Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Lucie_Sx Tady od Bebechy, celkem kapacity v CR pres potkany. Priste prosim nepis kraviny, ze zvirata nemaji tyto potize. Me potkanici umrelo 12 mladat.
@rozand píše:
@Lucie_Sx Reagovala jsem tim na to, jak jsi psala, ze mamila, jako ze je to zaruka, protoze maji propracovany system vzdelavani.Jeste se mi vybavuje LP, po ktere jsem chtela zdroje k tvrzenim z kurzu (psala zenam, ze je vedecky prokazano, ze kojici matka ma k diteti silnejsi LASKU). Napsala mi, ze ma male dite a nema cas mi to dohledavat. Odbornice.
Myslim, ze mamila docela funguje, i pres jednotlive excesy. Bohuzel, to co pises by se dit nemelo.
@rozand píše:
@Lucie_Sx Tady od Bebechy, celkem kapacity v CR pres potkany. Priste prosim nepis kraviny, ze zvirata nemaji tyto potize. Me potkanici umrelo 12 mladat.
Nepisu kraviny. Bezsrste potkany bych nepovazovala za normalni zivotaschopne zvire, promin.
@Lucie_Sx píše:
Nepisu kraviny. Bezsrste potkany bych nepovazovala za normalni zivotaschopne zvire, promin.
Zato lidi po x generacich ruznych druhu leceni, manipulace hormony atd. ano
. Dle studii 3 az 5 procent zen kojit nemuze, tecka. A to nepocita s temi, u kterych jde o psychicke priciny.
Já jsem prožila něco podobného co do kojení a dokrmování UM. Z porodnice jsme šli s dokrmem UM, malej totálně odmítal přisátí a v porodnici se s tím příliš nemazlili. Nejde to, musíte nasadit UM a jakypak copak. Doma pak jsem se snažila všemožně rozkojit, pozvala si LP, pila hektolitry kojiciho čaje, cpala se homeo atd, byla jsem připravená to nevzdat a bojovat, tou dobou samozřejmě v přesvědčení, že úplný přechod na UM by znamenal něco méně zdravého pro mé dítě. Nikdo mi nemůže vsugeroval, že jsem „OPRAVDU NECHTELA“. Moje zkušenost, vsšechny LP omílají stále dokola ty samé fráze- kojit na požádání, tělo na tělo, správná poloha atd… On ten výčet, co se má dělat, je stále stejný a žádné nové poznatky v něm nepřibývají. LP zkontroluje polohu, popř. ukáže novou a co je jisté, řekne ti odbourat UM a kojit kojit kojit a kojit na požádání. Jako milující matka jsem těmto radám samozřejmě uposlechla. Okamžitě jsem vysadila UM. Vyčerpaná jsem s prckem u cecku trávila hodiny a hodiny denně, tělo na tělo v posteli, neplakal, spinkal a čůral jak opice. Světe div se, přišli jsme po dvou týdnech k doktorce, malý zhubnul 200g a já dostala pěknou čočku, že nepoznám strádající dítě. Já mlíko až na gatích, ale dítě strádalo
, to mi hlava nebrala
Ačkoli mě LP od toho odrazovala, po návštěvě pediatry jsem okamžitě pořídila váhu a zjistila jsem, že mé dítě vycucá asi 30 ml za hodinu kojení. " Takže jsem prozřela, připravila UM a dítko mi to málem zhltlo i s lahví, po 14 dnech jsem tak ukončila to trápení. "Nebojte, dítě saje krásně, i když se vám to nezdá, ono to nejde vidět, ale věřte tomu. " říkaly mi LP, Ještě mi to zní v uších. U UM jsem ale dlouho nezůstala, pořídila jsem vzápětí odsávačku, hodiny strávené kojením jsem radikálně zkrátila na 10 min na každé kojení (kvůli udržení laktace), poté lupnu láhev a hotovo. Do půl hodiny vyřízeno i s odsátím. Mám nakonec mlíka plný mrazák a nevím, co s tím. Zkus zvážit tu odsávačku, jestli ještě kojit chceš. Jinak si nemyslím, že UM něco pokazíš, akorát tě to bude stát nějakou kačku. UM je dobré a kvalitní a určitě to neznamená, že tvoje dítě bude méně zdravé než ostatní.
@rozand píše:
Zato lidi po x generacich ruznych druhu leceni, manipulace hormony atd. ano. Dle studii 3 az 5 procent zen kojit nemuze, tecka. A to nepocita s temi, u kterych jde o psychicke priciny.
Ale jo, 3-5 % je v pořádku.
Ale z porodnice chodí s UM kolik, 50 %? I kdyby jen dokrm.
Bezsrsté potkany bych s lidmi nesrovnávala.
Ti vznikli mutací, tj. objevil se jeden bezsrsťák a pak se to úzkou příbuzenskou plemenitbou rozmnožilo.
Pokud ten první potkan měl v genech problémy s kojením, tak se to rozšířilo do celé populace.
Tohle u lidí není.
@Milada84 Tak ale problém nebyl stokrát omílané „málo mlíka“, ale nějaký problém se sáním miminka.
To by měla dobrá (!!) LP poznat. Bohužel to kolikrát může být i nějaký zdravotní problém, měl by tomu tedy rozumět pediatr, ale ten tomu nerozumí, tak kdo další? Gastro? Internista? Nevím, nejsem doktor.
@Lucie_Sx píše:
@Milada84 Tak ale problém nebyl stokrát omílané „málo mlíka“, ale nějaký problém se sáním miminka.
To by měla dobrá (!!) LP poznat. Bohužel to kolikrát může být i nějaký zdravotní problém, měl by tomu tedy rozumět pediatr, ale ten tomu nerozumí, tak kdo další? Gastro? Internista? Nevím, nejsem doktor.
Však ano. Doteď mi to není zcela jasné, proč u nás kojení nejde. LP to neuměly vyhodnotit, viděly vše v pořádku. Naopak pediatrička mi řekla, že ne-malo miminek si neumí vysát dostatek mléka z prsu, některá mají prostě nedostatečně vyvinutý sací reflex, můj syn má možná i malý předkus - což by též mohlo mít vliv, kdo ví. A vyvedla mě z omylu, že trávit hodiny a hodiny s dítětem na prsou za každou cenu je normální, že dítě by mělo být schopno se nasytit do 15 min, ty zdatnější i do 5-10?
Možná je i problém s mými prsy? Proč by ne koneckonců…
No řeknu ti, že stačilo
našla jsem si jinou cestu (odsávačku), je to sice opruz, ale levnější než UM a jestli mlíko dojde, dám UM, však prckovi taky chutnalo a jaký měl boule za ušima ![]()
@Milada84 píše:
Však ano. Doteď mi to není zcela jasné, proč u nás kojení nejde. LP to neuměly vyhodnotit, viděly vše v pořádku. Naopak pediatrička mi řekla, že ne-malo miminek si neumí vysát dostatek mléka z prsu, některá mají prostě nedostatečně vyvinutý sací reflex, můj syn má možná i malý předkus - což by též mohlo mít vliv, kdo ví. A vyvedla mě z omylu, že trávit hodiny a hodiny s dítětem na prsou za každou cenu je normální, že dítě by mělo být schopno se nasytit do 15 min, ty zdatnější i do 5-10?
Možná je i problém s mými prsy? Proč by ne koneckonců…
No řeknu ti, že stačilonašla jsem si jinou cestu (odsávačku), je to sice opruz, ale levnější než UM a jestli mlíko dojde, dám UM, však prckovi taky chutnalo a jaký měl boule za ušima
Podle me uz tyhle znalosti (zjistit, proc to nejde) nikoho nezajimaji. Da se UM a vyreseno. Driv, kdy na kojeni zavisel zivot miminka, to ty porodni baby proste musely umet.
@Lucie_Sx píše:
Podle me uz tyhle znalosti (zjistit, proc to nejde) nikoho nezajimaji. Da se UM a vyreseno. Driv, kdy na kojeni zavisel zivot miminka, to ty porodni baby proste musely umet.
Jj souhlasím. Doktorka naše tyhle problémy s kojením nijak neřeší (aspoň v mém případě), spíš to bere jako „ježiš mamčo, vždyť o nic nejde“. Neumím si ani představit nechat se poslat s malým na nějaké vyšetření kvůli tomuto. Možná by na mém místě nějaká mamča na tom trvala, já ne, ačkoli hlavou mi to jiste občas zavrtá.
@Lucie_Sx píše:
Mne napríklad od LP strašne chýbala znalosť alternatívy (odsávanie) práve s takýmto mimčom. Že matka má mlieka veľa (denne odsajem 1.5 litra) ale dieťa neni schopné správne sať. Max pošlú človeka na strihnutie uzdicky ale keď to samé od seba nepomôže, tak koniec, už sa len točíme v kruhu tých istých rád dokola. Navyše na všetky problémy sveta mamila radí navýšiť laktaciu. Akože sorry, keď zo mňa tečie mlieko tak, že sa ním decko dusi, tak fakt neni problém málo mlieka.
Od LP sa mi k odsávániu dostali buď nie úplne pravdivé info (že pri odsávaní bez prisatia dieťaťa laktacia postupne zmizne) alebo odradzovanie od použitia odsávačky, že ničí prsia.
Pritom by to mohol byť spôsob ako by mohlo byť viac detí plne kojenych. Riadiť sa len podľa LP a nebyť kamošky ktorá plne odsavala tak by moje dieťa bolo už dávno na UM.