Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Lucie_Sx A co tak nějakou radu, abych dítě neměla 24/7 u prsa? Protože ona to nenatáhla nikdy ani když byla na strikačce… A představ si, vyvozuji i z vážení dítěte nejen odstříkávání.
Btw. Těch 70ml je podle tebe dost na jak dlouho? Na hodinu? A pak mám jít zase hodinu kojit? Nevím jak ty, ale já potřebuji i fungovat. Nakoupit, dojít k doktorovi apod. A to se řvoucím dítětem do ruda, bo má hlad fakt nejde…
Ale tohle je přesně názor zaryté kojomatky. Aneb kojit může každá, to je jedno, že dítě je žluté jak žloutek. A nechce odžloutnout, bo málo jí. To je jedno, že hubne. Že už tři dny nespíš, protože dítě je na prsu 4-5 hodin a zbytek propláče. Pak usne vyčerpáním a ty musíš k doktorovi a po obchůzkách, takže nespíš. ![]()
@KeckaJ
Ja jsem s @Lucie_Sx musela ve vedlejsi diskuzi ukoncit debatu, protoze to se fakt nedalo. Proste jsi s kojenim delala vsechno spatne, ikdybys napsala cokoliv. (Ja ti rozumim). Narodilo se ti dite, fungovat nebudes!, na prsu porad s nim, nejlepe do doby, nez zacne chodit do skolky, z postele rovnou chlapa vyhod. V jinem pripade budes mit poskozene dite. (Ja ho dle ni mam). Naprosto ztraceny cas s ni diskutovat.
@JensonB Jo taky mi to tak připadá, prostě zapomenout na všechno kolem. Hnít ve špíně, kašlat na všechno, hlavně že dítě je u prsu. I když nespokojené, nevrlé a nenajedené. Ale je u prsu.
A pak se na ženy na mateřské / rodičovské nemá nadávat a říkat, že si už ani nedokážou umýt hlavu. ![]()
@KeckaJ píše:
@JensonB Jo taky mi to tak připadá, prostě zapomenout na všechno kolem. Hnít ve špíně, kašlat na všechno, hlavně že dítě je u prsu. I když nespokojené, nevrlé a nenajedené. Ale je u prsu.A pak se na ženy na mateřské / rodičovské nemá nadávat a říkat, že si už ani nedokážou umýt hlavu.
Presne, mne je i lito tech chlapu vyhozenych z loznice do obyvaku, nebo jeste hur na matraci v loznici. Ja ti s tim fungovanim uplne rozumim.
@JensonB píše:
Presne, mne je i lito tech chlapu vyhozenych z loznice do obyvaku, nebo jeste hur na matraci v loznici. Ja ti s tim fungovanim uplne rozumim.
Proč vyhazovat chlapa
.. To je snad na něm.. Můj manžel s námi normálně spí v ložnici a to občas spíme v jedné posteli a přiřazen postýlce 4… Bere to tak, že jsme si pořídili děti a ty maji své potřeby a jedna z nich je, abcy kojenec byl u prsu
… Edit : chodí normálně do práce
@Pidulka1991 píše:
Proč vyhazovat chlapa![]()
.. To je snad na něm.. Můj manžel s námi normálně spí v ložnici a to občas spíme v jedné posteli a přiřazen postýlce 4… Bere to tak, že jsme si pořídili děti a ty maji své potřeby a jedna z nich je, abcy kojenec byl u prsu
… Edit : chodí normálně do práce
Nechci rozvetvovat debatu zakladatelky jinym smerem, jen jsem reagovala na prispevek ohledne fungovani od @KeckaJ . Jen dodam, ze jak deti, tak i ti dospeli maji sve potreby. Ano, je na rodicich se prizpusobit, ale zase si rozhasit celou domacnost prichodem deti bych nedala.
@Lucie_Sx píše:
Tak a teď si představ, že ty šméčka jsou už v porodnicích, nazývají se laktační sestry, mají za to výplatu a rodičky od nich očekávají, že jim pomohou. V ještě zranitelnějším okamžiku, než doma.
A ony nepomohou, ony radí tak, že kojení logicky ani pak jít nemůže.
TOHLE je prasárna.Napíšu ti můj zážitek. Byla jsem v porodnici se třetí, vedle mě maminka, spavé miminko, brečící, maminka nešťastná, odsávala, dávala odsáté mléko, vyřízená.
A občas koukla na mě a udivedně se zeptala:
„Ty máš malou u sebe v posteli?“
„Ty zase kojíš, i když jsi kojila před půlhodinou?“
„Ty ji nevážíš?“
No… byla chytrá a začala to dělat stejně. A během JEDNOHO DNE měla usměvané spokojené plně kojené miminko… co na to říct.A ještě jedna věc: dostala se mi do ruky kniha z roku 1920 o řešení zdravotních problémů, napsaná týmem tehdejších lékařů. Výslovně tam varovali, že maminky po porodu nemají z pohodlnosti uklidňovat děti cukerným roztokem. Že pak laktace nenajede správně a dítě může skončit na umělé výživě a mnoho z nich kvůli tomu zemře.
Jestli se někde děje antikojoteror, pak v porodnicích.
Takže dokrm v porodnici, dávaný každé druhé - opět všechno špatně.
Takže opět kojit na požádání, kontakt s miminem… Hm s dál?
Tohle drtivá většina žen dělá. To je přesně to, co pisu před tím.
Zoufala matka, přijde laktacka, odemele tohke - kontakt kůže na kůži, kojit na požádání, nahřívat, dost pít a…
A když to nejde dál? Tak je to přece chyba matky!!!
![]()
@JensonB píše:
@KeckaJ
Ja jsem s @Lucie_Sx musela ve vedlejsi diskuzi ukoncit debatu, protoze to se fakt nedalo. Proste jsi s kojenim delala vsechno spatne, ikdybys napsala cokoliv. (Ja ti rozumim). Narodilo se ti dite, fungovat nebudes!, na prsu porad s nim, nejlepe do doby, nez zacne chodit do skolky, z postele rovnou chlapa vyhod. V jinem pripade budes mit poskozene dite. (Ja ho dle ni mam). Naprosto ztraceny cas s ni diskutovat.
Podle laktaček kojis vždycky špatně, pokud nekojis plně ![]()
Laktačku nezajímá realita, teda to, co všechno jsi udělala a že stejně je dítě hladové. Laktacka už dopředu ví, že něco děláš špatně. Ale neřekne ti co, protože to neví.
Já pořád nechápu, proč se všichni tváří, že buď kojit nebo UM. Existuje nemálo dětí, které nemají problém se střídáním a funguje se na obojím. Jedovaté není ani jedno.
@Anonymní píše:
No vidíš. A já u sebe měla malou v posteli, „kojila“ jsem ji téměř neustále, nevážila jsem ji, užívala jsem si ji. A dcera jen tak tak neskončila na kapačkách, protože jsem neměla žádné mléko a dobu mi to nikdo nevěřil. Každá porodnice je jiná, někde kojení podporují málo, někde to zase přehánějí. V porodnici, kde jsem rodila dceru, je spíš kojoteror. I na dětském oddělení ve stejné nemocnice je docela kojoteror. V porodnici, kde jsem rodila syna, nebyl ani kojoteror ani antikojoteror. Byly tam sestry, které se ti snažily co nejvíce pomoci, aby se ti to kojení povedlo. A skoro všechny ženy odcházely s plně kojeným dítětem. Ale byla to porodnice, kam se moc nechodí rodit, pokud máš nějaké obtíže. A ono i o tom to z velké části bude. Jsou porodnice, kam chodí rodit převážně ženy s nekomplikovaným průběhem těhotenství a zdravým dítětem. A pak jsou porodnice, kam odchází rodit hlavně matky, které mají nějaké komplikace. Pokud je někde větší množství matek, které mají nějaké komplikace, tak lze očekávat, že se tam bude dávat i ve větším množství UM.
Tak ono se to určitě musí pohlídat i z druhé strany. Hlídat počůrané plínky, zvážit každý večer, kontrolovat techniku kojení, jestli dítě efektivně saje… ono je to primárně opravdu o lidech, bohužel z mé zkušenosti ze tří porodnic jdou ty sestry, co se starají dobře, na prstech spočítat.
@KeckaJ píše:
@Lucie_Sx A co tak nějakou radu, abych dítě neměla 24/7 u prsa? Protože ona to nenatáhla nikdy ani když byla na strikačce… A představ si, vyvozuji i z vážení dítěte nejen odstříkávání.Btw. Těch 70ml je podle tebe dost na jak dlouho? Na hodinu? A pak mám jít zase hodinu kojit? Nevím jak ty, ale já potřebuji i fungovat. Nakoupit, dojít k doktorovi apod. A to se řvoucím dítětem do ruda, bo má hlad fakt nejde…
Ale tohle je přesně názor zaryté kojomatky. Aneb kojit může každá, to je jedno, že dítě je žluté jak žloutek. A nechce odžloutnout, bo málo jí. To je jedno, že hubne. Že už tři dny nespíš, protože dítě je na prsu 4-5 hodin a zbytek propláče. Pak usne vyčerpáním a ty musíš k doktorovi a po obchůzkách, takže nespíš.
Nemusíš na mě být hnusná.
Ty už máš dítě v začarovaném kruhu, kdy to odbourání flašky bude stát nějakou práci. Buď si ji dáš, nebo ne, to je na tobě. Já chci jenom říct, že bys nejspíš mohla kojit normálně, mlíka máš/bys měla dost.
Já si tím prošla taky, neboj, dítě malinké, spavé, po císaři, v porodnici mi ji bez mého vědomí přikrmili, protože byli líní mi ji často vozit na kojení, atd. atd. Naštěstí tam byla jedna sestra, která se mě ujala a pomohla, a doma pak zázračná laktační, která zachránila ten zbytek. A opravdu stačilo pár celkem jednoduchých rad či fíglů, a ani jsem neměla dítě na prsu nonstop.
Já si dokonce myslím, že když se to chytne včas, tak to rozkojení je dílem několika dní, není potřeba měsíce lítat s odsávačkou a od mrněte se nehnout.
@JensonB píše:
@KeckaJ
Jak jsi „musela ukončit diskuzi“
?
Hele pozor, diskuze není o tom, že si vybereš člověka, který se ti zrova trefil do bebínka, a pak se do něj budeš ve všech diskuzích navážet.
Diskuze je o tom, že diskutuješ o daném tématu.
Nauč se to.
@KeckaJ píše:
@JensonB Jo taky mi to tak připadá, prostě zapomenout na všechno kolem. Hnít ve špíně, kašlat na všechno, hlavně že dítě je u prsu. I když nespokojené, nevrlé a nenajedené. Ale je u prsu.A pak se na ženy na mateřské / rodičovské nemá nadávat a říkat, že si už ani nedokážou umýt hlavu.
Jak píšu výše, když se to chytne hned, nestojí to moc práce a zlepšení je rychlé.
Jak si to nastavíš, tak to máš.
Já jsem třeba zvyklá, že když něco chci, musím tomu věnovat nějaké úsilí a práci. Jinak se výsledek nedostaví. Pečení holuby do pusy nelítají nikde
.
@Bábrdl píše:
Takže opět kojit na požádání, kontakt s miminem… Hm s dál?Tohle drtivá většina žen dělá. To je přesně to, co pisu před tím.
Zoufala matka, přijde laktacka, odemele tohke - kontakt kůže na kůži, kojit na požádání, nahřívat, dost pít a…
A když to nejde dál? Tak je to přece chyba matky!!!![]()
![]()
Ne, většina žen to nedělá. Často dělají úplný opak. Rozhodují detaily, které ta laktační zná a normální žena ne.
Já si tím prošla, nemysli si.
@Lucie_Sx Já sem hnusná? Já se normálně ptám. Zkoušela jsem to bez dokrmu nemysli si, že ne. Ale po týdnu nevyspaní sem to vzdala. Navíc malá hubla. Radši dítě s flaškou, než dítě málem upustit, jak člověk spí ve stoje… Nebo hůř, vyhladovět ho…
Dřív se dětem prostě vrazilo kozí nebo kravské mliko, nikdo to neřešil. Zato dneska je každá kojomatka hned laktační poradkyně… Protože ji se to podařilo.
Takže jestli máš konstruktivní radu tak sem s ní. Ale ne 1000× omleté, kůže na kůži, odsávat v mezičase, být v teple a pít tak 10l tekutin denně. K tomu kojící čaje, caro a při každém kojení homeo. Střídat prsa a dávat na požádání.
Jinak malá mi saje krásně, tahá jak blbá, ale kde nic není ani smrt nebere. ![]()
Tady někdo zapomíná, že existují i lahve, které imitují sání z prsa, takže to dětem lehce netece.
A obětovat kojení prvnich 6 měsíců svého potomka je tedy hard core. Vážně bych nechtěla dopadnou tak, že si z prvních 6 mesicu dítěte nic nepamatuju, stane se ze mě nevyspala troska a partnerství půjde do háje.
@KeckaJ píše:
@Lucie_Sx Já sem hnusná? Já se normálně ptám. Zkoušela jsem to bez dokrmu nemysli si, že ne. Ale po týdnu nevyspaní sem to vzdala. Navíc malá hubla. Radši dítě s flaškou, než dítě málem upustit, jak člověk spí ve stoje… Nebo hůř, vyhladovět ho…
Dřív se dětem prostě vrazilo kozí nebo kravské mliko, nikdo to neřešil. Zato dneska je každá kojomatka hned laktační poradkyně… Protože ji se to podařilo.Takže jestli máš konstruktivní radu tak sem s ní. Ale ne 1000× omleté, kůže na kůži, odsávat v mezičase, být v teple a pít tak 10l tekutin denně. K tomu kojící čaje, caro a při každém kojení homeo. Střídat prsa a dávat na požádání.
Jinak malá mi saje krásně, tahá jak blbá, ale kde nic není ani smrt nebere.
Zřejmě jsi ji mela nechat vyhladovět k smrti ![]()
@Lucie_Sx píše:
Ne, většina žen to nedělá. Často dělají úplný opak. Rozhodují detaily, které ta laktační zná a normální žena ne.
Já si tím prošla, nemysli si.
Ale dělá!
Ty, co se zoufale snaží kojit, mají kontakt kůže na kůži, kojí na požádání, jsou v teple… A pak přijde laktacka a vítězoslavně jim řekne, že mají mít kontakt kůže na kůži, kojit na požádání a být v teple.
![]()
Píšu to od začátku…
No vidíš. A já u sebe měla malou v posteli, „kojila“ jsem ji téměř neustále, nevážila jsem ji, užívala jsem si ji. A dcera jen tak tak neskončila na kapačkách, protože jsem neměla žádné mléko a dobu mi to nikdo nevěřil. Každá porodnice je jiná, někde kojení podporují málo, někde to zase přehánějí. V porodnici, kde jsem rodila dceru, je spíš kojoteror. I na dětském oddělení ve stejné nemocnice je docela kojoteror. V porodnici, kde jsem rodila syna, nebyl ani kojoteror ani antikojoteror. Byly tam sestry, které se ti snažily co nejvíce pomoci, aby se ti to kojení povedlo. A skoro všechny ženy odcházely s plně kojeným dítětem. Ale byla to porodnice, kam se moc nechodí rodit, pokud máš nějaké obtíže. A ono i o tom to z velké části bude. Jsou porodnice, kam chodí rodit převážně ženy s nekomplikovaným průběhem těhotenství a zdravým dítětem. A pak jsou porodnice, kam odchází rodit hlavně matky, které mají nějaké komplikace. Pokud je někde větší množství matek, které mají nějaké komplikace, tak lze očekávat, že se tam bude dávat i ve větším množství UM.