Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ty jo, já vidět kamarádku 4× za 5 měsíců, tak to beru za hodně intimní a intenzivní vztah. Nejsme už na střední.
Se vidíme tak dvakrát za rok, někdy ani to ne.
Takhle často se může scházet max svobodný člověk bez práce, bez rodiny nebo bez koníčků. ![]()
Pro běžného člověka s normálním počtem přátel je časté scházení celkem sci-fi. Si vezmi, průměrný člověk má cca 10-20 blízkých známých, a dejme tomu, že chce každého vidět 2× za měsíc (když jednou za měsíc je ti málo
), to ti zacpe veškerý volný čas (protože těžko se víc lidí sladí na jeden termín) - a kde máš randění, seberozvoj, koníčky, sport, meditaci, klasický voraz?
Kdyby nebyla před porodem, mohla bys navrhnout nějakou pravidelnou společnou aktivitu - třeba sport, fitko, jazykový kurz - takhle nevím, no.
A s tím odepisováním - někdo na to není, no. Lepší zavolat. ![]()
Ale jestli ti to hodně vadí, tak bych to přes koleno nelámala. Zas jako, přátelství s někým, kdo tě svým chováním sejří, asi není úplně fajn.
Zkus se místo toho stýkat s lidma, co to vidí víc jako ty.
Asi bych to ukončila. Přijde mi to nejen nezodpovědné, ale hlavně bych řekla úmysl, který dává najevo, že to bude jen ona, kdo nastavuje pravidla a bavit a scházet se budete až jí se zachce. Já mám 2-3 dobré známé od školy, ale takhle se k sobě rozhodně nechováme. Můžeme si kdykoli napsat, zavolat a víme o sobě vzájemně, že je na nás spoleh.
Není na ni spoleh, s dítětem jí starosti spíď přibudou. Netlačila bych na pilu a počkala, až se ozve sama a něco naplánuje.
Popravdě, se svými nej kamarádkami se stihnu sejít max. 2× do roka a na nějaké vypisování a dlouhé telefonáty nejsem stavěná. Pro mě je to ztráta času.
Je pravda, že si kolikrát zprávu přečtu, ale odpovím buď za půl dne nebo až třeba druhý den. Potřebuji mít na odepsání klid.
Mám kamarádku, která si zprávy zobrazuje až za několik dní. Už to o ní vím a zvykla jsem si.
Já mám dvě nejlepší kamarádky, a jsme rády, že se sejdeme aspoň 1× za dva, tři měsíce. A to buď protože má jedna z nás narozeniny, jsou Vánoce, nebo se konečně dokopeme zajít aspoň na to kafe. Dvě z nás chodí do práce, jedna má malé dítě, do toho rodiny, koníčky. Napíšeme si SMS, zavoláme, ale to spíše když se něco děje, něco nového nebo tak. Takže bych tu četnost asi neřešila.
Co by mi vadilo, by bylo to vymlouvání se, rušení a tak. My když si domluvíme termín, tak platí. Stalo se nám za poslední tři roky snad jen jednou, že se to ze zdravotních důvodu zrušilo.
Měla jsem taky takovou kamarádku, plánovali jsme se sejít a vždy to pár dní (hodin) před zrušila. Pak mi třeba napsala datum, já ji ještě ten den odepsala že to beru a zeptala jsem se, kde se sejdeme. Už mi neodepsala a ozvala se třeba až dva týdny po tom termínu, jen tak, zda mám čas za týden se sejít. Přestala jsem jí navrhovat termíny schůzek a nějak to „přátelství“ zmizelo samo… ![]()
A asi mi to nevadí. Chystat něco dobrého a hodinu předtím dostat SMS že nemůže a že co třeba za dva týdny a pak měsíc nedostat odpověď. To mi za to fakt nestálo. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, mám „kamarádku“ (jsme vzdálené sestřenice) kterou jsem vždycky měla ráda, hodně jsme toho spolu zažily, vždycky jsem si s ní rozuměla. Bohužel jsme měly období kdy jsme se moc nevídaly, sváděla to na přítele že chce být pořád s ním atd. tak neměla na mě moc čas, pak se se mnou na rok přestala bavit úplně kvůli blbosti… Bylo mi to líto, ale rozhodla jsem se že na ni už teda kašlu, jenže pak se po roce se ozvala a chtěla se sejít. Já během toho roku co jsme nebyly v kontaktu otěhotněla a porodila mimčo, ona když se ozvala byla asi ve 4. měsíci. I po tom roce jsme si hned měly co říct a bylo to super, plánovaly jsme jak se budeme scházet, byla na nemocenské tak říkala že má teď hodně času takže se budeme vídat a pak až porodí budeme chodit s dětma na procházky. No jenže jsme se za tu dobu (asi 5 měsíců) sešly asi 4× a za necelých 14 dní už má termín. Vždycky jí trvá několik dní než odepíše, pořád se vymlouvá že zapomíná odepisovat, že toho má hodně atd…No nevím, přijde mi to že spíš kecá, jako nemít ani 5 minut na odepsání? Když je několikrát za den online? A ani si zprávu nezobrazit? A není schopna se domluvit kdy se sejdeme, pořád to odkládá. Posledně když jsme se měly sejít mi napsala že má nějaké problémy, bolesti, nemůže ani pořádně chodit, spát atd.. prý můžu přijít, ale bude během návštěvy nejspíš ležet. No tak nejsem blbá, napsala jsem jí že jí otravovat teď nebudu, a až se to zlepší ať se ozve. Ještě jsem se jí v té zprávě na něco ptala, ale sice si to zobrazila ale vůbec nic neodpověděla. A za 4 dny jí potkám v obchodě a vypadá naprosto v pohodě… Za dalších pár dní jsem ji znovu potkala, vysmátá veselá a říká mi, že jee já ti zapomněla odepsat, tak já se o to pokusím haha, no odepsala druhý den večer s tím, že se v týdnu můžeme k nim stavit. Tak jsem jí napsala že můžu ve čtvrtek, stačí napsat v kolik, no a hádejte, zatím si to ani nezobrazila a ano, online byla… Tak jako já už nevím, asi se sejít nechce a dělá ze mě jenom blázna. Myslíte že mám na ni už kašlat? Docela mě to mrzí, těšila jsem se na ty procházky, na jejího prcka, ale asi bohužel mě ve svém životě jaksi nechce a nepotřebuje…
Vykaslala bych se na ni. Znám to z tvé strany. Normálně jsme se vidaly, vse Ok, sama od sebe mi napsala. A ani nevim co se stalo. Ale najednou setkání - skoro jako dolování železné rudy, odpovídání na zprávy po x dnech. Tohle nemám za potrebi za někým dolejzat a vnucovat se. Jedine co, tak se najednou přestala bavit s vícero lidma, tak alespoň vím, ze to nebude vylozene ve me. Rok me to stvalo a teď už je mi to fuk ![]()
@adamcoka přesně, taky mám kamarádku a vidíme se třeba 2× do roka, ale srazy si nerusime, dohoda je rychla a jasná, když si napíšeme, tak si taky odpovídáme. To je podstatný rozdíl
Takhle často nevídám ani ségru, natož kamarádku
Pokud nechceš dělat nějaká teatrální ukončovací gesta, tak bych to prostě nechala být, nevnucovala se, neurážela. Počkala, až se ozve a něco navrhne. Co na tom, že to bude za půl roku. Pokud je to dobrá kámoška a rády spolu trávíte čas, bude to bezva i dvakrát ročně. Pokud ne, jedině dobře.
Říkat si může, co chce, důležité je, jak se chová.
Vykašli se na ní, najdi si jinou kamarádku.
@Anonymní píše:
Ahoj, mám „kamarádku“ (jsme vzdálené sestřenice) kterou jsem vždycky měla ráda, hodně jsme toho spolu zažily, vždycky jsem si s ní rozuměla. Bohužel jsme měly období kdy jsme se moc nevídaly, sváděla to na přítele že chce být pořád s ním atd. tak neměla na mě moc čas, pak se se mnou na rok přestala bavit úplně kvůli blbosti… Bylo mi to líto, ale rozhodla jsem se že na ni už teda kašlu, jenže pak se po roce se ozvala a chtěla se sejít. Já během toho roku co jsme nebyly v kontaktu otěhotněla a porodila mimčo, ona když se ozvala byla asi ve 4. měsíci. I po tom roce jsme si hned měly co říct a bylo to super, plánovaly jsme jak se budeme scházet, byla na nemocenské tak říkala že má teď hodně času takže se budeme vídat a pak až porodí budeme chodit s dětma na procházky. No jenže jsme se za tu dobu (asi 5 měsíců) sešly asi 4× a za necelých 14 dní už má termín. Vždycky jí trvá několik dní než odepíše, pořád se vymlouvá že zapomíná odepisovat, že toho má hodně atd…No nevím, přijde mi to že spíš kecá, jako nemít ani 5 minut na odepsání? Když je několikrát za den online? A ani si zprávu nezobrazit? A není schopna se domluvit kdy se sejdeme, pořád to odkládá. Posledně když jsme se měly sejít mi napsala že má nějaké problémy, bolesti, nemůže ani pořádně chodit, spát atd.. prý můžu přijít, ale bude během návštěvy nejspíš ležet. No tak nejsem blbá, napsala jsem jí že jí otravovat teď nebudu, a až se to zlepší ať se ozve. Ještě jsem se jí v té zprávě na něco ptala, ale sice si to zobrazila ale vůbec nic neodpověděla. A za 4 dny jí potkám v obchodě a vypadá naprosto v pohodě… Za dalších pár dní jsem ji znovu potkala, vysmátá veselá a říká mi, že jee já ti zapomněla odepsat, tak já se o to pokusím haha, no odepsala druhý den večer s tím, že se v týdnu můžeme k nim stavit. Tak jsem jí napsala že můžu ve čtvrtek, stačí napsat v kolik, no a hádejte, zatím si to ani nezobrazila a ano, online byla… Tak jako já už nevím, asi se sejít nechce a dělá ze mě jenom blázna. Myslíte že mám na ni už kašlat? Docela mě to mrzí, těšila jsem se na ty procházky, na jejího prcka, ale asi bohužel mě ve svém životě jaksi nechce a nepotřebuje…
Mam nejlepsi kamaradku 25 let, ale moc casto se nevidame, kor v tehotenstvi, ale piseme a volame si skoro denne. To ze se moc casto nevidate bych jako problem nevidela, ale to, ze ti neodepisuje a nesnazi se bych jako “problem” videla. Kdyz nekdo opravdu chce, tak se ozve a odepise. Pochopim jednou za cas kdy nemam naladu, ale jelikoz to dela pravidelne, tak bych se na ni vykaslala a uz ji nepsala a setkani neiniciovala. Bud se ozve nebo ne - a budes vedet, jak moc o tebe stoji.
@Tomie píše:
Ty jo, já vidět kamarádku 4× za 5 měsíců, tak to beru za hodně intimní a intenzivní vztah. Nejsme už na střední.Se vidíme tak dvakrát za rok, někdy ani to ne.
Takhle často se může scházet max svobodný člověk bez práce, bez rodiny nebo bez koníčků.
![]()
Pro běžného člověka s normálním počtem přátel je časté scházení celkem sci-fi. Si vezmi, průměrný člověk má cca 10-20 blízkých známých, a dejme tomu, že chce každého vidět 2× za měsíc (když jednou za měsíc je ti málo
), to ti zacpe veškerý volný čas (protože těžko se víc lidí sladí na jeden termín) - a kde máš randění, seberozvoj, koníčky, sport, meditaci, klasický voraz?
Kdyby nebyla před porodem, mohla bys navrhnout nějakou pravidelnou společnou aktivitu - třeba sport, fitko, jazykový kurz - takhle nevím, no.
A s tím odepisováním - někdo na to není, no. Lepší zavolat.
Ale jestli ti to hodně vadí, tak bych to přes koleno nelámala. Zas jako, přátelství s někým, kdo tě svým chováním sejří, asi není úplně fajn.Zkus se místo toho stýkat s lidma, co to vidí víc jako ty.
No tak já těch kamarádek mám pár, a s každou se snažím vidět aspoň 1× za měsíc a většinou se nám to daří. Teď sice s mimčem je to náročnější, takže taky jsem jednu kamarádku co bydlí daleko neviděla už skoro rok a taky je to s ní takové všelijaké ty domluvy, ale zase u ní mě to tak netrápí, nebyly jsme si zas tak blízké a když se něco děje, vždy si aspoň napíšeme nebo zavoláme, probereme novinky atd. Další kamarádku jsem neviděla už půl roku, ale ta zase má náročnou práci, volný čas chce trávit s přítelem, s rodiči… Ale opět u ní mě to taky tak moc netrápí a hlavně - když se chceme sejít, normálně se sejdeme, žádné výmluvy, neodepisování nebo rušení…
@kemeny13 píše:
Asi bych to ukončila. Přijde mi to nejen nezodpovědné, ale hlavně bych řekla úmysl, který dává najevo, že to bude jen ona, kdo nastavuje pravidla a bavit a scházet se budete až jí se zachce. Já mám 2-3 dobré známé od školy, ale takhle se k sobě rozhodně nechováme. Můžeme si kdykoli napsat, zavolat a víme o sobě vzájemně, že je na nás spoleh.
No právě… S jinou kámoškou jsem tohle nezažila. Jasně, párkrát mi taky schůzku nějaká kámoška zrušila, ale vždy jsme domluvily jiný termín a ten už dodržela, a ne že jsem jí naháněla 2 měsíce, kdy že se teda sejdeme…
@Russet píše:
Není na ni spoleh, s dítětem jí starosti spíď přibudou. Netlačila bych na pilu a počkala, až se ozve sama a něco naplánuje.
Přesně tak, právě si myslím že až porodí, nenajde si čas už vůbec.
@Anonymní píše:
Přesně tak, právě si myslím že až porodí, nenajde si čas už vůbec.
Nech to na ní. Když bude chtít, ozve se a navrhne termín. Moc s ní nepočítej a můžeš tak být jen mile překvapená. Nejste na základce, abyste si musely vyjadřovat přátelství a ujišťovat se o jeho trvání ![]()