Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Anonymní píše:
Holky,tak ja pridam ze svyho soudku,radeji anonymne…Mam dite s milencem…mno..spis takovou narazovkou..s manzelem nam to nejakou dobu neklapalo..kdyz jsem zjistila ze jsem tehotna (potrat u mne neprichazel v uvahu)chtela jsem spalit mosty a odstehovat se nekam daleko od vsech. Manzel se vsak k tomu postavil celem,malou si vzal za svoji,vsechno jsme si vyrikali a funguje to (zatim)…je zapsan v rodnem liste..ten druhy ani nevi ze dite je jeho a nikdy mu to nereknu…mozna pravda taky za par let vyjde na povrch,ale zastavam nazor,ze tata je ten co fouka bolistky
Naprosto souhlasim!!!!! ![]()
Ahoj,
už to tady pád diskutérek popsalo. Nicméně stručná rekapitulace :
1/ Manžel se stává automaticky ze zákona otcem dítěte -a to i do 300 dne po případném rozvodu.
2/ Změnu otcovství lze provést jen na základě soudního jednání, po provedení
speciálních gen. testů, jenž nařídí soud - (to jsou podstatně důkladnější testy, než ty co si může dnes každý sám koupit.) Jde však o klíčový prvek, jenž ROZHODNE !
3/ Musí s tím souhlasit : manžel, ty, popř. i genetický otec - je to lepší, ale jde to i bez jeho souhlasu, nicméně je třeba počítat s tím, že pokud se bude „stavět na zadní“, tak se soudní jednání povleče delší dobu. Ovšem pokud test prokáže, že je opravdu gen. otcem, tak nemá šanci to popřít a alimentům se nevyhne.
4/ Milenec otcovstvím ovšem získá vedle povinnosti platit i právo na styk s dítětem a mluvit do jeho výchovy a to na řadu let. Navíc může požádat i o střídavou péči v průběhu následujících 18 let.
5/ Uvažte proto s manželem, zda je vůbec rozumné se do takové „věci“ pouštět a hlavně, zda to manžel „unese“. Já jsem zažil podobnou situaci u sebe a nakonec jsme se s manželkou rozhodli to nechat být. Aby její exmilenec si bral dítě každých 14 dní na víkend k sobě + na vánoce, či jiné svátky, dovolenou, atd. mne upřímně děsilo. navíc by celá jeho rodina mluvila do výchovy..... to fakt ne. Byl jsem ve stejné situaci, jako tvůj manžel
. Dnes jsou dcerce už 2 roky a nelituji svého rozhodnutí.
6/ Na druhou stranu je pravdivý argument, že „dárce spermatu“ by se měl finančně podílet na tom vytvořil.To je pravda.
7/ Myslím, že rozhodnout by si to měl hlavně tvůj manžel. Zda unese „kukaččí“ dítě a dokáže ho mít rád. Někdo to dokáže, někdo ne.....
Ahoj, pardon za anonym, ale jsem tu známá a nerada bych zatím výřila vody, když ještě není nic jisté. Přesto mi běhá hlavou jak to bude, když s manželem dva roky nežiji, máme vřelý přátelský vztah, o dcerku se střídáme, nerozvedli jsme se, protože na to nebyl čas ani peníze ani nervy a vůbec, prostě jsme to nechali jak to je. Jenže já teď otěhotněla a biologický otec nebude chtít být součástí života mrněte a ani já to nechci. Uživím nás v pohodě. Nepotřebuji ho.
Teď dotaz.. Automaticky bude v RL můj manžel. My pak půjdeme spolu k soudu kvůli popření otcovství a vyškrtnutí ho z RL. Jenže tady čtu, že se tam musí zapsat rovnou biologický otec. Ale když bude ofiko „neznámý“? Půjde manžela vypsat, když nemám biologického? ![]()
Potřebuju nějak manžela uklidit až mu tu novinku sdělím
Myslim že ho trefí, ale rozdejchá to, jen bych nerada, aby do toho byl zbytečně angažován, jeho prcek to nebude…
Děkuji M.
Napadlo tě, co chce to počaté mrně? Jestli taky touží po tom nemít otce? Nezapsáním biologického otce do RL porušuješ práva dítěte, je-li ti to známo.
Na rozvod nebyly penize, ale dite a sebe uzivis? S otcem druheho diteze byt nechces…
Pujde to pres soud, kolonka u otce zustane prazdna.
@canaglia píše:
Napadlo tě, co chce to počaté mrně? Jestli taky touží po tom nemít otce? Nezapsáním biologického otce do RL porušuješ práva dítěte, je-li ti to známo.
Proč tak ostře
? Nikde není psáno, že se otec chce starat a zakladatelka o to nestojí. Naopak je psáno, že otec o dítě zájem nemá.
Zakladatelko, nemyslím si, že půjde otec vypsat, pokud nebude za něj náhradník. Protože pak se do role otce z hlediska alimentů dostává stát. A to stát nerad. Ale třeba se pletu.
@Genovesa píše:
Proč tak ostře? Nikde není psáno, že se otec chce starat a zakladatelka o to nestojí. Naopak je psáno, že otec o dítě zájem nemá.
Zakladatelko, nemyslím si, že půjde otec vypsat, pokud nebude za něj náhradník. Protože pak se do role otce z hlediska alimentů dostává stát. A to stát nerad. Ale třeba se pletu.
Moje znama ma stejnou zkusenost.
@sissi79
To jde? Myslela jsem, že otce nelze vyškrtnou bez „náhrady“. Ale možná je to tak jen v případě, že má být vyškrtnut otec biologický, což zde manžel evidentně není.
Příspěvek upraven 12.11.14 v 17:03
Zalobu bude podavat tvuj manzel, zalovani budes ty a mimco, je to §785 obcanskeho zakoniku, udelaji se testy dna, novy otec nebude
canaglia nevím, jestli jsi správně pochopila můj dotaz, ptala, jsem se na právní stránku věci, jestli k tomu někdo tady nezná odpověď, nežádala jsem názor na mé počínání ohledně blaha mých dětí. Přesto děkuji za názor.
Jsem dospělá zkušená zralá žena, není potřeba se mnou mluvit jako s blbečkem…to jen pro pořádek ![]()
Ráda ti ale odpovím. Počítám i s variantou, že se otec nebude chtít podílet. Násilím nikoho nebudu nutit, protože násilí vyvolá jen násilí. Má svůj život, nebudu mu ho ničit. Násilí by zničilo mě i moje děti. Tedy pokud se nebude chtít podílet, jsem připravená se o mimíka postarat sama.
Přesto samozřejmě budu ráda, když se chtít podílet bude. Každá stovka přijde vhod a dítě by mělo mít tátu, kterej ho bude mít rád, v tom s tebou souhlasím. My vyrůstali bez otce a taky žijeme. Náš biologický nás nechtěl a matka se s ním tahala akorát po soudech, znali jsme ho a věděli, že nás nechce. Dětství prožité v nejistotě a máminých nervech kvůli němu. Byl to humus. Nevlastní táta pak zemřel. Měl nás rád. Mamka se už pak nevdala. Starala se o tři děti úžasně. Možná proto si myslím, že nemít biologického otce nadělá menší paseku než ho mít z donucení.
…nikde totiž není psáno, že s mrnětem zůstanu navždy sama
@Anonymní píše:
canaglia nevím, jestli jsi správně pochopila můj dotaz, ptala, jsem se na právní stránku věci, jestli k tomu někdo tady nezná odpověď, nežádala jsem názor na mé počínání ohledně blaha mých dětí. Přesto děkuji za názor.Jsem dospělá zkušená zralá žena, není potřeba se mnou mluvit jako s blbečkem…to jen pro pořádek
![]()
Ráda ti ale odpovím. Počítám i s variantou, že se otec nebude chtít podílet.Násilím nikoho nebudu nutit, protože násilí vyvolá jen násilí. Má svůj život, nebudu mu ho ničit. Násilí by zničilo mě i moje děti. Tedy pokud se nebude chtít podílet, jsem připravená se o mimíka postarat sama.
Přesto samozřejmě budu ráda, když se chtít podílet bude. Každá stovka přijde vhod a dítě by mělo mít tátu, kterej ho bude mít rád, v tom s tebou souhlasím. My vyrůstali bez otce a taky žijeme. Náš biologický nás nechtěl a matka se s ním tahala akorát po soudech, znali jsme ho a věděli, že nás nechce. Dětství prožité v nejistotě a máminých nervech kvůli němu. Byl to humus. Nevlastní táta pak zemřel. Měl nás rád. Mamka se už pak nevdala. Starala se o tři děti úžasně. Možná proto si myslím, že nemít biologického otce nadělá menší paseku než ho mít z donucení.…nikde totiž není psáno, že s mrnětem zůstanu navždy sama
Tady nejde o to, co ty chces nebo nechces, respektive s cim pocitas nebo nepocitas, ale na co ma narok tvoje dite. Ukazkova situace, ty zemres, v rodnem liste jeho otec nebude. Co bude s ditetem? ![]()