělá!

Ty, co se zoufale snaží kojit, mají kontakt kůže na kůži, kojí na požádání, jsou v teple… A pak přijde laktacka a vítězoslavně jim řekne, že mají mít kontakt kůže na kůži, kojit na požádání a být v teple. :zed: :zed: :zed:

Píšu to od začátku…

Taky si myslím, že máma, která za každou cenu stojí o to, aby měla dítě plně kojené, má vše nastudováno. Vlastně myslím, že to má nastudováno i ta, které je to tak nějak jedno, protože ty informace číhají prostě všude. V 10. týdnu jsou dostala těhotenský balíček a v něm byla brožurka o kojení, na konci těhotenství jsem dostala další balíček a opět v něm byla brožurka o kojení, při registraci dítěti k pediatrovi jsou obdržela další brožurku o kojení a další pak přímo v porodnici (myslím, že dokonce dvě). Do toho člověk byť nechtěně kolikrát vyslechl různé rozhovory třeba na gyndě. Do toho kamarádka na facebooku neustále sdílící a komentující nějaké články na téma kojení.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová

MVDr. Anna Musilová