Mám kojit dál?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
28.9.20 01:07
@Bábrdl píše:
Já věřím, že postupy uplatňované dřív kojení ruinovaly. To je fakt. A laktační poradkyně mohly fakt pomoci.

Jenze se to nějak. cele obrátilo do takového fašizujiciho směru, který se podobá sektě. Se sektarem taky nic nepořídis logikou :( Laktacky si prostě usmyslely, že kojit může každa. A protože realita tomu neodpovídá, existuje pro ně jediné vysvětlení - matka dělá něco špatně. Žádná z nich neuzná, že možná je špatně ta původní premisa. Ne. Kojit může každa, to je heslo sekty, na tom stojí svět. :(

Nyní se neustále všude furt do zblbnutí opakuje - kůže na kůži, kontakt s dítětem, kojit na požádání, nahřívat… A laktacka už příště s ničím lepším přijít nemůže. Ještě může zlepšit polohu miminka.

A pokud se kojení i nadále nedaří, z pohledu laktačky je to vždycky chyba matky. Málo mléka neexistuje, děti, co neumí pít, neexistují… Matka musí dělat neco špatně. Co? To ti laktačka neřekne, protože to neví. Jen bude mlít tu svoji mantru kůže na kůži atd.

Nemám zkušenost, jak se poradkyně chovají, žádnou jsem nepotřebovala a ani nevím o nikom blízkém, kdo by ji využil. Kolik je procent žen, které nemohou kojit, protože jim v těle něco nefunguje, to si netroufám odhadnout. Ale vím, že takové ženy jsou. Abych teda ale byla upřímná, tak já si myslím, že často za to nepovedené kojení může psychika. Paradoxně se domnívám, že kdyby se ženy nesnažily rozkojit s tím, že kojit může každá a s tím, že ta která nekojí, ta neudělala dostatek pro to, aby kojila a s tím, jak se ty nekojené děti budou mít strašně špatně, tak by těch žen, kterým nejde kojit značně ubylo. A vadí mi, když se někdo do těch žen, kterým se nepodařilo kojit, naváží nebo je různě straší. A teda určitě jsou podle mne i ženy, kterým by se to kojení i povedlo, kdyby se snažily o něco déle, nebo vyzkoušely něco ještě něco dalšího. Ale ono je potřeba zvážit i za jakou cenu by se to povedlo. Je mi strašně líto těch, kterým na tom kojení hodně záležela, fakt se dost snažily a pak jim někdo řekne, jak neuděly dost. Příšerné mi i třeba přijdou i ta varování na UM, že nejlepší je kojení. To má být trest? Nebo si vážně někdo myslím, že někdo, kdo chce (musí) UM používat, ho kvůli tomuto varování nepoužije?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.9.20 02:03

@Lucie_Sx Já si naopak myslím, že to nastudovat nelze.
Literatura i předporodní kurzy jsou něco úplně jiného, než to pak zažívat v praxi.
Reálné zkušenosti se prostě přenést nedají.
Je to jakobys měla zmáknutou teorii řízení auta a pak to auto poprvé uvidělat v praxi. Ani si neškrtneš. A budeš závislá na těch zkušených okolo, co ti poradí.

Ano, je to jiné. Ale to ještě neznamená, že potřebuji něčí pomoc a nemůžu si s tím poradit sama (jak s kojením, tak s řízením), nemusím být nutně závislá na tom, co mi kdo okolo poradí, mám snad vlastní hlavu a u toho kojení i nějakou intuici, tak si snad poradím. Nevím, nějak jsem u toho kojení nepotřebovala s ničím poradit. A vážně si nedokážu představit, jaké tajemství by mi mohla LP prozradit. Ale jako fajn, pokud to někomu pomůže, ať si domů LP zve. Věřím, že někomu to pomůže. Já v tom smysl u sebe nevidím (ale mě štval i ten učitel autoškoly a radši bych se učila řídit sama).

• Citovat
  • Upravit
34322
28.9.20 09:06
@Bábrdl píše:
Takže by ti počítám nevadilo, kdyby se udělala reálná vedecka studie založena na faktech na téma - kolik procent žen s problémy se
za pomoci laktacnich poradkyň plně rozkojilo? Co jim pomohlo? Atd.

Ty se mi zdáš, fakt.

Kdosi tu na předchozí stránce psal o primářce v Havlbrodě, která rozkojí každou, která chce. O TOM TO JE.
Ty laktační už to jen zachraňují.
Takže nejdřív prosím studii o tom, jak v českých porodnicích kojení dokur. í…

Ty rady chovatelům jsou trošku mimo. U morčat jde jen o domněnku autorky dotazu, příp. autorky článku, u ovcí je zmiňován především nevyvinutý sací reflex mládat - ten je totiž daleko častější, než nějaký nedostatek mléka. Ten je opravdu výjimečný, stejně jako u žen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18231
28.9.20 09:33

@Lucie_Sx A co znamená rozkojit? Já se rozkojovala dva měsíce, jedna dávka UM nám zůstala před spaním, dokud nás s ní dcera neposlala do háje, že flašku už ne (v 8m) a kojila se do skoro dvou a půl. U nás prostě plné kojení bylo nereálné a nebýt větších dokrmů v počátku, tak dcera není. Ta meta plného kojení prostě není pro všechny dosažitelná. Ono by stačilo, kdyby se řeklo, že kombinace kojení a UM taky může fungovat, je to jedna z variant. A ne mít plné kojení jako svatý grál. Pak řada maminek vzdá i to částečné, když to plné nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10030
28.9.20 09:59
@Anonymní píše:
Nemám zkušenost, jak se poradkyně chovají, žádnou jsem nepotřebovala a ani nevím o nikom blízkém, kdo by ji využil. Kolik je procent žen, které nemohou kojit, protože jim v těle něco nefunguje, to si netroufám odhadnout. Ale vím, že takové ženy jsou. Abych teda ale byla upřímná, tak já si myslím, že často za to nepovedené kojení může psychika. Paradoxně se domnívám, že kdyby se ženy nesnažily rozkojit s tím, že kojit může každá a s tím, že ta která nekojí, ta neudělala dostatek pro to, aby kojila a s tím, jak se ty nekojené děti budou mít strašně špatně, tak by těch žen, kterým nejde kojit značně ubylo. A vadí mi, když se někdo do těch žen, kterým se nepodařilo kojit, naváží nebo je různě straší. A teda určitě jsou podle mne i ženy, kterým by se to kojení i povedlo, kdyby se snažily o něco déle, nebo vyzkoušely něco ještě něco dalšího. Ale ono je potřeba zvážit i za jakou cenu by se to povedlo. Je mi strašně líto těch, kterým na tom kojení hodně záležela, fakt se dost snažily a pak jim někdo řekne, jak neuděly dost. Příšerné mi i třeba přijdou i ta varování na UM, že nejlepší je kojení. To má být trest? Nebo si vážně někdo myslím, že někdo, kdo chce (musí) UM používat, ho kvůli tomuto varování nepoužije?

To je kvůli nařízení EU, aby se podporovalo kojení. Ze stejného důvodu nesmí byt na UM pro mimina do půl roku sleva. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
28.9.20 10:50
@Lucie_Sx píše:
Ty se mi zdáš, fakt.

Kdosi tu na předchozí stránce psal o primářce v Havlbrodě, která rozkojí každou, která chce. O TOM TO JE.
Ty laktační už to jen zachraňují.
Takže nejdřív prosím studii o tom, jak v českých porodnicích kojení dokur. í…

Ty rady chovatelům jsou trošku mimo. U morčat jde jen o domněnku autorky dotazu, příp. autorky článku, u ovcí je zmiňován především nevyvinutý sací reflex mládat - ten je totiž daleko častější, než nějaký nedostatek mléka. Ten je opravdu výjimečný, stejně jako u žen.

Takže to chápu tak, že studie by ti vadila? Nebo nevadila?

A když matce řekne „kojte na požádání, buďte v teple, mějte kontakt kůže na kůži“ doktorka, je to špatně a kazí ji kojení, zatím o když to řekne laktacka, je to super a kojení to zachraňuje?

To s tím, že na nedostatek mléka u zvirat nevěříš, jsi ani psát nemusela, fakt. Dávala jsem to sem hlavně kvůli holkám, aby videly,.že to fakt existuje a jen to laktačky popírají, tak jako u lidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
28.9.20 10:58
@Dandie22 píše:
Za me rozhodne kojit. Mam prvni dite, jsem mlada, nezkusena mamina. V porodnici nam to neslo a poradkyne stala za prd, ale nevzdala jsem to, chvili jsme bojovali i doma, bradavky jsem mela auwejs a taky jsem toho moc nenaspala, bylo to tezke, ale zvladli jsme to, slo o mesic, dva sehrání. To tak proste s novorozencem je. Maleho jsem si štelovala i s prisatim, aby proste sál spravne a nakonec jsem se rozkojila, ze mleka teklo proudem a malej na nem prosperoval a prosperuje i ted nadprumerne :lol: no a kojim stale, malej ma 10 mesicu a budu dokud on bude chtít - do tech 2 let klidne. Je to super pohodlny a je to všelék - fakt na cokoli i na blbou naladu. A ten pocit, to spojeni je uzasny. Nemusis nic tahat s sebou, v noci vstavat a míchat a kdyz zapomenes pití nebo svačinu, mas proste to prso v rezerve. V noci pokud place ho jen vytahnes a zase usne. Ja si nemuzu ztezovat. A financne je to super. :D Po UM jsem vubec nesáhla a muzu rict, ze syn na mem netrpel zadnou kolikou po celou dobu.

Hele, tohle je skvělý. Fakt. To je stav po kterým touží většina matek.

Je to zdravý, nejlepší, levný, pohodlný, hned při ruce…

Myslíš, že ty ostatní maminky baví vypařovat lahvičky, tahat všude termosky, platit měsíčně tisice za um, míchat, pokaždé si na krabici precist, jak kojení lepší…

Ale tak jako i tebe je to lék na depku, i nich je to. dpoustec. představ si ten pocit selhávání, zas znova. Ona hrozně chce, aby se dítě napilo, byly spolu v souladu, bylo to. super. Dělá všechno, co.se ji řeklo, ale nefunguje to. Místo toho se dítě odtahuje, brečí hlady, žádný šťastný jedlík.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13976
28.9.20 11:38
@Bábrdl píše:
Hele, tohle je skvělý. Fakt. To je stav po kterým touží většina matek.

Je to zdravý, nejlepší, levný, pohodlný, hned při ruce…

Myslíš, že ty ostatní maminky baví vypařovat lahvičky, tahat všude termosky, platit měsíčně tisice za um, míchat, pokaždé si na krabici precist, jak kojení lepší…

Ale tak jako i tebe je to lék na depku, i nich je to. dpoustec. představ si ten pocit selhávání, zas znova. Ona hrozně chce, aby se dítě napilo, byly spolu v souladu, bylo to. super. Dělá všechno, co.se ji řeklo, ale nefunguje to. Místo toho se dítě odtahuje, brečí hlady, žádný šťastný jedlík.

Hele znám jich plno které mají dte radši na UM, než by kojili, je to pro ně pohodlnější a brzy mohli dát děti na hlídání, což plně kojené na noc nedáš, že? :nevim:… Stále si myslím a budu myslet, že je to každého věc, jak krmí své dítě. Při kojení hraje hlavni roli psychika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
28.9.20 14:29
@Pidulka1991 píše:
Hele znám jich plno které mají dte radši na UM, než by kojili, je to pro ně pohodlnější a brzy mohli dát děti na hlídání, což plně kojené na noc nedáš, že? :nevim:… Stále si myslím a budu myslet, že je to každého věc, jak krmí své dítě. Při kojení hraje hlavni roli psychika.

A já věřím, že se dožiji toho, že tyhle kecy o psychice vymizí a budou považované za nevhodné asi jako, když se dřív věřilo, že postižené dítě je boží trest. Takže ty se zdravým dítětem měly pocit, že ty s postiženým si za to můžou samy a kdyby se víc modlily…

Možná to nebude ještě za mého života, ale pevně věřím, že se to stane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.9.20 14:58

Já jsem se tedy po návštěvě laktační poradkyně rozkojila. Ale samozřejmě to nebylo zadarmo, každý dvě hodiny kojit, v noci budit nejdele po 3 hodinách plus odsavat, dokrm pouze přes stříkačku. Taky jsem padala na hubu a myslela jsem, že to nedám. Ale zabojovala jsem a nakonec kojila přes 2 roky. Nechci zevšeobecňovat, ale myslím si, že spousta matek používá větu „měla jsem málo mlíka“ nebo „měla jsem slabý mlíko“, aby si ospravedlnily, že se chtějí v noci vyspat nebo prdnout dítě na půl dne na hlídání babičce. Spousta z nich rady od LP nedodržuje, protože se nechtějí omezit ve svém pohodlí a myslí si, že pouhá návštěva je spasí.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.9.20 19:14
@Wani píše:
To je kvůli nařízení EU, aby se podporovalo kojení. Ze stejného důvodu nesmí byt na UM pro mimina do půl roku sleva. :roll:

Jojo, vím o obojim. A nelíbí se mi to. Přijde mi to nesmyslné, kontraproduktivní. A tak nějak z principu se mi to nelíbí.

• Citovat
  • Upravit
10030
28.9.20 19:21
@Anonymní píše:
Já jsem se tedy po návštěvě laktační poradkyně rozkojila. Ale samozřejmě to nebylo zadarmo, každý dvě hodiny kojit, v noci budit nejdele po 3 hodinách plus odsavat, dokrm pouze přes stříkačku. Taky jsem padala na hubu a myslela jsem, že to nedám. Ale zabojovala jsem a nakonec kojila přes 2 roky. Nechci zevšeobecňovat, ale myslím si, že spousta matek používá větu „měla jsem málo mlíka“ nebo „měla jsem slabý mlíko“, aby si ospravedlnily, že se chtějí v noci vyspat nebo prdnout dítě na půl dne na hlídání babičce. Spousta z nich rady od LP nedodržuje, protože se nechtějí omezit ve svém pohodlí a myslí si, že pouhá návštěva je spasí.

Vyspat se v noci mi přijde jako legitimní požadavek, ale je pravda, že pro mě je kojení prostě jenom jídlo. :nevim: Kojila jsem půl roku plně, do roka částečně, a že by mi to přišlo jako nějaký extra zázrak a měla jsem u toho nadpozemské zážitky, to se říct nedá. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10030
28.9.20 19:22
@Anonymní píše:
Jojo, vím o obojim. A nelíbí se mi to. Přijde mi to nesmyslné, kontraproduktivní. A tak nějak z principu se mi to nelíbí.

Ani mě, přijde mi to úplně stupidní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.9.20 19:23
@Anonymní píše:
Já jsem se tedy po návštěvě laktační poradkyně rozkojila. Ale samozřejmě to nebylo zadarmo, každý dvě hodiny kojit, v noci budit nejdele po 3 hodinách plus odsavat, dokrm pouze přes stříkačku. Taky jsem padala na hubu a myslela jsem, že to nedám. Ale zabojovala jsem a nakonec kojila přes 2 roky. Nechci zevšeobecňovat, ale myslím si, že spousta matek používá větu „měla jsem málo mlíka“ nebo „měla jsem slabý mlíko“, aby si ospravedlnily, že se chtějí v noci vyspat nebo prdnout dítě na půl dne na hlídání babičce. Spousta z nich rady od LP nedodržuje, protože se nechtějí omezit ve svém pohodlí a myslí si, že pouhá návštěva je spasí.

Může se zeptat, v čem konkrétně ti pomohla? To, co zmiňujes, to jsou obecně známe kecy, které všichni znají. Poradila ti něco, co nejde najít po pár minutách googleni?

• Citovat
  • Upravit
13976
28.9.20 19:34
@Bábrdl píše:
A já věřím, že se dožiji toho, že tyhle kecy o psychice vymizí a budou považované za nevhodné asi jako, když se dřív věřilo, že postižené dítě je boží trest. Takže ty se zdravým dítětem měly pocit, že ty s postiženým si za to můžou samy a kdyby se víc modlily…Možná to nebude ještě za mého života, ale pevně věřím, že se to stane.

Takže psychika při kojení nehraje žádnou roli???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová