Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Electrolux_EHM_4400 píše:
No tak co tu resime?
No tu POVINNOST ženy určit otce. Otcovství je natolik důležitá věc, že rozhodnutí o otcovství nejde nechat primárně v rukou ženy… je na rozhodnutí muže se k tomu postavit se ctí a vzít za svůj styk zdpovědnost… proto nemá žena primárně POVINNOST (a úplnou zodpovědnost) určit otce, ale teprve, když je otec vůl, má PRÁVO jej označit. Stejně tak otec má PRÁVO se k otcovství přihlásit nebo se mu bránit.
@sissi79 píše:
sorry ale tak blbý tu nejsou..
Tvůj optimismus nesdílím.
@mimoza666 píše:
nezbavi, ale ja to nepovazuju za výhru, zejména protože jsem pracovala s dětmi, které rodiče nechtěli, neměli zájem, stát jen stěží vynucoval základní plnění jejich povinností. to souhlas v takovém případě je výhra dobrý, milující pěstoun nebo adoptivní rodič jak píše @canaglia . To že matka neuvede otce do Rl před ní staví nárok zajistit svoji zástupnost.
Jasny… tak at to za to dite rozhodne ta matka, protoze ona nechce
A dale… ze u nas tech deti vyrusta u dobrych a milujicich pestounu ci adoptivnich rodicu (v pomeru k ustavum) ![]()
Jasny… tak at to za to dite rozhodne ta matka, protoze ona nechceA dale… ze u nas tech deti vyrusta u dobrych a milujicich pestounu ci adoptivnich rodicu (v pomeru k ustavum)
no to je právě často proto, že tam figurují biorodiče, kteří výhra nejsou. ty poměry ústaví pče se mění, pomalu, ale mění a ten proces se už nezastaví
![]()
@kubykula píše:
nejsem si jista, ale mám za to, že dokud budete manželé tak manžel bude uveden automaticky jako otec.
Přesně tak- pak řízení o poření otcovství- zpoplatňěné a pak řízení o určení otcovství- zpoplatněné
@mimoza666 píše:
no to je právě často proto, že tam figurují biorodiče, kteří výhra nejsou. ty poměry ústaví pče se mění, pomalu, ale mění a ten proces se už nezastaví![]()
![]()
Jenze ty tu mluvis o „spinach“, co se nepostaraji o sve vlastni dite… ale normalni clovek, chlap toto neudela… ale normalni clovek, zena s tim nezapsanim otce do RL zas tak velky problem nema. Uz jsem to tu cetl nekolikrat… treba kdyz si te nevezme, tak ho nepis do RL apod ![]()
@mimoza666 píše:
Já pochopila, že tady se do toho bio otec nehrne plnou parou. Takže zakladatelka čeká na jeho rozhodnutí. Nevypadá to, že by se cítil nějak krácen na svých právech. Chtěla asi hlavně uklidnit manžela-neotce, že to „otcovství“ nezůstane na něm.
Mně přijde, že Zakladatelka v tom má dost jasno, viz text v 17:01.
Jenze ty tu mluvis o „spinach“, co se nepostaraji o sve vlastni dite… ale normalni clovek, chlap toto neudela… ale normalni clovek, zena s tim nezapsanim otce do RL zas tak velky problem nema. Uz jsem to tu cetl nekolikrat… treba kdyz si te nevezme, tak ho nepis do RL apod
nemluvím jen o dysfunkci, znám i případy, kdy biotec věděl o tom, že má někde uloženou a vychovávanou „kukačku“, prostě to nechal tak, protože mu to vyhovovalo a velmi dobře fungoval ve své rodině. Když už jdeš na to tak řízně, tak právě to, že nemám zájem o své dítě, je pro mě znakem nenormálnosti rodičovství.
@canaglia píše:
Jako sorry, ale přijde mi, že jsi neprožil to, co jsi prožil… Jako když matka nechce respektovat něčí ústavní právo (a je jedno, jestli dítěte nebo otce), pak ji tedy stát nemá nutit, aby ho respektovala? To by většina rozvedenejch chlapů včetně nás dvou byla bez dětí. Nechápu tě…![]()
![]()
Já vím ![]()
Vnímám otcovství spíš jako volbu nežli jako nutnost… nemyslím, že by otcové měli být pro dítě totéž, co matky.
Tou diskusí sí to tak trochu sám ujasňuju…
K napsání mne ale podnítilo ale až to zamlčení části toho odstavce z práva na rodiče.
@mimoza666 píše:
nemluvím jen o dysfunkci, znám i případy, kdy biotec věděl o tom, že má někde uloženou a vychovávanou „kukačku“, prostě to nechal tak, protože mu to vyhovovalo a velmi dobře fungoval ve své rodině. Když už jdeš na to tak řízně, tak právě to, že nemám zájem o své dítě, je pro mě znakem nenormálnosti rodičovství.
Takze nevidis zadny problem v tom, ze matka nechce zapsat otce do RL? Nebavme se tu ted o pripadech, vyjimkach, situacich… ale globalne, jak je to nejlepsi pro dite.
Takze nevidis zadny problem v tom, ze matka nechce zapsat otce do RL? Nebavme se tu ted o pripadech, vyjimkach, situacich… ale globalne, jak je to nejlepsi pro dite.
globalne to neumim takhle rict co je nejlepsi pro dite, globalni obecne dite (btw to neexistuje, nedycha). Na tohle jsou expertky soudkyne okresnich soudu. Dovedu si vybavit konkretni deti, kde je to moc dobre ze otec uveden nebyl (pak taky znam pripady kdy matka otce zajistila do RL pozdeji bio i nebio). Takze v principu moznost otce do Rl neuvest nevidim jako zlo ale ani jako ideal. Ideal jsou 2 plne funkci, milujici rodice se zajmem.
A ten princip, že neuvedením otce do Rl nesplníš podmínku pro výplatu dávek v hmotné nouzi, ten je v pořádku. Ten tu osobní zodpovědnost zvyšuje, ale na to jsi se neptal, jen že o tom šla řeč taky.
@katalyzator píše:
Já vím
Vnímám otcovství spíš jako volbu nežli jako nutnost… nemyslím, že by otcové měli být pro dítě totéž, co matky.
Tou diskusí sí to tak trochu sám ujasňuju…
K napsání mne ale podnítilo ale až to zamlčení části toho odstavce z práva na rodiče.
Ta část odstavce se ale vztahuje na naprosto odlišné případy, kdy to skutečně není možné, nikoliv na případy, kdy se někomu jen nechce nebo to dělá z vyčůranosti, aby měl vyšší sociální dávky. To, že to někdo nechce nebo se nějak rozhodne, to nemá nic společného s polohou, že to není možné. Možné to třeba není u znásilnění neznámou osobou, při nalezení dítěte apod.
nevidím, protože když o to dítě otec stojí, má právo se zapsání do RL dožadovat a pokud je otec, bude mu vyhověno. ovšem pokud je mu nějaké jeho dítě u řiti, tak proč by měl být uvedený v rodném listu ![]()
@sagina píše:
nevidím, protože když o to dítě otec stojí, má právo se zapsání do RL dožadovat a pokud je otec, bude mu vyhověno. ovšem pokud je mu nějaké jeho dítě u řiti, tak proč by měl být uvedený v rodném listu
Opet a znovu. Myslis, ze zapsani ditete je jen o matce a otci? Co treba prava a budouci jistoty pro dite? ![]()