Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj, naprosto chápu, jak se cítíš, měla jsem první týdny po porodu doma to samé.
Kakání neznamená, že ho nemusí bolet bříško. Zkus ho masírovat, mě se moc osvědčil masážní olej Větříček od Eoné a taky nahřátý polštářek z třešňových pecek.
Jo a taky hacka, je to úžasná věc a já jsem za ní byla opravdu šťastná: http://www.branakdetem.cz/hacka-pech.htm. Malého to vždy uklidnilo a krásně v ní spinkal.
No a taky bych fakt zkusila prodloužit ty intervaly kojení aspoň na dvě hodiny. Možná ho bolí bříško z toho, jak moc pije. No a co nám teda hooodně pomohlo byl dudel, protože já ho nedávala, ať to nenarušuje kojení, ale prcek měl už od porodnice silnou touhu sát a s dudlíkem se z něj stalo ze dne na den spokojené miminko. Kojení nám to nenarušilo a malý i já jsme byli v pohodě. Jen mě štve, že jsem mu ho nedala dříve, nemuseli jsme se tak trápit…
Přeji ti pevné nervy a hodně síly! Bude to lepší, věř tomu
.
Jestli mel dneska v tom paraku obleceni rukavice a deku…tak je mu dle me vedro jak svina! studeny ruce mame cela rodina…ja mam studeny nohy i kdyz vylezu z horky vany ![]()
Tezko rict… Napada mi, ze vaha muze byt dobry ukazatel. Kolik pribira? Novorozenci maji pribirat mezi 200 - 250 g tydne. Pokud pribira vice, prepiji se, dostava asi hodne predniho mleka, coz je hodne laktozy (mlecny cukr), ktera muze zpusobit boleni bricha a hodne stolice, nazelenalou barvu. Kojit bych pak kojila jen z jednoho prsu a pred kojenim samotnhm neco odstrikat, aby se miminko dostalo i k zadnimu mleku, ktere ho i zasyti. Pokud pribira malo, ma hlad. Zavinovani a bily hluk dela zazraky, noseni, kolibani… Jinak jeste jak vypada stolice? Neni s obsahem hlenu, penovita? Pak by to mohlo poukazovat na alergii na bilkovinu kravskejo mleka (prechazi do materskeho mleka z Tve stravy). Moje treti dcera byla tento pripad, sileny rev celodenne, stolice 10× denne, hlen, vodnata, pozdeji i krev. Musela nakonec prejit na specialni UM Neocate a stale bojujem
. Muze too byt opravdu hodne a neni na skodu konzultovat toto s lekarem, kdyz uz si fakt nevis rady, muze za tim byt vetsi problem. L.
http://i-vet.blog.cz/…inko-v-okoli
Když se jede kočárem, tak se nezklidní? Pokud ano, odešli ho s manželem hezky na procházku, chlap může ťapat s kočárem a ty si hodit šlofíka.
Nastěhuj si mimino do postele, v noci jen vytáhni prso a spi dál.
Pokud nemáte, pořiď dudel.
Nošení v šátku není rozmazlování, někdy je to zkrátka nutnost, jak přežít. Mrkni se na youtube na videa uživatelky vonzino1 (zrovna dneska šli pod našimi okny dvě miminka, jedno u maminky v šátku, za chvíli další u tatínka v manduce
)
A hlavně - musíš se uklidnit. Udělala jsem vše proto, aby dítě neplakalo a stejně pláče? Pak není důvod se stresovat, stejně už nic lepšího nevymyslíš. Občas dítě prostě pláče a v tu chvíli s tím nic nejde udělat.
Když to akceptuješ jako fakt, bude se ti s ním žít líp.
Pro opravdu krizové chvíle doporučuju bachovy esence - krizové kapky, kápneš si pár pod jazyk a psychiku to trochu hodí do rovnováhy
Ten bily sum se da stahnout i na ulozto. cz, davaly to holky v nejake jine diskuzi, ja jeste teprve rodit budu ale uz jsem si to pro jistotu stahla ![]()
A co si vzit miminko do postele k sobe? Ja tam mela malyho do pul roka a bylo to nejlepsi, co jsem udelala, jakmile se vzbudil, hned se pricucl
a zase usnul a mne to nerusilo
Když jsem měla druhý, dělala jsem opravdu už zoufalé věci. O půlnoci jsem jezdila autem po okolí - aby už proboha usnul, abych i já mohla jít spát aspoň na tři čtyři hodinky spát, než bude dalí kojení. Pro vysvětlení, to starší už přes den nespalo a vstávalo hodně časně. Táta byl dávno odstěhovaný do jiné místnosti a jen mi říkal - měla bys vydržet, an tohle si zvykne a bude to chtít furt. jak řkám, já byla tak zoufalá, že už to prostě se nedalo vydržet - vydržet.
Má to happy end??? Těžko říct. Ještě teď si vedle hraje (2 roky)!!! a spát prostě nbude… prostě - nespavec. ![]()
Ahoj jak píšeš tak si myslím, že děláš určitě všechno dobře, neboj taky mi malá někdy pláče a mám chuť ji dát někam abych ji neslyšela
, ale to přejde určitě ti nebude takhle plakat pořád, třeba si to teď vybere a jak bude větší tak bude hodný
sestřenka to taky tak měla
já mám teda malou hodnou, ale napadlo mě možná chce být prďolka pořád u tebe tak si zkus pořídit šátek a nosit ho pořád u sebe i to kojení pak super
když bude cítit mamču a hongat se v šátku jak budeš chodit tak by mohl být spokojený
první dva týdny jsem taky s malou hodně lehávala a měla jsem ji u prsa, lehla jsem do postele zadělala roletky zavřela dveře a potichu si na notebooku pustila třeba film
, navíc mi nechtěla dudlík takže uspávačka u prsa teď už má dudlíka a jsme na UM takže usíná pěkně sama v postýlce, a to jsem taky měla stres že mi nebude chtít spinkat bez prsa
držím pěstičky ještě jsem slyšela o knížce každé dítě může dobře spát tak si to zkus pročíst na uložto. cz to stáhneš mám ji staženou ale nepotřebovala jsem ji
tak přeju hodně zdaru uvidíš že to nějak zvládnete
jo a taky je super že tě manža podporuje že na to nejsi úplně sama ![]()
@careynka píše:
A co si vzit miminko do postele k sobe? Ja tam mela malyho do pul roka a bylo to nejlepsi, co jsem udelala, jakmile se vzbudil, hned se pricucla zase usnul a mne to nerusilo
To se spraví, neboj.
Měla jsem to podobě, šestinedělí byl opravdu maraton.
Doporučuju nosit, chovat, kojit jak si řekne a brát si ho hodně k sobě.
U nás na ten pláč opravdu zázračně fungoval fén.
A neboj, brzo se sladíte a bude to v pohodě.
Me napadaji prdiky. Ja mela do 8 tydnu nejurvanejsi mimino v okoli, 10 hodin denne jsme nosili, houpali a furt jecela. Pak jsme nasadili probioticke kapicky, zacali na radu laktacni poradkyne kojit striktne po 3 hodinach (michalo se ji mlicko v brisku a mela boleni z toho) a do 2 tydnu jsme meli doma andilka ![]()
Mimochodem laktacni poradkyne chodi domu, staci si ji zavolat a je to na pojistovnu, moooc doporucuju ![]()
Taky doporucuju laktacni poradkyni - kdyz jsem byla po 14 dnech s dvojcaty uplne hotova, prijela za mnou domu, ja se ji vybrecela na rameni, ona mi poradila, jak s kojicim polstarem a kterou polohu a od te doby to slo lip… ![]()
Sestinedeli bylo krusne uz kvuli nevyspani, ten cas se hrozne vlekl, mela jsem pocit, jako bych prozila pul rok a ne par tydnu. Fuj, uz nikdy vice ![]()
Nenechavej ho u prsa pospavat, zvykne si, ze muze jen trochu cucnout a za chvili zas, INTERVALY MEZI KOJENIM POSTUPNE PROTAHNOUT. na cca 2,5-3 hod., jak nekdo psal.
Zas na druhou stranu bych si dala pozor, aby dítě nemělo hlad. Ne každému vyhovují takhle dlouhé intervaly. To se stalo kamarádce, dodržovala tyhle doby kvůli tomu že si ymsleli, že má dcera prdíky a pak zjistili, že jim miminko brečelo celou dobu hlady.
Na bolení břicha je lepší kojit po delší době, ale miminko musí dost přibývat, aby bylo aspoň trochu jasné, že hlad nemá.
Zakladatelko..laska prijde neboj…me kdyz poprve malou ukazali a nekdo by rekl ze si ji vezme tak bych jim ji taky dala
…ale cim dyl jsem ji mela u sebe tim byla laska vetsi a vetsi…dneska bych za ni dala i zivot
neboj..to prijde ![]()
Zakladatelko - to příjde
spousta mamin řeší přesně to samé, že se musí zamilovat postupně, nejsi v tom sama ![]()
jen těch 40ml - není málo? měl by vypít 150 - 180ml na kg hmotnosti za den. Moje malá má necelé 2,5kg a jsme teď na 50ml v jedné dávce (ale kojíme 7-8×)