masáž hráze

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
926
27.1.06 13:37

Už nevím, kde, ale někde jsem to tu na emiminu nedávno našla a uložila jsem si to jako soubor. Tak tady to máte:

Pravidelná masáž hráze (oblast mezi pochvou a konečníkem) v nejširším stádiu těhotenství může být prospěšná při přípravě této části ženy na porod. Napomáhá hrázi, aby byla pružnou a při porodě se dostatečně roztáhla. Sníží se tak nutnost natrhnutí hráze - epiziotómie (to je v podstatě chirurgický zákrok, který má za úlohu zvětšit vchod poševní a dělá se těsně před termínem porodu) a tím i pravděpodobnost vážné trhliny, ke které by při porodu v této oblasti mohlo dojít. Masáž hráze může budoucí mamince přiblížit pocity, které bude mít, až se děťátko začne objevovat a také je může využít při nácviku uvolnění hráze, které je při porodu tak důležité.
Masáž hráze ještě nepodlehla podrobnému vědeckému výzkumu, ale z několik studií, které už byly uskutečněné, vyplývá, že slibovaný účel úplně splní. Doporučujeme ženám, aby masáž prováděli tak 4-6 týdnů před termínem porodu. Upřímně řečené - pro některé ženy je to nepřijatelné, takže masáž odmítají, jiným se to zalíbí anebo se to pro ně stane sexuální stimulací a tím vlastně jen získají. Dá se říct, že většině těch, co masáž pravidelně vykonávali, zjistí že to bylo výhodné.

Upozornění: Jak se objeví výtok, herpes, anebo jiný vaginální problém, je dobré s masáží přestat do té doby, než je problém odstraněný, protože masáž by mohla situaci zhoršit, případně infekci rozšířit.

Jak se dělá předporodní masáž hráze:

Masáž si může žena dělat sama, anebo jí může dělat její partner. Následující instrukce se týkají partnera. Bezpodmínečně musíte mít čisté ruce. Radši si před masáží ještě jednou ruce umyjte. Jestliže máte hrubší pokožku na konečkách prstů (to by mohlo způsobit ženě poranění), raději si vezměte gumové rukavice na jednorázové použití.
Nastávající maminka by se měla uložit do polosedu s nohama pokrčenýma a mírně od sebe.

1. Navlhčete si prsty kapkami oleje anebo trochou ve vodě rozpustného gelu. Nepoužívejte dětský olej, anebo minerální oleje, protože ty můžou tkáň vysušovat. Lepší je rostlinný olej, anebo slunečnicový olej. Abyste předešli nákaze oleje, nenamáčejte si do něho prsty, ale nakapejte si ho na prsty.

2. Vmasírujte jemně dostatečné množství oleje do hráze. Prsty by měli po tkáni jemně klouzat a snižovat vchod poševní.

3. Nejprve použijte jen ukazovák, potom přidejte i prostředníček. Přecházejte z jedné strany na druhou a vždy na dně stlačte stěnu pochvy směrem dolů a dopředu. Masírujte asi 3 minuty. Pomůžete tak uvolnění poševní tkáně, svalů obklopující pochvu a kůži hráze.

4. Masáž zakončíte asi tak minutovým žmolením kůže na hrázi mezi palcem a ukazováčkem (palec je venku a ukazováček vevnitř pochvy). Ze začátku se může kůže zdát velmi pevná, ale s postupujícím časem a opakováním masáže se stane jemnou a pružnou. Masáž by celkově neměla přesáhnout 4-5 minut.

5. Řekněte nastávající mamince, aby uvolnila hráz, až pocítí tlak. Jak se dokáže uvolnit, zvyšte tlak na hráz tak, aby žena pocítila velmi silný tlak (až výrazné zabolení), způsobené napínáním hráze. Podobný pocit se objeví při porodu hlavičky.

Jen bych ještě k článku chtěla dodat, že se vyrábí přímo olejíček na masáž hráze od Weledy. Pro pražandy: například ho prodávají v obchůdku Máta, když chcete vylézt ven z metra směr Vodičkova ulice :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
711
27.1.06 13:44

Ahojky SHRINE,

teda to slyším poprvé, že je to nevhodné dělat masáž! Já teda zatím nevím jak dopadnu - pravděpodobně s nástřihem jelikož nemám takový rezervy, ale masírujeme poctivě. Masírujeme zatím cca necelých 14 dní a manža tvrdí, že už je to hodně znát - že ta kůže už hodně povolila. Taky jsem slyšela, že se ten nástřih alespoň líp hojí když k němu i přes masírování dojde.

Taky jste se tu někdo ptal jak na to - no dá se to tu na emiminu najít, ale pro ty co jsou líný jako já - tak jen stručně - co se nám osvědčilo: Ukazovák+ prostředníček dovnitř po druhé kloubky a pak opisovat písmeno U - cca 5 minut - za použití oleje. Pak na chvilku prsty roztáhnout a táhnout směrem ke konečníku - má být cítit takové mírné brnění a nakonec několikrát prstama dovnitř a ven - to napodobuje cestu mimika (pro mě to nejhorší z celé masáže)

No a nakonec mám zase dotaz já na vás ostatní - jak je to těsně před porodem - např. na hekárně v porodnici - může vám tam partner tu hráz masírovat a uvolňovat, aby byla připravená? Nebo na něco takového nemáte pak ani myšlenky?

Grizley

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
687
27.1.06 14:00

Taky zajímavá diskuze:-).
Já jsem masírovala hráz od 36. týdne jednou denně po dobu pěti minut olejíčkem na masáž hráze od Weledy. Tkáň byla na omak změkčená už tak po 14-ti dnech.
A výsledek, rodila jsem bez nástřihu a bez natrhnutí hráze!!!
No pravda, možná k tomu „přispělo“ i to, že jsem rodila 18 hodin a všechno mělo čas se roztáhnout, ale i tak nedám na masáž hráze dopustit.

Masírujte, nic tím nezkazíte.
Slanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
522
27.1.06 14:33

Ahoj Shrine,
taky slysim poprve, ze by ji nekdo nedoporucoval. Nam ji doporucovala PA na kurzu i moje kamaradka doktorka (porodnik). Navic nam na kurzu PA rikala, ze je dobre, kdyz se zena snazi pri tom tlaku co nejvic uvolnit spodek (svaly panevniho dna), ze porod postupuje rychleji, protoze miminko nemusi prekonavat odpor tvych zatatych svalu. A to si prave taky trenujes u te masaze.
Ja musim rict, ze prvnich par dni bylo strasnych, o nejake snaze o uvolneni svalu jsem si mohla nechat zdat. Mela jsem co delat, cela zatata, abych manzela neodstrcila. Ale ted masirujeme 14 dni a uz je to fakt znat. Uz jsem se jednou manzela dokonce ptala, jestli to dela poradne, ze nic necitim.
A jestli to bude k necemu, to se teprve uvidi.
Bohunka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
475
27.1.06 15:00

Ahoj holky.
Já jsem zkoušela masírovat, ale protože mi u toho hooodně tvrdlo břicho, tak jsme toho nechali (ležela jsem měsíc v nemocnici pro hrozící předčansý porod, tak jsem to nechtěla dráždit). Myslím si, že to něco do sebe má. Já jsem rodila s nástřihem, ale k tomu jsem se potrhala i směrem nahoru (u močové trubice a poštěváčku), takže si myslím, že ten nástřih byl v pořádku.

Grizley - k Tvému dotazu, mě bylo děsně nepříjemné už jen vyšetřování, jak postupuje hlavička. Takže mě by byla masáž u porodu hooooodně nepříjemná. Prostě se mimčo dere ven a kdyby mi někdo strkal prsty dovnitř, no nevím. Ale uvidíš sama, třeba Ti to vadit nebude. Já neměla chuť ani na masáž zad :lol: :lol:
Tak úspěšné masírování a rychlé porody.
Kuřátko a Honzík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
27.1.06 16:17

Ahoj,
zrovna včera jsme absolvovali předporodní kurz a ptala jsem se PA na masáž hráze.
Odpověděla mi,že je možné jí provádět,ale nemám se spoléhat na to,že budu bez nástřihu.Prý hodně záleží na tělesných proporcích rodičky,na to,jak bude otevřená porodní cesta.
Prý se jim tam kolikrát maminy rozčilují,že masírovaly poctivě a skončily s nástřihem,ale prý to zas tak moc ovlivnit pokaždé nejde.
Takže masírovat můžeme,ale nemáme se stoprocentně spoléhat na to,že nás nenastřihnou.

• Citovat
  • Upravit
5891
27.1.06 16:38

My nemasirovali, maly se dral ven driv, uz 14 dni pred porodem mu skoro couhala hlavicka…pak me nastrihavali, prece jenom maly byl pekne velky 3,80kg,51 cm..
pak to siti,to mi prislo horsi jak porod..priste teda zkusim masirovat..
ale co se tyce sexu,neboli to vubec..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
27.1.06 17:07

Hrozně jsem se bála nástřihu, tedy spíš možných komplikací, tak jsem přesvědčovla přítele, že to má smysl, i když on o tom nebyl přesvědčený. Nejdřív jsem docela dlouho scháněla vhodný olejíček (Welleda), vyplázla jsem za něj přes 2 stovky a až pak jsem zjistila, co to obnáší :-(. Po přečtění návodu (je u oleje, ale podrobnější byl v některé z loňských Betynek) se mi udělalo mdlo.. No, ale olej jsem už měla, dala jsem se na boj, tak teď ještě bojovat… bolelo to tedy hooodně, taky to bylo pěkně nepříjemné :-((, masírovali jsme asi do toho 35.týdne asi obden.. a nakonec jsem rodila císařem…
Takže jsem přesvědčená, že něco na tom asi bude, ale nejdřív si přesně zjisti, co to obnáší, jestli to chceš podstoupit..
Jo a u druho a více rodiček to prý nemá smysl.....

• Citovat
  • Upravit
5891
27.1.06 18:32

takze u dalsiho ditete ne, to jako ze ta hraz uz je pruznejsi ??
no nevim,jestli jde jakymkoli zpusobem zabranit siti po porodu,tak to udelam.. 8O

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.1.06 20:29

pa

Ahoj Evikuk,
děkuju za podrobný rozbor, je to fakt perfektní. Aspoň si už teď budu vědět rady. Pa Karolína

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
27.1.06 20:44

Souhlasim

Ahoj,

jen krátce a prostě popsaná realita:
masírovala jsem poctivě od 34. týdne. Adélka měla přes 4 kila, byl to můj první porod a trval hodinu a půl(myslím tím od začátku otevírání do porodu placenty). Měla jsem tuším 3 vnější stehy…

Nebýt masírování, hádej kde by končilo moje šití??? správně, na zádech :D

Olivia

PS: masírováno bylo mnou a pomocí oleje od Weledy..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
27.1.06 20:49

Souhlasim

Ahoj,

jen krátce a prostě popsaná realita:
masírovala jsem poctivě od 34. týdne. Adélka měla přes 4 kila, byl to můj první porod a trval hodinu a půl(myslím tím od začátku otevírání do porodu placenty). Měla jsem tuším 3 vnější stehy…

Nebýt masírování, hádej kde by končilo moje šití??? správně, na zádech :D

Olivia

PS: masírováno bylo mnou a pomocí oleje od Weledy..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
27.1.06 22:30

Ahoj,

tak já jsem nakonec nemasírovala, bylo mi to nepříjemné, prostě jsem se na to vykašlala. Syn měl 4,2 kg a já byla nastřižená i natržená až do konečníku. Zpočátku síla, ale po šestinedělí absolutně bez problémů. Takže myslím, že docela hodně taky záleží na vedení porodu (já rodila na Štědrý den - neměla jsem štěstí na zkušenou PA? - podle babičky - 6 porodů - u nátrhu/nástřihu nejvíc záleží na šikovnosti PA - ta moje pouze kaučovala: tlačte, tlačte) a hlavně na kvalitě šití. Ovšem, co se stane při dalších dvou plánovaných porodech s mou jizvou, to radši nechci domyslet…

Lasička a Matýsek 13 m.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
750
28.1.06 08:06

Ahoj,

v úterý jsem byla v poradně a ptala jsem se mého Dr., co si myslí o masírování hráze, jestli to není zbytečná práce. A rovnou mi řekl , že zbytečná práce to je. Nicméně masírovat budu. Mám dost známých, které o nějaké masáži ani neměli tušení a rodily bez nástřihu. Tak se nechám překvapit, jak to dopadne u mě.

IVULE+TOBI 33tt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2733
28.1.06 10:12

no já mám pocit, že spousta dr. je ve svých zajetých kolejích a nic nivého alternativního nepřijímá…Jako když kdysi na idnes měl poradnu jeden renomovaný gynekolog-porodník, já byla čerstvě těhotná a ptala se, zda můžu chodit na břišní tance-samozřejmě dělat jen některé cviky, ne vše(u nás není spešl kurz pro těhulky). Ten člověk vůbec netušil, co to jako znamená, že jsou nějaké kurzy tanečků pro těhule, že určité prvky pomáhají při otvírání v 1.době porodní a striktně mi to nedoporučil!!
Takže v tomto bych se spolehla spíš na PA, které mají o tomto větší přehled.
A taky záleží na PA, jaká se natrefí u porodu. Já měla tak průměr, ale že by mě sama při tlačení hráz masírovala a snažila se ji roztáhnout,to ne. A některé se o to snaží.
Jak jsem už psala, masáž doporučuji.
 K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí