Mám kojit dál?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
36556
29.9.20 00:54
@bertoldina
@bertoldina píše:
Máma, jejíž dítě to UM potřebuje, ho koupí tak jako tak. I bez slevy. Mediální masáž značky funguje i na jedničkové mléka, bez ohledu na pár povinně psaných canců. Ty jsou i u cigár a spotřebitelských úvěrů a nikdo je nevnímá. Kdo se protlačí do porodnice, tak má konkurenční výhodu jak hezky vykrmené prasátko.

Ano, překvapivě, i navzdory těm „povinnym cancum“ matka dítěti um da. To je divný, že ho nenechá umřít při dumlani jejího prázdného prsu a zdůrazňování, že málo mléka neexistuje, tak proc jako umírá žízní s hlady. Fakt divný :think: :think: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14121
29.9.20 02:00
@bertoldina píše:
Ale to taky nemusí platit. Rozhodně jsem v noci nekojila co chvíli a rozkojila jsem se.

Však píšu, že ne každé dítko spí celou noc na jídlo bych nebudila, jen když by mělo zloutenku nebo ne každá chce vstávat, tak pak to řeší jinak třeba UMkem s pocitem, že víc zasytí a dítě bude spát déle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14121
29.9.20 07:08
@Anonymní píše:
Ale tak já netvrdím, že si ti výrobci tu propagaci nezajistí jinak. Jen zpochybňuji tvrzení, že by z toho měli radost. A ano, ten kdo potřebuje UM, ten si ho koupí, ať je nebo není ve slevě, protože ho prostě potřebují. Proto nechápu smysl toho opatření. Přijde mi to jak trest za nekojeni alespoň ty první měsíce. A to, co se tam píše, mi vadí z empatie k těm matkám, co to UM používají. Normální matka chce pro své dítě to nejlepší, takže je docela hnusné jí takto několikrát denně předhazovat, že mu to nejlepší nedává (nedokázala dát). To, že je mateřské mléko pro dítě svým složením to nejlepší, to snad dneska ví každý, netřeba to dávat na krabice a zbytečně se tím dotýkat některých citlivejsich matek. Přišlo by ti třeba normální čerstve rozvedene matce několikrát denně po dobu půl roku předhazovat, že pro dítě je nejlepší žít v rodině s oběma rodiči?

Jenže to může být u všeho, nikdo nebude moc nic říkat, mít názor, aby se náhodou citlivější lidem neublížilo… Hlavně, že všechny ženský co neloji jsou precitlivele ublizene maminky, které by na kojící neřekli křivé slovo :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14121
29.9.20 07:11
@Anonymní píše:
Ale tak já netvrdím, že si ti výrobci tu propagaci nezajistí jinak. Jen zpochybňuji tvrzení, že by z toho měli radost. A ano, ten kdo potřebuje UM, ten si ho koupí, ať je nebo není ve slevě, protože ho prostě potřebují. Proto nechápu smysl toho opatření. Přijde mi to jak trest za nekojeni alespoň ty první měsíce. A to, co se tam píše, mi vadí z empatie k těm matkám, co to UM používají. Normální matka chce pro své dítě to nejlepší, takže je docela hnusné jí takto několikrát denně předhazovat, že mu to nejlepší nedává (nedokázala dát). To, že je mateřské mléko pro dítě svým složením to nejlepší, to snad dneska ví každý, netřeba to dávat na krabice a zbytečně se tím dotýkat některých citlivejsich matek. Přišlo by ti třeba normální čerstve rozvedene matce několikrát denně po dobu půl roku předhazovat, že pro dítě je nejlepší žít v rodině s oběma rodiči?
Jenže to může být u všeho, nikdo nebude moc nic říkat, mít názor, aby se náhodou citlivější lidem neublížilo… Hlavně, že všechny ženský co neloji jsou precitlivele ublizene maminky, které by na kojící neřekli křivé slovo :roll:
@Dandie22 píše:
@Bábrdl A tak jsem ji napsala svou zkusenost. Proste jsem to nevzdala a šlo to a jde to pořád. Nic spatneho nebo nic proti UM jsem nepsala tak nechapu tvou trochu agresivni reakci.

Ať jí napíšeš co napíšeš, tak budeš špatná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18253
29.9.20 07:15

@Bábrdl nepíšu UM, ale značky. Mám známou, která vše kromě Nutrilonu považuje za pokus o poškození dítěte. A pokud si četla pořádně, tak já dokrmovala taky, aby dítě neumřelo. A udělala bych to zase.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18253
29.9.20 07:25
@Anonymní píše:

No tak tady najdeš existence, které Ti vysvětlí, že UM je lepší :mrgreen:. Ona má slušný kecy i druhá strana, jak žena kojí déle, tak začnou zas kyselé ksichty o tom, jak je to nechutný.
Já to kombinovala, tak se mnou se nebude ka asi nikdo :mrgreen:.
A ty cancy podle mě nikdo nevnímá, každá je ráda, že dítě nemá hlad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
557
29.9.20 12:33

Ja chapu, ze je to individualni. Ja treba po UM nesahla vubec. Moje MM malemu vzdycky stacilo i na prospanou celou noc. Kazda mame jiste jinou kvalitu mleka, jiny tok, jine mnozstvi atd… ale i ja, ktera mam ted kojene dite, prospivajici jsem s tim chvili bojovala… bolestive bradavky ze spatneho prisati, tvrdnuti prsou, pak i kysele mleko z duvodu mensiho odsavani ditetem atd…
pokud MM mam pak muzu kojit i prikrmovat UM, kdyz teda nestaci, ale beru MM jako zaklad, pozdeji pri prikrmovani postaci jen to MM. Kdyz to nejde ze zdr. duvodu nebo zena nechce nic se nedeje, jeji volba, ale je to škoda. A ze kojit nejde je relativne divny, protoze by to jit melo, vzhledem k tomu, ze je to geneticky nastavene. Duvod bych hledala ve stresu, stravovacich navycich, ale klidne i ve fyzicke a psychicke kondici ženy. Chapu, ze duvodu je dost a z nikoho to nedela horsi matku, ale kdyz kojit aspon trosku jde, pak proste kojit, kojit, ale ne zase stylem stresu a resit to. Proste brat to jako samozrejmost. Vhodnou polohu, vyndam prso a dite pije. Hlavne porad nevazit. Syna jsem sama naposled vazila v porodnici. Hladove a nespokojene dite se pozná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18253
29.9.20 19:23

@Dandie22 A taky úplně normálně nemusí kojení jít, protože je dítě adoptované. Jo, není to nějaká obrovská skupina, ale jedno takové mám v okolí a i kvůli němu jsem ráda, že se na vývoji UM pořád maká a vidím, jak hloupé je se na to ptát, šťourat, nutit vlastně do obrany a i obecně to brát jako small talk. Každému je kulové do toho, proč konkrétní žena nekojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
30.9.20 00:03
@bertoldina píše:
@Lucie_Sx A co znamená rozkojit? Já se rozkojovala dva měsíce, jedna dávka UM nám zůstala před spaním, dokud nás s ní dcera neposlala do háje, že flašku už ne (v 8m) a kojila se do skoro dvou a půl. U nás prostě plné kojení bylo nereálné a nebýt větších dokrmů v počátku, tak dcera není. Ta meta plného kojení prostě není pro všechny dosažitelná. Ono by stačilo, kdyby se řeklo, že kombinace kojení a UM taky může fungovat, je to jedna z variant. A ne mít plné kojení jako svatý grál. Pak řada maminek vzdá i to částečné, když to plné nejde.

Podle toho, co jsem viděla v porodnicích, tak dokrm UM se dává jako na běžícím páse a pak se toho maminky velmi těžce doma zbavují, resp. to většinou končí tak, že přestanou kojit.
UM by se mělo dávat opravdu jen výjimečně, když je fakt nějaký průšvih. Bohužel na to není v porodnicích dostatečně vzdělaný personál, resp. tamní laktační sestry nikoho rozkojit neumí (čest výjimkám).

@Bábrdl píše:
Takže to chápu tak, že studie by ti vadila? Nebo nevadila?

A když matce řekne „kojte na požádání, buďte v teple, mějte kontakt kůže na kůži“ doktorka, je to špatně a kazí ji kojení, zatím o když to řekne laktacka, je to super a kojení to zachraňuje?

To s tím, že na nedostatek mléka u zvirat nevěříš, jsi ani psát nemusela, fakt. Dávala jsem to sem hlavně kvůli holkám, aby videly,.že to fakt existuje a jen to laktačky popírají, tak jako u lidí.

Takže argument o zvířatech jsou články na webu, kde je to uvedeno jako domněnka? To je dobrý argument.
Já to nemám z webu, ale z praxe. Třeba u koní jsem kolem hříbat zažila dost zdravotních průšvihů, včetně toho sacího reflexu (který nebyl), ale ani jeden problém s kojením.
U psů jsem o tom taky neslyšela (a že bych se doslechla).
Prostě se to fakt skoro neděje.
Nehledě na to, že prsa nejsou orgán, jak tu kdysi někdo přirovnal, ale je to žláza.
Třeba jsem neslyšela o nikom, komu by nefungovala třeba slinná nebo slzová žláza (určitě takoví jsou, ale opět zřídka).

@Bábrdl píše:
A já věřím, že se dožiji toho, že tyhle kecy o psychice vymizí a budou považované za nevhodné asi jako, když se dřív věřilo, že postižené dítě je boží trest. Takže ty se zdravým dítětem měly pocit, že ty s postiženým si za to můžou samy a kdyby se víc modlily…Možná to nebude ještě za mého života, ale pevně věřím, že se to stane.

Co je psychika?
Porod i kojení jede podvědomě, hormálně, instinktivně. Po tisíce let naší existence.
A najednou si někdo řekne, že tohle všechno neexistuje, nemá vliv? Jasně že to má vliv. To, jestli se matka cítí v pohodě, v bezpečí, má správné jídlo (btw co vám dávali za jídlo v porodnici?? Taky fuj blééé jako vždycky mě? ), správnou péči, žádná vyhořelá sestra jí za nic nevynadá, všichni ji podporují, pomáhají… tohle všechno má vliv.

@Anonymní píše:
Může se zeptat, v čem konkrétně ti pomohla? To, co zmiňujes, to jsou obecně známe kecy, které všichni znají. Poradila ti něco, co nejde najít po pár minutách googleni?

Mně třeba jo. Viděla detaily, opravila polohu, napověděla co sání, jak kde jakým způsobem se mění, co je ok, co ne, takhle nesedět, takhle jo, bradičku víc sem, bradavku promačkat takto, nožičky miminka radši takhle, tuhle ruku tam, víc se natočit sem… Plus další věci.
A hodila mě hodně do klidu. Dala mi víru v sebe sama, že to zvládnu. Psychika. Funguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
30.9.20 00:19

@Lucie_Sx Nemůžu ti upřít, že na to jdeš mazaně. :think: To házení viny na porodnice, je chytré. Všechny ženy můžou kojit, ale v porodnicích jsou na ně zlí, dávají jim špatné jídlo, špatně radí…

Na jednu stranu říkáš, že mléčná žláza nemůže nefungoval, každý kojí, chovatele jsou hlupci,.ale evidentně je to tak křehké zařízení, že ho dokáže navždy vyradit z provozu jedná blbá snídaně a zamračená sestra…

Takže v té rajské minulostí, kdy všechny ženy kojily úplně v pohodě, jak jsi několikrát napsala, všechny ženy přivedly své děti do pohodička, st už byla válka, nebo těžká nouze…

To, co hlásáš, je nekonzistentni jako u každého sektáře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
30.9.20 00:23

@Lucie_Sx Jinak, já nejsem člověk, co věří na karmu a boží mlýny. Fakt ne… Nemyslím si, že to, co děláš (zřejmě ne ze zlé vůle, ale prostě ze slepé víry) ženám v extrémně zranitelnem životním obdobi, „se ti vrátí“..

Ale čistě statisticky se ti může stát, že b nebude moci kojit tvoje dcera, nebo snacha. Pak se uvidí,.jak pevná tvoje víra je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18253
30.9.20 11:05

@Lucie_Sx No a já tam zas viděla matky, co se o ten dokrm tvrdě hádaly a nabídku pomoci odmítaly :nevim: Kdo z nich byl v právu si netroufám soudit. Spolubydlící si o pomoc řekla, pomohly. Já bych se bez nich nerozkojila, respektive bych to vzdala.
Legrační je, že ač spolubydlící plně kojila do 6m, tak pak po zavedení příkrmů se po pár měsících dítě samoodstavilo. Já to kombinovala a kojení končilo po skoro dvou a půl letech odstavem na můj popud, díte by se radostně kojilo dodnes :lol:.
Jediná rada, kterou jsem neslyšela a přitom mi to taky pomohlo, byla jakmile to půjde, tak nedokrmovat po kojení. Buď jedno, nebo druhé. Kombinovat v rámci krmení oboje je neskutečná pruda(u nás zpočátku nezbytná) a vůbec se nedivím, že to některá dlouhodobě nevydrží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.10.20 13:02
@Bábrdl píše:
Myslím, že můžeme být rádi, že se ty ženské musí potykat jen s pasivně agresivními vzkazy a na krabici.Kdyby měly laktačky neomezenou moc, urcize by vymysleli neco leosiho. Predstavuju si to jako ve Hře o trůny. Matka by si šla pokaždé pro mlíko nahá a zuřivý dav by skandoval něco jako „hanba, hanba“ :cert:

Taky mám pocit, že by jim to daly nejradši pořádně vyzrat…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.10.20 13:16
@Pidulka1991 píše:
Jenže to může být u všeho, nikdo nebude moc nic říkat, mít názor, aby se náhodou citlivější lidem neublížilo… Hlavně, že všechny ženský co neloji jsou precitlivele ublizene maminky, které by na kojící neřekli křivé slovo :roll:

Něco jiného je říct svůj názor a něco jiného je prosadit si něco zákonem a zbytečně tím buzerovat. A že se někdo naváží do kojící matky? No, pokud nikomu nic nedělá, tak je to samozřejmě špatně (já sama jsem první dítě kojila vcelku dlouho a druhé teď taky kojim a nejspíš budu zase kojit ne zrovna kratce, takže by se mi to samozřejmě nelíbilo, kdyby se kvůli tomu do mne někdo navazel). Ale to, že se někdo naváží do kojící matky přece ještě není důvod se navazet do matek nekojicich.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.10.20 13:27
@bertoldina píše:
No tak tady najdeš existence, které Ti vysvětlí, že UM je lepší :mrgreen:. Ona má slušný kecy i druhá strana, jak žena kojí déle, tak začnou zas kyselé ksichty o tom, jak je to nechutný.
Já to kombinovala, tak se mnou se nebude ka asi nikdo :mrgreen:.
A ty cancy podle mě nikdo nevnímá, každá je ráda, že dítě nemá hlad.

Na to, že by někdo tvrdil, že je UM obecně lepší než MM, jsem ještě nenarazila, ale možné to je. Ale takových lidí asi zase moc nebude a u těch je zase upozornění na krabici k ničemu, pokud jsou o tom přesvědčení. Já bych asi nemluvila o stranách. Přeci mezi nekojicimi ženami je dost těch, které nemají problém s dlouhodobým kojením u jiné ženy a mezi kojicomi ženami jsou normální ženský, které dokážou pochopit, že někomu to kojení nejde. Já si právě myslím, že to lidí čtou. Nebo já si toho alespoň všimla hned (a to jsem to mlíko kupovala u syna prakticky jen pro jistotu, kdyby nahodou) a hned jsem si toho všimla a docela mě to šokovalo.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová

MVDr. Anna Musilová