Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky!!najdu tady nějakou maminku s madarským partnerem či manželem?mám přítele ze Sárváru a tady je už 3 roky kuli práci.Učíte se madarsky nebo jak doma mluvíte? a o vaše děti?
ahojky, můj přítel je Maďar, ale slovenského původu. Doma mluví jen maďarsky, se mnou mluví česky - studoval tu na VŠ, takže česky mluví dobře.
Já se tedy maďarsky neučím. Pár výrazů jsem už pochytila. Ale nemám motivaci se ten jazyk učit. A dcera je zatím mimčo, ale chceme, aby uměla oba jazyky. Tak možná se přiučím pak něco od ní.
Holky prosím prosím, nezeptaly byste se doma, co říká ta maďarská holka v tomhle klipu? http://www.youtube.com/watch?… Marně se to snažím zjistit ![]()
ahoj..zeptám se
jinak my doma mluvíme madarsky a dítě bychom chtěli aby uměl oba dva jazyky … a jezdíte tam na dovču??
@dituleska píše:
ahoj..zeptám se
jinak my doma mluvíme madarsky a dítě bychom chtěli aby uměl oba dva jazyky … a jezdíte tam na dovču??
Dík moc ![]()
@dituleska Ty mluvíš maďarsky? Tak to jsi dobrá.
Já jsem k tomu jazyku nějak nenašla cestu. Letos máme v plánu svatbu, takže dovolenou moc neřešíme. Ale ráda bych případně k Balatonu nebo do nějakých lázní. Mamka jezdí do Harkán, prý je to tam dobré.
V Sárváru jsou také lázně, Gyor taky…tam jich je
na Balaton se také chystáme ale až v září,na začátku července rodím:D mno nedá se říct že bych mluvila-spíš se domluvím,je to fakt těžký jazyk.Ted zjištuji jesli musíme i v Madarsku někam na matriku nahlásit mimiaž porodím ![]()
Ahoj, já mám taky manžela Maďara, žijeme v Budapešti a máme holčičku 1,5 roku. Mluvíme na ni já česky a manžel maďarsky, spolu se bavíme dost i anglicky. Mluvit začala celkem brzo, vybírá si, co se jí líp vyslovuje - např. maďaské babičce říká „babi“, protože je to jednodušší než „nagyi“
A „bácsi“ je zase jednodušší než „strejda“
Některé slova ale rozlišuje podle toho, s kým mluví - se mnou říká čaj a s tátou tea. Je to zajímavý sledovat ![]()
jé,vítám tě,jsem ráda že jsi se ozvala!!
já se také těším na to jak bude malá mluvit.A v Pesti se neříká babičce MAMA??
Já taky ráda vidím, že nejsme sami
Vlastně se asi říká babičce MAMA, ale z rodiny to nikdo nepoužívá, asi proto, že říká mě Mami, aby se to nepletlo
Ale zatím mluví fakt celkem málo, to se ještě později vyvrbí.
jj já už se těším na drobka jak bude mluvit ale to je ještě daleko..
už se těšim na srpen až vyrazíme k balatonu-aspon na 2 týdny
Ahoja holky teda nas je ![]()
Ja ziju taky s Madarem
Jazykove je to u nas jeste o neco slozitejsi, jelikoz zijeme v Nemecku… a doma mluvime nemecky. Pritel totiz neumi cesky a ja neumim madarsky. Behem prvniho tehu, kdyz jsem byla doma a mela cas, tak jsem se pokousela neco trosku madarsky naucit… ale po case jsem to vzdala… je to opravdu tezka rec a chybi mi motivace. Casem jsem navic zjistila, ze neni od veci, tchyni obcas radsi nerozumet ![]()
Na prcka ja mluvim cesky, pritel madarsky a od kvetna nastupuje do nemeckych jesli… za 2 tydny mu bude rok, tak jeste nemluvi ( az na dadadada, tatatataa)… ale uz jsem moc zvedava v jake reci sve prvni slovo pronese ![]()
Na zacatek cervna cekame druhe mimi a jazykove u nej budeme postupovat stejne… tak jen doufam, ze jim v tech hlavickach neudelame moc velkej zmatek ![]()
A co se tyce dovolenych… ty bohuzel v Madarsku travime
Sice chapu, ze priteli jeho rodina chybi,ale rada uz bych se podivala taky nekam jinam nez do Madarska… kde se k nam navic vzdycky pripoji alepon cast jeho rozsahleho pribuzenstva, kteremu rozumim tak maximalne „jo napot kivanok“
I kdyz Balaton je pro rodinnou dovolenou idealni, hlavne pro mala decka… jen si dejte pozor na ubytko, aby jste neskoncili ubytovani u nektere z mega diskotek… to by se mimi asi moc nelibilo ![]()
Jinak dovcu pro netehotne a pokud mozno bez deti muzu doporucit vinobrani ve Villany… pritel pochazi primo odtamtud a kazdy rok je to parada
Malebne mestecko, ciganska hudba a jeden sklipek vedle druheho ![]()
Jeste jsem chtela dodat… co se tyce matriky… pokud chcete aby melo decko dvojite statni obcanstvi cesko-madarske tak mu musite na matrice pozadat o madarsky rodny list… jinak pokud se spokoji jen s ceskym tak neni treba.
jj to už víme
tady na matrice nám vystaví jeden pro madarskou stranu a pak to budeme řešit tam
jsem ráda holky že se ozýváte,doufám že se najde ještě o trochu holek víc.S tou dovolenou tě docela chápu,taky když tam jedeme tak jsem toho unavená,sejde se celé příbuzenstvo a pak tam na sebe křičí,nebo spíš se přeřvávají ale už jsem si na to zvykla,normálně se zvednu a jdu si lehnout,už si na to zvykli tak se tomu nediví ![]()