Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj natylen. Být Tebou, nestresuju se. Podle fotky Váš malej vypadá kráásně, fakt
Jsou i horší případy s váhou, tak třeba my: v 17. měsíci jsme se teď konečně vyšplhali na 7kg. Už kvůli tomu lítáme po doktorech a náš pediatr je z toho úplně hotovej. Ale co naděláme. Celá rodina z mé i manželovy strany jsme malí a z mé strany ještě štíhlí. Já sama vážím 47kg při 163cm. Tak jsem to zatím tak nějak přestala řešit a uvidím, co bude dál. Krmím jak se dá a co do něj dostanu, UM dávám do příkrmů (kaší, pudingu, někdy do ovoce). Olivového oleje a másla spotřebuju do příkrmů na tuny. A pořád kojím. I v noci, kdy si řekne. Teď v poslední době začal trošku přibývat.
Vážně se neboj, být Tebou, rozmyslela bych si jídelníček tak, aby obsahoval všechno potřebné a hlavně výživné. Jestli chceš, pošlu Ti odkaz na inspiraci. A na lidi nedej. Taky mě štve to pořád poslouchat (jéé, ten je ale malinkatej, to je mu půl roku, že?), ale už jsem si zvykla. ![]()
Já bych to také neřešila. Pokud papá a přibírá stejně, je určo vše v pořádku. Když jsem chodila se synem do poradny, chodili tam dvojčátka, který byli těžce podprůměrný. Ale dr jim říkal, že jsou dvě, jsou to holky a když se podívá na ně (rodiče jsou menší a hodně drobní a to oba), nemůže je škatulkovat. Říkal, že je důležité, že přibírají furt stejně pomalu, že to nejsou nějaké výkyvy.
Já teda nemám doma žádné hubeňoury, spíš naopak a lidé okolo řeší spousty věcí. Čímpak tě doma krmí, ty máš ale pěkný faldíky,…
Obě děti byli kojený, syn do 16 měsíců, dcera 10 měsíců a přibírali měsíčně kilo.
Syn měl v roce 12,4 a 83 cm a dcera 11,6 a 80 cm. Ve dvou letech 18 kg a 100 a dcera 17 kg a 97 cm.
Do půl roku jsme měli 4 velikosti, v roce nosili oba vel. 92, takže jsem měla pocit, že furt měním šatník. Něměli jsme oblečení moc, protože ze všeho brzo vyrostly. Když nám někdo něco kupoval, vždy jsem hlásila, že musí kupovat o dost větší......
Prostě vždycky je něco. Na řeci se vykašli, máš krásný zdravý dítě a to je to nejdůležitější.
A ještě poslední věta. Já měřím 180, manža 188, takže by bylo docela divný, kdyby jsme měli malé děti. ![]()
Příspěvek upraven 20.04.11 v 13:15
vvero… nepsala si do té diskuze že vás poslali na tu imunologii nebo tak, s tou nízkou váhou??
ahoj my máme taky doma hubeňoura zrovna v pátek jsem to řešila s doktorem protože nechtěl jíst teplá jídla. Jsou mu 4 roky a má 14kg no ale asi je po mě já taky nejsem tlouštík. Doktor mu vyšetřil bříško ale nic nenašel a pak mi řekl že má být po kom (chodila jsem k němu taky jako dítě). Keci typu že mu nedávám najíst taky slýchám často
ale ke všemu mi říkají že mu sní všechno ten mladší je to tlouštíček a ten může jíst pořád.Toto nám řekl tchán když jsme ho viděli poprvé v loni málem jsem se proskočila Kubíkovi bylo 8měs. Vím co je to za oprus ale už to neřeším jinak bych skončila asi v blázinci
![]()
kvaček píše:
vvero… nepsala si do té diskuze že vás poslali na tu imunologii nebo tak, s tou nízkou váhou??
Ano Kvaček, tady je ta diskuse:
https://www.emimino.cz/…rivka-68064/
moc lidí neodpovědělo, ale jsem už klidnější. Stále čekám na výsledky z krve ![]()
NO tak nejhorší jsou ty tabulkáči, jak já tomu říkám
… V roce 10 kg… atd, neznám to jak je to podle tabulek, tal prostě na každý měscí nebo věk je prostě daná váha, co by mělo dítě mít…
Kdby se to tak řešilo… tak mě dávno léčí .. pomalu ve 30 mám jen 157 cm
jako kdejaká 12,13 holka.. zato váha
![]()
Dcerka (nyní 6,5r.) měla v roce 8,40kg a 77cm. Kojila jsem do 18m., kdy se odstavila sama, Nutrilon pila ráno a večer do 3let. Do 5 let jedla hrozně, skoro vůbec. Co my jsme se s ní natrápili… Po 5 narozeninách se stal zázrak a dcerka začala normálně jíst, strašně se nám ulevilo. Ale váhové přírůstky má pořád stejné, jako když nejedla, akorát víc kaká
. Pořád je +- na stejném percentilu, takže množství a kvalita „potravy“ na to myslím nemá až tak velký vliv. Prostě má být asi drobná a my s tím nic nenaděláme. Syn (nyní 3,5r.) je na tom stejně, jen má vždy o 1kg. více, než měla tu samou dobu ona, tzn. váhové přírůstky jsou téměř totožné. Syn je v porovnání se svými vrstevníky taky drobnější.
Takže já doporučuji neplašit, smířit se s tím, že syn pravděpodobně nebude valibuk a nechat to na přírodě. ![]()
Markétka měla v roce 8,05 kg a 74 cm.Každá prohlídka u doktorky byla pro mně stres, protože jsem furt slyšela jak je drobná..furt jí to psala do průkazky.Já to skoro vždycky ořvala.My nebyli nikdy snad v ničem tabulkový a ukázkový tak nám to dávala doktorka pěkně najevo.Nešli jsme k jiný, protože jsme se pak stejně stěhovali. Člověk i když si říká, že každý dítko není stejný, tak se stejně bojí, aby bylo vše v pořádku.
Moc všem děkuji za příspěvky, rozhodně mi to pomohlo
vvero můžu poprosit o přeposlání odkazu na ten „vzorový“ jídelníček? Děkuji
Aliik píše:
Myslim, ze ma podobny pomer vyska-vaha jako nase Zuzka. Ta na roce mela 8950g a 80cm. A to je na UM, takze si nemyslim, ze by to delalo to MM
Mono my se take potykame s nezravosti a Zuzka ma vzdy obdobi, kdy ji jen neco. Ted kuprikladu miluje kasi od Nutrilonu. Takze snidame jogurt s kasi, svacime presnidavku s kasi, obedvame zeleninu s troskou kase,…Predtim jsme meli jogurtove obdobi
noo já už vyzkoušela všechno a NIC!!!! a to před pár měsíci normálně jedla.. teď snědla za 3dny jenom jenden jogurt anic jinýho!!!!!!!!!!!!!!!! jj pár kexů a kousky rohlíku jinak nic..a nabízíme jí fuuuuurt něco a stjně nic
Fakt to chce poznat, co ma prcek rad a trosku se prizpusobit ci kamuflovat, u nas to zatim funguje. Drzim palce