Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@K92 trochu rozdíl je, že k otěhotnění není varianta, kdežto ke kojení je dostupná plnohodnotná varianta. Každý radí podle svých zkušeností, které jsou různé.
@Lucie_Sx Třeba, že dítě je hladové? A po „kojení“ vycucne ještě 80ml - 90ml UM? A klidně by mohla víc. Do flašky dávám rezervu… Nechce spát, je nevrlá a cpe si ruce do pusy… Po „dokrmu“ je v klidu, kouká na obrázky a je to pohodové spokojené mimčo.
A i když mi prsa tečou po zmáčknutí, nevytahnu z prsou víc jak 70ml. (a to jen po noční 5 hodinové pauze). Jo vím že dítě vytáhne víc než odsávačka… Ale pochybuji že zvládne 2× tolik…
Holky mě jde o to, že taková diskuze by měla být o konstruktivních radách a ne o urážkách žen co kojí. Jste opravdu hnusné a nevím, proč tu nadávate do kojofašismu. To je opravdu nehezky výraz. Já mám prostě zkušenost, že to holky dělají většinou blbě a proto to nejde. A na nějaké nejde kojit moc nevěřím. Těch případů je minimum, ale tady z diskuzí má člověk pocit, že je to každá druhá, což je blbost.
@K92 Možná jde jen o to, že matky co nekojí jsou velmi často napadány matkami co kojí. A upřímně, někdy dost nevybíravě.
Já třeba 3 týdny po porodu ještě omdlivala, ztratila jsem hafo krve a jediné co slyším v okolí je, že neumím ani porodit natož, abych nakrmila vlastní dítě. Jak jsem neschopná a málo se snažím.
Když jdu k doktorovi s dítětem, nebo ke svému. Všude se mě ptají, jestli jsem v pořádku, že jsem bledá a vypadám, že jim tam zkolabuju.
Celé šestinedělí jsem probrečela, protože jsem neslyšela od nikoho že jsem dobrá, že jsme přežily a jsme zdravé.
Ale jo, kojení, je brnkačka… 100% se rozkojí každá.
@KeckaJ píše:
@K92 Možná jde jen o to, že matky co nekojí jsou velmi často napadány matkami co kojí. A upřímně, někdy dost nevybíravě.
Presne tak.
@K92 píše:
Holky mě jde o to, že taková diskuze by měla být o konstruktivních radách a ne o urážkách žen co kojí. Jste opravdu hnusné a nevím, proč tu nadávate do kojofašismu. To je opravdu nehezky výraz. Já mám prostě zkušenost, že to holky dělají většinou blbě a proto to nejde. A na nějaké nejde kojit moc nevěřím. Těch případů je minimum, ale tady z diskuzí má člověk pocit, že je to každá druhá, což je blbost.
Aha. A co teda dělají blbě? Když kojí na požádání, mají kontakt kůže na kůži, jsou v teple.
To už neřekneš, že…
Ty jen prostě VÍŠ, že to MUSÍ dělat špatně
![]()
Víš, kdyby to fakt bylo tak, že to nejde, přijde laktačka, poradí, žena začne plně kojit, sklapla bych krovky a mlčela.
Ale tak to není.
Nelíbí se to termín kojofašistka, ale přijdeš sem a vykládáš, že všechny ženy můžou, urcite dělají něco blbě..
@Lucie_Sx píše:
Ne, velice casto bohuzel nepozna. Viz tady x dikuzi.
(a tebe jsem se fakt neptala)
To je dobrej trik, to se musí nechat. Dítě vypilo málo - asi nemá žízeň, brečí, cpe si.ruce do pusy - to nic, to je normální…
A teď už laktačky zakazují i vážení po kojení, protože co kdyby matka, ktere si namlouvá jak kojí,.náhodou zjistila, kolik „nakojila“ ve skutečnosti, že… To by asi laktacku pěkně hnala, kdyby po 100% dodrzovani rád ukázalo, že dítě vypilo 15 ml.
A že dítě žízní a hladoví? Neee, matko, ty to nepoznáš ![]()
@Bábrdl jj slušná manipulace. Ale velice, velice nebezpečná. Snad se tím nikdo soudný neřídí.
Prostě matka, které nejde kojit, nic nepozná, dělá to blbě a úplně cizí ženská za prachy nebo cizí baby na internetu tomu rozumí líp.
@K92 píše:
Sorry, ale ženská, co je schopná zoufalé matce dělající všechno co může, aby to šlo, říct, že stejně něco dělá blbě a je to její chyba, je prostě nechutnej kojofašismus. Tady se asi ozvala ta potrefená husa.
@Anonymní píše:
Ahoj, mám takový problém a chtěla bych radu od vás.. Už se tím trápim několik dní a nemůžu se rozhodnout jsem už vážně zoufalá. Moje malá má 20 dní právě, od porodnice je převážně na umělém mléku, ani po 2 týdnech jsem se skoro nerozkojila, většinou tak 10-15ml na kojení, někdy i 40ml ale to bylo když jsem třeba přes noc nenakojila. Přes den jsem si ji pravidelně přikládala, v noci jsem dávala umělé mléko protože jsem z únavy nevydržela být u kojení přes 40min několikrát za noc. Malá mi u toho usinala a musela jsem ji pořád probouzet nebo by se mi za půl hodiny probudila znova hladem. Přemýšlím že kojeni ukončim úplně a přejdeme plne na umele mleko protoze i po kojeni mi vypila okolo 80ml umělého.. přijde mi pak že u toho kojeni trávíme čas zbytečně když potom zhlta to umělé. Navíc mi přišlo že po mem mléku hází strašný šavle kdezto po umělém jen ublinkava.. Mám v tom i osobní důvody, které teda trochu stranim, důležitější je pro mě aby malá byla spokojená. Ale jsem na nervy z toho tekouciho mlika z prsou pořád, je to šílený měnit neustále vložky v podprsence, navíc jsem byla zvyklá chodit hodně bez ní, teď to udělat nemůžu protože mám hned mokrý tricko, několikrát jsem kvůli tomu už brečela. Někomu to může přijít jako banalita, ale pro mě je to vážně něco strasnyho. No už jsem z toho celyho úplně na prášky, nechci znít jako pipina co si hledá výmluvy, malou bych ráda kojila na jednu stranu, nechci přijít o tohle pouto, ale vzhledem k okolnostem nevím jestli nebude lepší přestat. Ani nevím jestli bych se vůbec rozkojila
Pokud nechceš kojit, nekoj. Svět se kvůli tomu bezboří.
Ale z osobní zkušenosti, dvě děti kojence a jedno na UM. Kojení je snadnější. S UM je to větší opruz a práce.
Ale co se týče toho nejlepšího pro dítě. Tak nejzdravější mám dítě na UM, nejvíc nemocná byla kojena 13m.
@K92 uvědom si, že Ty se taky chováš hnusně, když paušálně o skupině lidí, který vůbec neznáš a nic o nich nevíš, řekneš, že „to dělají blbě“. Copak Ty jim u toho svítíš? To se nediv, že se proti takovému nefér výpadu někdo brání.
@Bábrdl píše:
@Lucie_Sx Protože mě neskutečně rozčiluje to šméčko, který se kolem toho děje a to, že cilí na ženský v nejzranitelnější doběA není žádná vůle to nějak omezit. Nikdo nemá odvahu.
Já bych určitě byla pro seriózní laktační poradenství. Udělat studie, zjistit kolik procent žen doopravdy nemůže kojit (tak, aby dítě uživily), kolik procent dětí neumí pít z prsu, v čem jsou ty problémy, jak to řešit…
Aby laktačky umely přiznat - děláte vše, co jsem řekla? Techniku máte dobrou? Tak to asi fakt nejde.
A nevracely se dva měsíce každý týden za tisícovku, kdy musí vědět, té z té ženské jen tahají peníze.
Tak a teď si představ, že ty šméčka jsou už v porodnicích, nazývají se laktační sestry, mají za to výplatu a rodičky od nich očekávají, že jim pomohou. V ještě zranitelnějším okamžiku, než doma.
A ony nepomohou, ony radí tak, že kojení logicky ani pak jít nemůže.
TOHLE je prasárna.
Napíšu ti můj zážitek. Byla jsem v porodnici se třetí, vedle mě maminka, spavé miminko, brečící, maminka nešťastná, odsávala, dávala odsáté mléko, vyřízená.
A občas koukla na mě a udivedně se zeptala:
„Ty máš malou u sebe v posteli?“
„Ty zase kojíš, i když jsi kojila před půlhodinou?“
„Ty ji nevážíš?“
No… byla chytrá a začala to dělat stejně. A během JEDNOHO DNE měla usměvané spokojené plně kojené miminko… co na to říct.
A ještě jedna věc: dostala se mi do ruky kniha z roku 1920 o řešení zdravotních problémů, napsaná týmem tehdejších lékařů. Výslovně tam varovali, že maminky po porodu nemají z pohodlnosti uklidňovat děti cukerným roztokem. Že pak laktace nenajede správně a dítě může skončit na umělé výživě a mnoho z nich kvůli tomu zemře.
Takže dokrm v porodnici, dávaný každé druhé - opět všechno špatně.
Jestli se někde děje antikojoteror, pak v porodnicích.
@KeckaJ píše:
@Lucie_Sx Třeba, že dítě je hladové? A po „kojení“ vycucne ještě 80ml - 90ml UM? A klidně by mohla víc. Do flašky dávám rezervu… Nechce spát, je nevrlá a cpe si ruce do pusy… Po „dokrmu“ je v klidu, kouká na obrázky a je to pohodové spokojené mimčo.A i když mi prsa tečou po zmáčknutí, nevytahnu z prsou víc jak 70ml. (a to jen po noční 5 hodinové pauze). Jo vím že dítě vytáhne víc než odsávačka… Ale pochybuji že zvládne 2× tolik…
Ruce si cpe do pusy každé dítě, každé dítě si dá mlíko z flašky, které teče samo (ano, dokonce si na to rychle zvykne, a z prsa přestává pít v očekávání flašky), a napucne se tak, že se bude tvářit spokojeně i kdyby rakety lítaly…
To, kolik odsáváš, vůbec neměří množství mléka (já neodsála nikdy nic - fakt NIC, a odkojila jsem 3 děti v pohodě). Navíc 70 ml na jedno napití je až až.
Tohle fakt nejsou relevantní ukazatele.
Klidně můžeš mít mléka dost, jen panikaříš.
@Bábrdl píše:
To je dobrej trik, to se musí nechat. Dítě vypilo málo - asi nemá žízeň, brečí, cpe si.ruce do pusy - to nic, to je normální…A teď už laktačky zakazují i vážení po kojení, protože co kdyby matka, ktere si namlouvá jak kojí,.náhodou zjistila, kolik „nakojila“ ve skutečnosti, že… To by asi laktacku pěkně hnala, kdyby po 100% dodrzovani rád ukázalo, že dítě vypilo 15 ml.
A že dítě žízní a hladoví? Neee, matko, ty to nepoznáš
Když dítě žízní a hladoví, nemá počůrané pleny a stagnuje nebo klesá na váze.
Nepotřebuju vážit před/po kojení, abych poznala tohle.
@Anonymní píše:
Ahoj, mám takový problém a chtěla bych radu od vás.. Už se tím trápim několik dní a nemůžu se rozhodnout jsem už vážně zoufalá. Moje malá má 20 dní právě, od porodnice je převážně na umělém mléku, ani po 2 týdnech jsem se skoro nerozkojila, většinou tak 10-15ml na kojení, někdy i 40ml ale to bylo když jsem třeba přes noc nenakojila. Přes den jsem si ji pravidelně přikládala, v noci jsem dávala umělé mléko protože jsem z únavy nevydržela být u kojení přes 40min několikrát za noc. Malá mi u toho usinala a musela jsem ji pořád probouzet nebo by se mi za půl hodiny probudila znova hladem. Přemýšlím že kojeni ukončim úplně a přejdeme plne na umele mleko protoze i po kojeni mi vypila okolo 80ml umělého.. přijde mi pak že u toho kojeni trávíme čas zbytečně když potom zhlta to umělé. Navíc mi přišlo že po mem mléku hází strašný šavle kdezto po umělém jen ublinkava.. Mám v tom i osobní důvody, které teda trochu stranim, důležitější je pro mě aby malá byla spokojená. Ale jsem na nervy z toho tekouciho mlika z prsou pořád, je to šílený měnit neustále vložky v podprsence, navíc jsem byla zvyklá chodit hodně bez ní, teď to udělat nemůžu protože mám hned mokrý tricko, několikrát jsem kvůli tomu už brečela. Někomu to může přijít jako banalita, ale pro mě je to vážně něco strasnyho. No už jsem z toho celyho úplně na prášky, nechci znít jako pipina co si hledá výmluvy, malou bych ráda kojila na jednu stranu, nechci přijít o tohle pouto, ale vzhledem k okolnostem nevím jestli nebude lepší přestat. Ani nevím jestli bych se vůbec rozkojila
Ahoj. Tohle bys měla řešit hlavně se svou rodinou, protože pokud se rozhodneš, že chceš to kojení ještě zkoušet, tak budeš potřebovat někoho, kdo ti trochu (možná i hodně) pomůže, protože to bude náročné. Pokud je dcera převážně na UM, tak to nepůjde hned se vykašlat na UM a jen kojit, tělu to nějakou dobu trvá, než se přizpůobí tomu, že toho mléka musí být více. Já jsem to nejdřív dělala tak, že jsem nakojila, za chvilku malá zase brečela, tak jsem jí znovu krátce nakojila (vypila nula nula nic, ale tělo dostalo signál, že je mlíka málo), dala jsem jí o něco menší dávku UM (opravdu jen o něco málo menší) než byla zvyklá a pak jsem jí opět nakojila (opět vypila nula nula nic). Pokud na to byl čas, tak jsem šla ještě na chvíli odsávat. Pak když už jsme se dostaly na to, že UM jsem dávala vyloženě jen jako dokrm, tak jsem jen hodně kojila a ke konci kojení jsem střídala hodně prsa – vždy ucucla jen pár kapek, ale celkově se najedla. Po pár dnech jsem se rozkojila, dcera je plně kojená. Ale třeba se synem by to takhle nešlo, ten jakmile mlíko pořádně neteklo a nebo neteklo v konzistenci, v jaké si ho představoval, tak sát odmítal a řval jak tur a nešel ničím utěšit. Takže tam jsem to musela řešit odsáváním. Jinak jak se doporučuje být pořád s dítětem, tělo na tělo, tak mně tohle ani u jednoho z dětí moc nefungovalo. Naopak u syna mi vyloženě pomáhalo se od něj na chvíli vzdálit, jít na procházku, nebo se jít najíst někam ven (bylo tak úžasné se alespoň jednou za čas najíst nepřerušovaně). Takže můj názor je ten, že i v tvém případě je možné něco s tím kojením ještě udělat. Druhá věc je ale pak ta, zda ti to za to stojí. Jak na tom jsi? Máš na to po psychické i fyzické stránce? Protože kojení je sice obecně vzdato pro mininko to nejlepší, ale dcera tě bude potřebovat nejen jako miminko, ale bude tě potřebovat jestě spoustu let a to nejlépe relativně zdravou, tak aby ses během té snahy o rozkojení se úplně nezničila a pak se nedávala v lepším případě léta dohromady. Pak píšeš, že nechceš přijít o ten vztah, ale vztah mezi matkou a dítětem není přece založený na kojení. Dost možná, že by sis bez kojení dcery více užívala, byla bys méně nervozní a měla bys více času se s ní třeba mazlit. Jinak jak ti tu hodně lidí radí laktační poradkyni, tak jako proč ne, ale pokud se ti do toho nechce, tak do toho nechoď jen proto, abys vyzkoušela všechno, není nutné vyzkoušet všechno. Já bych jí třeba nevolala, protože jednak si myslím, že v dnešní době není problém si informace o kojení zjistit jinak. A jednak by mě akorát stresovalo, že do toho bince, co u nás v šestinedělí byl, přijde nějaká cizí ženská a ještě k tomu si mne bude prohlížet polonahou. Ono obecně, pokud se v nějaké radě necítíš, stresuje tě, tak není třeba jí zkoušet, spíš to povede naopak k problémům s kojením. Myslím si, že je hrozně moc důležité naslouchat sama sobě a věřit sama sobě i dítěti. Jo a vytékání mlíka časem přejde. A pokud ti vadí klasická kojící podprsenka (mně taky vadí), tak zkus třeba lambádu nebo já dávala vložky jen volně do šatů, stačí vybrat takové, ve kterých budou držet.