Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zuzano a mužu se zeptat jak jste vlastně na tenhle příběh narazila?Nebo kde jste vzala tip na to že zde píše nějaká podezřelá osoba?
ZuzanaP , ano, to je mi jasné, ale pokud by se tedy měl její nick vykázat, znamenalo by to i potíže pro případné další uživatele?
Její adresa, jméno a vše okolo je samozřejmě zjistitelné, ale musela by spáchat trestný čin. A spáchala jej?
vysvětlovala jsem to tu: prostě jedna maminka nemohla najít na webu hradeckého deníku v oddělení babyboomu galerii dětí narozených kolem 23. 6. vznesla dotaz, použila webového rozhraní deníku, a protože dělám webeditorku, spadl ten dopis do mé pošty jako připomínky k webu. a já hledala, kde se stala chyba - no a tak se na to přišlo, že se žádná vanessa nenarodila. pak byl jen krok k tomu zeptat se (dlouho jsem hedala odvahu), jestli zemřela. zbytek víte.
jo … zbytek víme!
je hrozné, když si tedy představíte osobu která tohle dokáže!!! strašný!
děkujeme!
spáchala tedy dotyčná nějaký zločin? co třeba fotky.. co sem vkládala.?? nebo tak něco?
ZuzanaP píše:
jestli si nepřejete, aby ta osoba dále na server chodila, můžete požádat admina o zakázání IP adresy. je to běžná praxe, my tu možnost v deníku (a všechny zpravodajské servery) máme také. zakazuje tak třeba přístup notorickým sprostákům, a tak. a že markýsek nemá jiný komp k dispozici, to už víme.
Já si dovolím reagovat na ty technické aspekty, kterým alespoň trochu rozumím:
Uživatel Markýsek (stejně jako někteří další uživatelé) se u nás zobrazuje z adresy, kterou poskytoval sítě (zřejmý podle té IP adresy) používá pravděpodobně pro tzv. NAT (překlad adres) - za adresou se může skrývat většina uživatelů této sítě, takže bychom odříznutím adresy odříznuli i je (včetně potencionálních uživatelů v budoucnosti).
Pokud jde o aktivitu z této adresy, tak momentálně je velmi vysoká. Je možné, že se toto téma jen „rozkecalo“ v oblasti Trutnovska, ale je možné, že uživatel Markýsek snaži sledovat veškerou aktivitu serveru (což není v tuto chvíli snadné).
NAT server nelze (kromě případu s chybou zabezpečení) využít jako „anonymizer“ a poskytovatel připojení by měl evidovat logy několik měsíců zpátky (například kvůli trestním stíháním - policie si je může vyžádat).
Lze ale nastavit připojení tak, že se například z Německa připojím k sobě domů a používám domácí počítač (VPN, Terminal Server, VNC a podobně), ale těžko se domnívat, že to tak někdo dělá „náhodou“, nebo omylem.
Celkově je problematika bezpečnosti daleko složitější, než se na první pohled zdá, takže se třeba nesnažíme dělat autoritativní soudy o uživatelích a dovolil bych si upravit tvrzení ZuzanyP nahrazením „nikdy“ za „velmi nepravděpodobné“, protože technicky to možné je.
Pro uživatelky pak existuje jediná šance a to je tzv. „síť důvěry“, což je vlastně jen „věřím jen tomu co uvidím na vlastní oči“. Na tomto principu funguje i elektronický podpis (bez „ověřovatele“, který uživatele „zná“, je k ničemu).
trestný čin nespáchala, ale to mi přesně řekne právník, čeho se dopustila. možná, že ničeho… nevím, nebudu dělazt chytrolína.
jak je to s těmi zakázanými ajpina by nejlépe věděl webmaster, já nědělám na webu „brouky=neprogramuji“, jsem editor, technické stránce webu rozumím jen na té úrovni, co editor potřebuje. vím, jak zakázat (u nás), ale neznám mechanismus.
Díky moc za vysvětlení.Něco takového mi říkal i manžel,ale on tomu tak moc nerozumí.Takže díky.
Tak Lesině jsem už napsala, ale později než se tu někdo ptal, jestli a jaké už má info.
Čekám jestli si to vyzvedne, ale už jsem dost unavená a půjdu si brzo lehnout.
Dneska to byl opravdu náročný den. ![]()
Je to hrozne. Nemam k tomu slov. Me by ted ale zajimalo, kdo Markysek opravdu je. Pokud je to jen zenska nebo chlap, ktera si z nas " jen utahovala" a delalo ji to dobre, je podle me nemocna a potrebuje se lecit. Bojim se ale, aby to nebyl nekdo mnohem vic psychicky naruseny, mela bych velky strach, tedy hlavne byt holkama, ktere davaly Markyskovi tel.cislo, sve udaje, fotky atd. Po tomto clovek opravdu nevi, ceho vseho je jeste schopna/schopny. Pokud se nekdo vyziva v tom, ze pise, ze mu umiraji deti a sleduje jak ho ostatni lituji, pak opravdu nevim, jestli takovy clovek neni schopen jit a napr.sam i diteti nebo nekomu jinemu ublizit nebo bolest zpusobit.
Jana.
Anonimni Jano, proboha nedes tady holky. To uz mi opravdu prijde jako fantasmagorie do krajnich mezi dovedena. Tady uz se z toho dela buh vi co. Jestli by chtel ten dotycny ublizit vsem, na ktere ma kontakty, tak bude mit na par dalsich tydnu plny diar. To je nemozne a snad plati i nejake zakony, ktere lidi chrani. Az bych rekla, ze tento prispevek napsal nekdo, kdo chce naschval holky vydesit. Mozna by stalo za to se kouknout, z jakeho IP byl prispevek napsan
No me uz to prestava bavit…
Holky,
nevim jak Vy, ale ja si pripadam strasne podvedena ![]()
Tak moc jsem s ni prozivala vse kolem Vanessky, dokonce i muj manzel, a doslo i na slzy.
Sama jsem o miminko jednou prisla, ale uz v 8tt, a kdyz jsem si cetla, co vsechno musela prozit Markysek, tak jsem si rikala, ze "jesteze to nebylo u me taky tak pozde ", protoze to bych nedala ![]()
Takze jsem ji nove tehotenstvi ze srdce prala, a opet zacinala s ni prozivat vsechny problemy, ktere se u ni objevily. Jenom mi porad nejak neslo na rozum, ze otehotnela tak brzo, vzdyt vedela, ze otehotneni v sestinedeli je vysoce rizikove, navic, kdyz psala, ze s otehotnenim u nich nikdy nebyl problem, tak proc tak spechali a nedavali si pozor?? Prislo mi to tehda jako zbytecny risk.
No a potom, co psala o tom, ze se stehuji do Berlina, a jak vsechno uz ma za 3dny hotove, jsem zacala byt uz podezirava. My jsme se z manzelem taky stehovali do zahranici, takze vim, co vsechno to obnasi, a ze se to neda zvladnout taky rychle.
Ale co uz, jenom chci napsat, ze jestli to Maskysek jeste cte, ze AT SI PROBOHA UVEDOMI,JAK MOC TIM LIDEM UBLIZILA.
Neprihlasena Gabka
Gabko já myslím, že jsme na tom všichni podobně.
Ovšem na místě těhulek, které kvůli tomu stresovaly sebe a miminko bych asi byla ještě navrch pěkně našvaná. ![]()
A Markýsek? Pokud to vše bylo s cílem být středem pozornosti, tak teď musí být skoro v extázi, protože ač tu není, určitě čte a pozornosti má vrchovatě. Myslím, že to, jak nás podvedla a čím jsme kvůli ní prošly, je jí poněkud ukradené. ![]()
Co je nejhorší - odteď budeme podezřívavější a třeba i směrem, kde to nebude na místě. ![]()