Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@TERMAT píše:
Moc všem děkuji za názory a postřehy![]()
Ukázalo se, že nejsem „správná“ matka, mám to a měla jsem to vždy vůči dětem jinak, než většina těch co tady reagovala, ale musím říct, že jsem za to ráda. Moje děti mají skvělý vztah se mnou i se svým otcem a nemělo na to vliv ani to, že my dva jsme spolu schopný komunikovat maximálně pět minut… Možná právě o to víc mě mrzí, trápí, štve, trápení té malé, která nemůže za to, že se její rodiče spolu nedokáží domluvit tak, aby ta malá byla šťastná a spokojená a mohla si užívat bezstarostné dětství…
Přeji Vám hezký zbytek dne.
Ještě si dovolím maličký poznatek ze „sebeanalýzy“.
Střídavka je mi z duše protivná. Kdyby došlo na střídavou péči u našich dětí, které jsou velmi, ale opravdu velmi emoční, už jsem se smířila s tím, že „pro jejich dobro“ bych se snažila, aby byly jen u jednoho z rodičů, jedno u kterého. Nedovedu si představit, že by se co měsíc balily a jely žít jinam.
@Anonymní píše:
@TERMAT No možná že jste fikaní, že jste se nevzali a tudíž se Vaše platy nepočítají dohromady, přestože Vaše životní úroveň může být i lepší, když máte třeba Vy pěkný plat a nezapočítává se do příjmu rodiny. Ale je to špatně, mělo by se vycházet ze skutečného příjmu rodiny a majetkových poměrů, když spolu žijí ve společné domácnosti, protože pak soudy nevidí již to, že jedna strana se má finančně hůře než druhá a dítě si tak může výrazně kupovat.. v takových případech by neměla být nařízena ani střídavka, jelikož není fér, že jedna strana si dítě kupuje, že je na tom finančně lépe.. a proto ta jeho ex a matka té dcery tak ta lyžovat neumí a s vaším partnerem nikdy za jejich vztahu nelyžovala..pokud ano, tak bych se ted ptala, proč už na lyže nejezdí..zda na to má totiž finanční prostředky..protože lidi se v tomto nemění, třeba i ona má ráda lyžování, jen prostě na to nemá. Není to nejlevnější koníček, opravdu ne.
Nemyslím si, že lyžování je drahý koníček… Možná by stálo za to zmínit kam jezdíme lyžovat… Jezdíme do Chotouně, tak čtyřikrát pětkrát za zimu + jednou ročně na hory, na České hory, po dlouhém hledání jsme našli nejlevnější středisko v ČR, takže to, že s tím, že lyžování je drahý koníček nemohu souhlasit.
@TERMAT Takto male dite patri k matce (mluvim o normalni milujici starajici se matce), at si zastanci rovnopravnosti rikaji, co chteji. Je rozdil 15lety pubertak a 9lety dite, samozrejme bych se snazila vychazet s otcem ditete a domluvit se na spolecne, vyvazene peci.
Muj muz ma z predchoziho vztahu strjne stare dite, to je v peci matky, ale k nam chodi casto, je to na domluve. I kdyz jejich rozchod nebyl nejhladsi, kvuli diteti jsou schopni spolu fungovat a funguji. Maly je spokojeny, ma jeden hlavni domov u matky, ale u nas se taky citi jako doma.
A z tveho : i když malá kolikrát přijde s tím co se dělo na druhé straně, tak jí vždy říkáme, že nás to nezajímá, že to se dělo tam, že je podstatné jak to bude u nás… negativni postoj jen cisi. Myslim, ze je normalni, ze i kdyz je dite u vas, tak vyklada o tom, jake to bylo a co delali s mamou. Kdyz ho zrusite vetou, to me nezajima, co si delal s matkou, u nas to bude takto, tak mu vysilas vic nez jasny signal, ze jeho maminka je pro vas persona non grata.
@Vorvaň obrovský píše:
Střídavka je mi z duše protivná. Kdyby došlo na střídavou péči u našich dětí, které jsou velmi, ale opravdu velmi emoční, už jsem se smířila s tím, že „pro jejich dobro“ bych se snažila, aby byly jen u jednoho z rodičů, jedno u kterého. Nedovedu si představit, že by se co měsíc balily a jely žít jinam.
Sama za sebe musím říct, že po téhle osobní zkušenosti jsem také proti střídavce a to jsem vždy byla její zastánce, i vzhledem k tomu, že jsem z rozvedené rodiny. Můj muž střídavku nechtěl, že by jí s dětmi nezvládl. Přítel i nabízel, že je ochotný se holek vzdát, pokud by to bylo pro jejich dobro, ale na to jeho ex také nechce přistoupit… Takže opravdu patová situace ![]()
@Anonymní píše:
@TERMAT Takto male dite patri k matce (mluvim o normalni milujici starajici se matce), at si zastanci rovnopravnosti rikaji, co chteji. Je rozdil 15lety pubertak a 9lety dite, samozrejme bych se snazila vychazet s otcem ditete a domluvit se na spolecne, vyvazene peci.Muj muz ma z predchoziho vztahu strjne stare dite, to je v peci matky, ale k nam chodi casto, je to na domluve. I kdyz jejich rozchod nebyl nejhladsi, kvuli diteti jsou schopni spolu fungovat a funguji. Maly je spokojeny, ma jeden hlavni domov u matky, ale u nas se taky citi jako doma.
A z tveho : i když malá kolikrát přijde s tím co se dělo na druhé straně, tak jí vždy říkáme, že nás to nezajímá, že to se dělo tam, že je podstatné jak to bude u nás… negativni postoj jen cisi. Myslim, ze je normalni, ze i kdyz je dite u vas, tak vyklada o tom, jake to bylo a co delali s mamou. Kdyz ho zrusite vetou, to me nezajima, co si delal s matkou, u nas to bude takto, tak mu vysilas vic nez jasny signal, ze jeho maminka je pro vas persona non grata.
K poslednímu odstavci - tohle je doporučení psycholožky… Druhou stranu vůbec neřešit - už v zárodku zastavit i komunikaci od dítěte…
@Vorvaň obrovský píše:
opět teorie. Kde jsi vzala ten měsíc? Střídavka má mnoho podob a možností. Je to jen na možnostech rodičů. Střídavku může být i ve formě, 4dny matka, 3 dny otec a další týden naopak. Týden, 14dní nebo měsíc jsou jen možnost, ne danost.
Můj ex to má tak, že bazíruje na střídavce, ideálně 50:50, a odmítá aby se mnou byly více, aby u mě byly víc doma, dýl..Popravdě doufám, aby sdílená péče fungovala, a nemuselo to být naopak. Prostě ani pro jednoho není top aby byly děti u někoho víc. Pokud jde jen trochu zařídit, aby fungovala společná nebo střídavá péče a děti měly podobnou péči obou rodičů. Nechtěla bych aby jednomu stranily, měly pocit že jeden po nich teskní, protože u druhého jsou více.
@TERMAT jo a vleky jsou asi zadarmo..no drahý koníček to je..i pro tak početnou rodinu..nikdo mi nevymluví, že je to levný koníček..levný koníček, jsou tak možná běžky, ale lyže nikoliv..asi nežijete v realitě, ale někteří lidi prostě na to nemají takto lyžovat..jak jste popsala..bohužel, uspokojení základních potřeb dítěte je důležitější a na to už nezbyde. Miluji lyžování a lyžovat nejezdím, nemám na to, ale s ex jsme lyžovali pořád. Prostě nebudu horší matka jen proto, že na to nemám, až budu mít, tak dopřeji dítěti také..kupuji hračky po bazárku apod. prostě se snažím, aby dítě nestrádalo a aby si je otec jen tak nekoupil, i když ono když nemáte moc peněz, tak protistrana si takto malé dítě stejně koupí. Děti jsou ještě hloupé a nechají se lehce koupit, bohužel.
@TERMAT jo a vleky jsou asi zadarmo..no drahý koníček to je..i pro tak početnou rodinu..nikdo mi nevymluví, že je to levný koníček..levný koníček, jsou tak možná běžky, ale lyže nikoliv..asi nežijete v realitě, ale někteří lidi prostě na to nemají takto lyžovat..jak jste popsala..bohužel, uspokojení základních potřeb dítěte je důležitější a na to už nezbyde. Miluji lyžování a lyžovat nejezdím, nemám na to, ale s ex jsme lyžovali pořád. Prostě nebudu horší matka jen proto, že na to nemám, až budu mít, tak dopřeji dítěti také..kupuji hračky po bazárku apod. prostě se snažím, aby dítě nestrádalo a aby si je otec jen tak nekoupil, i když ono když nemáte moc peněz, tak protistrana si takto malé dítě stejně koupí. Děti jsou ještě hloupé a nechají se lehce koupit, bohužel.
@TERMAT píše:
Nemyslím si, že lyžování je drahý koníček… Možná by stálo za to zmínit kam jezdíme lyžovat… Jezdíme do Chotouně, tak čtyřikrát pětkrát za zimu + jednou ročně na hory, na České hory, po dlouhém hledání jsme našli nejlevnější středisko v ČR, takže to, že s tím, že lyžování je drahý koníček nemohu souhlasit.
promiň, ale já bych neměla ani na to. I kdybych chtěla tak ne. To co píšeš je nadstandard, ne samozřejmost.
@Anonymní píše:
@TERMAT Takto male dite patri k matce (mluvim o normalni milujici starajici se matce), at si zastanci rovnopravnosti rikaji, co chteji. Je rozdil 15lety pubertak a 9lety dite, samozrejme bych se snazila vychazet s otcem ditete a domluvit se na spolecne, vyvazene peci.Muj muz ma z predchoziho vztahu strjne stare dite, to je v peci matky, ale k nam chodi casto, je to na domluve. I kdyz jejich rozchod nebyl nejhladsi, kvuli diteti jsou schopni spolu fungovat a funguji. Maly je spokojeny, ma jeden hlavni domov u matky, ale u nas se taky citi jako doma.
Přesně tak. Myslí si že jsou neutrální a že postoj dítěte neprohlubují, ale jen si lžou do kapsy.
Ale chápu že to asi nevidí. chápu že přítel je asi naštvaný že ho ex opustila. Je v tom tolik možných emocí, a pochopitelných. Ale tvrdit že nejsme negativní vůči matce je zaslepenost.
@TERMAT píše:
K poslednímu odstavci - tohle je doporučení psycholožky… Druhou stranu vůbec neřešit - už v zárodku zastavit i komunikaci od dítěte…
od psychložky? Tak k téhle bych nechodila. To že tohle podporujete, že vás to nezajímá a zastavíte konverzaci, tím bych řekla že tomu jen škodíte. Chcete aby malá byla sdílná, ale neposloucháte ji.
@andelka83
Měsíc jsem nadhodila. Nedovedu si představit žádný časový úsek. Třeba to s jejich přibývajícm věkem přehodnotím, až začnou chodit do školy.
@Vorvaň obrovský mám školkové a víc jak týden by to nebyl. Spíš to bude jako doteď, několik odpolední s tátou, někdy v týdnu přespání a víkendy na střídačku. Možná se to pak změní se školou, uvidíme.
@TERMAT píše:
To je docela zajímavé. Tak jak jsi to popsala, to vyznělo opravdu dost negativně.
Já bych jí spíš nechala vypovídat, a pak řekla, že to je prima, jak u maminky, ale tady zase zkusíme naše pravidla.
Nenapadá mě, v čem je to špatné, ale nejsem žádný psycholog.
@andelka83 píše:
od psychložky? Tak k téhle bych nechodila. To že tohle podporujete, že vás to nezajímá a zastavíte konverzaci, tím bych řekla že tomu jen škodíte. Chcete aby malá byla sdílná, ale neposloucháte ji.
Je fakt, že pokud se mi nelíbí vyjádření jednoho odborníka, tak než ho začnu akceptovat, jdu k jinému. A pokud i třetí tvrdí, to co dva předchozí, pak se s tím holt musím popasovat ![]()