Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@bozska-mrcha píše:
znám spoustu můžu co je jim svatba slušně řečeno u zádi, ale jinak jsou to velmi fajn a zodpovědní chlapi, že je mu svatba šum bych brala prostě jako součást osobnosti, něco jako mačkání zubní pasty od prostředka…jako nepotěší to, ale zase nic co by sráželo hodnotu jinak fajn člověka
To jsem snad nikde nepsala, ne? Jen prostě pro někoho jsou podobné názory na téma svatba důležité - ať už pro nebo proti, pro někoho to souznění důležité není (nebo doufají, že se ten druhý změní/přizpůsobí) a pak je z toho třeba zakladatelka nešťastná, i když v jinak harmonickém vztahu. Pro mě je to prostě důležité a myslím si, že kdybychom spolu nesouhlasili v tomto, nebudeme mít stejný pohled i na víc podstatných věcí. Pokud by tohle byla jediná důležitá věc, tak je jasný, že se to asi nějak udělá. Jen je blbé, že v tomhle neuděláš kompromis - buď jo, nebo ne. Nic mezi tím.
@jjelena píše:
@zoidberg A chceš se znovu ženit? Já byla přítelem požádaná o ruku, ale nejsem si jistá. Nějak se mi do toho podruhý nechce, nemám strach z našeho vztahu, ale už nepotřebuju to manželství ani z těch praktických důvodů. Dítě ani hypotéku si spolu pořizovat nebudeme.
Tak z mých příspěvků jasně číší nechuť k čemukoliv, co se svateb týče, takže nikoliv ![]()
Možná jen jsme uvažovali nad takovou „svatbou“ naoko bez papírů, ale žádné omezování nebo dělení majetku nehrozí ![]()
@Anonymní píše:
Ahojte, mám takové dilema…Jsme s přítelem už deset let, máme dvě děti a čekáme třetí, jenže pořád s ním nejsem vdaná. Dlouho se totiž ženit nechtěl a když se narodili děti, tak přišel s tím, že teda si mne vezme, ale ať nečekám, že se bude kolem svatby o něco starat, že vše musím vyřídit sama, což je jasný nesmysl…Takže jsem nakonec od svatby odstoupila a nechala to být, pač můj názor je, že pokud Vás chlap chce, tak se taky snaží a on byl opravdu laxní a k ničemu se neměl. Jenže teď, když čekáme třetí, tak si říkám, že by bylo fajn se už vzít. Myslela jsem, že přítel už dostal rozum a ejhle…zase přišel se stejnou písničkou…Ano, vezme si mne, ale mám se o vše postarat. Holky, co by jste dělaly na mém místě? Jde mi tady hlavně o děti, už dávno jsem chtěla, ať máme všichni stejné příjmení a jsme rodinka, ale takhle…nechci být ta, která uhnala chlapa za každou cenu, jsem zoufalá…
Nečetl jsem příspěvky. Jestli se chceš vdát, tak si ho vem, jestli né tak si ho neber. On ti teda nakonec nabídl takovou formalitu, aby to co máte bylo jakože oficiální a aby jsi měla jistotu kdyby se s ním něco stalo. Vy už jako rodina žijete. A nemusíš toho tolik organizovat. Stačí vy dva svědci a tradá pro lejstro..
@suricata píše:
@bozska-mrcha jasně holčičky sní o krásných šatech a princi, kluci spíš o tom, jak zachraňují svět a obdivovatelka jim leží u nohou.
Jen mi příjde takové klišé, že svatbu chcou ženy a chlap je do toho dostrkán proti své vůli a vlastně prokazuje ženě laskavost, že se oholí a dojde včas k oltáři… toto je společensky přijatelná podoba chlapáka, ale spousta mužů chtějí být aktivní, protože je to velký životní krok. Záleží jim na tom, aby ohromili milou krásnou žádostí o ruku a chtějí, aby si užili společný den oslavující jejich lásku. Bohužel společnost je tlačí do pasivní role
Teď jsem se skoro osypal… Brrr.
@suricata píše:
Jaké následky myslíš? Vytvoření krásného doma, do kterého přivedete společné plody lásky? Klidný přístav, který tvoří jeden pro druhého? Pomoc v nemoci? Nastavení náruče, kdzž se druhý necítí dobře? Společné stáří naplněné smíchem vnoučat?Lidé jsou stále pod vlivem nějakého hormonu, to by vylučovalo svatbu úplně.
Oni už tohle mají sice i bez těch formalit…
Já teda nechápu, proč by měl být „jasný nesmysl“, že se nechce starat o svatbu. Můj manžel mě „žádal o ruku“ stylem „chci, abys byla moje žena a dítě se narodilo do úplné rodiny, ale svatby mě děsí, kdyby šlo jen o podpis na úřadě, vezmu si tě ještě dneska, jakou představu máš ty?“ Pro někoho totální absence romantiky, ale jsme spolu šťastní a svatbu jsme pojali tak, aby ani jeden z nás netrpěl, takže jen nejužší rodina a svědci, žádné bryndání polívky děravou lžící apod. Manžel se mnou zajel vybrat prstýnky, vyzkoušel si košili a v den obřadu přeleštil boty, to byl veškerý jeho vklad, a já ho jen informovala, jakou jsem objednala kytku a jídlo, on mi to odkýval, po svatbě jsme rozeslali info známým, že jsme se vzali, a bylo to.
Při plánování ani svatbě samotné neproběhla jediná hádka nebo nedorozumění, užili jsme si to bez stresu a výčitek. Neumím si představit, že lásku svého manžela budu měřit podle toho, jak moc se hodlá zapojit do svatebních příprav ![]()
@Honza 12 ano, ale žijeme ve společnosti a je hezké udělat gesto, kdy té společnosti ukážu toho, kterého jsem si vybrala pro společný život.
@zrcadlo píše:
Já teda nechápu, proč by měl být „jasný nesmysl“, že se nechce starat o svatbu. Můj manžel mě „žádal o ruku“ stylem „chci, abys byla moje žena a dítě se narodilo do úplné rodiny, ale svatby mě děsí, kdyby šlo jen o podpis na úřadě, vezmu si tě ještě dneska, jakou představu máš ty?“ Pro někoho totální absence romantiky, ale jsme spolu šťastní a svatbu jsme pojali tak, aby ani jeden z nás netrpěl, takže jen nejužší rodina a svědci, žádné bryndání polívky děravou lžící apod. Manžel se mnou zajel vybrat prstýnky, vyzkoušel si košili a v den obřadu přeleštil boty, to byl veškerý jeho vklad, a já ho jen informovala, jakou jsem objednala kytku a jídlo, on mi to odkýval, po svatbě jsme rozeslali info známým, že jsme se vzali, a bylo to.
Při plánování ani svatbě samotné neproběhla jediná hádka nebo nedorozumění, užili jsme si to bez stresu a výčitek. Neumím si představit, že lásku svého manžela budu měřit podle toho, jak moc se hodlá zapojit do svatebních příprav
On tě nežádal při západu slunce v Karibiku ani ti nekoupil prsten s kamenem v hodnotě min 2,5 násobku výplaty a ty sis ho přesto vzala a jste šťastní? ![]()
@zrcadlo myslím, že nikdo nehodnotí lásku mírou svatebních příprav. Taky si myslím, že žádost tvého muže byla upřímná a svatba jak má být, taková, že vyhovovala vám oběma. Přeju spoustu krásných let a lásky ![]()
@Honza 12 píše:žádal jsi někdy ženu o ruku? nechtěl jsi ji ohromit? nechápu z čeho máš osypky
Teď jsem se skoro osypal… Brrr.
Můj muž se teda na přípravách moc neangažoval. Kamarádky přítel udělal z donucení pozvánky, ještě kolem měl miliony řečí a všechno zařídila kamarádka. Kvůli tomu bych neřešila, že si chlapa nevezmu.
Co všechno kolem? Ty chceš velkou svatbu? Pokud ne udělala bych to takhle: zašla na radici domluvit datum, změřila prst chlapovi, koupila prstýnky, košili doma snad nějakou má, já bych si koupila šaty co bych pak vynosila i jinam. Poprosila nej kamarády o svědectví a zamluvila stůl pro nás, svědky, max rodiče v oblíbený restauraci, naložila maso na grilování večer kam bych pozvala ty co na svatbě nebyli a chtěla bych s nima slavit. Oznámení bych si vyrobila sama.
To, že si tě chce vzít si snad promyslel a třeba není jen na to divadlo kolem.
@suricata píše:
@Honza 12 ano, ale žijeme ve společnosti a je hezké udělat gesto, kdy té společnosti ukážu toho, kterého jsem si vybrala pro společný život.
Však jo, to píšu taky. Tak ať dojdou na úřad. Se svědkama, podepíšou papír. A když budou chtít, tak to pak řeknou lidem o kolo, že už tak je.
@suricata píše:
@zrcadlo myslím, že nikdo nehodnotí lásku mírou svatebních příprav.
No právě mi přijde, že zakladatelka ano, když je podle ní jasný nesmysl, aby se chlap na přípravách nepodílel. Podle mě je důležitější, že ji chce jako manželku, než svatba samotná. On to možná nešťastně řekl, ale po deseti letech a se třema dětma snad žádné divadlo hrát nikdo nemusí, znají se dost. Třeba se ten chlap jen bojí těch situací, kdy bude muset rozhodovat kolik kilo svatebních koláčků koupit, a v momentě, kdy řekne „je mi to jedno“, přijde příval výčitek, že mu na té svatbě vůbec nezáleží. Já znám dost ženských, kterým příprava svatby vymyla mozek a chovaly se úplně iracionálně, i když jinak jsou normální a fajn. A ve většině případů je za tím to, že se dělá svatba pro ostatní, nevěsty cítí tlak a zodpovědnost, aby všichni byli spokojení a všechno se jim líbilo, a úplně zapomenou, že spokojení by měli být hlavně ti dva.
@zoidberg A chceš se znovu ženit? Já byla přítelem požádaná o ruku, ale nejsem si jistá. Nějak se mi do toho podruhý nechce, nemám strach z našeho vztahu, ale už nepotřebuju to manželství ani z těch praktických důvodů. Dítě ani hypotéku si spolu pořizovat nebudeme
.