Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mám pocit, že maminka se asi nějak necítí na to být babičkou a být viděna s vnučkou ji dělá starou.. asi by to chtělo osobní pohovor mezi vámi dvěma:-)
A to by si máma představovala, že vy spolu půjdete na kafe a dcerka bude zatím sama doma??
Řešila bych to jednoduše. Když by zavolala, ať jdeš tam a tam, řekla bych mile, že nemůžu, protože mám na starosti dítě a nikam bych s ní nešla. Když by to slyšela od tebe dejme tomu posté, možná by jí to docvaklo. ![]()
Tvoje maminka je asi maličko švihlá a na mou snad žárlí? Že nemá ona tvou pozornost ale tvá dcera… přijde mi to hodně úchylnej vztah matky k dceři- tobě. ![]()
A´t je příčina jakákoliv, těžko ji měnit. Leda důrazná domluva, že už jsi matka, tudíž je dítě tvou součástí, kór v prvních letech.
Jinak tě podpořím snad jen tím, že moje matka byla stejná. Když byly děti malý, tak za mnou pomalu lezla na návštěvě i na záchod, aby mi mohla „řikat věci v klidu“, odtahávala mě od dětí a když dorostly, tak za mnou jezdili na návštěvu nejlíp tak, když děti nebyly doma (s tátou nebo ve škole). A protože věci vygradovaly i z jiných důvodů, mimo jiné ona se mnou nechtěla vybírat nábytek ani pít kafe, ale „důrazně mi promlouvat do duše, jak jsem špatná a neschopná“, tak se už víc jak rok nestýkáme.
Zvláštní je, že dětem nechybí… proč asi?
Jde i o to, jestli tvoje máma chce, aby tvé děti k ní měli nějaké citové pouto. Pokud ne, pak dělá všechno správně. Ale aby pro ní tvoji potomci nebyli za deset let „nevděčnejma parchantama“ - k tomu má nakročeno.
Držím ti palce, není to lehká situace…
N.
A ty neumíš říci: Mami, ráda tě uvidím, ale bez dcery nepůjdu!? To je tak těžké říci tak jednoduchou větu?
Tak to je mazec
. Ale vůbec nevím co poradit, je to přinejmenším divný. Asi by si tvoje maminka měla uvědomit, že už nejsi sama a pokud s tebou bude chtít být, bude muset být i s malou.
Taky bych se na ni vyprdla… Neřeknu si někdy vyrazit na „dámskou jízdu“ bez dcerky - pozdní návrat domů atd.
Ale abych pokaždé musela bez děcka? U nás by to ani nešlo, prostě jsem neměla takovou možnost hlídání ![]()
@alenka84 píše:
A to by si máma představovala, že vy spolu půjdete na kafe a dcerka bude zatím sama doma??
ne ona si to představuje tak, že manžel bude pokaždé hlídat. A ještě jsem zapomněla dodat, že když už na dceru příjde řeč, tak poslouchám jak je tlustá, rozmazlená. Navíc dcerka teď má takové to období, kdy si uvědomuje sama sebe a snaží si něco prosadit a občas vztekne a jednou jak mi volala slyšela jak se zrovna nervuje a tak, že jí mám za to praštit, ale ne výstražně, ale tak at jí to bolí a zapamatuje si to. No to jsem už zůstala s hubou dokořán když mi toto řekla. Přitom je to normální miminko, které všechno kolem sebe teprve poznává
Urychleně mámě sežeň KAMARÁDKU… ![]()
Dělám si srandu…ona nemá kámošky na kafe a nákupy???
@Anonymní píše:
ne ona si to představuje tak, že manžel bude pokaždé hlídat. A ještě jsem zapomněla dodat, že když už na dceru příjde řeč, tak poslouchám jak je tlustá, rozmazlená. Navíc dcerka teď má takové to období, kdy si uvědomuje sama sebe a snaží si něco prosadit a občas vztekne a jednou jak mi volala slyšela jak se zrovna nervuje a tak, že jí mám za to praštit, ale ne výstražně, ale tak at jí to bolí a zapamatuje si to. No to jsem už zůstala s hubou dokořán když mi toto řekla. Přitom je to normální miminko, které všechno kolem sebe teprve poznává
Ano, promin, že se vměšuju, ale to bylo taky. Děcka jsou rozmazlený, nevychovaný, málo jí, hodně jí, chodí pozdě na nočník, jsou retardovaný… jejich vztekání taky nedávala.
Tak to bude něco podobnýho.
Tvoje matka zarli na tvoji dceru, ze pozornost venujes ji. Nejake chozeni po nakupech, obedech a kafich bez ditete bych nikdy nepripustila. Kdyz jsi byla mala ty, tak to delala jak? Take vas nechala doma?
@Anonymní píše:
Já to taky nechápu.
Jak si to trajdání po obchodech a po kafíčkách představuje, když ty jsi na mateřské?
A to, že svou vnučku moc nebere, je taky divný. ![]()
Promluvila bych si s ní.
Ahoj holky, potřebuju se už někde vykecat a znát i nějaké nezaujaté názory. Anonym, proto, protože tu mám pár známých maminek a nikdo to nemusí vědět.

Jde o to, že jsem na rodičáku s dcerkou. Manžel pracuje od nevidím do nevidím a času na odpočinek moc nemá.
No a moje máma jako babička nefunguje vůbec. Nikdy si vnučku nevzala ven nebo tak. Ale to mi nevadí, jsem doma od toho, abych se věnovala jí. Vidí ji tak jednou za měsíc na půl hodiny, když se potkáme u prababičky. Jenomže jde o to, že mi neustále volá jak dělá manžel a jestli s ní jedu do obchoďáku, jdu na kafe, na jídlo, že potřebuje at s ní zajedu koupit něco do bytu, že nechce jed sama. No to aby ale nebyl ten problém, ten je v tom, že pouze já bez dcery. Nikdy jí nechce nikam vzít sebou. Takže na oběd aby jsme šly samy dvě, na kafe samy dvě. Přitom dcerka je hodná, sedí a hraje si v kočárku a nezlobí a nikdy jsem po ní nechtěla, aby se o ní třeba starala nebo tak. Byly jsme v létě spolu na pár dní na chatě, ona a my jako já, manžel a dcera. Tam si jí taky vůbec nevšimla. Nepochovala, nepohrála a nedejbože, že by třeba nakrmila. Bylo mi to vůči dcery líto. Jednou jsem jí požádala at mi tam na ní dvě minuty dohlédne, že jdu nachystat jídlo a aby jí nepíchla vosa nebo nespadla. Tak že jo. Já se vrátím a ona si cvaká na mobilu a vnučky si vůbec nevšimla. Manžel ten už je naštvanej, prohlásil, že pokud budu chtít jít s kámoškou na kafe nebo se jít podívat po obchodech není problém a dceru pohlídá, ale ´v tom co dělá moje máma v tom už podporovat nic nebude. Že jestli jí vnučka vadí tak to je její problém. A mě už to štve taky a když volala pár dní zpátky jestli jdem si sednout, tak jí říkám tak počkej obleču malou, tak to už ne a tisíc výmluv proč bychom jí nemohly vzít sebou. Bylo by to v kočárku na ní dlouho, a jestě že pak chtěla jít tam a tam a prostě samé výmluvy proč ona s námi nemůže. No tak jsem jí prostě řekla, že nejdu nikam. Jako vážně nechápu v čem má problém, když dcera je hodná a komplet se o ní postarám sama. Jde spíš o to, že dost na sebe dbá, všude jenom kouká kdo se na ní dívá, je schopná se mě třikrát do hodiny zeptat na kolik vypadá a asi aby náhodou nikdo i nevšiml, že má vnučku nebo já nevím a navíc dcera ještě ani nemluví, řekne max mama, tata a mňam, takže babi by na ní fakt nevolala